Ja bym jeszcze zaopatrzył się w back-up (drugie body i druga lampa błyskowa)
Ja bym jeszcze zaopatrzył się w back-up (drugie body i druga lampa błyskowa)
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
A wystarczyloby zaprosic 10 osob mniej. Przy cenie 150-200zl za osobe bedzie juz na jakiegos dolnej sredniej klasy pro bądź calkiem niezlego poczatkujacego :-)
Jesli sie chce to sie da. Jesli zdecydowali sie na kolege to juz ich decyzja i oby nie zawiódł
Odnośnie gadania jakie to ktoś ma skopane zdjecia to jedna z wiekszych głupot jakie mozna popelnic w temacie. Kwapiszon nie zapomnij powiedzieć im ze ich dziecko mogło być ładniejsze jak już się urodzi. Taki sam wplyw maja na to po fakcie
To co mogłeś zrobić skoro jesteś zaawansowanym amatorem to poprosic żeby ubrali się w ubranka i zrobić im sesje w ramach prezentu. Chętnie zobaczymy efekty i podyskutujemy na temat czy fotografia ślubna jest łatwa z poziomu wizjera a nie ławki w kościele.
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Prawie wszyscy tutaj zapominają, że nie dla każdej PM zdjęcia z ich ślubu to priorytet. Nie każdemu zależy na kosmicznych fotkach i "artystycznym" przekazie na papierze. Nawet jeśli zatrudniają pro fotografa. Niektórzy wolą kamerę inni fotografa, jedni lubią kicz, a inni "zdjęcia artystyczne", a jeszcze inni po prostu dobry reportaż.
Jednak większość doradców wypowiada się w tonie wszechwiedzących jak to fotoamator nie może za żadne skarby fotografować ślubu, tym bardziej za pierwszym razem. Myślę, że nie ma sensu nikomu wmawiać jak to parze młodej spierniczy pamiątkę z ich jedynego, najpiękniejszego, najfajniejszego, najcudowniejszego dnia w życiu. Nie nam oceniać co jest dla kogo ważniejsze. Nie możemy też wiedzieć, jak ktoś sfotografuje pierwszy ślub. Niektórzy sfotografowali 50 ślubów i dalej zdjęcia są marne.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
W dużej mierze to za przeproszeniem "g" daje.
Pojedziesz o godzinie 14 w piątek i będzie ładnie jasno ale bez ostrego światła. Ogólnie ok. Kościelny zapali Ci żarówki fajnie pięknie.
W sobotę ślub o powiedzmy 15. Okazuje się, że wali ostre słońce, a wczoraj było lekko za chmurką. Poza tym godzinę później słońce wpada przez jakiś witraż młodym prosto w twarz a żarówki są energooszczędne a wcześniej był inny ślub i teraz są nagrzane i jaśniejsze ale mają inna barwę a poza tym kościelny zamulił części włączyć. i co? z rekonesansu **** :-P
Są takie kościoły, że baaardzo wiele zależy od pory dnia, warunków atmosferycznych (np. duże witraże), część też jest zależna od tego ile i jakie są zamontowane żarówki (już nie raz się przekonałem, że świeżo odpalone żarówki potrafią diametralnie zmienić oświetlenie kościoła w ciągu 20-30min. "nagrzewania")
Po prostu trzeba mieć oczy dookoła głowy, zwracać uwagę na światłomierz a potem na histogram, mieć duże obycie ze sprzętem i przede wszystkim nie panikować jeżeli coś będzie się dziać innego niż "standardowo".
Ogólnie nie stresuj się (chyba, że jesteś "z tych" co to im stres pomaga bo się mobilizują, szybciej myślą i łatwiej i sprawniej podejmują decyzje)
ogólnie podejdź na luzie i bez paniki.
Dużo obserwuj, na kazaniu staraj się łapać nietypowe kadry, miny zarówno młodych jak i gości, ale nie wypuszczaj się za daleko (chyba, że na początku) żeby potem nie biec na przysięgę (się jeszcze wywalisz czy coś) Przysięgę w momencie jeszcze przed związaniem stułą staraj się obfocic z tylu miejsc z ilu się da żeby potem przy "akcji właściwej" nie latać jak kot z pęcherzem w te i we wte
Ostatnio robiłem repo w kościele nie u siebie (40km dalej), ale miejsce znałem bo byłem tam rok temu. Nawet przejrzałem sobie na szybko foty, tak dla odświeżenia.
No i co? Rok temu było wszystko ok. a teraz? Jak zobaczyłem na samym początku wielką plamę słońca tuż za młodymi to tylko zmówiłem szybko paciorek żeby tylko wędrowała w druga stronę...
Niestety, chyba nie jestem lubiany tam na górze(a może to kamerzysta??
) bo po 10min słońce skutecznie jarało ich na wskroś i to jeszcze pod takim kątem, że cień od nosa kończył się gdzieś za uchem :P Jak już z nich zeszło bardziej do przodu to zaczęły się momenty "klękające" :P Na szczęście przysięga była "w cieniu"
Za to jak wyszliśmy to zaszło za wielką chmurę![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Dlatego w takich wypadkach przydaje się słynna niedobra i be lampa błyskowa, która psuje "artystyczny" wyraz zdjęć, natomiast potrafi uratować niepowtarzalną pamiątkę z dnia ślubu
Ja mam ciągle takie przypadki. Albo właśnie jak powyżej, wędrujące słońce robi mega cienie na twarzach i żeby nie było tak łatwo to wybiera sobie raz Ją a raz Jego. Albo w tle w najlepszych kadrach znajduje się pięknie rozświetlona mleczna szyba biegnąca od podłogi po sufit.
Dobrze też jest przypomnieć Młodym, żeby się nigdzie nie spieszyli, bo często mają chęć wybiegać z kościoła i trudniej jest ten moment ogarnąć.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Widzisz kolego tutaj nie chodzi o to że ktoś się śmieje bo zaczynasz tylko o to ze takie pytanie zadałeś tak późno. Ja do pierwszego ślubu zabrałem się od innej strony. Poszedłem poobserwować profi jak to robi. kilka spraw skopiowałem kilka błędów udało mi się uniknąć a po 5/10 ślubie miałem już swój pomysł na pewne sprawy. Dodatkowo jeżeli jest kamerun na weselu to z nim pogadaj... oni czasami mają ciekawe pomysły i warto z nimi pogadać czasami coś podpowiedzą a przede wszystkim ustal zasady w kościele żebyście sobie nie wchodzili w kadr.
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
Tak, rozumiem. Ale co dałoby mi wcześniejsze zadanie pytania ? 85% wiedzy na ten temat miałem wcześniej. Ten topic jest fajnym uzupełnieniem. Poza tym zdjęcia ślubne przeglądam od kiedy jestem na tym forum, prace fotografa ślubnego nie raz ostatnio podglądałem.
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś ciekawe materiały skierowane do amatorów ;-)
Ostatnio edytowane przez pawlack ; 15-09-2011 o 15:09
No użyłem jej na radiu po drugiej stronie niż słońce ale i tak marnie - błysk z mocą 1/1 i starczyło żeby lekko rozświetlić cienieFota z lampą czy bez wyszła prawie, że identycznie ale fakt przynajmniej te cienie nie były aż takie smoliste :-P Żeby je zbalansować musiałbym mieć pewnie z 2x600Ws :-P
Ale właśnie najgorzej jest jeżeli świeci tylko na jedna osobę.
Wtedy to w ogóle masakra.
Ta ciekawe pomysły
"To teraz wejdziesz do pokoju z bukietem, obrócisz panią młodą 2 razy pod rączką, uklękniesz, pocałujesz w rączkę, dasz bukiecik, wstajesz, dajecie sobie buziaka i patrzycie jakieś 5s prosto w obiektyw"
Jak to słyszę to zawsze na znak dezaprobaty dla takiego gówna wychodzę z pokoju
Jak się mnie jeden raz zapytał z wielkim zdziwieniem "dlaczego wychodzę i nie robię zdjęć tej jakże wspaniale i genialnie wyreżyserowanej chwili" odpowiedziałem, że jestem reportażystą a nie pseudo spielbergiem kinematografii ślubnej i od takiego kiczu się trzymam z daleka to aż młoda nie wytrzymała i opluła ze śmiechu młodego![]()
To jest tak zwana podgrupa "kamerunus dziadus wieśniurus" zazwyczaj na pytanie do młodych "dlaczego wybrali właśnie takiego typa", tym bardziej jak widzę, że im samym nie podobają się takie "akcje" słyszę praktycznie w 100% "bo rodzice i dziadkowie jak usłyszeli, że nie będzie filmu to się oburzyli i musieliśmy, więc wzięliśmy byle jakiego najtańszego gościa co się nawinął"
A, że taki kiep się potem pakuje na 50% zdjęć w kadr jeszcze z tą swoją zasrakaną lampką i partoli cały klimat to już potem jest mój problem a nie rodziców czy dziadków -_-
Co do zasad to owszem, tylko nie mów mu, że jesteś taki świeży bo nie wiadomo na kogo trafisz i wyjdzie na to, że będziesz musiał potulnie za nim łazić i być ciągle na jego plecach bo się będzie chamsko wtryniał przed Ciebie.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk