Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    witam

Czy mając taki zestaw - MiniTT1 + FlexTT5 mogę sterować lampą manualnie z poziomu body?
    tzn. czy mogę ustawić siłę błysku np 50% niezależnie od TTL?
    Bez wpiętej lampy na body (przez MiniTT1) - chyba nie.
    Według filmów na pocketwizard.com, jeśli masz lampę na TT1, to ją przełączasz w manual i sterujesz potem grupą lamp, z ten jednej lampy i poprzez TT1/TT5.
    Ale z tego co zrozumiałem na tym filmie - musisz mieć do tego lampę na body.
    Ja właśnie myślę o kupnie 2x TT5 i 1x TT1, bo mi się trafiła cenowa okazja (taniej niż z hkg).

Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
    Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
    Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Domyślnie

Może głupie pytanie , ale potrzeba mi kilka konkretnych odpowiedzi,
    co kupić ?
    3x TT5
    czy
    2x TT5 i 1x TT1

który zestaw polecacie i dla czego ?
    z góry dziękuje
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obywatelgc Zobacz posta
    co kupić ?
    3x TT5
    czy
    2x TT5 i 1x TT1

z góry dziękuje
    Pozdrawiam
    W tym wątku padły argumenty nt. wielkości TT1 w stosunku do TT5.
    Że nie trzeba zdejmować z aparatu za każdym razem i ogólnie bardziej poręczne, no i nie ma dyndającej antenki jak w TT5.
    Tylko żeby jeszcze cena nie była prawie identyczna...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obywatelgc Zobacz posta
    co kupić ?
    3x TT5
    czy
    2x TT5 i 1x TT1

z góry dziękuje
    Pozdrawiam
    Moim zdaniem nie ma sensu kupować 3 flexsów, chyba, że ktoś planuje kupić w późniejszym czasie bardziej zaawansowany sterownik i dodatkową lampę. Flex jest większy i mniej poręczny dlatego lepiej jest kupić mini, mimo, że różnica w cenie niewielka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    fotocoto , podobnie jak Ty jestem zadowolony z zakupu kompleciku nowych wizardów. narazie kupiłem flex + mini. przymierzam sie do zakupu drugiego flexa. i tu pytanie. Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?
    no chyba że z trzeciej zapiętej na mini sterujesz balansem stref. czy dobrze kumam?
    Szczerze powiedziawszy nie wiem czy moc błysku jest ta sama, ustawienie lamp nawet daleko od siebie daje poprawna ekspozycję, musiał bym zrobić jakieś szczegółowe testy. Póki co lampy spisują się dobrze w połączeniu z tym urządzeniem, na tyle dobrze, że nie musiałem nic korygować polegając na automatyce całego zestawu. Jakoś nie czułem potrzeby by badać zachowanie lamp w sytuacji gdy dostaję od nich to czego potrzebuje. Jeszcze jedno, do palników używam takich sferycznych dyfuzorów co daje czasami świetne efekty, jedynie jak mam na jedna lampę zapięty a na drugą nie to ta z dyfuzorem wydaje się lekko niedoświetlać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    1. czy robiac korekcje blysku w body przy podpietym tylko mimiTT1 uwzgledni to?
    Na to pytanie tylko jestem w stanie odpowiedzieć, tak, uwzględnia. Lampa zachowuje się tak, jak by była zapięta na body.
    Ostatnio edytowane przez fotocoto ; 12-10-2009 o 09:18 Powód: Automerged Doublepost
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal Zobacz posta
    Przy okazji - do tych którzy posiadają w/w - możecie mi powiedzieć jak mocujecie lampy z TT5 do statywów?
    Zerkałem wczoraj na Allegro i wszystkie uchwyty jakie widzę, są przystosowane do wsunięcia lampy poprzez gorącą stopkę, a nie śrubą, tak jak TT5.
    Uchwyt potrzebny do przymocowania parasolki - chyba że TT5 można wkręcić bezpośrednio do statywu, a parasolkę samą jakimś specjalnym uchwytem?
    Czy ktos znalazl rozwiazanie?

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjoanna Zobacz posta
    Czy ktos znalazl rozwiazanie?
    mozna wkrecic na statyw bezposrenio.

Ja uzywam czegos takiego:

tylko trzeba wuazac na metalowe uchwyty poniewaz wprowadzaja w blad soft urzadzenia poprzez zwieranie stykow. CO JA SIE NAMECZYLEM ZANIM NA TO WPADLEM !!!!!!!! Do dzisiaj sie klienci ze mnie smieja jak wyciaglaem to ustorjstwo na plenerze a po pol godziny chowalem bez jednego blysku....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Początki nałogu Awatar kjoanna
    Miasto
    Galway

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta

tylko trzeba wuazac na metalowe uchwyty poniewaz wprowadzaja w blad soft urzadzenia poprzez zwieranie stykow. CO JA SIE NAMECZYLEM ZANIM NA TO WPADLEM !!!!!!!! Do dzisiaj sie klienci ze mnie smieja jak wyciaglaem to ustorjstwo na plenerze a po pol godziny chowalem bez jednego blysku....
    A gdzie flextt5? a gdzie parasolka?
    Sprecyzuje ze chodzi mi o statyw oswietleniowy.

Początki nałogu Awatar Malin
    Miasto
    Warszawa/Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta

Trampek opisz dokładniej o jakie uchwyty ci chodzi, bi mi czasem też nie zawsze dziabie lampa
    Regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Trampek opisz dokładniej o jakie uchwyty ci chodzi, bi mi czasem też nie zawsze dziabie lampa
    każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie

to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzu
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 25-11-2009 o 00:13
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malin Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    każdy z metalowym mocowaniem lampy, zreszta czy zwiera styki to latwo to zobaczyc golym okiem, wystarczy nawet profilaktycznie tasma izolujaca (dwie warstwy) i po problemie

[IMG]http://img257.imageshack.us/img257/9960/1d39854.jpg[/IMG

to mój drugi uchwyt, żadko używany, pierwszy mimo, że metalowy to nic w nim nie zwiera, styki wisza w powietrzu
    Zgadza sie. ja mialem taki co mi zwieral.. Do dzisiaj smiac mi sie chce jak n aplenerze pokazywalem mlodym jak mi to dziala , zakladam na statyw i .. ryk.... 30min prob i do futeralu spowrotem . do domu przyjezdzam wk..ny na max wyciagam , sprawdzam i wszystko dziala....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów