-
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chyba kadry o wielkiej szczegółowości, przynajmniej dla aparatu głównego S23U już nie są problemem.
Wydaje się że najdłużej będzie się "bronić" tworzenie w smartfoto takiej GO jaką dają aparaty.
Nie, nie tylko GO jest problemem. Dla niektórych cały proces tworzenia fotografii za pomocą smartfona jest zbyt kulawy żeby porzucić aparat. Począwszy od ergonomii, a skończywszy na możliwościach obróbki plików. Ogólnie mówiąc jest jeszcze dużo do zrobienia i nie widać póki co perspektywy w której "aparat ma iść do muzeum".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No to jeszcze zrób listę tego, co się da fotografować smartfonem, tylko nie wciągaj na nią koziołków, plizzz...
- Street foto (ale nie takie,że sobie robimy fotopstryki "ulicy") np coś w stylu Parra
- Fotografia kreacyjna gdzie liczy się pomysł oraz "żart") np coś w stylu Bajewa
- Fotografia kreacyjna sztuki nowoczesnej jako serie/projekty (czyli nie wiadomo co się ogląda a do serii jest "opowieść") - tu bez nazwisk ;)
*To,że można z sukcesami to nie znaczy,że będzie lepiej niż aparatem fotograficznym
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
- Street foto (ale nie takie,że sobie robimy fotopstryki "ulicy") np coś w stylu Parra
- Fotografia kreacyjna gdzie liczy się pomysł oraz "żart") np coś w stylu Bajewa
- Fotografia kreacyjna sztuki nowoczesnej jako serie/projekty (czyli nie wiadomo co się ogląda a do serii jest "opowieść") - tu bez nazwisk ;)
*To,że można z sukcesami to nie znaczy,że będzie lepiej niż aparatem fotograficznym
Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.
Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie, nie tylko GO jest problemem. Dla niektórych cały proces tworzenia fotografii za pomocą smartfona jest zbyt kulawy żeby porzucić aparat. Począwszy od ergonomii, a skończywszy na możliwościach obróbki plików. Ogólnie mówiąc jest jeszcze dużo do zrobienia i nie widać póki co perspektywy w której "aparat ma iść do muzeum".
Możliwosci obróbki plików sa już większe niż plików z klasycznych aparatów na PC ale trzeba to robić w smartfonie na tym procesorze "zdjęciowym" i monitorze kompa lub innym
Jeśli przez wiele lat używałes aparatu to rzeczywiście ergonomia jest dużym problemem.
Po kilku tygodniach jakoś się "znalazłem" i jest ok, ale tylko na 3+ (w skali 0-5 gdzie 1Ds było na 5+)
No ale Ci co używają smartfona "od kołyski" .....
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Możliwosci obróbki plików sa już większe niż plików z klasycznych aparatów na PC ale trzeba to robić w smartfonie na tym procesorze "zdjęciowym" i monitorze kompa lub innym
Jeśli przez wiele lat używałes aparatu to rzeczywiście ergonomia jest dużym problemem.
Po kilku tygodniach jakoś się "znalazłem" i jest ok, ale tylko na 3+ (w skali 0-5 gdzie 1Ds było na 5+)
No ale Ci co używają smartfona "od kołyski" .....
jp
Ergonomia smartfona będzie jego problemem zawsze. Amen.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ergonomia smartfona będzie jego problemem zawsze. Amen.
O ile się założysz, że za chwilę dowiesz się że nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja żartowałem ze zrobieniem tej listy, bo gołym okiem widać- JP swoim koziołkiem przecież to pokazał- gdzie się możliwości smartfona kończą. Kuriozalne natomiast było to, że kolega JP nie potrafił zdefiniować, czy to zdjęcie koziołka jest dobre, czy złe, bo on nie wie, jak powinno zdjęcie koziołka wyglądać, zupełnie tak samo, jak swojego czasu trzeba mu było pokazać, jak wygląda trawa sfotografowana aparatem z teleobiektywem.
Jakiekolwiek aspekty artystyczne zdjęć ze smartfonów nie stanowią tematu tego wątku- tu idzie tylko o porównanie jakości technicznej obrazów i niczego więcej.
Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....
1.
Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
To źle ?
2.
Każdy ma swój sposób obróbki gdy wywoła w kompie plik RAW.
W smartfoto jest bardzo, bardzo dużo możliwosci ręcznie lub przy wspomaganiu AI.
Ten typ zdjęć to nie moja bajka, nie wiem jakie są zwyczaje/normy/kod, proponowałem że wyślę RAW do kogoś z tego klanu by zrobił po swojemu i tu pokazał
To źle ?
jp
PS
Jak wymrą tacy jak my to problem lepszej ergonomii aparatów też będzie w piachu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To zbyt dalekie uproszczenie. W skrócie ergonomia to dziedzina nauki, nie da się jej sprowadzić do przyzwyczajeń.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Oczywiście. Pojawią się osobniki z mackami i przylgami zamiast palców :lol:....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Niestety nie, na ślubach jakość zawsze będzie grała pierwsze skrzypce. W innym przypadku znajomi coś "cykna" za free z tel.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Yyyy?
Czegoś więcej bym się chętnie w tym temacie dowiedział.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Yyyy?
p,paw
Chętnie, ale doprecyzuj pytanie bo można bardzo dużo pisać :
1. Sposób podłączenia by obrabiać zdjęcia w smartfonie/Androidzie na monitorze kompa lub TV ?
2. Dlaczego w smartfonie więcej/lepiej ?
3. Różnica pomiędzy LR na PC a LR for Samsung w smartfonie ?
4. Róznica możliwosci pomiedzy LR for Samsung a Edytorem Zdjęć Samsunga ?
5. .... ?
A wstęp taki.
W S23U w stosunku do S22U jest nowa matryca główna (to nie tylko 108 -> 200Mpix ale dużo innych nowych/lepszych własności) i zupełnie nowy procesor "zdjęciowy". Szczegółowe dane techniczne i testy/opisy są dostępne w necie.
Po nowej aktualizacji oprogramowania w S22U i S23U w S23U są inne wersje softu "robienia zdjęć" i inne wersje softu postprocesu (niż w S22U) wykorzystujace własnosci nowego sprzętu.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chętnie, ale doprecyzuj pytanie bo można bardzo dużo pisać :
1. Sposób podłączenia by obrabiać zdjęcia w smartfonie/Androidzie na monitorze kompa lub TV ?
2. Dlaczego w kompie więcej/lepiej ?
3. Różnica pomiędzy LR na PC a LR for Samsung w smartfonie ?
4. Róznica możliwosci pomiedzy LR for Samsung a Edytorem Zdjęć Samsunga ?
5. .... ?
A wstęp taki.
W S23U w stosunku do S22U jest nowa matryca główna (to nie tylko 200Mpix ale dużo innych nowych/lepszych własności) i zupełnie nowy procesor.
Po nowej aktualizacji oprogramowania w S23U są inne wersje softu "robienia zdjęć" i inne wersje postprocesu (niż w S22U) wykorzystujace nowy sprzęt.
jp
Nie, no, po prostu chciałem się dowiedzieć, co miałeś na myśli pisząc, że smartfony dają większe możliwości obróbki plików niż klasyczne RAWy z cyfrówki na komputerze.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie, no, po prostu chciałem się dowiedzieć, co miałeś na myśli pisząc, że smartfony dają większe możliwości obróbki plików niż klasyczne RAWy z cyfrówki na komputerze.
p,paw
żeby wiedzieć jaką autor zdjęć ma wiedzę o postprocesie wystarczy spojrzeć na jego zdjęcia powinny być w jakims wątku lub stopce - moim zdaniem wnioski sa oczywiste - skala wiedzy autora o postprocesie pozwala również ocenić prawdziwość opinii o możliwościach softu do postprocesu - porównaj zdjęcia candara i autora wątku jak myślisz który z nich może napisać sensowną opinię o softwarze do postprocesu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
p,paw
Nie dostaniesz żadnej odpowiedzi. Ten człowiek nie potrafi z sensem odpowiedzieć na żadne pytanie. Wklei jakieś skopiowane farmazony, obrzuci obelgami i tyle. To cecha charakterystyczna trolla, który naprawdę nie ma kompletnie żadnej wiedzy i nic do przekazania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie dostaniesz żadnej odpowiedzi. Ten człowiek nie potrafi z sensem odpowiedzieć na żadne pytanie. Wklei jakieś skopiowane farmazony, obrzuci obelgami i tyle. To cecha charakterystyczna trolla, który naprawdę nie ma kompletnie żadnej wiedzy i nic do przekazania.
Właśnie miałem pisać, że dyrektor sony nic o tym nie wspominał.
-
No ja trochę tak retorycznie pytałem ;-)
Znam twórczość autora jeszcze z czasów Sony :)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wszystko co piszesz to prawda, ale nastawienie masz .....
1.
Nie miałem teleobiektywu by porównać zdjęcia trawy z aparatu i 3 różnych smartfonów majacych tele które wtedy miałem do dyspozycji a smartfonowe znacznie się różniły.
To źle ?
Tak, Janku, to źle. Bo nie trzeba być we wszystkim oblatanym jak zasuwka w kiblu na stacji Warszawa Centralna, żeby oczekiwać po zdjęciu z teleobiektywu jakości takiej samej, albo niewiele gorszej, jak na zdjęciu z obiektywu standardowego, a tak właśnie rysują porządne teleobiektywy, i są dostępne ich testy, w których sobie można porównywać rozdzielczości obiektywów między sobą, i umieć wyciągnąć z nich miarodajne wnioski.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Yyyy?
p,paw
Tu masz przykład AI w fazie bobasa z gilem pod nosem. Oszałamiająca jakość detali oraz dynamika tonalna na poziomie 25EV - niewidoczna ludzkim okiem.
S22U https://www.canon-board.info/attachm...398285&thumb=1
A tu natomiast aktualny szczyt sztucznej inteligencji - S23 + własny procesor do obróbki zdjęć!!! Niebywała jakość detalu na poziomie 5 miliardów pixeli. Szczegółowość i ostrość tego zdjęcia może powodować mikro urazy w mózgu - https://www.canon-board.info/attachm...103583&thumb=1
-
Faktem jest że pliki zdjęciowe z klasycznego aparatu cyfrowego i z aparatu foto ze smartfona są typu jpg i RAW. Ale
Zapis wynikowy w matrycy oprogramowanie w aparacie/smartfonie przetwarza na plik zdjęciowy RAW/jpg na formę "jak widzą ludzie"
W klasycznym aparacie cyfrowym z padającego na obiektyw światła to podczas ekspozycji własności tego obiektywu, filtra RGB i własności optyczne oraz budowa matrycy decydują o tym jaki jest ów zapis wynikowy w matrycy. To praktycznie prawie tylko tor optyczny (jeden obiektyw, filtr, jedna matryca pikseli z soczewkami i powierzchnią "czytającą" światło). I tu nazwa fotografia optyczna.
W smartfoto to są dopiero wstęp, to są tylko dane wejściowe do obliczeń dla procesora "zdjęciowego". Dla jednego zapisu wynikowego bywa że dane są zbierane równocześnie aż z 3 różnych matryc/obiektywów, bywa że z kilkunastu "podekspozycji" lub nawet okresu z przed nacisnięcia "spustu" procesor łączy/wybiera elementy do jednego zapisu wynikowego, to oprogramowanie/obliczenia decydują jaki jest zapis wynikowy w matrycy. Stąd nazwa fotografia obliczeniowa.
Ten zapis jest optymalizowany do przyjętej/ustawionej rozdzielczości zdjęcia. Wychodzenie przy obróbce poza tą rozdzielczość (poza 100%) znacznie pogarsza jakość techniczną.
Przy tej samej/porównywalnej rozdzielczości zdjęcia (42 Mpix i 50 Mpix) i tej samej sytuacji zdjęciowej pliki jpg z aparatu i smartfonu mają porównywalną wielkość ale pliki RAW ze smartfona są 3-5 razy większe od plików RAW z aparatu.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Faktem jest że pliki zdjęciowe z klasycznego aparatu cyfrowego i z aparatu foto ze smartfona są typu jpg i RAW. Ale
Zapis wynikowy w matrycy oprogramowanie w aparacie/smartfonie przetwarza na plik zdjęciowy RAW/jpg na formę "jak widzą ludzie"
W klasycznym aparacie cyfrowym z padającego na obiektyw światła to podczas ekspozycji własności tego obiektywu, filtra RGB i własności optyczne oraz budowa matrycy decydują o tym jaki jest ów zapis wynikowy w matrycy. To paktycznie prawie tylko tor optyczny (jeden obiekty, filtr, jedna matryca pikseli z soczewkami i powierzchnią "czytającą" światło). I tu nazwa fotografia optyczna
W smartfoto to są dopiero wstęp, to są tylko dane wejściowe do obliczeń dla procesora "zdjęciowego". Dla jednego zapisu wynikowego bywa że dane są zbierane równocześnie aż z 3 różnych matryc/obiektywów, bywa że z kilkunastu "podekspozycji" lub nawet okresu z przed nacisnięcia "spustu" procesor łączy/wybiera elementy do jednego zapisu wynikowego, to oprogramowanie/obliczenia decydują jaki jest zapis wynikowy w matrycy. Stąd nazwa fotografia obliczeniowa.
Ten zapis jest optymalizowany do przyjętej/ustawionej rozdzielczości zdjęcia. Wychodzenie przy obróbce poza tą rozdzielczość (poza 100%) znacznie pogarsza jakość techniczną.
Przy tej samej rozdzielczości zdjęcia i tej samej sytuacji zdjęciowej pliki jpg z aparatu i smartfonu mają porównywalną wielkość ale pliki RAW ze smartfona są 3-5 razy większe od plików RAW z aparatu.
jp
Panie Janie, to wszystko dzieje sie ponieważ matryca jak i obiektywy są tak gówniane, że bez tego nic nie było by widać. To proteza zeby napędzić sprzedaż. Dziś marketing promuje smartfony, nie do dzwonienia ale robienia zdjęć. Proszę zobaczyć AI denoise w loghtroomie i pomyśleć jakie to teraz daje możliwosci. Tel jakoś nie szaleją jak sie to Panu wydaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Panie Janie, to wszystko dzieje sie ponieważ matryca jak i obiektywy są tak gówniane, że bez tego nic nie było by widać. To proteza zeby napędzić sprzedaż. Dziś marketing promuje smartfony, nie do dzwonienia ale robienia zdjęć. Proszę zobaczyć AI denoise w loghtroomie i pomyśleć jakie to teraz daje możliwosci. Tel jakoś nie szaleją jak sie to Panu wydaje.
Czy mógłbyś mnie obświecić dlaczego uważasz że jestem wrogiem aparatów ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czy mógłbyś mnie obświecić dlaczego uważasz że jestem wrogiem aparatów ?
jp
Nie uważam i nigdzie tego nie napisałem. Moim zdaniem za bardzo ufa Pan
reklamom.
To tak jak z tymi grami na komórki, na filmikach miodzio, w realu kolejny wyciskacz pieniędzy który nawet nie wygląda jak to coś z reklamy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie uważam i nigdzie tego nie napisałem. Moim zdaniem za bardzo ufa Pan
reklamom.
To tak jak z tymi grami na komórki, na filmikach miodzio, w realu kolejny wyciskacz pieniędzy który nawet nie wygląda jak to coś z reklamy.
Mogę cię zapewnić że zarówno moje wykształcenie które było świadomym wyborem jak i cała droga zawodowa związane są z rozwojem i testowaniem/sprawdzaniem. Reklamy traktuję jak bajki które opowiadam dzieciom.
A rozwój technologii jest nieunikniony. Smartfoto zastąpi klasyczne aparaty cyfrowe, pytaniem jest tylko kiedy i czy w całym zakresie zastosowań.
Ciekawszym pytaniem jest co będzie po smartfoto.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Mogę cię zapewnić że zarówno moje wykształcenie które było świadomym wyborem jak i cała droga zawodowa związane są z rozwojem i testowaniem/sprawdzaniem. Reklamy traktuję jak bajki które opowiadam dzieciom.
jp
Napewno? Jakoś broni Pan tezy postawionej w 1szym poście.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Napewno? Jakoś broni Pan tezy postawionej w 1szym poście.
Owszem, jestem głęboko przekonany że tak będzie a wątpliwości dotyczą tylko kiedy i czy w całym zakresie.
I to także/zarówno na podstawie moich doświadczeń z życia "prywatnego" jak i życia zawodowego
Ale to nie oznacza że np. jestem/byłem kiedyś/teraz wrogiem kineskopów, magnetofonów szpulowych, patefonów, parowozów, aparatów analogowych czy lustrzanek a teraz aparatów cyfrowych itd.
jp
-
Panowie, wyciuągnęliście niepoprawne wnioski z tej wypowiedzi Sony. https://www.sonyalpharumors.com/surp...meras-in-2024/
Oznacza to tyle, bez żadnych interpretacji życzeniowych, że jakość z aparatów fotograficznych Sony będzie sprowadzana w dół do jakości telefonów komórkowych i to już w 2024.
Generalnie to już się to dzieje, od momentu przekrocznia w ff 24mpix, jakość sypię się w dół więc Sony jest na bdb drodze aby zrównać się z telefonami.
Żeby nie być gołosłownym, zanim przeszedłem z Nikona na Canona, miałem na teście sobie a7iii+sigma35 art. Zwykły portret na ulicy z bliska,is1600, raw, w pochmurny dzień ... nie ma co tutaj opisywać. Sony nadal nie chcę choćby w reklamach nie wiem co mi opowiadali a Kolega candar nie wiem jak namawiał :) I co z tego że niskie ISO jest super, istnieje również tak wysokie takie iso jak chocby 1600. a jak mam mieć jakość na wyższych iso jak z komórki to wybieram komórkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Panowie, wyciuągnęliście niepoprawne wnioski z tej wypowiedzi Sony.
https://www.sonyalpharumors.com/surp...meras-in-2024/
Oznacza to tyle, bez żadnych interpretacji życzeniowych, że jakość z aparatów fotograficznych Sony będzie sprowadzana w dół do jakości telefonów komórkowych i to już w 2024.
Generalnie to już się to dzieje, od momentu przekrocznia w ff 24mpix, jakość sypię się w dół więc Sony jest na bdb drodze aby zrównać się z telefonami.
Żeby nie być gołosłownym, zanim przeszedłem z Nikona na Canona, miałem na teście sobie a7iii+sigma35 art. Zwykły portret na ulicy z bliska,is1600, raw, w pochmurny dzień ... nie ma co tutaj opisywać. Sony nadal nie chcę choćby w reklamach nie wiem co mi opowiadali a Kolega candar nie wiem jak namawiał :) I co z tego że niskie ISO jest super, istnieje również tak wysokie takie iso jak chocby 1600. a jak mam mieć jakość na wyższych iso jak z komórki to wybieram komórkę.
Widziałem wiele zdjęć z A 7III przy znacznie wyższym ISO, które były bardzo dobre, i sporo przy ISO 1600, albo nawet niższym, które były kiepskie, ale to zależy od światła, od jego charakteru, a nie od samego ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Widziałem wiele zdjęć z A 7III przy znacznie wyższym ISO, które były bardzo dobre, i sporo przy ISO 1600, albo nawet niższym, które były kiepskie, ale to zależy od światła, od jego charakteru, a nie od samego ISO.
Bo ogólnie panuje jakieś dziwne przekonanie, że ilość szumu zależy od ISO. Nie zależy. Zależy wyłącznie od ilości światła - przynamniej w wypadku tych conajmniej nieprehistorycznych matryc.
p,paw
-
Co do szumu to dobrze działa AI denoise w LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Co do szumu to dobrze działa AI denoise w LR.
O tak. Powiedziałbym, że to poważna alternatywa dla DXO Raw - ja w zasadzie przestałem z niego korzystać.
Dodatkowo na moim Mac'u z M1/M2 używa toto silnika neuronowego - w związku z tym jest przezajebiście szybkie.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
O tak. Powiedziałbym, że to poważna alternatywa dla DXO Raw - ja w zasadzie przestałem z niego korzystać.
Dodatkowo na moim Mac'u z M1/M2 używa toto silnika neuronowego - w związku z tym jest przezajebiście szybkie.
p,paw
Tym bardziej że DxO nie otwiera plików dng (z Samsunga) a LR to robi.
Tylko że stwierdziłem że nie warto "wychodzić" do obróbki ze smartfona, tam jest Edytor Zdjęć Samsunga i LR for Samsung.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko że stwierdziłem że nie warto "wychodzić" do obróbki ze smartfona, tam jest Edytor Zdjęć Samsunga i LR for Samsung.
jp
To zależy, jak kto ma to rozwiązane. Do szybkiej edycji w telefonie aby potem wrzucić np na ig czy do story, jest OK.
Na telefonach mam tak, że zdjęcia które mam zrobione w telefonie, automatycznie po wifi idą mi na serwer synology, te obrobione w fonie również. W domu wieczorem czy w weekend, mogę przejrzeć na dużym monitorze w celu ewentualnej selekcji co lepszych kadrów, jeśli takie w ogóle były, zedytować ponownie lub inaczej. Na dużym monitorze więcej widać, łatwiej eliminować kadry zbyt słabej jakości, które na telefonie mogły wydawać się w porządku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
To zależy, jak kto ma to rozwiązane. Do szybkiej edycji w telefonie aby potem wrzucić np na ig czy do story, jest OK.
Na telefonach mam tak, że zdjęcia które mam zrobione w telefonie, automatycznie po wifi idą mi na serwer synology, te obrobione w fonie również. W domu wieczorem czy w weekend, mogę przejrzeć na dużym monitorze w celu ewentualnej selekcji co lepszych kadrów, jeśli takie w ogóle były, zedytować ponownie lub inaczej. Na dużym monitorze więcej widać, łatwiej eliminować kadry zbyt słabej jakości, które na telefonie mogły wydawać się w porządku.
Na początku też tak robiłem, chmura, PC itd.
Teraz tylko smartfon albo :
1.
po kablu do dowolnego (HDMI) monitora i pojawia się na "całym" monitorze ekran smartfona (dla hecy sprawdziłem jak to jest na TV/monitorze 65 cali 4k)
2.
przez USB/wifi lokal do kompa na którym wgrane jest DeX, na monitorze kompa pojawia się na "całym" ekranie nowe okno smartfon/Android i pracujesz w tym oknie na procesorze zdjęciowym i wgranym w smartfon sofcie, możesz normalnie przełączać okna PC/smartfon, kopiować pliki smartfon/PC itd. a smartfon działa niezależnie, możesz dzwonić, sms itd.
Po obróbce, jak potrzebuję mieć zdjęcie na PC to "normalnie przekładam" pomiędzy oknami/monitorami (mam stary i nowy pracujące razem).
jp
-
Rozwiązanie z synology stosuje wiele lat. Zastosowałem pierwszy raz to u Żony, bo ona większość fonem od co najmniej 10 lat, a ona zawsze chciała mieć zdjęcia z fona na kompie bez pitolenia, nawet gdy jest za granicą dłuższy czas, chmura icloud dla niej nie była rozwiązaniem ani googla, zdjęcia, video, zdjęcia live, masa tego u niej. Na dyskach raid w domu mamy 16TB z czego wolne już tylko 2. Nie wchodzi w grę żadne ręczne rozwiązanie, za dużo ręcznej roboty i zmian przyzwyczajeń. Zresztą kilka telefonów, Apple, tablety, telefony z androidem. To wszystko spływa jednym mechanizmem z synology na serwer domowy. W robocie też mamy na tym rozwiązanie do pracy zespołowej a więc rozwiązanie ujednolicone na kompach dla wielu osób.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Rozwiązanie z synology stosuje wiele lat. Zastosowałem pierwszy raz to u Żony, bo ona większość fonem od co najmniej 10 lat, a ona zawsze chciała mieć zdjęcia z fona na kompie bez pitolenia, nawet gdy jest za granicą dłuższy czas, chmura icloud dla niej nie była rozwiązaniem ani googla, zdjęcia, video, zdjęcia live, masa tego u niej. Na dyskach raid w domu mamy 16TB z czego wolne już tylko 2. Nie wchodzi w grę żadne ręczne rozwiązanie, za dużo ręcznej roboty i zmian przyzwyczajeń. Zresztą kilka telefonów, Apple, tablety, telefony z androidem. To wszystko spływa jednym mechanizmem z synology na serwer domowy. W robocie też mamy na tym rozwiązanie do pracy zespołowej a więc rozwiązanie ujednolicone na kompach dla wielu osób.
Archiwizacja jest problemem do rozwiązania. W A7R3 są 2 karty, na wyjazd zabierałem 2 komplety, co załatwia sprawę bezpieczeństwa
Pliki RAW smartfona są bardzo duże, jak jestem cały dzień poza WiFi i poza UE to praktycznie klapa z chmurą a też bywa że są noclegi gdzie WiFi jest bardzo wolne.
Bezprzewodowe ssd w plecaku ?
jp
-
To nie tyle sama tylko archiwizacja co szybki dostęp na komputerach zaraz po zrobionych zdjęciach fonem.
-
Kolejna próba nadania ergonomii smartfonowi:
https://ulanzi.com.pl/statywy-i-uchw...8-78a1ccd2c084
Bezlustro jak sie patrzy :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Pokazywałem to już na początku tego wątku, ale warto było przypomnieć. Poprawianie ergonomii smartfona zbliża go do aparatu, który miał zastąpić. Dołożyć do tego jeszcze klipsy z nasadkami optycznymi i paranoja staje się kompletna :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Lustereczko mnie rozwaliło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Lustereczko mnie rozwaliło.
A dekielek do obiektywu nie fajny ? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Bez tych wszystkich bajerów i z powerbankiem indukcyjnym :
https://www.mediaexpert.pl/smartfony...progrip-czarny
Sprawdził się na 10 dniowym wyjeździe, przy dużym całodziennym fotografowaniu pod koniec dnia doładowywałem w nim smartfona
Ale teraz używam znacznie prostszego i lżejszego uchwytu który umożliwia wygodne trzymanie smartfona lewą ręka i ustawianie/przestawianie parametrów ekspozycji prawą.
A wyzwalam migawkę trzymając obiema rękami wypowiadając "magiczne" słowa.
Będą jednak także zabierał na dłuższe wypady z powerbankiem jako zapas mocy doładowywanej bez przerywania fotografowania
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Albo taki magnetic power bank https://e-baseus.com/product-pol-355...00mAh-EOL.html
Prosty mały elegancki jak iphone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Tylko że nie jest to uchwyt/grip na smartfon z powerbankiem a tylko powerbank.
I musisz mieć MagSafe (smartfon MagSafe albo etui MagSafe na smartfonie albo pierścień MagSafe naklejony na smartfon lub etui) by smartfon z powerbankiem razem "sklejnone" się trzymały
jp
-
Jaka torba do smartfona i osprzętu?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko że nie jest to uchwyt/grip na smartfon z powerbankiem a tylko powerbank.
I musisz mieć MagSafe (smartfon MagSafe albo etui MagSafe na smartfonie albo pierścień MagSafe naklejony na smartfon lub etui) by smartfon z powerbankiem razem "sklejnone" się trzymały
jp
R O T F L :!:
Ten smartfon z całym osprzętem będzie większy od mojego bezlusterkowca A7 III z ob. 55 f/1.8 :mrgreen:
Naprawdę podziwiam ludzi, którzy sobie (i niestety innym) próbują wmówić, że smartfon może być zupełnie użyteczny do fotografowania po zaimplementowaniu specjalnego uchwytu z gripem oraz dołączeniu powerbanka :mrgreen:
Wygląda to zupełnie identycznie jak dramatyczne próby pseudo audiofila, który zamiast kupić porządnego DAPa (osobiście używam Fiio M11s ze słuchawkami planarnymi Letshuoer S12 + kabel 4.4mm zbalansowany) siłuje się ze smartfonem doklejając do niego powerbank oraz DACa celem uzyskania choćby namiastki audiofilskiego dźwięku :mrgreen:
Załącznik 12634
Cały ten wątek to bajdurzenie na temat tego, jak z gó_na zrobić coś mającego przypominać aparat fotograficzny, któremu smartfon nigdy nie sprosta zarówno pod względem jakości zdjęć, responsywności oraz ergonomii!
-
Youtuberzy, skoro zarabiają na wyświetlaniu, więc starają się mieć często aktualizowane kanały przyciągające uwagę. To tylko sposób na zarabianie pieniędzy.
I taka mnie myśl naszła, skoro są youtuberzy posiadający całą ekipę, pierwszy z brzegu przykład, to w tym kontekście dziwi mnie np zamknięty już dpreview czy inne tym podobne, gdzie tłuką swój format od lat nie widząc zachodzących zmian. Więc skoro nie są w stanie reagować na zmieniające się trendy, więc muszą odchodzić, nie ma chętnych do finansowania w nieskończoność dla szczytnej idei. Dla idei są prowadzący prywatne kanały, nieważne czy pokrywają koszty czy nie. Dopóki im się chce czy się opłaca, to nagrywają.
-
1 załącznik(ów)
Można już zamknąć wątek - samsungi S22 i S23U to złom
Widać to zresztą po zdjęciach autora wątku.
Pojawił się nowy król
Smartfon Xperia 1 V i jego nowo opracowana matryca obrazująca z niespotykaną dotąd jakością oddają bogatą kolorystykę i faktury na obrazach przedstawiających ludzi, krajobrazy i inne sceny, nawet w ciemnych miejscach. Dwukrotnie lepsze niż w poprzednim modelui parametry w słabym świetle oraz technologia szybkiej rejestracji i nakładania wielu klatek zapobiegają powstawaniu zakłóceń na zdjęciach i rozszerzają zakres dynamiczny do poziomu, jakim charakteryzują się aparaty pełnoklatkoweii. Tylny obiektyw 24 mm jest wyposażony w warstwowy przetwornik obrazu „stacked CMOS” Exmor T do urządzeń mobilnych, z pikselami z dwuwarstwowym tranzystorem, około 70% większy od matrycy poprzedniego modelu. Z kolei obiektyw 85–125 mm (F2.3–F2.8) z zoomem optycznym pozwala uzyskać jasne portrety z niewielkimi zniekształceniami.
Prawdziwym asem w rękawie Sony jest jednak nowa matryca Exmor T znajdująca się w module głównym. Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów. (Jest to odmienna i bardziej skomplikowana technologia od warstwowych sensorów we współczesnych aparatach, które po prostu wykorzystują dodatkową warstwę pamięci do szybszego przetwarzania).
Załącznik 12646
https://www.youtube.com/watch?v=1N-Z...el=Sony-Global
-
Kiedyś pojawiła się matryca warstowa Foveon X3. Każdy kolor na inne warstwie czyli potrafiła zarejestrować każdy składowych klor w każdym punkcie. Nie wiem czy to się gdzieś na dobre przyjęło. Tak tylko mi się przypomniało jak przeczytałem o tej warstwowej matrycy.
-
No mnie też się przypomniało. A mam Sigmę SD9, którą kiedyś dostałem w tak zwanym prezencie. Tylko że ta matryca Sony, to ściema. Co tam niby jest "warstwowo"? Powiększyli tylko powierzchnię fototranzystora, czyli piksela i tyle. Umieścili nad tym pikselem jakąś dodatkową "warstwę", która wygląda jak filtr, czy coś w tym rodzaju. Cały ten opis jest bardzo entuzjastyczny, szafuje słowami takimi, jak "przełomowe, rewolucyjne", ale ja tu żadnej rewolucji nie widzę. To może łyknąć entuzjasta smartfoto, ale dla mnie to bełkot...
-
@Heldbaum no przecież napisali, że:
Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów.
Sony nie kłamie!