Ja prowadzę już działalność od jakiś 3lat.
Dotacji z UP nie dostanę więc. Ale słyszałem, że sa jakieś środki unijne na rozwój działalności. Moze ktoś z was wie coś więcej na ten temat?
Wersja do druku
Ja prowadzę już działalność od jakiś 3lat.
Dotacji z UP nie dostanę więc. Ale słyszałem, że sa jakieś środki unijne na rozwój działalności. Moze ktoś z was wie coś więcej na ten temat?
Na dotacje z UP trzeba mieć status bezrobotnego i zakładać firmę po raz pierwszy więc słusznie zauważyłeś.
Jednak jako osoba prowadząca działalność, jeżeli stwożysz miejsce pracy możesz zasięgnąć również dofiansowania.
Co do dotacji z UE czytałem, że trzeba wybrać który program będziemy rozwijać no i w każdym województwie są to inne postulaty. Oczywiście wiadomo w jakim celu będziemy się starać o dotację - my grono Canon-Board ;d, lecz również jestem ciekaw jak takie skromne studio fotograficzne można by było doposażyć z tych funduszy europejskich, ponieważ nigdzie nie przeczytałem że może to być dofinansowanie właśnie na studio fotograficzne. (żródło Newsweek)
Przepraszam bardzo, ale czy tylko PUP daje dotacje na założenie działalności? No offence, ale zamiast biadolić, jaki to polski student biedny i uciśniony, proponuje najpierw poszukać informacji o dotacjach. Nikt Ci na tacy pieniędzy nie poda, ale trochę wysiłku i na prawdę można wystartować ze swoim biznesem. PO KL 6.2, inkubatory przedsiębiorczości i lokalne konkursy na ciekawe biznesplany czekają.. ;)
kogut masz rację, i ja to wiem, tylko to juz nie jest tak łatwe i pewne jak "zwykła dotacja". Nikt nie biadoli bo jakoś sie ciągnie.
Wiem, że nie jest proste, ale patrząc z 2 strony, gdyby każdy mógł w "15 min" zalatwić sobie 40 tys dotacji, to 70% założonych w ten sposób firm by padło.. A chyba nie o to w tej dotacji chodzi ;) Dlatego jest z tym tyle biegania, żeby urzędy przekonały się o przygotowaniu i motywacji do prowadzenia biznesu przez beneficjenta.
Ja na twoim miejscu zaciągnął bym języka w urzędzie marszałkowskim. Ja dostałem ostatnio dotacje 40000zł (bez ściemy) na działalność fotograficzną. Jeśli chcesz sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat to zapraszam na priwa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wcale nie musisz być bezrobotnym żeby taką dotacje dostać, nie możesz tylko mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej od co najmniej 1 roku. Jeśli chodzi o dofinansowanie na rozwój przedsiębiorstwa to trzeba mieć 50% własnego wkładu. Ja tak przynajmniej usłyszałem.
Gregio napisz coś więcej, pewnie nie tylko mnie by interesowało jak ponad dwukrotnie zwiększyć budżet startowy.
kogut nie to co mi chodziło. I tak większość tych firm jest zakładana tylko dla tej kasy, przynajmniej w "moim" powiecie, po okresie 12miesiecy firmy nie ma.
A ja mam pytanie. Bo sam chcialem zalozyc firme jako osoba fizyczna i starac sie o dotacje. Mialaby to oczywiscie byc firma foto, ale budowana od podstaw... Pieniadze z dotacji chcialbym przeznaczyc na sprzet: dodatkowe obiektywy, moze laptop i strona internetowa. I teraz mam pytanie:
Powiedzmy nie bede mial zlecen przez 2-3 miesiace... I co wtedy? Albo nawet najczarniejszy scenariusz - co jesli w ogole nie bede mial zlecen? Wtedy oplacam tylko ZUS i te cale pieniadze sa moje (tzn zakupiony sprzet)? Bede mial kontrole w siedzibie firmy i wtedy pokazuje po prostu tylko zakupiony sprzet czy jeszcze jakies faktury itd?
Musze zwrocic wtedy te pieniadze?
Kryzys ;) Oplacasz ZUS, zakupiony sprzet jest Twoj ale musisz miec na niego faktury.. musisz jakos udokumentowac zakup sprzetu przedstawionego w biznes planie. Pieniadze z odsetkami musisz zwrocic jesli nie dotrzymasz przynajmniej jednego z warunkow umowy.
Ja myslalem, ze foto to taka specyficzna dzialalnosc.. ja najpierw zbieralem klientow, podpisywalem umowy, bralem zaliczki.. pozniej sie otwiera firme nie liczac na szczescie ze byc moze wpadnie klient i sie zarobi i co jesli takiego klienta nie bedzie :roll:
A jakie sa te warunki umowy?
podobno kazdy PUP moze miec inne ale "Misiek, ale Ty sie chlopie rzucaj".. Google nie znasz? http://www.up.warszawa.pl/index1.php?grup=jed&n=68
Wejdz na strone swojego urzedu pracy i sciagnij regulamin z wnioskiem , skoro chcesz zalozyc firme to chyba warto zaczac od poczytania co nieco...
http://www.dotacjeue.org.pl/default.aspx?docId=8060
Zainteresowanym a nie wiedzącym jak się zabrać do tego proponuje kontakt z urzędami marszałkowskimi lub urzędami pracy.
A jak jest z podatkami: w grę wchodzi tylko ryczałt i karta podatkowa?
Co wybraliści na usługi foto i napiszcie ile płacicie.
liniowy.. a ile płacimy to się dopiero okaże - z ryczałtem na foto to śliska sprawa: polecam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86905
ryczlat 20% - do pewnego progu miesiecznych przychodow podatek w sumie wychodzy rowny 0 , powyzej tego progu juz odprowadzasz 20%
karta podatkowa - jak juz ktos wspominal zalezy od paru rzeczy , ilosci mieszkancow np w danym miescie , tak czy owak kwoty cos 200-270 zl odjac czesc skladki zdrowotnej czyli ok 60-80 zl co miesiac stalej oplaty , o ile nie zacznie sie kokosow zarabiac ;]
poczytaj temat o bo juz o tym bylo wspomniane co nieco
heh ciekawe rzeczy tam pisza , ile ludzi tyle informacji :D
w grę wchodzi pełna dowolność zarówno z Vat jak i bez.
Co do księgowości na zasadach ogólnych jak i VAT problemu nie ma problem pojawia się gdy dochód przekracza określoną kwotę to już nie możesz nie być płatnikiem VAT.
Musisz sobie określić jakie będą Twoje dochody jeśli duże to lepiej liniowy. W pierwszym roku działalności świata nie zwojujesz więc lepiej zasady ogólne i wtedy 18 % podatku płacisz.
Karta tylko do wybranych usług nie wiem czy dotyczy foto - sprawdź. Na pewno jest jakieś udogodnienie dla artystów i foto się do niej zalicza ale ogranicza Ci to działalność tylko do usług foto.
Jeśli planujecie wydatki na sprzęt nie tylko z dotacji, a w tej branży nigdy sprzętu za dużo ;) to warto być VATowcem.
Praktycznie od dowolnych rekwizytów potrzebnych do sesji (np nowy rower dla dziecka ;) ) wyjazdów i czego tylko dusza zapragnie sfotografować można odliczać VAT.
Zakładając, że to nie jest luźny żart na dobranoc...
Jesteś pewien takiej wykładni prawa podatkowego?:???: Prowadzę jakiś czas swoją działalność (jako główną: architektura) ale usługi foto mam wpisane w którymś tam podpunkcie.
Jak dla mnie to brzmi niczym jazda po bandzie, a skarbówkę staram się omijać z daleka. Naturalnie bym się nie spierał, bo to spora różnica w podatku jakbyś przypadkiem miał rację - wtedy trzeba będzie bardzo pomęczyć panią księgową o "zwrot niesłusznie nadpłaconego podatku VAT":evil:
:) oczywiście trochę przejaskrawiłem ale np zakup rekwizytów do sesji zdjęciowych jak najbardziej możesz wliczyć w koszta - w granicach oczywiście rozsądku bo za rekwizyt nie możesz np uznać mercedesa S-klasy :) mimo, ze faktycznie możesz wykonać taką sesję dla Mercedesa. Z samym VATem, aż tak kolorowo nie jest nie wszystko da się odliczyć. Koszty wyjazdu na plener tak ale już sam hotel z obostrzeniami. Napiszę coś więcej jak skonsultuję z księgową gdzie mogę, a gdzie nie :)
Oczywiście8-) Jednakże rzuca to jakieś światło na nowe możliwości, które wcześniej zdawałem się przeoczać, a szkoda, bo mogłoby się uzbierać na jakiś porządny statyw.
Gdybyś miał formalną "receptę" co podchodzi pod definicję "rekwizytu", najlepiej podpartą jakimś wyciągiem prawnym, nie tylko ja bym się pewnie żywotnie zainteresował tematem. Dzięki.
Na tzw. chłopski rozum rekwizyt czy też ogólnie koszty nie powinny przekroczyć samej wartości zlecenia - ale w US mogą nie podążać tą drogą dedukcji:grin:
a czy starając się na dofinansowanie na fotografię ślubną i okolicznościową mógłbym kupić Sigmę 150-500mm f4,5-6,3? Byłyby pytania: po co to panu?
Byłyby problemy?
Oczywiście ten obiektyw wykorzystywałbym do przyrody.
nie było by pytań bo oni się aż tak nie znaja a przeciez dofinansowanie mozesz wydac na dokupienie szkalrni do tej co masz wiec jeśli uwazasz zę taki obiektyw jest vci potrzebny w foto ślubnej to twoja inwencja twórcza.
to tak jak bys chciał np kupić obudowe podwodną - powiesz ę masz zlecenia na takie zdjęcia ślubne i co...
myślicie że takie zakupy przejdą:
Kalkulacja wydatków niezbędnych do uruchomienia działalnosci godp., zał nr. 1
środki z funduszu pracy - dotacja
Aparat lustrzanka + objektyw 4000
objektyw tamron 1600
grip zasilajacy 340
3 karty sandisk 250
bateria zapasowa 90
samochód osobowy 7700
komputer osobisty 3000
program antywirusowy 320
programy do edycji zdjęć 1200
= 18500zł
środki własne
strona internetowa wraz z pozycjonowaniem 2500
wpis działalności do rejestru 150
zakup materiałów 500
rejestracja i ubezpieczenie samochodu 600
= 3750zł
Czemu nie, choć nie w tej kolejności...;)
Najpierw zakładasz działalność (rejestracja firmy, konto, nip, regon, vat...). Później inwestujesz, a to co wypisałeś to normalne koszty prowadzenia działalności i Twoje narzędzia pracy.
Nie wiem jak jest w przypadku dofinansowania i jego rozliczenia, ale wypadałoby mieć jakieś dochody, żeby móc odliczyć sobie koszty - od razu zlecenie za xxxxx pln? Bardzo miło ale to rzadkie:) Sensowniej rozłożyć inwestycję na miesiące, tak myślę (i tak zrobiłem).
ps: jednorazowo na f-vat możesz mieć 3500 netto (z tego co pamiętam), jeśli chcesz wrzucić całość w koszta, a nie amortyzować na X miesięcy - tylko samochód jednym rzutem Ci nie przejdzie.
O jaka dotacje chodzi ? z PUP ? Nie zakladasz firmy zanim nie zlozysz wniosku o dotacjie !
Wiec nie wprowadzajcie ludzi w blad.
Poza tym poczytaj regulamin , nie mozna kupic samochodo za pieniadze z dotacji.
Nie rozpisuj dokladnie ile np kupisz kart pamieci , duperele wrzuc w jedno np osprzet fotograficzny , dopisz w nawiasie , karty , aku itp i cala kwote i juz , pozniej sobie kwote sam rozdzielisz jak uznasz za stosowne.
Kasy z dotacji sie nie odpisuje , to dotacja przecierz.
po pierwsze to pisze się obiektyw nie "objektyw:
po drugie to wszystko musi być nazwane - tzn. program do edycji zdjęć to np. "Adobe Lightroom", aparat to Canon 40d + obiektyw 18-55IS itd.
po trzecie od 1 kwietnia wpis jest za darmo więc nie zdążysz z tym 150 zł,
po czwarte dotacja na dzień dzisiejszy to 17000 a nie 18500 (info z przedwczoraj)..
po piąte do tego trzeba podać planowane miejsce zakupu..
po szóste w środkach własnych podajesz to co już masz aktualnie..
po siódme samochód nie przejdzie (przynajmniej u mnie w UP)..
po ósme - jak nie masz szkoły foto to u nas zażądali jakiegokolwiek kwitu o szkoleniu - najlepiej tego z Kurii (to nie żart)
To na szybko tyle..
To widać znająca się na rzeczy. Na szczeście w Katowicach chcieli tylko portfolio dokumentujące umiejętności.
No możliwe :)
Artrus to u Ciebie maja bardzo duze wymagania co do wniosku.
Co do srodkow wlasnych , mi facet kazal pisac to co sam chce wlozyc w firme a nie co mam.
Jak widac , kazdy urzad co innego wiec o to czy w takiej formie ta lista jest ok to trzeba isc z wnioskiem na brudno i przedlozyc go do sprawdzenia.
Tez nie musialem dokladnie opisywac jaki mam sprzet kupic a tym bardziej gdzie mial bym go kupic.
Ciekawe, że zasady przyznawania dotacji są różne. W tarnowskim PUP dopuszczają przeznaczenie maksymalnie 4 tys. na zakup samochodu. Poza tym sam na dniach składam wniosek i już wiem, że:
- teraz już nie 17 tys. a 15...
- zakupy za dotację powinny być dobrze uzasadnione,
- muszą być dokonane w ciągu 30 dni od przyznania środków,
- trzeba mieć pod nie "podkładki" - fakturę proforma, ofertę handlową czy co tam jeszcze można uzyskać od sprzedawcy,
- trzeba się spieszyć, bo zapewne niebawem z puli Ministerstwa Pracy zaczną wypłacać "zapomogi" dla bezrobotnych, którzy spłacają kredyty we frankach i kurek z kasą na otwierane działalności może zostać przykręcony.
Nie zostanie przykrecony bo jakim cudem ? To jest kasa unijna , maja pule do wydania , wiec zadne zapomogi nie maja na to wplywu bo dostali by po *upie pewnie.
Dziwne ze macie 15 czy tam 17 tysi , owszem bylo 15 ale dlatego ze byla 5 krotna wartosc sredniego a teraz jest 6 krotna i nieco sama srednia wzrosla , stad 18.5k
A urzad kazdy ma inne zasady przyznawaia , czesc z nich jest podstawa , a reszta ustala sam urzad , ba w urzedy w jednym miescie moga miec inne zasady wiec pytac sie o wszystko najlepiej w urzedzie !
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w IV kwartale 2008 r. - 3.096,55 zł
Wysokość przyznanych bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej nie może przekroczyć 6 – krotnej wysokości przeciętnego wynagrodzenia. 3096x6=18576.
blum i w zabrzu dokładnie tyle jest:)
jak bylem ostatnim razem w "moim" PUPie to dostalem informacje, ze jest 17600. Nie mam pojecia od czego to zalezy :?
Tak ale czytajac ten temat mozna dojsc do wniosku, ze niektorym zainteresowanym nie chce sie isc do okienka zapytac, pobrac odpowiednie papiery, poczytac i ewentualnie zrozumiec a pozniej pytac. Wroc, ktorsza droga - wejsc na strone www swojego PUPu i pobrac papiery ;)
Przeciez tam wszystko jest napisane.
no bo to jest "przyznanie srodkow na podjecie dzialalnosci", wystarczy czytac ze zrozumieniem ;)
co do zakupów to można kupić samochód pod warunkiem, że nie będzie wykorzystywany pod działalność transportową (przewóż osób, towarów). Ale można nim np. dojeżdzać do klienta.
U mnie jest dalej 18.500zł, więc nie wiem o czym mówicie.
Zaświadczenie o ukończeniu kursu foto mam. Kuria na dniach dosle mi zaświadczenie o uko ńczeniu kursu:)
i przynajmniej to powinno byc w kazdym urzedzie
bylo 17600 bo liczyli za III kwartal srednie bodaj stad ta zmiana byla od marca jakos , dlatego sam czekalem z wnioskiem , jak zakoncze batalie zdam relacje co i jak w lodzi sie odbywa w urzedzie 1
Witam Serdecznie.
Generalnie przypadkowo trafiłem na ten wątek..i powiem tak.. Warto próbować..Ja tak zrobiłem i sie udało... Dostałem maksymalną kwote dostępną u mnie w mieście..a jest to ładna suma na zainwestowanie w sprzęt i rozkręcenie interesu. Ja generalnie już mam to za sobą...teraz czekam na termin podpisania umowy..no i zajmę sie otwieraniem własnej firmy..a to z tego co mi wiadomo to od 1 kwietnia nawet to ma być ułatwione i ma ograniczać sie do wizyty w jednym urzędzie..Niedługo okaże sie ile w tym prawdy..:)
Tylko tak jak było pisane.. Nawet nic nieruszajcie w temacie zakładnia firmy przed podpisaniem umowy z urzędem pracy.
Więc zachęcam wszystkich do próbowania i korzystania z tego co nam dają.
No tak...unia daje znacznie większą kase... Może z czasem jak biznes sie rozkręci postaram sie o kolejną...bo później jest jeszcze możliwość na "doposażenie stanowiska pracy dla pracownika" czy jakoś tak...