Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Coś do wspomagania AF

Bywalec

Domyślnie Coś do wspomagania AF

no właśnie...
    bardzo często zdarza mi się sytuacja w której autofocus zupełnie nie daje sobie rady, prawdopodobnie gdybym zmienił body (350d) to sytuacja by się zmieniła ale na razie nie mam kasy

często używam zewnętrznej lampy błyskowej i muszę ustawiać ostrość na MF na czuja i potem liczyć że dobrze trafiłem np tutaj: http://wieclawski.boo.pl/galleries/2008-10-17_snowjob/ niektóre zdjęcia są ok bo się udało, inne nie trafione bo AF nie działał i oko też słabo sobie poradziło..

zastanawiam się czy może któryś z producentów stworzył coś na kształt wspomagania af takiego jak jest w lampach canona? mam 580ex i gdy założę tą lampę to po prostu aż nie chcę się jej zdejmować bo af w końcu zaczyna działać ale z drugiej strony wole ją mieć poza aparatem i cieszyć się fajnym światłem...

a może są jakieś tanie! lampy innych producentów mających to wspieranie AF? mógł bym wtedy ustawić ją na minimalny błysk w jakiś sposób podpiąć chiński wyzwalacz i cieszyć się i wspomaganiem af i zewnętrzną lampą?

proszę o pomoc i jakieś wskazówki sugestie z gatunku 'co by z tym fantem zrobić'?

pozdrawiam
    Wojtek Więcławski

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiwo Zobacz posta
    zastanawiam się czy może któryś z producentów stworzył coś na kształt wspomagania af takiego jak jest w lampach canona? mam 580ex i gdy założę tą lampę to po prostu aż nie chcę się jej zdejmować bo af w końcu zaczyna działać ale z drugiej strony wole ją mieć poza aparatem i cieszyć się fajnym światłem...

a może są jakieś tanie! lampy innych producentów mających to wspieranie AF? mógł bym wtedy ustawić ją na minimalny błysk w jakiś sposób podpiąć chiński wyzwalacz i cieszyć się i wspomaganiem af i zewnętrzną lampą?
    az się prosi transmiter ST-E2 od Canona.
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...1&modelid=8304

ma wspomaganie AF, a także wyzwoli bezprzewodowo 580EX (wprawdzie nie radiem, ale podczerwienią).

koszt około 600-700zł, ale jak dodasz cenę innej lampy (nie całkiem byle jakiej, bo musi mieć tryb manualny) + wyzwalacze radiowe to tez nie wyjdzie wiele mniej; a wspomnianym sterownikiem upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: wspomaganie AF oraz bezprzewodową kontrolę i wyzwalanie lampy 580EX.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Proponuję poczytać forum.Koledzy pięknie opisują jak korzystać z lampy.Czy to jako doświetlanie czy jako żródło światła podstawowe.Naprawdę polecam.trochę tego jest,
    ale to jedyna droga.Podrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jest tani sposób . Kupujesz starą lampę np.: Soligor 380 - ma dobre wspomaganie (aparat nastawia ostrość nawet w całkowitych ciemnościach). Najlepiej jakby miała spalony palnik, a jeśli ma sprawny to nie problem go rozebrać i odłączyć. Lampa z dslr-ami nie działa (tzn. odpala zawsze z pełną mocą) ale wspomaganie działa już bez problemu. Z tego co wiem można ją kupić za grosze. Wtedy służy oczywiście tylko do wspomagania AF-a. Podejrzewam, że można nabyć i takie w których możesz regulować wielostopniowo siłę błysku lampy.
    Miłej zabawy .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-10-2008 o 01:09
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A nie mozna w Custom settings gdzies ustawic zeby wspomagalo AF z zewnetrznej lampy ale nie blyskalo ?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

pewnie ze mozna
    w menu aparatu, w custom function pozycja 07 zmien na "does not fire".
    wtedy lampa dziala wylacznie jako wspomaganie AF.
    fajny patent, sprawdza sie super szczegolnie na koncertach.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    pewnie ze mozna
    w menu aparatu, w custom function pozycja 07 zmien na "does not fire".
    wtedy lampa dziala wylacznie jako wspomaganie AF.
    fajny patent, sprawdza sie super szczegolnie na koncertach.
    W 350D o ktorym mowa niestety nie ma tej opcji.
    Idzie Panie nowe....

Zablokowany

Domyślnie

W jedynkach jakoś nie mogę znaleźć tej opcji, może ktoś pomoże...Does not fire..please

Bywalec Awatar OsMax
    Miasto
    śląsk

Domyślnie

A jedynki mają lampę wbudowaną ? Siakieś nowy chyba porobili
    Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Zablokowany

Domyślnie

Ależ ja mówię o EX-ie 580-tym, czasem zdałoby się samo wspomaganie.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów