Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: Coś do wspomagania AF

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    czy można wspomagać AF w 5d2 starą lampką 380EX ?
    Można - 380EX ma dobry wspomagacz do 10m. 420EX, 430EX maja gorsze do 7m. Nowe 430 EXII ma już 10m.
    Ale lepiej wg mnie kupić Yongnuo ST-E2 - wspomagacz na laserze dużo bardziej wydajny.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

spoko , 380EX leży mi jeszcze od czasów analogowego 50E - czyli mam wspomagacz bez kosztów

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

spoko , 380EX leży mi jeszcze od czasów analogowego 50E - czyli mam wspomagacz bez kosztów
    tylko że ta lampa będzie też niestety błyskać i żeby wyłączyć to błyskanie trzeba będzie wchodzić w ustawienia C-Fn aparatu.

dlatego ja - jak muszę - to używam jeszcze starszej lampki (też leżała w szafie od czasów analogowych) - speedlite 200E - nie jest EX czyli na 100% mi nie błyśnie, a wspomaganie działa

jedyne minusy to to, że wspomaga tylko punkt centralny, potrzebuje 4xAA i - jak na wspomagacz AF - to jednak jest dość duża :wink:

dlatego docelowo jednak będzie trzeba pomyśleć chyba faktycznie - jak wspomniał szwayko - o jedynej możliwości, o chińskim ST-E2. tylko gdzieś coś czytałem, że z jego laserowym wspomaganiem AF jednak coś jest nie tak... ma ktoś tę zabawkę i może potwierdzić, że wspomaganie AF działa w 100% okay?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podłączę się, jest coś w Canonie o równie mocnym wspomaganiu autofokusa, jak lampa 580 ex II? Miałem wcześniej 430EXI, ale wspomagacz był dużo słabszy
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

mxw > w C-Fn mam że ma wspomagać
    błysk wyłączyłem ze zwykłego menu - wspomaganie działa a lampa nie błyska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    dlatego docelowo jednak będzie trzeba pomyśleć chyba faktycznie - jak wspomniał szwayko - o jedynej możliwości, o chińskim ST-E2. tylko gdzieś coś czytałem, że z jego laserowym wspomaganiem AF jednak coś jest nie tak... ma ktoś tę zabawkę i może potwierdzić, że wspomaganie AF działa w 100% okay?
    Mam tą zabawkę i wszystko działa jak należy. Nie robiłem testów zasięgu, ale nie odczułem nigdy, że mi go (zasięgu) braknie. Generalnie bardzo polecam, kupiłem go właśnie po to żeby nie dźwigać ze sobą lampy jak nie jest potrzebna, a jednocześnie wspomagać czymś af i w tej roli spisuje się świetnie.
    D3

Miasto
    Poznań

Domyślnie

błysk wyłączyłem ze zwykłego menu - wspomaganie działa a lampa nie błyska
    no w sumie tak.
    tylko mi chodziłoby o coś takiego, że tylko wpinam/wypinam i wszystko działa, nic nie muszę grzebać w ustawieniach.

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    kupiłem go właśnie po to żeby nie dźwigać ze sobą lampy jak nie jest potrzebna, a jednocześnie wspomagać czymś af i w tej roli spisuje się świetnie.
    no to super.

tylko - no właśnie - gdzieś ktoś pisał, że chińczycy trochę popłynęli i zastosowali w tym swoim ST-E2 za mocny laser do wspomagania AF - i lepiej nim nie dawać za bardzo po oczach. no tak, ale jak się foci głównie ludzi i portrety, to właśnie AFem celuje się prosto w oczy i to czasami z metra.

więc jak to jest?

możesz może zrobić przy okazji fotkę wzorka AF z tego ST-E2?
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ...

możesz może zrobić przy okazji fotkę wzorka AF z tego ST-E2?
    Jasne - zrobię w piątek, bo dopiero wtedy przychodzą do mnie zamówione obiektywy. Mogę zrobić porównanie z 430EX.
    D3

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

czyli przy laserowym lepiej żeby osoba fotografowana zamykała oczy na czas ostrzenia

tak na marginesie - czy każde body ma "oczko doświetlające" w tak idiotycznym miejscu jak 5d2 ?? jak trzymam aparat to dokładnie zasłaniam to małe coś :/

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Jasne - zrobię w piątek
    super, to czekamy

czyli przy laserowym lepiej żeby osoba fotografowana zamykała oczy na czas ostrzenia
    tia, jasne.
    no ale właśnie o to mi chodzi - po co wspomaganie AF, które można wykorzystać tylko do fotografowania kwiatków.

czy każde body ma "oczko doświetlające" w tak idiotycznym miejscu jak 5d2 ??
    ale to jest kontrolka samowyzwalacza.
    wtedy aparatu się zazwyczaj nie trzyma w ręku.

innej funkcji sobie jakoś nie przypominam, bo chyba nikt (w tym gronie) nie będzie jej używać jako RCO :wink:
    i szczerze mówiąc nawet nie wiem, czy 5D2 ma tę "funkcję".

prawdziwe oczko doświetlające (AF) miał 50E. i to była bajka
    pozdro.,
    m.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów