chyba odwrotnie
Wersja do druku
W tym sensie, że trudniej jest zrobić dobry obiektyw do pełnej klatki niż do cropa, trzeba więcej szkła lepszej obróbki... Szczególnie mam tu na uwadze winietowanie, dystorsje i aberacje sferyczną i chromatyczną... Nie mówię tu o ostrości, bo dla FF o większym pikselu niż w cropie, obiektyw może mieć gorszą rozdzielczość rysowania... Ale to w wypadku 5D, bo pewnie przy nowych FF rozdzielczość matrycy może być już taka duża, że wielkość piksela będzie taka sama jak w cropie, wtedy oglądanie powiększenia 1:1 z obydwu body będzie dawało dokładnie taki sam obraz...
Pozdrawiam,
Michał
Nie zauważyłem, żeby pojawił się inny argument za FF: mianowicie, powoli będą pojawiać się używane 5D w cenie - myślę - porównywalnej z nowymi modelami serii xxD.
No właśnie, zawsze mam obiekcje przed używkami, nie wiem, czy potrafiłbym się zdecydować na używany sprzęt...
Być może my zarabiamy za mało... ;-)
Dzięki! Jestem na razie pod sporym wrażeniem :-)
Właśnie - zapomniałem o tym wspomnieć. Obserwowałem dwie aukcję 5D na Ebayu, które skończyły się na poziomiu 1700$ (trochę niżej niż średnia), co przy obecnym kursie dolara, daje kwotę 4500 zł więc niewiele wyższą od 40D. Myślę, że ceny "tego przestarzałego aparatu" jakim jest 5D spadną jeszcze mocniej po wejściu na rynek jego następcy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie - cena tego obiektywu jest kosmiczna. :-) Wrzuć jakieś sample albo jak możesz podeslij mi jakieś rawy :-)
5D dalej trzyma sie ceny, niestety sprawa z pelna klatka na cyfrowkach wymaga wiekszych nakladow finansowych. Jesli ktos moze wylozyc tyle kasy na body i Lki to fajnie:) Na pewno bedzie poprawa w jakosci, plastyce, ostrosci zdjec - oczywiscie. Ale.....czy ma to sens jesli to jest tylko hobby? Raczej nie.
były poseł Misztal, zrugałby Cię za dwa ostatnie zdania:)
http://youtube.com/watch?v=tsWr-2xr1-A
a ja myśle ze kupno efs vs. ef zalezy w duzej mierze od swiadomosci fotografa i tego co chce robić/focic
zaczałęm od tamiego 28-75 i 300d;
100-300 ktore kupiłem w pogoni za dlugim sprzedalem bez straty bo lezalo w torbie
po jakims czasie dokupilem 70-200 f4 - lepiej
w koncu kit zaczął przestawać wystarczać - wszyscy namawiali mnie na 17-40... bez sensu zmieniac kita na ... kita?
kupilem 10-22 - mam pokrycie 16-35@FF; jestem bardzo zadowolony
obecnie odczuwam brak czegoś szerszego na spacerach... 28@44 to wasko; daje rade ale trzeba kombinowac
moim kolejnym zakupem bedzie 24-105... dziwne prawda?:wink:
pst, wlasnie tak patrzylem po ebayu i przy obecnym zarabiscie niskim kursie funta koszt 24-70 2.8 to tylko ok 3300 zl:) Zastanawiam sie nad tym szklem, ale jednak to chyba mimo wszystko za wasko na cropa. No nie wiem, trudne zycie fotografa hobbisty :)