Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L
Niekoniecznie,
Jezeli za pierwszym razem ma przejechac pol zakresu i zatrzyma sie na tym przykladowym "-1", to ruszajac drugi raz z pozycji "-1" ma jest wieksze prawdopodobienstwo ze dociagnie do 0 startujac z mnimalna predkoscia.
ale to tylko dywagacje, poniewaz nie wiem jak dziala regulator AF, a pewnie rozni sie tez miedzy puszkami. To jest jakis kompromis precyzji i szybkosci.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
... z przodu...
Hehe... tak, oczywiście, że z przodu :)
Metodę "na kciuka" stosowałem gdy robiłem te ostatnie zdjęcia...chyba muszę się przyzwyczaić bo wydawało mi się że operowanie aparatem było trudniejsze...
Z reguły kciukiem ogarniałem pierścień nastaw, albo blokadę ekspozycji, a tu dochodzi jeszcze AF-ON...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Zrobią Ci szkło do Twojego body, bez wpływu na inne szkła. Musisz tylko wysłać zestaw szkło + body i zaznaczyć, że ma być tylko szkło ustawione do body, czy jakoś tak
Tak chyba będę musiał zrobić... tylko jak oni robią tę kalibrację..? Że jak, rozkręcą mi obiektyw? No najważniejsze, żeby naprawili...
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
[...]
Tak chyba będę musiał zrobić... tylko jak oni robią tę kalibrację..? Że jak, rozkręcą mi obiektyw? No najważniejsze, żeby naprawili...
Elektronicznym młotkiem i piłą ;)
Nie bój się, tego szkła nie da się bardziej zepsuć.
Witam serdecznie, ja mam to samo, z tym samym zestawem. Nawet nowy obiektyw niedawno kupiłem taki sam, w miejsce poprzedniego, powtórka z tematu, nieostre zdjęcia. Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne. Przy obiektywie 100-400 tak nie mam. Ale co ciekawe, obiekty 24-105 z pełną matrycą działa jak złoto :)
Wyostrzenie zdjec w puszcze to mniejwiecej "zwiekszenie GO", najwieksza ostrosc i tak pozostanie w innym miejscu. Obiektyw ma trafiac w punkt i koniec, reszta to polsrodki ratujace skopane zdjecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
FotoSJ
Witam serdecznie, ja mam to samo, z tym samym zestawem. Nawet nowy obiektyw niedawno kupiłem taki sam, w miejsce poprzedniego, powtórka z tematu, nieostre zdjęcia. Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne. Przy obiektywie 100-400 tak nie mam. Ale co ciekawe, obiekty 24-105 z pełną matrycą działa jak złoto :)
To jest rozwiązanie awaryjne tylko, nie do przyjęcia na stałe chyba że obiektyw "do bani" to wtedy nie ma wyjścia.
Spróbuj sprawdzić jak działa AF :
- centymetr pod kątem 45 stopni
- statyw, aparat poziomo i środkowy punkt ostrzenia dokładnie na konkretną liczbę na centymetrze
- odległość (i przesłona, ogniskowa) taka, że widać na centymetrze GO
- kilka (np. 10) zdjęć, po każdym rozostrzenie w przypadkowym kierunku
i zapisz liczbę z każdego zdjęcia przy której jest najostrzej.
Oblicz średnią arytmetyczną zapisanych liczb, i pomnóż ją razy 0,7
Różnica pomiędzy liczbą na którą celowałeś a obliczoną da Ci pogląd o prawidłowości ustawienia AF.
Rozrzut wokół średniej o klasie/jakości systemu AF
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest rozwiązanie awaryjne
Zgadza się, najpierw zrób tak jak JP radził, oraz tak jak wcześniej mi radzono.
Wydrukuj sobie taką kartę jak podsunął Kuba1:
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Ustaw aparat tak jak radzi JP, na statyw, poziomo, punkt centralny na wprost punktu środkowego tablicy, najlepiej światło dzienne, na maksymalnej przesłonie.
Odległość aparatu powinna być chyba coś około 5x ogniskowa, ale ja przyznając szczerze nie miałem tyle miejsca więc miałem około 1 metra.
50D ma opcję mikroregulacji, więc korzystaj z tego. Mi udało się wyregulować 24-105 na +5, niestety 50mm f/1,8 się nie udało.
Cytat:
Zamieszczone przez
FotoSJ
Okazało się, iż pomocne jest, jak podciągnie się w ustawieniach trybu zdjęć ostrość, może nie na maksa, ale tak 60-65%, wówczas zdjęcia wychodzą znośne.
Tego teraz stosuję aby ostre zdjęcie były jeszcze bardziej ostre, zwłaszcza gdy robię na maksymalnych przysłonach i chcę zniwelować nieco mydełko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Odległość aparatu powinna być chyba coś około 5x ogniskowa,
... 50x ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
... 50x ...
No tak, wiedziałem, że dla 50mm ogniskowej odległość powinna wynosić około 2,5 metra... źle przeliczyłem ;) Dzięki za poprawkę.