No to raczej kiepsko. Ciekawe jak to wypada w stosunku do starej 5-tki, która ma najmniejsze upakowanie matrycy.
Wersja do druku
No to raczej kiepsko. Ciekawe jak to wypada w stosunku do starej 5-tki, która ma najmniejsze upakowanie matrycy.
szczerze to jeszcze nie robilem takiego testu, ale powiem wam ze jak podpialem swoj 90-300 to bylem w szoku, plastyka i kolory lepsze, niewiem jak to tlumaczyc ale tak jak inni pisza FF ma to cos :)
Masz sporo takich testow w necie, poziom szumu jest podobny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I dlaczego Kiepsko? 20D ma swietne ISO.
Nie wiem czy bylo - 7d vs 5mark
http://www.neutralday.com/canon-eos-...-comparison-2/
To nie sa kiepskie wyniki ;)
Szanowni Panowie,
Niestety odnoszę wrażenie , że większość opinii jest wygłaszana na podstawie testów, zdjęć i materiałów znalezionych w sieci. Mało który z Panów miał okazję bezpośredniego porównania tych aparatów, a bezpośrednie porównanie pokazuje, że 7d to naprawdę dobre body i w większości przypadków 5dmk2 wypada przy nim - sorry za porównanie - jak dobry stary , elegancki samochód, ale jednak stary i pozostający daleko w tyle. Jakość zdjęć jest porównywalna/mocno się narażam zwolennikom/ a wszystko inne jest po prostu lepsze. W zdjęciach statycznych 5Dmk2 wytrzymuje porównanie , w zdjęciach dynamicznych nie ma żadnych szans w konfrontacji z 7D. Pozostaje przy nim jedynie urok FF podobnie jak urok przy starym samochodzie - ale kto chciałby nim jeździć na co dzień.
kulfonfoto ----> Tu masz porównanie różnych funkcji aparatów przez jedną z szacownych stron foto http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/page30.asp Włącz tylko Compare to... i wybierz 5DMkII.
Jak widać w wielu kwestiach 7D jest lepszy, ale w tej najbardziej istotnej czyli jakości zdjęć niestety musi uznać wyższość starszego brata.
Dobrze przytoczony link, chociaż ilość rosnących dla 5dmk2 słupków jest bardzo mała w tym porównaniu - lubię tą stronę i doceniam najważniejszy słupek - jakość obrazu.. Nie zmienia to jednak faktu że:
- większość Panów opiera się w swoich sądach na internecie /i nie jest to zarzut/ a nie na wiedzy empirycznej - mój znajomy, zdecydowany wyznawca FF po kilku wspólnych foceniach tych samych obiektów już nie jest pewien że postąpił słusznie wymieniając 50D na 5dmk2,
- opinie o słabej jakości zdjęć 7D są nieuprawnione - dobrze pokazuje to link wrzucony kilka postów wcześniej http://www.neutralday.com/canon-eos-...comparison-2/- do czułości ISO 400 zdjęcia z 7D są lepsze, pokazujące większą ilość szczegółów. Wyższe ISO są niestety obciążone chorobą dziedziczną niepełnej klatki tj. dużymi szumami wynikającymi z dużego upakowania matrycy,
- pojedynek 7D vs 5dmk2 jest nie do roztrzygnięcia podobnie jak Canon vs Nikon czy Boże Narodzenie vs Wielkanoc.
kulfonfoto ----> Większość osób na tym forum wypowiada się jednoznacznie na korzyść 5D i nie z testów tylko doświadczenia bo przeszli z cropa na FF. Jakość zdjęć jest lepsza co potwierdza także dpreview. W tej materii nie ma co dyskutować. Jeśli kogoś pociąga szybkość AF czy szybkostrzelność RKM-u to wybierze 7D.
Takie porównania nie mają żadnego sensu, bez odniesienia ich do konkretnych potrzeb fotografującego. Przecież to zupełnie inna bajka.Kiedyś mialem okazje pofocić 7D i uznałem, że dla potrzeb reporterki wystarczy mi 50D i jakieś porządne szkła. Jak uzbieram kupię sobie dodatkowo 5D bo to magiczna puszka do portretów :)
może faktycznie macie racje z wyższością 5DmkII.
Na swoim etapie fotograficznej wiedzy nie dostrzegam jeszcze różnic, ale z drugiej strony nie znam nikogo kto po przesiadce z 7D na 5DmkII żałowałby decyzji (a parę osób już to zrobiło)
Ilość megapikseli w przeliczeniu na 1 cm2 wynosi:
dla 5D - 1.5 MP/cm2; dla 5Dmk2 - 2.4 MP/cm²; a dla 7D - 5.4 MP/cm²
No to najlepszy jest 5D, a nie 5DII. Czyżby zadziałał marketing, a nie oczywiste fakty? :)
Ilu fotografów tyle opinii co do wpływu upakowania pikseli na jakość zdjęć. Praktycznie temat porównywalny do debaty nad wyższością świat Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia.
Mimo wszystko uważam że zależy to głównie od jakości konstrukcji samej matrycy. Wiem że prawa optyki są stałe, zbytnie upakowanie mija się często z celem, ale jeszcze nie tak dawno każdy rasowy fotograf brzydził się wziąć do ręki cyfrówkę. A jak jest dziś? Technologie idą do przodu. Za 10 lat zapewne obecne aparaty "2D" dołączą do zabytkowej kategorii "analogi" a główne wątki będą dotyczyły fotografii 3D :)
Od kiedy??
Mam 20D i 5D2 i nie raz i nie dwa robilem porownania - szum 1EV mniejszy. Do tego patrzac 1:1 jest wiecej detalu i lepsza ostrosc, bo jednak AF (centralny) jest celniejszy w 5D2 niz 20D. Mam oba i to co pisze domyslem czy "zaslyszanym w necie" nie jest.
szumy obu aparatów są zbliżone-5dm2 szumi oczywiście trochę mniej,lecz ma tylo niecałe 4klatki na sekundę wobec 8,Af też ma archaiczny -9 czujników jak w 20D,te 6 niewidocznych już w 5d m 1 nie dawały zauważalnej korzyści.Natomiast AF w 7D poszedł do przodu nie jest może tak dobry jak w jedynkach,ale ptaka w locie śledzi w miarę pewnie.Crop w 7d powoduje,że fotkę z 5dm2 trzeba wiele powiększyć by dać ten sam fragmeny co w 7d i szumy podczas kropowania nie zmaleją.Sądzę ,że to aparaty którymi zupełnie co innego się robi 7d -przyroda,ptaki,5dm2 śluby,portrety,krajobraz.
Pozdrawiam
Z tym się nie zgodzę. Matryca 7d potrafi zarejestrować niewiarygodną liczbę szczegółów. Poniżej przykład: w lewym rogu wygląd całej klatki, a główny obrazek to crop 100% prosto z puszki (raw do jpg na domyślnych ustawieniach, beż żadnego wyostrzania i wyciągania), szkło 70-200 (bez is), obiekt 2,2 m od aparatu, f/2,8, ogniskowa 150, zdjęcie z ręki. Widać raster farby drukarskiej. Jest jasne, że jeżeli matryca go nie zarejestruje, to w żadnym PS nie da się go przez powiększenie "wyprodukować". Takie rzeczy to tylko w CSI :)
Tymi szumami to się nie przejmuj - nie wiem czy zwróciłeś uwagę co ci cymbaliści zrobili. Wywołali RAW w Lightroomie na domyślnych ustawieniach, czyli bez odszumienia i wyostrzenia i tak zapisali do jpega. :roll: . Trzeba być na prawdę jakimś pseudopstrykaczem, by wrzucić taki gniot na stronę. Gdyby dali tak wywołanego Rawa i dla porównania jpega wytrząśniętego prosto z puszki(po wszytstkich softowych ulepszeniach w aparacie) byłby jakiś sens, a tak to zdjęcia pokazowe z rozjechanym WB i z szumem na 640 i jeszcze z długą ekspozycją.
Powiem ci jednak, że LR 3 ma na tyle dobry algorytm odszumiający że przy ISO 3200 przy odrobinie umiejętności zrobisz ładny i czysty obrazek
Ba, odbitkę 15x10 zrobisz nawet z kiepsko naświetlonego ISO 12800.
Mnie troszkę zamurowało, bo naprawdę źle wyglądająca fota na kompie, w druku wyszła naprawdę spoko. ISO1250 z mocnym "fill lights", który zjada jakość obrazka jak nic innego. Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ps, rozmiar 15x20, czyli w sumie trochę większa pocztówka. ;)
Wklejałem już to zdjęcie, ale nie pamiętam gdzie. Człowiek oświetlony telewizorem, jest exif. Na papierze 15x10 wygląda bardzo dobrze.
Witam wszystkich z ranca,widzę trwa dysputa,:)powoli przestaję rozumieć takie porównanie,kazdy dąży do jakiegoś celu.Mnie akurat nie stać na ff w ciągu 5 lat, może kiedyś 5dmkII będzie w dzisiejszej sytuacji starej 5, a na topie bedzie 5dmkIII lub mkIV.Może porównać teraz Canon EOS 1Ds Mark III właśnie z 5dmkII co mu bliżej, a nie do 7d:neutral:
pozdro
w starciu 7D z 5DmkII wygra zapewne .... 5DmkIII :)
Ta sama matryca może być różnie oprogramowana...
Odnośnie upakowania pikseli to jeśli to ma być wyznacznik niskoszumności to bezapelacyjnie powinien wygrać Canon D30 (nie mylić z 30D). Matryca APS-C z 3 milionami pikseli to chyba najmniejszy stopień upakowania w dwucyfrowej serii Canona. Tylko dlaczego szumy na ISO400 już małoakceptowalne?
Wiem oczywiście że optyczni.pl to średnie źródło testów ale:
dla JPG
http://optyczne.pl/92.6-Test_aparatu...razu_JPEG.html
i to samo dla RAW
http://optyczne.pl/92.7-Test_aparatu...azu_w_RAW.html
O ile wierzyć w rzetelność tego testu to raczej nie ma znaczenia oprogramowanie 1DsIII i 5DII.
http://img29.imageshack.us/img29/7435/testwf.jpg
Zrobilem kiedys uzywajac 400/5.6 na 5.6. 20D vs 7D wycinki 1:1 - dalej uwazasz, ze da sie to osiagnac RESIZE w PS? :)
ja już zgubiłem się w tych porównaniach ;) Trochę tak jakby porównywać szybkostrzelne Uzi z karabinkiem snajperskim. Zależy od przeznaczenia.
A może pojawi się niebawem 6Ds będący "pomostem" łączącym oba modele? :)
Może będzie 6D ale bez tego esss ;) Coś czuję, że jak wyjdzie następca 5DMkII to nadal będzie miał słabą szybkostrzelność, ale za to będzie miał uchylny LCD i może ciągły AF do filmowania.
a ja zastanawiam co stoi na przeszkodzie zeby taki np canon czy nikon wypuscili ten sam model, dajmy na to 7D w roznych wariacjach, tak jak zrobili 20D i 20Da, wiec niech to bedzie np:
7Dw - weather sealed (ale tak na poziomie olka) za powiedzmy 150$/E/£ wiecej niz podstawowy
7Dlcd - odchylany wyswietlacz dla tych ktorzy chca np do filmowania taki jak w 60D
7Da - dla astro fotografow
itd.
oczywiscie kazdy za jakas doplata, i zeby ich nie bylo na peczki jak to jest z modelami nokii, prawie wszystkie identyczne i roznia sie tylko jakas pierda albo kolorem obudowy i juz nowy numerek
ja bym bardzo chetnie doplacil te 100-150$/E/£ za to zeby miec szczelny aparat tak jak jedynki
Podobno jest tak samo szczelny, a właściwie nieszczelny :D
Czy 7D ma ciągły AF?
(już się trochę pogubiłem)
Każda lustrzanka Canona ma ciągły AF...
Ja z 5DMkII chodzilem po ple, to taki bardzo gruby mech porastajacy oczka wodne w lesie (glebokosc ok 5 - 6 m), problem w tym ze ten mech czasami nie jest taki gruby, wpadlem, 5D z zapietym 24-105 spedzilo pod woda (ok pol metra) mysle ze ok 3 sek. Zadnej negatywnej reakcji:)
Kurcze co za przygody macie z tymi aparatami:D 5dmkII plywał w wodzie i działa a 1dmkIV i 7d zdychają od deszczu,co chyba tendencja powinna być odwrotna :)