szunaj60 - w takiej sytuacji : pelna klatka czyli 5dmkII (albo 1dsy- II albo III)
Pozdrawiam.
szunaj60 - w takiej sytuacji : pelna klatka czyli 5dmkII (albo 1dsy- II albo III)
Pozdrawiam.
Od 3 miesięcy posiadam 5DmkII, zastanawiałem się nad 7d, a długo używałem serii XXXD.
Do widoczków, zdjęć nocnych, czy przy słąbym oświetleniu (ale statycznych), ludzi, fotek przy wysokim iso 5dmkII jest super, obrazki generowane przez 7d nie zachwycały mnie w takim stopniu, wręcz byłem rozczarowany (subiektywne zaznaczam odczucie).
AF nie jest taki tragiczny jak krążą o nim opinie i skutecznie fociłem samoloty na nieszczęsnych pokazach w Płocku, ale warunek jasny dzień. Natomiast zdjęcia dynamiczne przy słabym oświetleniu (pokaz kung fu w jednej ze szkół w Shaolin - w czymś w rodzaju ciemnej sali gimnastycznej) niestety AF się gubił i tu pewnie AF z 7D by się przydał. Zaznaczam że używam 3 eLek 24-105 IS F4, 70-200F4, 100 IS F2,8, pewnie też jaśniejsze szkła by trochę pomogły, ale mam to co mam i tyle.
Gdyby 5dmkII miał AF z 7D byłby pewnie jak dla mnie aparatem doskonałym, ale koniec końców mimo jego ograniczeń nie zamieniłbym go na żadnego niepełnoklatkowca.
Pozdrawiam
Smok
"Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair
Zapadła decyzja 5DII i wielkie dzięki,a co mi tam przecież mnie stać,rzuciłem palenie.A jeśli chodzi o szkła to chyba mnie żona rzuci jak się dowie ile to kosztuje.
Żonę mam wyrozumiałą i body 5d mk2.To była dobra decyzja jedna i drugaJeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedzi.
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)
O taaak, wyrozumiałości Pani Małżonki, zazdrościmy... A co do body 7d czy 5d mk II to porównując zalety i wady obydwu - wielokrotnie wymieniane na forach, ponadto kolega ma 7d i czasami wymieniamy się - to ja stawiam na 5mk2 pomimo wolnego AF - co jest wyraźnie odczuwalne przy bardzo słabym oświetleniu. Z tym body (5dmk2) należało by używać jedynie jasnych (bardzo) szkieł, tylko niestety "6" w lotka trafił kto inny, a ja tylko trójkę![]()
Też długo zastanawiałem się czy nie kupić 7D pod rajdy samochodowe. Świetny AF i dłuższe ogniskowe trochę kuszą, ale po ostatnim Rajdzie Polski, na który zabrałem 5DII, 24-70 i 70-200 na razie stwierdziłem, że to trochę przesada, tym bardziej, że w torbie leży 50D. A przepaści pomiędzy 50-ką a 7-ka nie ma, więc nadal czekam na 5DIII, który być może mile nas zaskoczy AFem.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
To ja też się podepnę… zdaję sobie sprawę, że ile osób tyle opinii, że te puszki mają inne zastosowanie, itp., ale mam dylemat i nie mogę się zdecydować.
Jestem amatorem. Przygodę z aparatem rozpocząłem jakieś 20 lat temu i był to Zenit bodajże :-) Fotografuję wszystko, co się da, głownie portrety i krajobrazy, z naciskiem na portrety. Niecałe dwa lata temu zostałem ojcem bliźniaków, więc moja aktualna pasja to fotografia dziecięca.
Konkretnie chodzi mi o fotki w stylu:
http://www.marcingora.com/photos/1AEV0201.jpg
http://www.marcingora.com/photos/1AEV0594.jpg
http://www.marcingora.com/photos/1AEV0657.jpg
Używam FF i APS-C, aktualnie posiadam:
Puszki: Canon 1Ds, 2 x Canon 50D, Canon 20D.
Szklarnia: EF 24-70 F2.8L USM, EF 100 F2.8 USM MACRO, Sigma 17-50 F2.8 EX HSM OS, Sigma 28-70 F2.8-4 DG, Sigma 70-300 F4-5.6 DG APO
Świadło: Speedlite 580EX i 2 x YN460II
Ostatnio mój ulubiony sprzęt do fotografowania dzieci to 1Ds z EF 100 F2.8, ale mam mały problem – wolny AF, kiedy chce robić jakieś dynamiczne sceny z mała GO w dzień na dworze (bawiące, biegające dzieci, itp.). 1Ds jest dość leciwy i potrafi być niecelny, chociaż przebieg ma niecałe 5000 zdjęć. Nie muszę dodawać, że do wszystkich innych nie dynamicznych zdjęć przy dobrym świetle lub w studio ten aparat jest po prostu zajefajny i nie mam zamiaru z niego rezygnować.
Postanowiłem zrobić sobie prezent i dokupić nową puszkę. 5D MKII – pełna klatka – zalet nie trzeba wymieniać, ale AF kiepski. 7D - dużo lepszy AF a moje dzieci są ruchliwe, no, ale APS-C…
Ew. 3 opcja trochę OT – kupić 70-200L F2.8 IS II lub 85L F1.2 i używać z 50D….
Podsumowując: magia FF na mnie nie działa, bo mam i używam. Idealnie było by mieć FF i super AF, ale 1Ds MK III nie mam zamiaru kupować, bo to stara konstrukcja, no i dużo droższa niż wyżej wymienione. 5D nie miałem w ręce, ale panuje opinia, że ma wolny AF, a ja chce kupić nowe body dlatego że potrzebuje aby AF był szybki i celny. Jednocześnie chciałbym, aby jakość zdjęć była lepsza niż w 50D, a nie wiem czy 7D mi to zapewni (w praktyce, bo w teorii owszem).
Czy jest tu jakiś wujek dobra rada? :-P
Pozdrawiam,
Marcin