72 jest fajne,ale poza balonikiem to mało ma wspólnego ze zbiórką żywności;)
Wersja do druku
72 jest fajne,ale poza balonikiem to mało ma wspólnego ze zbiórką żywności;)
pierwsze jest najlepsze pod względem ekspresji modeli:), wykadrowałbym koncentrując się na PG, pozostałe takie jakieś, przypadkowe, bez pomysłu i mało reporterskie ...
ciasne kadry stroisz spraw sobie jakiś szeroki lub rób z dalszego dystansu ...
ten ucięty balonik nie wygląda zbyt dobrze ;(
Teraz podzielę się z wami swoją codzienną robotą, czyli fuchą fotografa w gazetce szkolnej:D Temat numeru to "Używki", udało mi się koleżankę na zdjęcia namówić i oto co z tego wyszło:
75. Prawodopodobnie to będzie na okładce:D
76.
77.
Miałbym prośbę, abyście na te zdjęcia spojrzeli też jak na normalne zdjęcia i o jakieś komentarze, opinie jak zwykle bardzo proszę;) Z góry dzięki za odwiedziny!
Technika jak zawsze nienaganna, nie wiem czy ten szum już jest idealny, ale nie mnie komentować szum jak ja jeszcze ani jednego b&w z kliszy nie widziałem.
Odnośnie zawartości : jak używki to imo nie kawa :P, tylko coś poważniejszego chyba. Wiem, że miało być tak "realistycznie", ale piwo na ławce przy bloku też dałoby radę, no a w klubie papierosy to już wogóle. I miałbyś możliwość pobawić się kształtem dymu :D
No a jak już kawa to nie wiem czy dobrze myślę, ale z tą słomką to zły pomysł, bo gdybym nie wiedział że to używki to bym pomyślał że ktoś pije ciepłą Colę :P Chyba że to nie kawa :P
Ech... Właśnie takich komentarzy jak ten twój chciałem uniknąć... Sprawa jest ciężka. Bo pierwsze zdjęcie było ostre, był facet z butelką, na tle szkoły, zresztą co ja się będę rozpisywał! Tutaj jest prevka. Jednak to zdjęcie spadło jako za ostre... Stwierdzilem, że zrobię tak, żeby było głupio, no dosłownie tak jak to widać na tych zdjęciach. Czyli kawa i do tego przez słomka, jeszcze jakaś prześmiewcza poza[tak btw w kubku nie jest kawa, tylko kompot, ale dobrze, że w bw tego nie widać:p].
A drogi Miclesie - jeśli chodzi o używki to kawa jest jak najbardziej pełnoprawną używką, cytat za wikipedią: Jedna z najpopularniejszych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Tak samo jak i herbata;) To tak w ramach edukacji międzyszkolnej;)
Kurde... Teraz żałuje, że napisałem, że to do artykułu o używkach, bo kompletnie nie o takie komentarze mi chodziło...
Jak dla mnie drugie kocur :)
Pozostałe średnio mi się podobają, ale ze względu na mimikę.
P.S. Znajomo mi wygląda ta Twoja koleżanka :p Znam gościa który z nią miał sesyjkę, tak mi się coś wydaje.
No oczekiwałem komentarzy technicznych, typu kadr za bardzo w prawo, za dużo góry, za mało dołu lub na odwrót, zbyt ciasny kadr, oczy nie ostre, za duży szum[to niestety wynik obróbki], że te zdjęcia się kupy nie trzymają, wszystko się sypie, gdzie są mocne punkty, że ręka powinna być bardziej w lewo, bo coś tam zasłania, etc. Albo: co to za tragiczne zdjęcia, to napewno ty je robiłeś?:p Itd.
No oczekuje normalnych komentarzy, takich jak w każdej innej galerii;) Technicznie i kadrowo. No może być też treściowo, tylko wtedy będę musiał wyjaśniać całą gazetkowo-szkolną hierarchię i problemy, a to dłuższe od niejednego peruwiańskiego serialu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hehe - ano miała pewną sesję;) Dlatego i ja postanowiłem ją do swojej sesji wykorzystać. A co z mimiką nie ten teges?
Na trzecim tak spogląda w szkło jakby chciała Ci powiedzieć "weź spie..." :p natomiast na pierwszym IMHO powinna być bardziej smutna że się skończyła kawusia. Jakaś chwila załamania opadające ręce czy cóś.
A tak w ogóle gratuluję modelki :) Miną na dwójce pokazała że potrafi się wczuć :)
Bardzo fajna dziewczyna i robota z nią idzie świetnie. Mówisz jaką minę chcesz i taka na zdjęciu wychodzi! Jak z profesjonalną modelką:D Na pierwszym jeszcze bardziej smutna?!:p
Na drugim mina jest genialna - dokładnia taka o jaką mi chodziło.
Na trzecim też miało być "weż sp...adaj!". Miała zagrać zdesperowaną, znudzoną, po nocnej nauce, wymęczoną, która ma już wszystko gdzieś...
No i fakt - najlepiej chyba na drugim zdjęciu to wyszło;) Dzięki Esteper!
no właśnie nie mogłem dopatrzyć się, o jakie używki chodzi, może sesja ze strzykawkami ;) a tak na serio, to powinna wyglądać tak, jak wygląda człowiek rano, który jest jeszcze przed prysznicem i mocną*kawą ;)
zdjęcia fajne , ale podejrzewam że gdybym ja lub inna osoba mało popularna na forum zrobiła fotkę typu 76 to posypały by sie komentarze np : "rura za modelką mi nie pasi lub przeszkadza" :)
Rura to realia szkolnej stołówki;) Co do tej rury to teraz tak mnie zmusileś do myślenia - czy ona tylko podkreśla wyraz twarzy[bo jest taśmą sklejana i jest jeszcze nudniejsza niż wyraz twarzy], czy raczej przeszkadza...
A czym taki ja, różnie się od takiego Ciebie?
np. tym że twoje zdjęcia są świetne i masz poważanie na forum względem swoich prac, i to jest tak jak w swiecie sztuki, jak już wyrobisz sobie markę to bez względu na to co np. namalujesz ( nie wkłądając w to serce lub poświęcając temu całą swoją uwagę) to będzie to dzieło które w określonym kręgu ludzi będzie się zawsze podobać a tylko dlatego że stworzone jest przez ciebie a ty jesteś znany i masz uznanie. Rozumiesz o co mi chodzi?
Co nie zmienia faktu że i tak fotografie wystawiane przez ciebie są b.dobre.
Rozumiem o co chodzi. Przenoszę się na forum Nikona - tam mnie nie znają:p Uznanie w calej Polsce... Nawet nie wiesz jak ciężko jest zdjęcia robić bez porządnego kopa w d... tyłek. W szkole mam z tym problem, bo co tu dużo mówić, ale konkurencji nie mam w ogóle... Więc od was liczę na takiego porządnego kopa w cztery litery, abym siebie zmusił do lepszych fotek;)
:):):) no nie no na forum Nikona się nie przenoś nie o to chodzi, ale poczytaj komentarze,: przeszkadz mi gałąż, drzewo ręce palec oko kamień itp mam wrażenie że ludzie szukają w zdjęciach wad i niedoskonałości by módz napisać że w ogóle jest coś nie tak, zamiast doradzić co zrobić by było lepiej, może nie wszyscy potrafią to robić, ktoś zrobił setki zdjęć ptaków- świetne fotki, 1000 komentarzy zdjęcia świetne, rewelka itp. nagle pojawia się ktoś i pisze zdjęcia nudne bo wszystkie podobne, ale nie weźnie pod uwagę że gość który fotografuje ptaki wkłada w to ogrom pracy, że taką ma pasję, że mimo iż zdjęcia są podobne to każde jest jednak inne bo na każdym zdjęciu są jednak inne emocje, nagle odbiorca wymaga czegoś więcej ale nie powie dokładnie czego itd. Czasem element który pozornie na zdjęciu przeszkadza ma jakiś wyraz , coś ma podkreślić, ale nikt się nad tym nie zastanowi co tylko napisze , przeszkadza mi, lub cos w tym rodzaju................bla bla bla ale się napociłem
pierwsze (75). najlepsze i bardzo mi się podoba
za ciasno trochę z lewej strony (cięcie kubka karygodne), zrobiłbym jeszcze jeną wersje np na rozkładówkę w poziomie, to samo ujęcie tylko z lewej cała klasa ...
pozostałe do kasacji!! reprezentują dużo niższy poziom, jak robisz reportaż (bo chyba tak miało być) patrzenie modela w aparat zupełnie jest nie potrzebne ... jeżeli miało by coś wyrażać / jakieś emocje, a tu tak pusto w oczach ;)
ewentualnie mogła by patrzeć za aparat takim rozmarzonym wzrokiem
76 nie rozumem po co ci tyle nieciekawej góry?
77 bezsensowny ciasny kadr z poucinanymi ramionami
w dwóch ostatnich prześwietlona mocno twarz i mimika twarzy popozostawia dużo do życzenia ...
co do szumu to sie nie wypowiem bo jestem szumofobem i nie toleruje go wcale ...pozdrawiam
No i prawdopodobnie 75 pójdzie na okładkę;) Tzn. to nie miał być reportaż, tylko to miało być zdjęcia na okładkę gazetki. I trzeba wybrać jedno. Wybrałem trzy najlepsze i teraz przy waszej pomocy będę wybierał to jedno najlepsze;) I to, że jest to okładka to powód, dlaczego jest tak dużo góry - w końcu gdzieś musi być logo gazetki;)
Pusto w oczach - będę błogosławił modelkę;) Skomplikowana sprawa dlaczego ona ma taki wyraz twarzy.
A tak btw - jeśli nei w obiektyw to gdzie? Z tego co w mądrych księgach wyczytałem to, gdy fotografia jeszcze raczkowała ludziom podczas portretu kazano patrzeć się w lewo, albo w prawo tuż nad aparat;)
z tym to trudna spraw, polegająca raczej na wyczuciu a nie na książkowych wskazówka, model powinien przekonywająco zagrać jak aktor, fotograf powinien go naprowadzić jako reżyser, to jak kręcenie filmu tylko efekt końcowy musi być utrwalony w jednej lub kilku klatkach a nie na metrach filmu ... ty masz swoja wizje i model ma swoją razem tworzycie coś co przekona odbiorce, a to gdzie maja patrzeć oczy to wychodzi w praniu ...
pamiętam twój wywód w galerii C42
moim zdaniem jest tylko portret udany i nieudany, a wszystko rozchodzi się interakcje fotograf/model... pytanie czy fotograf potrafi przekazać swoją wizje modelowi i czy model potrafi stanąć na wysokości zadania ...
dlatego przy "profesjonalnych" (czyt. poważnych) sesjach robi się setki, tysiące zdjęć żeby wybrać to jeno, dwa idealnie odzwierciedlające przewodnią wizję...
tu mały filmik by zilustrować o co mi chodzi ...
http://youtube.com/watch?v=KKK9-HEDa8I
pozdrawiam
Jedynka jest zdecydowanie najlepsza,ale przeszkadza mi tło.Wygląda na mocno przypadkowe.
Ps.Macie w szkole mundurki czy koleżanka sama się tak ubrała?;)
Koleżanka tego dnia pisała maturę. Tło nie jest przypadkowe - to nasza szkolna stołówka:D
No to na mojej sesji poszło 100 klatek, z czego te trzy wybrałem. I tak jestem z siebie dumny, bo to pierwszy portret pozowany, który wyszedł mi w miarę;)
Druga używka jest świetna.
trzecia dość banalna, a pierwsza sprawia wrażenie przeładowanej fotografii.
acz pierwsza też jest ładna, lecz skoro wystawiłeś drugą - to nie ma szans. ;)
W ramach chwalenia się, chciałem się pochwalić okładką w gazetce szkolnej. Powoli udaje mi się w niej zdobywać coraz ważniejszą pozycję, a jak w podpisie "Początki są skromnę", ale lepszy rydz niż nic;)
no na okładeczce wygląda bomba:) założe się że cover page design też ty robiłeś ...
bardzo fajne :)
pozdrawiam
Tylko imo nazwa gazety powinna być "nad ręką" - jeszcze nigdy nie widziałem albo nie zwróciłem uwagi na zasłanianie tytułu gazetki postacią/elementem :P (wiem, chciałeś się pobawić w wycinanie :D)
ten trick jest bardzo często stosowany i nadużywany w prasie zachodniej, amerykańskiej: Sport Illustrated, MOTOCross, Cosmopolitan czy People
... nie śledzisz po prostu zachodnich trendów ;)
pozdrawiam
Mungo, zdjęcie na jedynkę, nawet gazetki szkolnej, ma miec przede wszystkim odpowiednią wymowę. Jeśli tego nie będzie, to kompozycyjna poprawnośc i techniczna doskonałośc będą na nic. Moim zdaniem to zdjęcie ma się nijak do "używek", nawet jeśli weźmie się pod uwagę to, że kawa jest używką i "całą gazetkowo-szkolną hierarchię i problemy". Panna szuka czegoś w styropianowym kubku odwróconym do góry dnem. I tyle. Btw. powyżej masz lead: "używki zabijają". Owszem, wiadomo jakie. Kawa w szkolnej stołówce raczej nie. Nie ten pomysł. Trudny problem - trudne zdjęcie. Ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo:smile:
z ta jedynka to trochę przegiąłeś - widziałem dużo słabsze fotki na okładkach magazynów, po za tym nie jest to fota do nagrody Pulitzera, tylko do gazetki szkolnej ... zdjęcie dziewczyny z dyndającą igłą z przedramienia lub gostka wciągającego ścieżkę metaamfetaminy byłoby zbyt dosłowne i nie na miejscu ... wiadomo że wszystko zaczyna się od kawy i fajek...;)
Micles... Takie okładki są i w Polsce - Wprost, Polityka, Przekrój, National Geographic. Normalka;) A z ręką nad tytułem wygląda bardziej profi:D
cover page design, jak to ładnie nazwałeś[ja cały wygląd gazety łącznie z okładkę nazywam Layout;)] robiłem na spółe z naszym redakcyjnym grafikiem. Tzn. on robił, ja patrzylem, żeby mi zdjęcia nie schrzanil;) Razem składamy gazetkę.
Się nabroiło w wątku...
Nie chciałbym akurat o tym dyskutować, ale kawa jest jak najbardziej pełnoprawną używką, a co za dużo to niezdrowo. Jak pijesz za dużo to zdrowie możesz rozwalić. A jeślii chodzi chodzi o sam pomysł, ten Ci się nie podoba, drugi bardziej dosłowny spadł z jedynki, to jaki jest Twój pomysł na okładkę do takiego tematu? Co do leadu używki zabijają, artykuł jest o wszystkich używkach - od herbaty, przez dyskutowaną kawę, po te cięższe.
Rolaj, jeśli nei chcesz wymyślać okładki do oklepanego już tematu, to będę wdzięczny za pomoc do następnego numeru, tytuł jest: "Frycz, a inne licea". Frycz to moja szkoła. Morduje się nad zdjęciem od kilku tygodni i nic rozsądnego nie chce mi wyjść. Mogę liczyć na pomoc?
Mam nadzieję, że ten post nie zamknie dyskusji. Pzdr!
Z używek tylko pierwsze zdjęcie przypadło mi do gustu, reszta jest słaba. Jednak nawet w tej pierwszej fotce jest masę niedociągnięć, które mnie osobiście drażnią. Zbyt ciasne kadrowanie z lewej strony, poucinane kubki, wystający „pręt” z głowy panny (na okładce to w szczególności widać), oraz jakiś syf na wysokości ust (głowa w tle).
Mungo, jestem stary, z innego miasta i w ogóle z innej bajki:lol: Ale wymyślanie jedynek nie jest mi obce. Na Twoim miejscu zacząłbym od spisania róznic między Twoją szkołą, a innymi. Tych negatywnych też, bo przy okazji ciekawa lista może wyjść. Następnie zastanowiłbym się, jak zobrazować najistotniejszy, najbardziej oczywisty i wszystkim się kojarzący wyróżnik, in plus oczywiście:grin:. Nie znam Twojej szkoły, więc wiele Ci nie pomogę.
A mi się np właśnie taki pomysł podoba - jest w tym i przekaz (bo kawa jest używką) i podtekst, bo wszyscy wiedzą o jakie używki chodzi ale nie jest to wprost 'jak kawa na ławę' (sic!) pokazane a tylko w formie ukazania mniej drastycznej używki.
Szuka kolejnej choćby kropelki kawy, minę ma "o, nic już nie zostało?" , sterta już pustych obok kubków jeszcze potęguje wrażenie nałogu. Pokazany jest nałóg bez pokazywania w stylu 'wmordewind' o co dokładnie chodzi. Ode mnie duży plus właśnie za pomysł, realizację i umiejętną minę modelki.Cytat:
Panna szuka czegoś w styropianowym kubku odwróconym do góry dnem. I tyle.
No coz chlopaki troche jednak na wyrost oceniacie to zdjecie :)
IMHO rolaj ma racje. Moze z ta jedynka przesadzil ale tak czy inaczej fota nie ma szansy byc poprawnie odebrana z dwoch przynajmniej powodow.
Po pierwsze naprawde ciezko skojarzyc biale kubki tego rodzaju z kawą. Rozumiem zeby to byly filizanki, kubki z zamknieciem jakie daja na stacjach benzynowych czy z rysunkiem ziaren kawy. W takich kubkach podaje sie tez herbate, "gorace kubki" itp wynalazki. Oczywiscie uczniowie tej szkoly maja wieksza szanse na zrozumienie przekazu natomiast do mnie to w ogole nie przemawia.
Druga sprawa to rurka ... no ja przepraszam ale moze jestem jakis dziwny ale mnie rurka kojarzy sie z napojami zimnymi. W zyciu nie widzialem ani jednej osoby ktora pije kawe przez rurke (moze dlatego ze zazwyczaj wykonane sa z plastiku i sie topia pod wplywem ciepla).
Zdjecie jest wiec totalnie nietrafione i gdyby mungo nie napisal ze jest zwiazane z akcja antyuzaleznieniowa to naprawde ciezko byloby sie domyslic. Ja w pierwszej kolejnosci pomyslalem ze bardzo sie dziewczynce chcialo pic :) No ale moze za cienki jestem zeby zrozumiec przeslanie
to nie rurka:grin: to mieszadełko nie bywasz często w kafeteriach;) ja właśnie najczęściej piję kawę na stacjach benzynowych i coffiee shopach, i styropianowe/papierowe kubki +mieszadełka to dla mnie norma, kto pija teraz kawę w filiżankach ? ta fota doskonale do mnie przemawia i będę jej bronił ...:)
pozdr
Ahh no i dyskusja się toczy jednym się widzi innym nie... Moje zdanie jest takie, że nie kojarzy mi się to z kawą nawet a co dopiero z używkami bardziej jakiś podrobiony shake. Nigdy niE widziałem kawy ze słomkami.. Dalej jadąc VanMurder podałeś przykłady gazet które zajmują się określonymi sprawami i coś zasłaniającego tytuł jest głównym znakiem rozpoznawalnym gazety( gazety są już na tyle znane, że wystarczy zobaczyć okładkę i się wie co to jest ) tutaj moim zdaniem tytuł zasłania słaby punkt zdjęcia jakim jest ręka dodatkowo zasłania 3,5 litery - ja osobiście nie mam pojęcia co to jest za tytuł. Ogólnie jako całość jest średnio ... Do jednych trafia do innych w ogóle a to już samo mówi za siebie.. O aspektach technicznych nie wspominam bo jakby nie patrząc jest to reporterka gdzie mniej ważnymi rzeczami jest ostrość czy kadr.
to mało widziałeś;)
piję kawę przez słomkę - zawsze - podobnie jak miliony amerykanów, stojących rano w korkach ulicznych... wyobraź sobie że tak jest łatwiej!!! jak musisz ciągle ruszać i zatrzymywać samochód ... nawet wodę z butelki jest łatwiej pic w ten sposób ... niesamowite prawda !!! wiesz ile zaoszczędzisz na proszku do prania :)
gazeta jest kierowana do uczniów danej szkoły którzy doskonale ja znają!!! więc podejrzewam że nawet 5 zasłoniętych liter, nie miało by wpływu na jej rozpoznawalność ...;)
... czepiacie się panowie pierdołów i tyle !!!!
pozdrawiam
trzymaj się Mungo!
Ehh wy tam w Stanach to macie automaty to zawsze ta ręka zostaje żeby napić się kawy...Cytat:
piję kawę przez słomkę - zawsze - podobnie jak miliony amerykanów, stojących rano w korkach ulicznych... wyobraź sobie że tak jest łatwiej!!! jak musisz ciągle ruszać i zatrzymywać samochód ... nawet wodę z butelki jest łatwiej pic w ten sposób ... niesamowite prawda !!! wiesz ile zaoszczędzisz na proszku do prania
Wg mnie Mungo fotka trafiona przemawia do mnie i ja bym postawił 5 za nią. Nie wydaje mi się że by lepiej wyglądał kolej wstrzykujący sobie w żyłę, po za tym nikt na takie foto by nie pozwolił:) To jest gazetka szkolna a nie jakiś wielki tygodnik. Z reszta wydaje mi się żę większość uczniów nie poświęci tej okładce i tak więcej niż 20-30sekund nie mówiąc o ocenie tej fotki. Zobaczą tylko swoją koleżankę i już... Generalnie również jak VanMurder będę bronił tej fotki bo jest kawał dobrej roboty.
Wesołych Świąt!!!
Iktorn92
Dzięki za obronę, dzięki za krytykę. Temat chyba trzeba już zamknąć, bo powtarzają się w kółko te samo opinie. Dzięki VanMurder za wsparcie;) Jeśli chodzi o same zdjęcie, to to reporterka nie jest, bo z koleżanką dość długo próbowaliśmy uzyskać porządany efekt, czyli ja bym to nazwał ubogim zdjęciem studyjnym, gdzie oświetlenie bylo zastane, a rolę 5D +85L pełnił 350D + 50 1.8.
Co do wymowy gazetki, to nie zapominajcie, że to jest gazetka szkolna, która odbiorców znajduje tylko w uczniach i ewentualnie nauczycielach. W takich kubkach jak te, w sklepiku szkolnym podaję się*u nas kawę.
Tytuł gazetki to "Modrzewiak". A słomka[musiałem swoje domowe zasoby tegoż przedmiotu poświęcić:p] miałabyć trochę ironiczna i wkurzająca. Widzę, że Was wkurzyła;) Dzięki jeszcze raz za dyskusję!
Mam nadzieję, że jakoś tuż po świętach uda mi się wrzucić fotki niezwiązane ze szkołą, które nie będa już wzbudzały takich kontrowersji, ale ciągle będą podlegały krytyce. Pzdr!
Cześć Mungo
Przede wszystkim gratulacje za dobre zdjęcia w tym wątku .
Co do ostatniej sesji to tak:
Jak dla mnie to właśnie ta pierwsza fotka jest najlepsza z tych trzech.
Co do słomki to też może być wskazanie na uzależnienie od coli.
Najbardziej w tym zdjęciu podoba mi się sięganie po coraz więcej.
Czyli tak to jest właśnie z używkami. Najpierw jeden papieros dziennie
za jakiś czas dwa , i znowu po jakimś czasie jedna ale już paczka.
tutaj nałóg widać bardzo dobrze , śmieci z już zużytych używek ,
w jednej ręce konsumowana jedna używka oraz próba wyduszenia
resztek z poprzedniej używki.
Co do innych aspektów zdjęcia (o które bardzie Ci chodziło), to właśnie pokombinowałbym jakoś z klasą w tle.
No z amerykanskiego punktu widzenia to masz racje. Ale w Polsce gdzie 90% osob pije "kawe z błotem" badz zalewana kawe rozpuszczalna rurek sie nie uzywa bo w pierwszym przypadku ciagna bloto a w drugim rozpuszczaja sie od wrzatku.
Tak wiec szeroko pojeta kultura kawowa w Polsce jest diametralnie inna od tej ktora znasz na codzien. Moze cos sie zmieni bo w niedlugim czasie ma wejsc chociazby Starbuck's natomiast nie nastapi to szybko. Obecnie jestesmy zalewani kawa na stacjach BP gdzie z olbrzymich automatow La Cimbali w 4 sekundy wydobywa sie cos co trudno nazwac espresso zrobione z mieszanki ktora trudno nazwac kawą.
Chyba temat wyczerpany przynajmniej z mojej strony :) Mungo ja bym nie sciemnial z faktem ze rurka to do "denerwowania" tylko po prostu przemyslal dokladniej zdjecie. Masz watpliwosci co do pomyslu wykorzystaj to ze jestes mlody i masz powodzenie na forum i zapytaj. Napewno ktos sie wypowie moze cos ciekawego podrzuci. Do mnie tez mozesz napisac na PW ... zaden ze mnie fotograf ale co 2 glowy to nie 1 :)
Pozdr
Teraz mi trudny będzie wam wytłumaczyc, że rurka była zamiarem ironicznym, ale niech będzie, że niektórym może nie pasować. Panowie, dziękuję bardzo za dyskusję, mam nadzieję, że inne zdjęcia, już o innej tematyce też taką dyskusję wywolają.
Pozdrawiam i wesołych świąt!:D
Ot wg obietnicy jakieś inne zdjęcie. Niestety tylko takie, bo póki co mam tylko z uroczystości rodzinnych. Światło zastane, poza niepozowana;)
78.
Brakuje mi białek w oczach, ale no jak na fotę "rodzinną" "przy stole" no to artyzmem ocieka z góry do dołu :P Też tak chcę!
Ostrość jest tylko na tym zdjęciu... Wiadomo jak to warunki kiedy się foci z "zaskoczenia", ale moim zdaniem zbyt dużo cieni jest i kadr też mi do końca nie odpowiada. Fotka średnia
Jak dla mnie byloby super, gdyby bialka oczu byly bardziej 'jaskrawe' i teczowki odcinaly sie od zrenic:) Poza tym fotka bardzo dobra:p