Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Coś do wspomagania AF

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

heh masz rację - czujnik i kontrolka samowyzwalacza - nie wiem skąd mi się ubzdurało że to ma być emiter światła do AF

50E miałem , zakończyło żywot u mnie po złamaniu zamka klapki - ale ma drugie życie bo niedawno je sprezentowałem komuś kto jeszcze go poużywa ...a 380EX mam dokładnie z czasów 50E

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ale to jest kontrolka samowyzwalacza.
    wtedy aparatu się zazwyczaj nie trzyma w ręku.

innej funkcji sobie jakoś nie przypominam, ....
    A ona nie dziala jako system redukcji czerwonych oczu tez przypadkiem;-)? (nie wiem po co skoro 5d mkII nie ma lampy wbudowanej, ale inne modele tego uzywaja w ten wlasnie sposob i opisuje to chyba instrukcja)

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

ech tak to jest... jak już pisałem w innym temacie na CB piątkę mam krótko ...instrukcji jeszcze nie przeczytałem - jak widać było wyżej

Uzależniony

Domyślnie

dla zainteresowanych porownanie wzoru rzucanego przez Canon ST-E2, 580EXII i 430EXII
    proporcje zachowane, przy wszystkich 3 fotkach oba aparaty staly w tych samych miejscach, odleglosc to okolo 0,7m a wzorki rzucane na brazowe kartonowe pudlo
    moge miec jeszcze dostep do starej 430EX i porownac jak to tam wyglada, ale to dopiero za pare dni

EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq Zobacz posta
    dla zainteresowanych porownanie wzoru rzucanego przez Canon ST-E2, 580EXII i 430EXI
    wow, dzięki! no nieźle to wygląda

jeszcze tylko powiedz jakie miałeś aktywne punkty AF w aparacie (bo od tego zależy rzucany wzorek). i obie lampy rzucały pasek pionowo?
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

no to widze ze codziennie sie uczymy czegos nowego, bo nie mialem pojecia ze wzorek jest rozny dla roznych wyborow punktu AF. Podpialem wlasnie 580II do 5dII i rzeczywiscie jest inaczej dla centralnego, inaczej dla bocznego i jeszcze inaczej dla wszystkich
    Teraz jest za widno ale wieczorkiem przefoce jeszcze raz wszystkie ustawienia, chyba roznic miedzy 5dII a 40D nie powinno byc, ciekaw za to jestem czy bedzie cos inaczej w 7D ze wzgledu na inna budowe AF w tym body, ale to moze w weekend uda sie zrobic
    natomiast 430EXII dopiero po weekendzie, bo brat zabral w gory na pare dni
    dzis przed polnoca powinny byc wzorki ST-E2 i 580EXII z roznymi ustawieniami punktow AF

Domyślnie

Podpowie mi ktoś jak zrobić zdjęcie wzorka? :-?
    D3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Drugim aparatem?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Uzależniony

Domyślnie

OK to dzisiaj juz wzorek z roznymi punktami AF wybranymi w body, dzis tylko 580EXII i ST-E2, bo 430EXII pojechala na wycieczke, wroci po weekendzie to sie dorobi

1. 580EXII z wybranym centralnym pkt AF lub gornym srodkowym lub dolnym srodkowym
    2. 580EXII i wlaczone wszystkie punkty AF
    3. 580EXII i wlaczony jeden z bocznych punktow, obojetnie ktora strona, moze byc skrajnie boczny lub ktorys z gornych/dolnych bocznych
    4. Canon ST-E2 tutaj kazda kombinacja punktow AF daje ten sam wzorek

testowane na 5dII i 40D i na obydwu zachowuje sie tak samo, ST-E2 zawsze daje ten sam wzorek obojetnie ktory punkt AF jest wlaczony w danym momencie

PS. obrazek 1024px i 292kb
    Ostatnio edytowane przez miszaqq ; 09-09-2011 o 22:42

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no to widze ze codziennie sie uczymy czegos nowego, bo nie mialem pojecia ze wzorek jest rozny dla roznych wyborow punktu AF.
    canon jest czasami inteligentniejszy niż można by sądzić na pierwszy rzut oka

ciekaw za to jestem czy bedzie cos inaczej w 7D ze wzgledu na inna budowe AF w tym body
    nie sądzę... wymagałoby to też zmian w lampach. ale może w 580EX3 będzie coś nowego dla 7D i .... 3D?

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A ona nie dziala jako system redukcji czerwonych oczu tez przypadkiem;-)? (...) inne modele tego uzywaja
    masz rację, jak jakiś fotograf tego używa, to należy go nazywać "modelem"

OK to dzisiaj juz wzorek z roznymi punktami AF wybranymi w body, dzis tylko 580EXII i ST-E2
    no super!
    dzięki za piękny kawał dobrej roboty

teraz już nikt nie powinien mieć wątpliwości, jak wygląda wzorek wspomagania AF w canonie. no i też nikt nie powinien mieć wątpliwości, że jest to wspomaganie w kolorze czerwonym, a nie podczerwonym, skoro możemy je zobaczyć.

no to teraz brakuje nam już tylko do porównania wzorka z chińskiego yongnuo ST-E2...

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Jasne - zrobię w piątek, bo dopiero wtedy przychodzą do mnie zamówione obiektywy. Mogę zrobić porównanie z 430EX.
    czekamy, czekamy...
    pozdro.,
    m.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów