Najnowszy test 800/5.6L na slrgear.com :
http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1173/cat/10
Wersja do druku
Najnowszy test 800/5.6L na slrgear.com :
http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1173/cat/10
Darku, szkla o ktorych mowa to optycznie najlepsze szkla Canona, wiadomo jakie maja swiatlo i ile kosztuja, pytanie tylko jakiej ogniskowej potrzebujesz?
Odpowiedz na to pytanie powinno rozwiazac Twoj problem ( wczesniej jednak rozejrzyj sie za jakims solidnymi przytulnym mostem :lol: )
Ja tez stoje przed podobnym dylematem, ale w tym wypadku priorytetem dla mnie jest dlugosc ogniskowej i wybor padl na 300mm, jednak podobnie jak Ty, wczesniej musze poszukac jakiegos cieplego lokum, bo indianie zbieraja chrust - co zapowiada ostra zime:lol:
Witam Jerzy M
Co do dylematów to wiem co mialem ze 300mm ze długie i ciężkie.
A opina jedna mnie przekonała ze jednak iść po 200 bo i cytat.
"I think my 300/2.8L IS will shortly be for sale as the 200/2 with a 1.4x t-con is sharper than my very sharp 300/2.8L IS. And I'm honestly not seeing much need for the 135L in my lineup at this point. I have never had a lens that was as spot on as the 200/2."
Mam nadzieje ze nie ma za duzego rostrzalu jakosci co sie zdaza u canona.
link
Wiec moja lepsza polowa jedzie ze mną na zakupy za tydzień i kto wie co pan w czerwonym przyniesie :)
Pozdrawiam Darek
http://www.birdphoto.fi/markus/0844.php
To ostanie obecnie tego autora, trzeba przewijac w lewo to jesze beda inne z 800 i z innych szkiel tez
:shock: :shock: :shock:
witam
Jeśli są problem z nią to za późno :mrgreen:
Właśnie przywiozłem wczoraj swoja kopie tego szkła.Postrzelałem trochę generalnie BF,FF I sprawdzałem ostrość.
IS słychać cos ala 100-400 ale jakoś nie przeszkadza mi.
Dokupiłem ex 2x i posiadam ex 1,4x wiec podzielę się jak skończę moje 5 dni roboczych.
Jeśli coś można rzec po pierwszym dniu to:
-Mniejsze niż 300mm ( o to mi chodziło głownie )
- lepiej utrzymać szkło w dłoni.
- na dworze na razie nie widziałem jakieś wielkiej poprawy względem 135L to dopiero to widać w pomieszczeniach.
- idzie utrzymać jak na razie 1/60 ( zwalam winę na bujanie się statku i na moje ręce) ,wracałem promem wiec miałem 3,5h na testy( dziwnie się ludzie patrzyli ale kogo to :) )
- dobry balans w podłączeniu do 1d , porostu ciężkie ;-)
Minus na dziś to:
-Waga , choć w porównaniu z 300mm 2,8 to w sumie da się przeżyć
-cena jakoś lepiej bym się poczuł jak by było ze 1,5k euro taniej ale to już życzenia.
-kolor zazdroszczę nikonowi.
to jest jak 85mm 1,2 tylko ze długie i ma IS.
F2 , 1/100 iso 800
Z tylu ta niebieska plama to człowiek śpiący metr za okularami na kanapach.
Pozdrawiam Darek
Gratulacje!
Jak widać powyżej 1/10 to normalka. Przyjdzie z czasem. Nikkora nie puszczam na dłuższe wycieczki niż 1/30-25 sek.
Dokładnie. Jak kupowałem 300L to podobno - cytuję - mnie po je je.... jak kupiłem 200/2VR to mogłem każdemu oficjalnie przekazać, że mnie naprawdę po je je.
Nie ma się co tym przejmować, przechodzi im jak patrzą na zdjęcia ;)
Nikkor cięższy więc nie narzekaj. Pół kilo mniej to arcydzieło.
W sumie to nie ma znaczenia i to i to jest tak szerokie (osłona on), że żeby nie wiem co to i tak będzie większe niż LX3 ;)
W chwili słabości przyznałem się ile ma kosztować swojej pani , i byla to minuta cisz to oznacza to samo ahahahah
a czy zdjęcia ja przekonają to zobaczymy :)
narazie biegam z mk3 i testuje af bo jakoś to body mnie zraziło ale wyglada ze na 200mm jest cholernie dokładny i jedyne problemy i bledy to robie ja.
Jeszcze raz dziękuję Gietrzy za odpowiedz w sprawie 200mm i pozdrawiam
Biedny lecz zadowolony Dariusz
Może pytanie mało dyskretne ale gdzie i za ile kupiłeś? Cena typowo rynkowa(~18k pln) czy można gdzieś kupić taniej?
No i jeśli będziesz miał trochę czasu to wrzuć proszę sample z podpietymi telekonwerterami - ciekawe czy to 400/4 albo 560/5.6 da się używać.
witam
Kupione w wali cenę mogę podać bo obiektyw ma swoja stalą i poniżej pewnego poziomu nie schodzi ( jak znajdę po 2k euro kupie ze 3 ahahah na handel ;) ) był w UK od gościa który sprowadza je z USA, obiektyw + ex 2x mk2 moja cena była 4550 euro.Gwarancja będzie Eu bo kupiony ze sklepu tu , tak mi przeszedł cash back na 5d tez bez problemu.
Wiec ok dla mnie , jeśli się weźmie ceny dublińskie gdzie trza położyć 6k euro :shock:
Mialem szalona jazdę przez góry przy -4 i lodowisko (dopiero sie dowiedziałem ja zamarzły woda do szyb i nie moglem ustać na jezdni czyszcząc szybę :) + brak opon zimowych bo ich porostu tu nie ma :mrgreen: ), zakupy do domu, prom , piękne widoki lecz nie możność focenia przy 120-140km/h :mrgreen:
Jednym słowem warto było, gość czekał na mnie choć nie musiał.
Drogi piękne polecam Walię na jesień, po drodze widziałem kilka drapieżnych ptaków kołujących nad polami, mieszkając tam nie kupił bym 200mm tylko 800 lub 600mm.
Pozdrawiam Darek
Aktualna cena w B&H - 4950 - wysyłka wliczona.
Prognoza na grudzień 09 - 4500 i wtedy zacznie się jazda tj. wysyp fajnych fotel ze ślubów i wesel.
To marne 450 dolców, tj. 10% 'nowej' ceny tak nagle wprowadzi wielką różnicę?
Ciekawe...
Ponawiam prośbę o sample i odczucia(af) z używania różnych konfiguracji tc (1,4;2,0;1,4+2,0). Będę wdzięczny nawet za szybkie strzały z okna;)
@gietrzy
Po prostu ciekaw jestem na jakiej podstawie określasz cenę 'progrową' przy której nagle się tłumy rzucą na ten obiektyw i zrobią ten wspomniany "wysyp".
Cena Nikkora? A co ma jedno z drugim wspólnego? Canon "nijak ma się" do Nikona...
Jak będę miał chwile przed nocka to jutro postrzelam a jak nie to w Poniedziałek obiecuje , bylem kolo domu ostatnio ale podpinałem 1,4 i 2x , odczucia co do af hmm śmiga ale czy trafia to już inna bajka.
Myślałem ze będę miał sample z Tracy Chapman ale mnie pogonili wczoraj z koncertu :) mam ze 3 strzały i to z balkonu tak na przymiarkę patrzyłem co i jak, wiec nie są jakieś super ahaha.
Sprawdzam na 1dmk3 i nie ufam mu myślałem ze w tym tyg przyjdzie nowa piątka albo dostane jakiegoś 1ds2 jak znajdę używkę za 1dmk3 ale lipa jak na razie, mogę wsadzić Rawy na rapidshera.
Pozdrawiam Darek
Super, będę wdzięczny. Modle się nad tym szkłem od dawna - jeśli okaże się ze tego 400/4(bo 560/5.6 było by za piękne) da się z powodzeniem używać to chyba nie będzie sensu się dalej wahać;)
No nijak bo w cenie canona można kupić to nikkora z podpiętym dobrym body;).
Nie są to foty z sesji ani nic takiego porostu sprawdzałem obiektyw.
http://rapidshare.com/files/172468185/5R2V0256.CR2
http://rapidshare.com/files/172469643/5R2V0275.CR2
http://rapidshare.com/files/172471158/5R2V0323.CR2
http://rapidshare.com/files/172472661/5R2V0324.CR2
http://rapidshare.com/files/172474507/5R2V9856.CR2
http://rapidshare.com/files/172476011/5R2V9912.CR2
jak ktoś jeździ na peb.pl to ma lepiej, sorry ale mam tylko tam konto premium wiec linki nie wygasną
Darek
Dzięki wielkie za sample, niech Ci Perun w dzieciach wynagrodzi ;)
No to wobec tego, czemu jeszcze ten Canon stoi na tych glinianych nogach i dlaczego ktoś jeszcze kupuje te Canonowskie 200 f2 L IS? ;)
Oj po prostu chciałbym się dowiedzieć jaki jest wpływ 10% obniżki cen (jeżeli ona nastąpi...) na nagły szał zakupów obiektywu, który jest droższy niż konkurencyjne szkło z podpiętym dobrym body i jakie znaczenie ma cena tej konkurencji, skoro jakoby ma się odbyć ten szał zakupów tego drogiego C 200 L IS?
Wojkij, ja się z Tobą zgadzam..."gliniane nogi" to taki tylko niezrozumiały żarcik ;)
W zasadzie to moje pytania są skierowane do kolegi Gietrzy - po co wyskakuje z tym Nikkorem - to nawiązanie do tekstu z sygnaturki? ;) Bez względu na to, jaki Nikkor jest tańszy "i w ogóle", to jednak ciężko go użyć z korpusem Canona. A przecież o Canonie tutaj rozmawiamy...
Również dziękuję bardzo za sample!
właśnie dlatego potrzebuje chwili na testy, obiektyw śmiga jak milo jedyny problem możne być po stronie body bo miałem te problemy wcześniej.
Wiem ze 200mm bije w punkt , lecz ten punt AF w starej jedynce był większy niż w mk3 i jakoś mi się lepiej pracowało.
A może to tylko ustawienia mam zamiar wysłać body z dwoma szkłami 35mm i 135mm na regulacje bo panowie z serwisu UK po prostu są lewi.
Mam teraz 13 walki bokserskie IE vs UK juniorzy i nie mogę se pozwolić na 2tyg bez body.
Juz myślałem żeby na starego Ds`a wymienić zamiast 5 która sprzedałem tydzień temu (ale moja pani powiedziała ze takiej cegły nie będzie nosić wiec trza czakac na 5d mk2 ) i kupić drugie mk3 może będzie lepsze ale muszę poczekać.
Pozdrawiam Darek
Darku, dzięki za pliki. Wielka prośba: wrzuć te pliczki na serwer do Cra3y'iego, na raw.fotosite.pl.
Po to, że Canon nie jest w próżni. (Na szczęście) jest jeszcze Nikon i Alfiok. Większa rzesza 200/2 maniaków deklarowała, że uderzy do B&H gdy cena (podczas deklaracji $5999) spadnie do $4, 4-5k.
Wpływ na to, że cena 200/2IS spada i to ostro ma na pewno fakt, że na rynku mamy 14-24, 24-70G, ZA 24-70 i 200/2 VR. To wszystko można zakręcić na rewelacyjne D3, D700, D300. Niektórzy przejrzeli, policzyli... i kupili. To samo się dzieje w premium kompakt - kumpel zobaczył moje fotki z LX3 i za 2 dni ma swojego, kumpeli zrobiłem zdjęcie w nocy w samochodzie - zdziwiona, że coś widać i to bez lampy ;)
A może piszę o tym szkle, bardzo zdenerwowany - w końcu wiedziałem o 2/IS od paru lat i kupka już dawno była gotowa do akcji (1D3, 2/IS) tylko firma nie chciała moich pieniążków (mam już jedno niemieckie radio w samochodzie...) i w sumie to zabrakło około 48h bym wrócił z duetem w plecaku...
Anyway: jest parę osób na forum, którzy są zainteresowani kupnem 2/IS i to zdecydowanie do nich, niejako FYI, pisałem o (kolejnej...) obniżce.
BTW: Nic nikomu na siłę nie wciskam, jeśli ci się nie podoba moja stopka czy posty o 2/VR napisz do Dyżurnego Rademenesa.
Witam myslalem ze to moj 1dmk3 co ma nie tego a tu prosze
"
From the examples that I'm seeing the lens is SOFT and not as bleeding sharp as it's supposed to be. The two copies that I've tested - one was extremely sharp. The other wasn't QUITE as sharp. 1/15th of a second should be easy with the IS system on - I'm good for about 1/2 a second handheld with the IS. 1/15th for bleeding sharp, good technique photos, so 1/30th, 1/60th should be quite good.
As for the AF, I've noticed that there are issues with hooked up to any Mark III. Remember that the CPU is much faster on the Mark III and will have overshoot and undershoot problems. You WILL NOT notice this with any other body. 50D, 40D, 5D original, 5Dm2 and even the 1dsm3. They are different focusing systems. 1dm3 has a much faster processor for the AF and the algorithms are a bit different.
Moving, low contrast subjects are a huge issue with the 200/2 and mark 3 combo. On stock settings for the mark 3, you will have the lens hunt back and forth the moment it loses it's lock. By comparison, the 200 1.8 lens just locks on and won't quit. This is for MINOR movement. I've photographed dancers in dark outfits, medium range. About 20 feet away. The 200/2 had major issues when trying to focus - lots of hunting and the handling was ultra jittery. The 200 1.8 didn't exhibit this at all. Mind you, stock settings on the Mark III. Even when the AF speed was knocked down to "very slow" setting on the M3, the 200/2 still jittered.
Print out the Koren 2003 chart. http://www.normankoren.com/Tutorials/MTF5.html
Set the Mark 3 for center focus point only, AI servo on. Orient the chart so that the lines are horizontal. It may also do this for vertical. At a certain distance you WILL get the 200/2 and Mark 3 (NON 1DS) combo to oscillate, overshoot and undershoot. It sounds horrible. I tried some strong horizontal lined targets, semi close spacing. The person next to me with the 1dsm3 thought that my mark 3 had broken - it was quite noisy. So, I switched camera bodies - his 1dsm3 exhibited none of the oscillation problems.
The Mark 3 that I am using has had the mirror fix - just recently had it done. Even before the mirror fix the combo of the Mark 3 and the 200/2 wasn't a very stable one, unless it was on one shot AF. And even then the different samples of 200/2 lenses that I've shot exhibited different sharpness characteristics among them. Marginal, but there were differences.
Canon CAN change the adjustment of some of the elements in the lens. Sometimes the service department does a nice job. Sometimes not. Even when the service department says that the lens is adjusted, it's still not up to par of some of the better samples of the lenses out there. (same types, different batches). But, remember that the lens is still a production, commercially made optic so there will be variances among batches. There will be bleeding sharp ones and there will be dogs.
Nicksan - call up the camera store and see if they have another 200/2 that is a different serial number batch, say a few hundred from the number that you have now. It's a gamble either way but I'd take the slightly quicker way out in this case. Or you can just return it and purchase from another dealer - they will have different batch numbers. For Canon to fully adjust a lens to a critical spec will take them a longer time than just simply exchanging for one."
link
gietrzy
Spakuje to w jedna paczkę RAR max 100mb , będzie lepiej ale wciaz na rapida :(
upierdliwe logowanie będzie 1raz
Dziś miałem chwile czasu ale padało jak zwykle i ciemno było wiec poniedziałek postrzelam nawet przez okno z 1,4 i 2x i te 2 razem .
Witam
Właśnie wróciłem z pubu ze znajomymi i tak przez przypadek zabrałem tam 200mm ,
(przez zła pogoda nie zrobiłem podpięcia do 1,4x i 2x ex) , wiec poszedłem tam gdzie powinno być światło teoretycznie.
Nie wszystkie wychodzą ale wychodzą.
Pierwsza fota.
ISO 6400 200mm f2 , 1,25
2
ISO 6400 200mm f2 , 1,20
Nie chodzi o foty ale o to ze jak dla mnie IS w 200 to jednak rewelacja chłopaki z canona się postarali -tylko trza ćwiczyć, podpinam sRaw ( nie wiem jakim cudem to zostawiłem po boksie ale już więcej nie będę robił)
szumofobów prosimy o nie klikanie to jest mały sRaw na 6400,robienie na tych czułościach pomaga leczy przynajmniej mnie :)
http://rapidshare.com/files/174702393/sraw6400.rar
Pozdrawiam Darek
Możesz mi napisać czy gdy w tle nie ma jakiekolwiek źródła silniejszego światełka też dostajesz te kocie oczęta czy tylko gdy cosik podświeca scenę z tyłu. Pytam, bo brakuje mi w samplach z 2/IS (nie u ciebie tylko generalnie w tych co widziałem) zdjęć z bardziej smooth bokeh, coś na kształt 300 czy 1.8L. W Nikorze też to mam (kocie oczka), ale tylko jak jest b. silne źródło światła z tyłu.
BTW: swoim LX3 robię zdjęcia w podobnych warunkach, z tą różnicą, że na 24mm :)
Dawaj więcej sampli :)
Witam
Wygląda na to ze jak jest z tylu silne światło przykład
światło to bar masakra nie wiem co tam wsadzili ale dawało po oczach ,projektor z karaoke :) i jakieś 25w żarówki
f 2 , 1/25
By dzygit
i normalne miękkie światło tu i tam ale nie było jakiegoś mega halogenu ,z tylu kilka lampek i tez na około sali większe i mniejsze restauracja.
f 2 , 1/60
edit
Po wczorajszej nocy powiem ze 12800 ISO tez może być użyteczne :)
właśnie zbieram sie na imprezę firmowa jak mnie nie pogoniom to wrzucę coś spakowałem z wielkim bólem szkło+body + 85+ 35 do mini- trackera :mrgreen:
Pozdrawiam Darek
podejrzewam ze przyczyna braku kocich oczek moze byc matryca APS-H....
Zobacz ten atek
http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
Co prawda tam jest apsc ale chodzi mi o zasade
Witam
http://rapidshare.com/files/17550477...z_1_4_i_2x.rar
http://rapidshare.com/files/17551568..._4_i_2xcz2.rar
Nie są to sample wysokich lotów wybrałem się z kolega sprawdzić jego 70-200 i przy okazji moja 200mm linki do rawow powyżej 1d mark 3 +
- EF 200mm f2
- EF 200mm f2 + ex 1,4 na f2,8
- EF 200mm f2 + ex 2x na f4
- EF 200mm f2 + ex 1,4 + x2 na f 5,6
ISO rożne od 400 do 1600 , Irlandia jest ciemna i jest zima 12 stopni i pada 5x dziennie.
Pozdrawiam Darek
A mnie się wydaje, że wielkość matrycy (crop) nie ma nic do tego czy oczka sa czy nie. Optyka jest taka sama w obu przypadkach, a oczka powstają przecież w 100% w optyce.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przyjrzałem się samplom... no tak, mniejsza matryca je po prostu wycina, bo powstają głównie tam, gdzie światło pada pod większym kątem do osi obiektywu. Zastanawia mnie teraz czy "kocie oczka" powstawałyby na cropie z obiektywem EF-S :)
Przyczyną takiego efektu jest zbyt mała komora lustra o prostokątnym przekroju, która wycina część światła wpadającego pod bardzo dużym kątem. Szkła typu 85/1.2 czy 50/1.2 są po prostu zbyt jasne do takiej konstrukcji jak 5D. Z pewnością ten sam efekt powstałby w jasnych szkłach EF-S, tylko że takich jasnych stałek nie ma.
Jak sie domyslam "malosc" komory lustra odpowiada tez za winetowanie. W koncu na rogach kadry np w 24L wpada 4 razy mniej swiatla.
Ciekawy jestem jak sie ma do tego sigma 50 z jej wiekszym , mniej wuinetujaca optyka.
50L wyglada tak
Witam
Przez przypadek dziś odkryłem ze jednak ff występuje wszędzie z każdym obiektywem moim, postaram się wrzucić coś co jest ostre w punkt.
Przyglądałem się rawom i dziś strzelałem do kilku rzeczy i body mam przestawione +10 ( ustawienia AF w UK nie polecam 2x było body i nadal regulacje robili na rozjechanym obiektywie) ale za to teraz bije tam gdzie powinno .
Wiec wrzucę nowe sample z 200 teraz to jest ostro ze aż boli :)
Nie 4 razy a 16 razy mniej (4EV). :-)
Nie sądzę też aby głównym czynnikiem który ma wpływ na winietowanie była komora lustra. Jeśli już to konstrukcja optyczna obiektywu.
Średnica przedniej soczewki obiektywu może być bardzo duża i zbierać ogromną ilość światła np. f/1.0 a kolejne soczewki (w uproszczeniu) to światło skupiają tak aby na końcu dać prawie prostopadły obraz padający na matrycę. Teoretycznie więc można zrobić obiektyw o dowolnej jasności przy dowolnym polu obrazowym, wszystko zależy od tego co się dzieje ze światłem, które już wpadnie przez przednią soczewkę. Tyle że będzie to wyglądało dosyć śmiesznie gdy ogromna przednia soczewka będzie miała średnicę kilka razy większą od średnicy bagnetu :-).
Wracając do problemu, wydaje mi się że w przypadku nieostrości krążek rozproszenia np. punktowych źródeł światła może być częściowo tworzony ze światła, które znajduje się poza polem widzenia obiektywu i dlatego powstają różne "kocie oczka".
Sądzę że cały problem winietowania przy szerokich szkłach bierze się z problemu kontroli CA światła wpadającego pod bardzo dużym kątem. Im większe będzie ugięcie światła (aby zrobić z niego prostopadłe do matrycy) tym większe powstaje CA, co zresztą łatwo zaobserwować w dowolnym obiektywie porównując narożniki z centrum czy w zoomach krótkie ogniskowe z długimi.
Dlatego najprostszym sposobem poprawy CA (i nie tylko) obiektywu jest ograniczenie ilości wpadającego światła. To według mnie tłumaczy czemu 35L i 24L mają takie gigantyczne winiety, bo zrobić soczewkę, która zbierze więcej światła otoczenia to przecież żaden problem (poza rozmiarem).
Zgaduję też że jednym z powodów na zmianę bagnetu przez Canona było właśnie ułatwienie sobie konstrukcji obiektywów.
Pytanie za 100 punktów: czy dlatego nie ma do nikona jasnego 24 i 35mm bo trudniej zrobić? :lol:
No problem. Inżynierowie Sigmy mają swój patent na CA, wygląda na to że lepszy niż w Canonie bo Sigma 50/1.4 winietuje dwa razy mniej niż 50L a CA ma nie większe.
Witam
Zamiast białego 200/2 IS do roboty ze statywu, mogli by zrobić 200/2.8 IS czarne. Lżejsze, tak samo długie i głębia ostrości nadal satysfakcjonująco płytka.
To, że nie ma 24--70/2.8 IS w dobie przesiadki tak wielu osób na full frame, gdy jest dla cropa 17-55/2.8 IS też mocno dziwi.
Jak w końcu wypuszczą pojawi się kolejny problem na ISO 6400 30mm/2.8 czas czas 1/8s (bo IS) autofocus już nie będzie działał w 5D mkII. I zacznie się marudzenie na AF.
I tak bez końca.:lol:
Całkowicie popieram, to świetny mały, lekki lens i z pięknym bokehem. Brakuje mu tylko ISa.
Odpowiednikiem 17-55/2.8 IS jest 24-105/4 IS, który na FF ma lepszy zakres i mniejszą GO. Światło 2.8 na cropie a na FF to dwie różne bajki. Ja tam czekam na 24-60/2.0
Wprawdzie mam go niedługo ale jakiegoś znaczącego spadku komfortu w porównaniu do 70-200 2.8 nie zauważyłem. Fakt faktem jest ciężki ale da się go używać nawet przez dłuższe okresy czasu. Też zastanawiałem się jak to będzie targać takiego kloca - po wyciągnięciu z pudła okazało się jednak ze bardzo "poważnie" wygląda tylko na zdjęciach ;)
Witam
wojkij jak mozesz podesli pare sampli :) tak z ciekawosci dla porownania .
Na forach zagranicznych mówią ze 1 d mark 3 ma problemy z 200mm f2.
Ja zauważyłem ze po przestawianiu +10 Afu jest lepiej, choc czasami zachowuje sie dziwnie.
W Sobote jestem nastawiony na Rajd w Galway , to będzie próba generalna przed Wrc Irlandii które jest za 2 tyg.
Wtedy się okaże czy 200 f2 nadaje się do sportu z 1d czy na ebay.
ot tak w ramach testu
Maja 9miesieczna modelka :)
Iso 800 1/100
i crop 100%
Pozdrawiam Darek
Szczerze mówiąc to nie miałem jeszcze okazji by popracować tą stałką, najpierw byłem bez cyfry, pózniej wyjątkowo zjadliwa grypa nie pozwalała na cokolwiek. Po wczorajszych pierwszych spacerowych strzałach na dość egzotycznym body(1000d) wydaje się dość okej, na 5d myślę że nie będzie się do czego przyczepić.
200/2 + tc1,4 @ 2.8
Corp:
jak bede we wroclawiu to sie do Ciebie odezwe zeby zalozyc to szklo i strzelic pare fotek. mam o nim senne marzenia:) (o szkle oczywiisce:)
a tak się zastanawiałem kto może kupować takie szklo, a tu proszę ktoś z Wrocławia i Legnicy, czyli z moich miast :-)
niby takie 200 2.0 to fajny bajer ale chyba jednak nie warte kasy, bo zostosowanie ma bardzo ograniczone, do przyrody za krotkie, do sportu albo za krotkie albo za dlugie, sprawdził by się chyba w żużlu przy jupiterach przy podchodzeniu do samej bandy - oj tak chciałbym je wyprobowac, moze jeszcze przy jakis sportach halowych by sie fajnie sprawdzil jak gimnastyka i tym podobne, chociaz na 100% 135 2.0 by starczyl ;-)