A jakie sa te warunki umowy?
A jakie sa te warunki umowy?
podobno kazdy PUP moze miec inne ale "Misiek, ale Ty sie chlopie rzucaj".. Google nie znasz? http://www.up.warszawa.pl/index1.php?grup=jed&n=68
Wejdz na strone swojego urzedu pracy i sciagnij regulamin z wnioskiem , skoro chcesz zalozyc firme to chyba warto zaczac od poczytania co nieco...
no comment...
http://www.dotacjeue.org.pl/default.aspx?docId=8060
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zainteresowanym a nie wiedzącym jak się zabrać do tego proponuje kontakt z urzędami marszałkowskimi lub urzędami pracy.
Ostatnio edytowane przez Gregio ; 16-03-2009 o 19:39 Powód: Automerged Doublepost
A jak jest z podatkami: w grę wchodzi tylko ryczałt i karta podatkowa?
Co wybraliści na usługi foto i napiszcie ile płacicie.
liniowy.. a ile płacimy to się dopiero okaże - z ryczałtem na foto to śliska sprawa: polecam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=86905
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
ryczlat 20% - do pewnego progu miesiecznych przychodow podatek w sumie wychodzy rowny 0 , powyzej tego progu juz odprowadzasz 20%
karta podatkowa - jak juz ktos wspominal zalezy od paru rzeczy , ilosci mieszkancow np w danym miescie , tak czy owak kwoty cos 200-270 zl odjac czesc skladki zdrowotnej czyli ok 60-80 zl co miesiac stalej oplaty , o ile nie zacznie sie kokosow zarabiac ;]
poczytaj temat o bo juz o tym bylo wspomniane co nieco
heh ciekawe rzeczy tam pisza , ile ludzi tyle informacji![]()
Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 25-03-2009 o 21:58
no comment...
w grę wchodzi pełna dowolność zarówno z Vat jak i bez.
Co do księgowości na zasadach ogólnych jak i VAT problemu nie ma problem pojawia się gdy dochód przekracza określoną kwotę to już nie możesz nie być płatnikiem VAT.
Musisz sobie określić jakie będą Twoje dochody jeśli duże to lepiej liniowy. W pierwszym roku działalności świata nie zwojujesz więc lepiej zasady ogólne i wtedy 18 % podatku płacisz.
Karta tylko do wybranych usług nie wiem czy dotyczy foto - sprawdź. Na pewno jest jakieś udogodnienie dla artystów i foto się do niej zalicza ale ogranicza Ci to działalność tylko do usług foto.
Jeśli planujecie wydatki na sprzęt nie tylko z dotacji, a w tej branży nigdy sprzętu za dużoto warto być VATowcem.
Praktycznie od dowolnych rekwizytów potrzebnych do sesji (np nowy rower dla dziecka) wyjazdów i czego tylko dusza zapragnie sfotografować można odliczać VAT.
Zakładając, że to nie jest luźny żart na dobranoc...
Jesteś pewien takiej wykładni prawa podatkowego???: Prowadzę jakiś czas swoją działalność (jako główną: architektura) ale usługi foto mam wpisane w którymś tam podpunkcie.
Jak dla mnie to brzmi niczym jazda po bandzie, a skarbówkę staram się omijać z daleka. Naturalnie bym się nie spierał, bo to spora różnica w podatku jakbyś przypadkiem miał rację - wtedy trzeba będzie bardzo pomęczyć panią księgową o "zwrot niesłusznie nadpłaconego podatku VAT"![]()
oczywiście trochę przejaskrawiłem ale np zakup rekwizytów do sesji zdjęciowych jak najbardziej możesz wliczyć w koszta - w granicach oczywiście rozsądku bo za rekwizyt nie możesz np uznać mercedesa S-klasy
mimo, ze faktycznie możesz wykonać taką sesję dla Mercedesa. Z samym VATem, aż tak kolorowo nie jest nie wszystko da się odliczyć. Koszty wyjazdu na plener tak ale już sam hotel z obostrzeniami. Napiszę coś więcej jak skonsultuję z księgową gdzie mogę, a gdzie nie
![]()