Strona 82 z 90 PierwszyPierwszy ... 32728081828384 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie

szunaj60 - w takiej sytuacji : pelna klatka czyli 5dmkII (albo 1dsy- II albo III)
    Pozdrawiam.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Od 3 miesięcy posiadam 5DmkII, zastanawiałem się nad 7d, a długo używałem serii XXXD.
    Do widoczków, zdjęć nocnych, czy przy słąbym oświetleniu (ale statycznych), ludzi, fotek przy wysokim iso 5dmkII jest super, obrazki generowane przez 7d nie zachwycały mnie w takim stopniu, wręcz byłem rozczarowany (subiektywne zaznaczam odczucie).
    AF nie jest taki tragiczny jak krążą o nim opinie i skutecznie fociłem samoloty na nieszczęsnych pokazach w Płocku, ale warunek jasny dzień. Natomiast zdjęcia dynamiczne przy słabym oświetleniu (pokaz kung fu w jednej ze szkół w Shaolin - w czymś w rodzaju ciemnej sali gimnastycznej) niestety AF się gubił i tu pewnie AF z 7D by się przydał. Zaznaczam że używam 3 eLek 24-105 IS F4, 70-200F4, 100 IS F2,8, pewnie też jaśniejsze szkła by trochę pomogły, ale mam to co mam i tyle.
    Gdyby 5dmkII miał AF z 7D byłby pewnie jak dla mnie aparatem doskonałym, ale koniec końców mimo jego ograniczeń nie zamieniłbym go na żadnego niepełnoklatkowca.

Pozdrawiam

Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Zapadła decyzja 5DII i wielkie dzięki,a co mi tam przecież mnie stać,rzuciłem palenie .A jeśli chodzi o szkła to chyba mnie żona rzuci jak się dowie ile to kosztuje.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Żonę mam wyrozumiałą i body 5d mk2.To była dobra decyzja jedna i druga Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szunaj60 Zobacz posta
    Żonę mam wyrozumiałą i body 5d mk2.To była dobra decyzja jedna i druga Jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.
    Gratuluję wyboru. Co do żony, to poczekaj jak zaczniesz kupować dodatki do puszki, wtedy może już nie być taka wyrozumiała
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    Od 3 miesięcy posiadam 5DmkII, zastanawiałem się nad 7d, a długo używałem serii XXXD.
    Do widoczków, zdjęć nocnych, czy przy słąbym oświetleniu (ale statycznych), ludzi, fotek przy wysokim iso 5dmkII jest super, obrazki generowane przez 7d nie zachwycały mnie w takim stopniu, wręcz byłem rozczarowany (subiektywne zaznaczam odczucie).
    AF nie jest taki tragiczny jak krążą o nim opinie i skutecznie fociłem samoloty na nieszczęsnych pokazach w Płocku, ale warunek jasny dzień. Natomiast zdjęcia dynamiczne przy słabym oświetleniu (pokaz kung fu w jednej ze szkół w Shaolin - w czymś w rodzaju ciemnej sali gimnastycznej) niestety AF się gubił i tu pewnie AF z 7D by się przydał. Zaznaczam że używam 3 eLek 24-105 IS F4, 70-200F4, 100 IS F2,8, pewnie też jaśniejsze szkła by trochę pomogły, ale mam to co mam i tyle.
    Gdyby 5dmkII miał AF z 7D byłby pewnie jak dla mnie aparatem doskonałym, ale koniec końców mimo jego ograniczeń nie zamieniłbym go na żadnego niepełnoklatkowca.

Pozdrawiam

Smok
    Mam dokladnie takie same odczucia. Aktualnie posiadam obydwie te puchy jednocześnie, jednak częściej siegam do torby po 5DII
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

O taaak, wyrozumiałości Pani Małżonki, zazdrościmy... A co do body 7d czy 5d mk II to porównując zalety i wady obydwu - wielokrotnie wymieniane na forach, ponadto kolega ma 7d i czasami wymieniamy się - to ja stawiam na 5mk2 pomimo wolnego AF - co jest wyraźnie odczuwalne przy bardzo słabym oświetleniu. Z tym body (5dmk2) należało by używać jedynie jasnych (bardzo) szkieł, tylko niestety "6" w lotka trafił kto inny, a ja tylko trójkę

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Też długo zastanawiałem się czy nie kupić 7D pod rajdy samochodowe. Świetny AF i dłuższe ogniskowe trochę kuszą, ale po ostatnim Rajdzie Polski, na który zabrałem 5DII, 24-70 i 70-200 na razie stwierdziłem, że to trochę przesada, tym bardziej, że w torbie leży 50D. A przepaści pomiędzy 50-ką a 7-ka nie ma, więc nadal czekam na 5DIII, który być może mile nas zaskoczy AFem .
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Też długo zastanawiałem się czy nie kupić 7D pod rajdy samochodowe. Świetny AF i dłuższe ogniskowe trochę kuszą, ale po ostatnim Rajdzie Polski, na który zabrałem 5DII, 24-70 i 70-200 na razie stwierdziłem, że to trochę przesada, tym bardziej, że w torbie leży 50D. A przepaści pomiędzy 50-ką a 7-ka nie ma, więc nadal czekam na 5DIII, który być może mile nas zaskoczy AFem .
    Zawsze możesz wymienić 50D na 7D i po sprawie. Jest jednak trochę lepiej. Z tym zakoczeniem w 5DIII to może być różnie i na wzorowy AF bym raczej nie liczył, bo kto wtedy kupi 1Ds...? Poza tym chyba prędko nie będzie skoro 5DII tak dobrze się sprzedaje
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Awatar MAG
    Miasto
    USA

Domyślnie

To ja też się podepnę… zdaję sobie sprawę, że ile osób tyle opinii, że te puszki mają inne zastosowanie, itp., ale mam dylemat i nie mogę się zdecydować.
    Jestem amatorem. Przygodę z aparatem rozpocząłem jakieś 20 lat temu i był to Zenit bodajże :-) Fotografuję wszystko, co się da, głownie portrety i krajobrazy, z naciskiem na portrety. Niecałe dwa lata temu zostałem ojcem bliźniaków, więc moja aktualna pasja to fotografia dziecięca.
    Konkretnie chodzi mi o fotki w stylu:

http://www.marcingora.com/photos/1AEV0201.jpg
    http://www.marcingora.com/photos/1AEV0594.jpg
    http://www.marcingora.com/photos/1AEV0657.jpg

Używam FF i APS-C, aktualnie posiadam:
    Puszki: Canon 1Ds, 2 x Canon 50D, Canon 20D.
    Szklarnia: EF 24-70 F2.8L USM, EF 100 F2.8 USM MACRO, Sigma 17-50 F2.8 EX HSM OS, Sigma 28-70 F2.8-4 DG, Sigma 70-300 F4-5.6 DG APO
    Świadło: Speedlite 580EX i 2 x YN460II

Ostatnio mój ulubiony sprzęt do fotografowania dzieci to 1Ds z EF 100 F2.8, ale mam mały problem – wolny AF, kiedy chce robić jakieś dynamiczne sceny z mała GO w dzień na dworze (bawiące, biegające dzieci, itp.). 1Ds jest dość leciwy i potrafi być niecelny, chociaż przebieg ma niecałe 5000 zdjęć. Nie muszę dodawać, że do wszystkich innych nie dynamicznych zdjęć przy dobrym świetle lub w studio ten aparat jest po prostu zajefajny i nie mam zamiaru z niego rezygnować.

Postanowiłem zrobić sobie prezent i dokupić nową puszkę. 5D MKII – pełna klatka – zalet nie trzeba wymieniać, ale AF kiepski. 7D - dużo lepszy AF a moje dzieci są ruchliwe, no, ale APS-C…

Ew. 3 opcja trochę OT – kupić 70-200L F2.8 IS II lub 85L F1.2 i używać z 50D….

Podsumowując: magia FF na mnie nie działa, bo mam i używam. Idealnie było by mieć FF i super AF, ale 1Ds MK III nie mam zamiaru kupować, bo to stara konstrukcja, no i dużo droższa niż wyżej wymienione. 5D nie miałem w ręce, ale panuje opinia, że ma wolny AF, a ja chce kupić nowe body dlatego że potrzebuje aby AF był szybki i celny. Jednocześnie chciałbym, aby jakość zdjęć była lepsza niż w 50D, a nie wiem czy 7D mi to zapewni (w praktyce, bo w teorii owszem).

Czy jest tu jakiś wujek dobra rada? :-P

Pozdrawiam,
    Marcin

Strona 82 z 90 PierwszyPierwszy ... 32728081828384 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów