w menu 5d2 jest TYLKO mozliowsc kompensacji i zmiay miedzy ttl a M ( choc nie wiem jak to dziala) wiecej opcji nie jest dostepnych
Wersja do druku
zoom mozesz zmienic tylko na konkretnej lampie recznie, rozumiem ze moga pojawic sie sytulacje gdzie lampa musi byc dalej od modela i robiac gola lampa wezszy kat zooma a co za tym idzie wieksza moc bedzie przydatna, ale to jednak rzadkosc
body nie widzi lampy, tzn w menu aparatu mozesz zmienic tylko kompensacje ekspozycji i rodzaj pomiaru ETTL, wszystkie inne opcja w tym C.Fn sa nie aktywne
no i co masz na mysli piszac bieganie? jak uzywasz softboxa to niewazne jaki bedziesz mial zoom efekt i tak bedzie taki sam
zoom z poziomu menu puszki? nie
zmieniając ogniskową obiektywu - tak
ale tak spytam bo rzęźbimy temat wiec może czegoś fajnego sie dowiem. ten zoom przenoszony pocketami to do czego Ci potrzebny? przenoszenie pocketami ettl /w tym korekty błysku / to super wygoda w plenerku ale zoom?
no to tak jak u mnie
tu nie chodzi o szukanie sensu tylko o to czy działa ;) - skoro może coś działać w automacie a i tak mam możliwość ręcznego przestawienia to czemu ma nie działać.. zwłaszcza że to ustawienie zostaje w lampie - czyli jak np. mam 85kę przypiętą z lampą bezpośrednio na body, wyłączę lampę i ją na PW zainstaluję to mam ten zoom na 85 ustawiony - czyli porażka.. jakby automatycznie na 24mm się ustawiał to co innego.. tu właśnie jest powód dla którego pytam..
właśnie też się pogubiłem.. Sebcio - u ciebie też zgaduję że nie zmienia się to ustawienie..
Panowie, przepraszam. MAcie rację. rzeczywiście ustawień ogniskowej nie przenosi. to chyba zmienili w nowym firmware bo jak kupiłem te wizardy to miały starsza wersje firmware i jestem przekonany że jak sie bawiłem po zakupie to ustawienia zooma były przenoszone. sorki za zamieszanie.
potwierdzam. z aktualnym firmware ustawień zomm nie przenosi a lampa "jakby zapamiętuje" ostatni zoom jaki był załączony gdy była podpięta na body
tu oczywiscie masz racje,
powinno po wpieciu lampy do Flexa ustawiac sie automatycznie 24mm,
mysle ze to jest do poprawienia w firmware - moze ktos kto zna dobrze angielski napisze do nich w tej sprawie? bo to w sumie dosc wazna opcja
zreszta te pocketwizardy maja wiecej wad, wlasnie odkrylem ze nie wylaczylem jednego Flexa po ostatniej sesji, baterie padly, przydala by sie opcja samoczynnego wylaczenia, (chyba ze jest a ja tego nie wiem)
to już przerabiałem ;)
tt1 usypia jak body usypia.. ale tt5 nie - w sumie to też ma sens bo pewnie akurat by usnęło jak by potrzebne było - chociaż czas typu 12 godzin lub więcej to można byłoby wprowadzić.. wg specyfikacji baterie 60 godzin wytrzymują.. i to prawda bo mnie też po około tygodniu padły ;)
ale chodzą też na akumulatorkach..
jak jest na flexie wlączona lampa nie powinien usypiac, ale jak lampa jest wylaczona, lub nie ma jej w ogole to po 2 minutach powinien sam sie wylaczac
PW Flex i MIni jest OK ale... mam Radiopopper P1 i uwazam ze jest fajniejszy. Gdyz:
1. HSS robi natywnie
2. Zasieg ma wiekszy
Z minusow oczywiscie tracisz jedna lampe serii 500
Takie cos mi wyszlo z tym
no interesowalem sie tym Radiopopperem P1 ale jednak PW wygraly,
komfort fotografowania bez lampy na body jest jednak duzy,
co znaczy natywne HSS?
synchronizacja z krotkimi czasami to rzecz ogolnie banalnie prosta i bez filozofii, łatwo obliczyc w pamieci ile blyskow trzeba aby naswietlic prawidlowo zdjecie i czy robi to PW czy robi to bezposrednio lampa to nie ma zadnego znaczenia, mechanizm jest taki sam
no PW ma jakis tam swoj system HSS. No i zasieg lepszy ma RP. A zawsze mozna ST-E2 kupic i do niego przykleic RP. Poza tym jak np zona twoja lub kumpel ma Nikona to twoj RP podejdzie a juz Flex nie
no ST-E2 w przypadku RP ma sesn... tylko ze wtedy nie mozna przejsc w manual co jest wielka wada tego transmitera
jesli chodzi o zasieg to wedlug specyfikacji PW ma sporo wiekszy,
Radioporper: 30-90 metrow
Pocketwizard: 10 - 240 metrow z ETTL i 10 - 365 metrow bez ETTL
te 10 metrow to tylko PW w wersji amerykanskiej maja, europejskie praktycznie pozbawione sa problemu interferencji
dodatkowo PW mozna wykorzystac jako pilot zdalnego wyzwalania aparatu no i mozna wyzwalac kazda niemal lampe, w tym studyjne, co chyba RP nie da sie niestety zrobic?
witam
sebcio80 PW w wersji amerykańskiej maja tylko 10 m zasięgu ?
sam to sprawdziłeś czy gdzieś to usłyszałeś?
pozdrawiam
w pewnych warunkach moga miec tak maly zasieg, szczegolnie z 580EX II, zreszta nie bez powodu producent zabezpiezcza sie i podaje w specyfikacji takie liczby
zreszta sam sie przyznaje do tego na swojej stronie:
http://www.pocketwizard.com/inspirat...hnology/range/
oraz robi rozne gadzety majace wyeliminowac problem: http://www.pocketwizard.com/news_eve...ac5_promotion/Kod:However, some flashes we tested were noisier and in the worst-case scenarios,
without any intervening steps to improve range,
consistent working range was reduced to 30 feet (10 meters).
580ExII dziala slabo przyznaje. problem rozwiazuje uzywanie 430exII. oczywiscie wersje amerkanskie.
to nie dobrze :(
a sprawdzałeś może jak to jest w praktyce ,
albo znasz kogoś kto to sprawdził ,
mówimy oczywiście o wersji amerykańskiej ,
może w praktyce jest lepiej niż te 10 metrów
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
trampek słabo to znaczy do ilu metrów jest powiedzmy 95% skuteczność ?
10 m to przesada. ale 20m przy skutecznosci 95% jest. powyzej to loteria. z 430II zasieg zwieksza sie to 70-80m
zabawa w domowe studio. IR jest tak wkurzajace ze dla mnie nie nadaje sie do niczego. nawet w zamknietych pomieszczeniach
jeżeli do 20 m będę miał 95% skuteczności w pomieszczeniach i na otwartej przestrzeni to mi wystarczy ,
odległości rzędu 100 i więcej metrów nie będę wykorzystywał
[QUOTE=sebcio80;728634]no ST-E2 w przypadku RP ma sesn... tylko ze wtedy nie mozna przejsc w manual co jest wielka wada tego transmitera
/QUOTE]
Czy sugerujesz ze ST-E2 nie pracuje w manualu??
przyznam, że tego transmitera w reku nigdy nie mialem, (w tej samej cenie mozna kupic 550EX) i zawsze mi sie wydawalo ze przy pomocy ST-E2 nie mozna wyzwalac blysku manualnie, tylko w TTL... moze sie mysle ale czytajac instrukcje i ogladajac tylni panel nie doszukalem sie takiej opcji
fale radiowe nie odbijaja sie od scian wiec zasieg we wnetrzach jest gorszy
proszę państwa
Nowość
http://www.flickr.com/groups/strobis...7622664286875/
??? jak to się nie odbijają? właśnie że się odbijają a ściany bardzo tłumią (w zależności od długości fali) dlatego przez ściany zasięg spada zdecydowanie..
przy 433 MHz długość fali to około 70cm, przy 315MHz to trochę ponad 1m - więc dla tych częstotliwości tłumienie ścian będzie zauważalne
tylko że to do nikona
dzisiaj dla nikona za chwilę dla canona jak zasięg bedzie około 15m i w 80-90% skuteczny w postaci błysku będzie trzeba zakupić
http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1575
Jednak jest do canona
Chińczyki przez tyle lat mieli problemy z opanowaniem produkcji zwykłych wyzwalaczy wiec obawiałbym sie czy te z ttl bedą działały jak należy. ale kto wie. Fajnie że w temacie coś sie dzieje. to teraz czekamy która z firm takiego wizarda z ttl wbuduje bezpośrednio do body i lamp
Witam mam do was takie pytanie.. to jak jest z tymi czestotliwosciami tych PW.. jesli bym kupil je w B&H czyli wersje USA beda dzialaly gorzej.. Poczytalem troche recenzji wlasnie na stronie B&H i ogolnie ludzie strasznie narzekaja ze przy wiekszych odleglosciach wyzwalanie to ok 50%.. No i jeszcze kwestia taka jesli aparat przejdzie do trybu sleep mode lampa gubi ustawinia. Czy poprawione zostalo to w nowym sofcie.. Bo jednak zakup w Polsce wydaje sie byc duzo drozszym .. W USA 1xMINI TT1 + 2xTT5 to koszt jakis 600 $ ...
Jesli chodzi o cla czy przesylki nie mam problemu mam kogos kto czesto lata do NYC tylko w czym konkretnie wersja europejska jest lepsza??
mozna wkrecic na statyw bezposrenio.
Ja uzywam czegos takiego:
tylko trzeba wuazac na metalowe uchwyty poniewaz wprowadzaja w blad soft urzadzenia poprzez zwieranie stykow. CO JA SIE NAMECZYLEM ZANIM NA TO WPADLEM !!!!!!!! Do dzisiaj sie klienci ze mnie smieja jak wyciaglaem to ustorjstwo na plenerze a po pol godziny chowalem bez jednego blysku....
ja uzywam softboxa. flex jest miedzy lampa a uchwytem.
Poki co mam parasolke i szukam zwyklego uchwyty jak np ten, tylko jak uzywac go z flexem?
TT5 wsadzisz i do uchwyty lampy i przykrecisz normalnie do statywuCytat:
Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?
Witam
takie coś zdaje egzamin :)
http://allegro.pl/item822864174_uchw...yw_stopka.html
Pozdrawiam
takie tez
Czyli np taki phottix lub podobny uchwyt sie sprawdzi prawda?
Na ebayu sprzedaja rozne wersje tych uchwytow. Sa takie pod lampy canonowskie sa tez pod lampy nikonowskie, itd. Czym one sie roznia? Przeciez stopka to stopka:)
nie róznia sie niczym, chyba tylko Sony ma inny stopki
TT5 wsadzisz do kazdego uchwytu pod lampe i parasolke,
warto jednak pamietac ze stopka TT5 ma styki wiec albo kupic uchwyt z plastykowa stopka, albo metalowa ale zabezpieczyc ja tasma izolacyjna (niektore metalowe moge zwierac styki)
każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie
to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzu
Zgadza sie. ja mialem taki co mi zwieral.. Do dzisiaj smiac mi sie chce jak n aplenerze pokazywalem mlodym jak mi to dziala , zakladam na statyw i .. ryk....:oops: 30min prob i do futeralu spowrotem . do domu przyjezdzam wk..ny na max wyciagam , sprawdzam i wszystko dziala....
dodam jeszcze dosc istotna rzecz, te nowe PW sa wykonane swietnie, materialy itd, wszystkio jest solidne i stabilne, stopka mocowania lamp na TT5 jest taka jak na body, zamocowana lampa trzyma sie pewnie,
ale... dolna stopka, ktora monujemy na body lub statywie w TT1 i TT5 jest juz dosc badziewa, szkoda ze nie zrobili jej metalowej, byla by pewnosc ze nic sie nie zniszczy, a tak przy wkreceniu i zakladaniu TT5 na metalowe uchwyty parasolki trzeba byc uwazny i robic to delikatnie bo latwo ja porysowac, nie dokrecac tez za mocno bo mozna ta stopka polamac,
oczywiscie sie zgadzam, z tym ze nie wiem jak trzeba by bylo uderzec aby polamac stopke w aparacie, wolalbym sztywne polaczenie,
a tak wystarczy lekko zachaczyc nadajnikiem na body i juz jest polamany...
zreszta 580EX II ma metalowa stopke i jakos sanki body sie nie urywaja ;-) a nim latwiej gdzies zachaczyc co zdarzylo mi sie dziesiatki razy,
metalowa stopka to jednak spory wydatek - wiec to po prostu oszczednosci a gadka panów z pocketwizard to tylko marketing