Konkurs ogłaszam (Foto konkurs Alior Banku)
Koledzy i koleżanki jako być może jedyny przedstawiciel Alior Banku na tym forum informuję iż rozpoczął się konkurs organizowany przez Alior Bank pod tytułem "Pozytywy naszych miast"
wszystkie szczegóły tutaj: http://konkurs.aliorbank.pl/
Ja z oczywistych względów w konkursie udziału brać nie mogę :( ale mam nadzieję, że nasza canonowa brać zainteresuje się tym eventem i oby któryś (bądź kilku) z naszych zgarnął główną nagrodę.
Powodzenia
wadliwy prawnie regulamin
Według mnie cały ten konkurs ma wadę prawną, z powodu której wycofałem się z niego i usunąłem wszystkie swoje prace. Czy uczestnik decyduje się na udział w konkursie słusznie, czy nie – to już jego decyzja, ale to, co bank napisał w regulaminie :
6.3. Na podstawie art. 921 § 3 kodeksu cywilnego, z datą wgrania przez Uczestnika zdjęcia na Portal (za pomocą formularza, dostępnego na Portalu), na Organizatora przechodzą wszelkie prawa do stworzonego przez tego Uczestnika Utworu (zdjęcia), w tym w szczególności autorskie prawa majątkowe na następujących polach eksploatacji: …
Nijak się ma do samego art. 921 §3 kodeksu cywilnego, na który bank się powołuje i który mówi wyraźnie, że:
Art. 921. § 1. - wycinam
§ 2. - wycinam
§ 3. Przyrzekający nagrodę nabywa własność nagrodzonego dzieła tylko wtedy, gdy to zastrzegł w przyrzeczeniu. W wypadku takim nabycie własności następuje z chwilą wypłacenia nagrody. Przepis ten stosuje się również do nabycia praw autorskich albo praw wynalazczych.
Tak więc AliorBank ma według mnie grubego babola w regulaminie, bo chciałby przywłaszczyć sobie prawa majątkowe do utworu (zdjęcia) już w chwili wgrania go na portal, kiedy paragraf na który się powołuje mówi coś całkiem innego...
Pisałem w tej sprawie do banku i otrzymałem informację, że Zespół Obsługi Prawnej Banku zajmie się tym tematem, ale szczerze mówiąc widzę tylko dwa rozwiązania:
A. Bank zmieni kodeks cywilny.
B. Bank zmieni regulamin konkursu.
Pierwsze jest niemożliwe a drugie stawia cały konkurs pod znakiem zapytania, bo jak ktoś słusznie zauważył – całość sprowadza się do chęci „zagarnięcia” jak największej ilości zdjęć co według mojej oceny – jest niezgodne z prawem/kodeksem cywilnym/art. 921 §3 KC.
(Chyba, że każdy uczestnik dostanie cokolwiek, co w świetle prawa będzie
uchodzić jako nagroda.)
Dla mnie istotne jest tylko jedno zagadnienie i czy po wykasowaniu moich prac – bank odważy się je wykorzystać gdziekolwiek i bez mojej zgody (lub wygranej, jak dyktuje art. 921 §3 KC). Czas pokaże…
I idąc dalej tym tokiem (i zakładając, że miałbym rację) – może okazać się, że organizator konkursu zyska co najwyżej:
3 ujęcia, lub zestawy zdjęć za 3 notebooki
2 ujęcia, lub zestawy zdjęć za 2 aparaty Olek E-450
5 ujęc, lub zestawów zdjęć za Olek mju 8000
I 66 ujęć, lub zestawów zdjęć, za ramki cyfrowe.
Piszę „ujęcia, lub zestawy zdjęć”, bo pomimo dwóch wysłanych e-maili – nie otrzymałem odpowiedzi (4dni?) na moje pytanie, w którym dopytywałem, czy w przypadku przyznania nagrody – bank „przejmie prawa majątkowe” do "tej jednej" nagrodzonej pracy, czy od razu do wszystkich zamieszczonych na portalu zdjęć.
Co by nie było i według mnie – nie ma takiego paragrafu, który umożliwiałby „z automatu” przejmowanie wszelkich praw majątkowych i z chwilą zgłoszenia utworu do konkursu. A w ten sposób chce działać organizator konkursu, lub i aby nie oskarżać banku – osoba, która napisała ten wspaniały regulamin…