1d mkII? Za diabła nie znajduje opcji wylaczenia błysku flesza zewnętrznego.
Nic, wali lampą, tyle, że w TTL![]()
czyli jednak jakieś tańsze lampy też mają wspomaganie AF!
to w sumie się ciesze bo może coś taniego uda się kupić
tylko jeszcze jedno pytanie - jeżeli lampa ma wspomaganie AF to musi być dedykowana do canona żeby to wszystko razem działało? czy obojętnie jaką lampę z AF assist kupię to będzie działać?
i tak się zastanawiałem - w jaki sposób sprawić żeby podłączyć do aparatu tą lampę z powiedzmy zepsutym palnikiem i do tego chiński wyzwalacz?
będę chyba musiał jakiegoś elektronika poprosić o pomoc z wyprowadzeniem kabelka z lampy do wyzwalania jeszcze tego 'chińczyka' - jak sądzicie, czy to będzie trudne do zrobienia?
40D | 50e | T10-17/3,5-4,5 fish | T17-50/2,8 | C50/1,8 | C70-200/4 | Jupiter 135/3,5 | C580EXII | Vivitar 285hv | chińskie wyzwalacze
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
dawno temu miałem Nikosia Coolpixa 5700 (moja pierwsza cyfrowa maszynka do rejestracji obrazów - no może poza skanerem). W zasadzie największym problemem tego (robiącego z resztą bardzo fajne macrofoty) był af zupełnie niezdolny do pracy w ciemnych warunkach... Będąc młodym majsterkowiczem, kupiłem 3 chińskie zabawkowe laserki (takie breloczki). Wsadziłem je w małą plastikową obudowę i przykręciłem śrubą statywową. Były tak podłączone, że podświetlały środek kadru w momencie ostrzenia i znikały a momencie robienia zdjęcia. Podziałało to tylko chwilę, ale przez jakiś czas pomagało
![]()
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Tak się zastanawiam... Dlaczego w canonach nie ma wsparcia ta małą latareczką co jest wbudowana w body. W nikonie tak to działa. U nas włącza się ona tylko jak się otworzy wbudowaną lampę. A czasami mam założony na body tani transmiter do wyzwalania lamp bezprzewodowo i wtedy ta latareczka by się bardzo przydała. Właśnie w Nikonach tak to działa... To jest tylko kwestia zmiany w sofcie... Nie myśleliście nigdy o tym, żeby napisać do Canona, żeby takie coś zrobili...??
40D, 50 f/1.8 II, 17-50 f/2.8, 70-200 f/4L, 8 f/3.5, 580EX II
czy można wspomagać AF w 5d2 starą lampką 380EX ?