Trochę odświeżę temat. Od kilku tygodni szukam w necie odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule wątku i teraz już kompletnie nie wiem co wybrać, dlatego proszę o pomoc.
Aktualnie mam 450D, ale jego czas powoli się kończy. Po wielu analizach na placu boju pozostał 5DmkII i 7D.
Do czego mi aparat? Nie zarabiam na robieniu zdjęć. Jeśli śluby, to tylko raz na dwa lata, jak w rodzinie lub wśród znajomych coś się dzieje w tej kwestii. Zależy mi na szybkim AF, ale nie dlatego, żebym fotografował sport, natomiast często pstrykam zdjęcia dzieciakom, a one wiadomo - czasem są szybsze, niż bolidy F1. Krótko mówiąc - typowo amatorskie, rodzinne zastosowanie: imprezy rodzinne, wyjazdy wakacyjne, życie codzienne itp.
W przyszłości na pewno przejdę na FF, ale nie wiem czy to już ten moment (z tą myślą rok temu kupiłem 24-105/4 L). W tej chwili skłaniam się do takiego scenariusza, żeby kupić 7D (korzystając jeszcze z tych obiektywów EF-S, które posiadam), za ok. 2500 zł różnicy pomiędzy 7D i 5DmkII kupić jeszcze jakiś przyzwoity obiektyw pod FF i za rok-dwa sprzedać 7D i kupić następcę 5DmkII.
Ma to sens? Jasne, że kusi mnie 5DmkII, ale wydatek rzędu 7,5 tys. przy moim "profilu fotografowania" wydaje się trochę przesadzony (wydatek ok. 5 tys. na 7D być może też, ale w mniejszym stopniu). Dostrzegam różnicę w jakości zdjęć pomiędzy tymi puszkami, ale w 5DmkII chyba brakowałoby mi sterowania lampami, wbudowanej lampy (czasem się przydaje, np. przy fotografowaniu w silnym świetle słonecznym), a przede wszystkim dobrego AF... Jak sobie bez tego radzicie???
Jest jeszcze kwestia obiektywów. Decydując się na 7D zostałbym bez szerokiego kąta (miałbym tylko kitowy 18-55, a szkoda puszki z tym obiektywem), musiałbym więc prawdopodbnie wydać ok. 2,5 tys. np. na C 17-40/F4L. Przy FF dolny zakres szkła 24-105/F4 L wydaje się wystarczający.
A tak ogólnie: jesteście zadowoleni z 7D? To dobry aparat, czy rzeczywiście "szumi niemiłosiernie", jak niektórzy piszą, w wyniku "przepakowanej" matrycy? Czy z kolei AF w 5DmkII mógłby się nie wyrabiać przy bieganiu za dzieciakami? Servo w 7D faktycznie dobrze spełnia swoje zadanie przy tego typu zastosowaniach?
Czy ktoś z Was używa 5DmkII do czysto amatorskich zastosowań, czy może wszyscy, którzy mają tę puszkę "robią" notorycznie śluby, portrety w studio, fotografię produktową i krajobrazy?
Bardzo proszę o pomoc. Bez Was chyba nie jestem w stanie się zdecydować![]()