http://www.dpreview.com/news/0702/07...xatpma2007.asp
Wersja do druku
Słowem HoyoPentax nabiera rozpędu...robi się ciekawie.
645D to już zdaje się od jakiegoś czasu pokazują i tu dalej jest to upcoming product. "Market launch schedule to be announced at a later date."
Bez żartów, albo pokazują realny sprzęt albo na drzewo...
Nawet 31.5 mpix na matrycy Kodaka jest "tentative" - jak dla mnie to zawracają ludziom głowę...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zobaczymy ile będą kosztować... Ale zoom wygląda interesująco...
Pentax pracuje ostatnio intensywnie nad bardzo ciekawymi szkłami.
tylko pozazdrościć pentaxiarzom
Zobaczymy, w końcu zmiana systemu to nie jest sprawa niemożliwa - prawda??
Gietrzy tylko że problem polega na tym że Pentax nie ma odpowiednika 30D. Dla niektórych 5kl/s + duży bufor, niskoszumiąca matryca to są ważne rzeczy. Także jeszcze w przypdaku 400D dla amatora to może choć tutaj odpowiedniki pentaxowe też nie wypadają imponująco. Widać wyraźnie że system się rozwija.
Moje zdanie jest takie że canon wbrew pozorom ma swoja niszę w segmencie amatorskim. Natomiast Pentax zacznie coraz bardziej podgryzać Nikona. Po za tym jeśli ktoś planuje poważniejszy mariaż z fotografią to system Canona czy Nikona daje mu póki co o hektary większe możliwości rozwoju.
Nie no oczywiście myślałem o tych co NIE potrzebują 5 kl/s. Dla tych co potrzebują sprawa jest jasna.
Chodzi o IS w body. Kupujesz (lub wyciągasz z piwnicy) stare, jasne, szkła MF za przysłowiowe "dwie dyszki" i wtedy cenowo to nawet C50/1.8 zwala z nóg :)
Głownym architektem statystyk sprzedaży obu marek jest (chyba) Sony?
Ktoś, kto kupuje 400D lub D40 czy K10D to nic nie planuje.
Właśnie obejrzał reklamę jak dzieciaki latają po domu - jak u niego - i zobaczył, że można mieć aparat szybszy niż - posiadany już kompakt - za coraz mniejszą kasę.
Co nie zmienia faktu że dobrze, że system się rozwija :).
Pentax pokazał fajny obiektyw :-)
http://www.dpreview.com/news/0806/08...ax17-70sdm.asp
http://optyczne.pl/1015-nowość-Penta...1;IF]_SDM.html
zapewne sporo osób chętnie widziałoby coś takiego w naszym ogródku...
zapraszam do dyskusji :-)
nom
jest taki 17-85, ciut ciemniejszy, ale za to IS i zakres lepszy
canon nie wypuści 17-70/f4 ef-s bez IS, bo byłby konkurencją dla tego powyżej, poza tym ile miałby kosztować ? mniej niż 1100-1200 zł ? (za tyle chyba można już dostać 17-85); u canona to raczej nie teges
inna sprawa to jakość optyczna - nawet nie wiadomo jaki ten Pentax do końca jest
Właśnie trochę mnie denerwuje stanowiska canona w szkłach bo tak naprawdę to nie ma dostępnego obiektywu takiego jak np sigma 17-70 2.8-4 wg mnie to moze byc calkiem ciekawe szklo ale majac sigme 70-300 dg apo macro to nie weim czy chce sie pchac w cos innego niz canon. A ceny canona zwalaja z nóg za nieco lepsze szkla :) Co z tego ze wypuscil 17-55 2.8 jak praktycznie kosztuje 3000zl a tamron ma swojego tammiego za 1300 a sigma swoja 24-70 za ok 1500 :-/
Nie przesadzajmy, 3k za uniwersalny zoom f/2.8 z usm, is i swietna jakoscia to nie jest wcale duzo. Polsrodki masz taniej ale zawsze bedzie to kompromis (af/jasnosc/is/jakosc).
Nie byłbym tak kategoryczny w przypuszczeniach. W czasach analogowych mieli (dostępne z resztą do dziś) 28-105/3.5-4.5 USM, 28-135/3.5-5.6 IS USM, uzupełnione o 24-85/3.5-4.5 USM. Na trzy takie zoomy bym nie liczył (choćby dlatego że jest już 17-55/IS USM, który w analogu odpowiednika nie miał) ale na w miarę jasne 17-70 jest jak najbardziej miejsce i skreślałbym jednoznacznie możliwości jego pojawienia się, zwłaszcza że przydałby się sensowny KIT do serii xxD.
Tak jak Nikkor 18-70, nieco 900 - 1000 zł.Cytat:
poza tym ile miałby kosztować ? mniej niż 1100-1200 zł ? (za tyle chyba można już dostać 17-85); u canona to raczej nie teges
Raczej niezły, Pentax w swej historii rzadko kiedy wypuszczał mydelniczki (najwięcej w latach 90-tych, ale ten okres, mimo obecnego spadku prestiżu marki, maja już chyba za sobą).Cytat:
inna sprawa to jakość optyczna - nawet nie wiadomo jaki ten Pentax do końca jest
Popieram MacGyver'a. Pentaxowy KIT wg mnie jest lepszy od naszego Canonowego przede wszystkim jeśli chodzi o wykonanie. Już nie mówie o wrażeniach dotykowych gdy porównam 400D do k100d super kumpla. Jednak imho wyższą jakość chyba uzyskuje 400D.
A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo. Mam nadzieje, że jak skończe pisać prace i sie obronie to dostane z 2k na ręke :) To z pewnościa coś zamiast KITa sobie kupie ;) Na obiektywy inne niz canon raczej juz nie mam ochoty (półśrodki) i zdaję sobie sprawę, że trzeba wydać kaskę albo na 17-40L albo na 17-55 2.8 :]
Mój wniosek jest następujący: skoro dla analoga wśród standardzoomów "sredniaków" mieliśmy do wyboru dwa od 28mm i jeden szerszy (od 24mm), dziś mamy już dwa EF-S od 17mm (i to oba stabilizowane), zatem najbardziej brakuje jakiegoś standardowego zooma EF-S 15-XXmm
też wymyśliłeś :-)
IMHO zamiast KITA nie ma większego półśrodka niz właśnie 17-40L.
Przykrótki, z pokraczna osłoną, niepotrzebnie wielka srednicą na wlocie(drogie filtry) i w wszystkimi innymi cechami ultraszerokiego kąta, który usiłuje robić za standard.
to już dużo lepszy pomysł.
Cyfrowy KIT Pentaxa to całkiem sensowne szkiełko dla początkującego amatora ale K100D super to jednak trochę nie ta epoka, poniekąd odgrzany kotlet, ze starą matrycą Sonego, bodajże tą samą która powodowała że D70 nie był tak do końca fajnym aparatem :-)
Nie jest to mało, ale:Cytat:
A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo.
- porządny sprzęt foto był zawsze drogi, ostatnie lata nas nieco rozbestwiły, ale tak, żeby za jedną średnią krajową polską pensję można było kupić zaawansowany amatorski aparat i sensowny uniwersalny obiektyw do niego to nie było nigdy.
- Polska to tylko jeden malutki fragmencik rynku, dla kogoś zarabiającego 2k ale euro obiektyw za 800 nie jest aż taki drogi.
Nie zmienia to oczywiście faktu że ciekawego zooma w cenie znacząco poniżej 2 kzł Canonowi brakuje, choćby dlatego że konkurencja takowe w ofercie ma.
Tu niestety wychodzą też mankamenty matrycy z cropem 1.6, zamiast 1.5 jak u konkurencji. Innym wystarczy 16mm aby uzyskać ekwiwalent 24mm i takie szkiełka są dostępne.
O, pięknie trafiłeś w sedno :-)Cytat:
...który usiłuje robić za standard.
Mam to szkło, kupiłem z myślą o przyszłym 5D i kliszaku, z opcją podpinania sobie do cropowanej cyfranki jako zooma wycieczkowo-landszaftowego, bo w Tokinie 12-24 24 mm okazywały się za krótkie zdecydowanie częściej niż 12mm za wąskie. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, z czystego lenistwa, zacząłem go używać jako zooma uniwersalnego (zamiast żonglować stałkami lub parką 12-4 i 28-105) ale dość szybko mi przeszło, bo wielkie to, ciężkie i zdecydowanie za krótkie ;-)
Nie zmienia to oczywiście mojego dobrego zdania o 17-40 ani złego o Tamronie 17-50/2.8 oraz przeświadczenia o słuszności dokonanego zakupu, ale to już zupełnie inne kwestie :-)
Zgadzam się co do braku 15-5x(6x) EF-S. Bo sytuacja FF -> EF-S wygląda obecnie tak:
24-70 2.8 L -> brak
24-105 4 L IS USM -> brak
24-85 3.5/4.5 USM -> brak
28-105 3.5/4.5 USM -> brak
28-135 3.5/5.6 IS USM -> EF-S 17-85 4/5.6 IS USM (gorszy optycznie)
brak -> EF-S 17-55 2.8 IS USM
i totalny brak stałek EF-S poza jednym rodzynkiem EF-S 60 2.8 USM Macro
Co do 17-40 jako standard to nie przesadzajmy ze taki krótki na cropie wychodzi nam 27.2 - 64 do 70 nie tak duzo brakuje (stara L 28-70 miala nie wiele wiekszy zakres) a z uzupelnieniem 50 juz tak zle nie jest.
a ja mam niestety wrazenie ze canon juz specjalnie nie zaskoczy nas jakims ef-s .....chodz chetnie widzialbym np premiere czegos takiego jak nikkor 18-70
Żeby nie tworzyć kolejnego wątka daję tutaj.
Pentax w zimowej szacie ;):D.
http://www.dpreview.com/news/0812/08...k2000white.asp
Tu kryształki, tam kolorki - chłopcy w pentaxie chyba w strasznych tarapatach są jeśli chwytają się takich rzeczy.
Pentax pokazał dzisiaj kolorowy aparat :).
Wreszcie ktoś pomysłał, że Panie mogą chcieć coś więcej niż każdy kolor pod warunkiem, że będzie to czarny ;).
http://www.dpreview.com/news/0909/09...xKXhandson.asp
http://www.pentax.jp/japan/imaging/d...ea5_img03b.jpg
Taki wyjadacz forumowy a nie wie, że nie wolno obrazków ponad 800px zamieszczać? Nieładnie :? .
Oppss ... :oops:.
Mea culpa ale taki ładny był, że się nie mogłem oprzeć :D.
Tutaj jeszcze skrócona specyfikacja:
12,4-megapikselowa matryca,
11-punktowy autofokus SAFOX VIII to 11 pól, z czego 9 jest krzyżowych
tryb Live View z możliwością kręcenia filmów HD (720p, 24 kl/s)
stabilizacja 4 EV
procesor PENTAX PRIME II
czułość to ISO 100 do ISO 12800
tryb seryjny 4,7 kl/s
minimalny czas otwarcia migawki wynosi 1/6000 sekundy
2,7-calowy ekran LCD o rozdzielczości 230 000 punktów
ma funkcję automatycznych HDR-ów.
trwałość migawki 100 000 cykli.
na komplecie 4 paluszków AA można zrobić około 1900 zdjęć
Wygląda zachęcająco szczególnie jak na entry level.
Ciekawe czy to ta nowa matryca Sony z A500?
z tym srebrnym paskiem przegięli,
nie wiem czy to mądre że specyfikacja
aż tak mało się różni od k-7
w entry level rodzynek.
Europe:
€599.99 (with 18-55mm DA L lens)
i migawka 1/6000
jeśli tak blisko k-7.. (gdyby nie ta obudowa
która pewnie nie jest uszczelniona i trzeszczy jak się mocniej ściśnie)
to możliwe że pentax szykuje jakąś bombę na wyższą półkę,
jak się przyjrzeć kasiódemce to to był update k20.
Jak dla mnie bomba. Dobra matryca, a i te wersje kolorystyczne, myślę, że dzisiejszy świat to kupi. Oby może C i N bardziej się postarają. Np w C450d bardzo często mi brakowało szybszej migawki a tu proszę 1/6000.
eee nie ma filmow fullHD, cienki :p
no i co to za firma, pentax ? sprzedawca w Foto Jokerze mowil ze tylko sony, a on sie akurat zna:)
Cena fajna (650$ za kit) ale faktem też jest, że mocno spóźniona ta "bomba". Czy to pozwoli się wygrzebać z 4% rynku - mocno wątpię. Szczególnie iż może się okazać, że ta nowość skutecznie "zje" starszego brata.
bedzie jak zawsze, ochy i achy a jak przyjdzie do realnego wykładania gotówki na stół to wiekszość i tak siegnie po coś co niekoniecznie wygląda jak klocki lego . czyli chwalimy pomysłowośc Penataxa, a realnie kupujemy C/N ew. S.
i tak od lat.
Ranking kolorów :D:
http://www.camera-pentax.jp/k-x/#/ranking
Cały czarny dopiero na siódmym miejscu 8). Ciekawe jak by to wyglądało u nas?
Tak tylko, że teraz trzeba zrobić zewnętrzne lampy błyskowe w różnych kolorach, no bo jak by to wyglądało różowy aparat i czarna lampa ;-)
Miałem kiedyś kompakt pentaxa i co do wykonania jego oraz jakości zdjęć nie moglem złego słowa powiedzieć - wszystko wykonane z metalu, praktycznie zero plastiku. Może ktoś sie orientuje - jak jest obecnie z jakością zdjeć z luster P ?
Interesujące :lol:.
Całkiem fajny. Ciekawe czy złodziei by bardziej przyciągał czy odrzucał? Wygląda jakoś tak zabawkowo albo podwodnie. Chciałbym go mieć:-D
Wyglada jak skarpetki w kolorowe paski :|
He he. Ekstrawagancki i tyle:-D Profesjonaliści wymiękają:-P
Ale cena 2199 za ten aparat to IMO bomba. C500d i Nd5000 cenowo się chowają, a IMO mniej potrafią. No Nikon ma lepszy uchylny wyświetlacz, a canon lepiej filmy kręci.:mrgreen: Acha i ostatnia nowość userzy k-x już mają dostęp do menu serwisowego i do korekcji np af w nim:confused:, niby nie ma ich tak wielua jacy zorganizowani. Aparat parę tygodni na rynku i już takie kwiatki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
akustyk akurat tej wersji k-x nie masz szans kupić jest limitowana i ma być 100 szt. pewnie rozeszły się już one wsród córek i kochanek prezesów z Hoya.
i oto chyba chodziło, wypuścili raptem 100 sztuk a gadania o tym było mnóstwo na wielu forach...i nie tylko :)
No w jednym z większych sklepów K-x za 1749, a i od 2.11 ma być zwrot części gotówki od pentaxa.
witam szanowne grono Canonierów
nie wiem jak to jest z "lepszością" filmów w Canonie, bo te 30 fps to ponoć wcale zaleta nie jest ;). w K-x jest 24 fps i ponoć ma to znaczenie takie, że film ma bardziej "filmowy" wygląd, i nie trzeba przerabiać go z 30 na 24 fps. (być może coś pokręciłem, proszę mnie poprawić).
Ogólnie wynika z wielu opublikowanych testów (poza "opaczne.pl" :evil: gdzie napisali sporo bzdur i półprawd) że w swojej klasie entry level K-x wymiata konkurencję, a w zakresie tonalnym i wysokim użytecznym ISO przebija np. N d300s i nie tylko. Dla zainteresowanych link do jednego z testów http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/
Tak już jest w 7D i 1D4. W przyszłym miesiącu także i w 5D2.
Tak, przerabiane (30->24) to proteza. Poza tym niektórzy potrzebują i 24 i 30. W takim przypadku Canon rządzi. Pomijam już kontener i - ponieważ to wątek Pentaksowy - autofokus...