no to masz racjie szala przechylila sie na strone Canona
Wersja do druku
Nie jestem nanoekspertem, ale zdaje się, że powłoki zawsze miały gdzieś w granicach nanometrów grubości, także przy całej mojej sympatii dla Nikona (m.in. za po(d)ręczny D40x+18-200VR), pozwolę sobie tę złotą "eNkę" traktować jak marketingowy buzzword - nieumniejszający zapewne skuteczności owych powłok ;)
na śluby już dawno nie brakuje mi rozdzielczości, do teatru przy 1DMkIII też już raczej nie, bo nie kadruję ze zrobionych wcześniej zdjęć. Chyba, że chcę mieć całą scenę w operze, gdzie mogę spokojnie wyczytać wyraz twarzy każdej z osób, ale to już są zapędy maniaka.
Najbardziej brakuje przy zdjęciach reklamowych, z których robione są duże wydruki w 300dpi (rzadko, ale jednak czasem ktoś chce). Tego akurat nie mam na żadnej ze stron, może niedługo taką stronę zrobię. W zasadzie nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi powiedział, że jest coś nie tak, ale ja sam czuję niedosyt. Tylko, czy warto kupować Dsa? Może lepiej przeznaczyć różnicę w cenie na leczenie... ;)
Można w sumie wynająć średni format, ale to upierdliwe i męczące. W sumie chyba dlatego się nad tym zastanawiam (nad kupnem średniego formatu z przystawką się już nie zastanawiam ;))
Ja tam sie nie znam, ja jestem zwyklym amatorem.
Ale jesli tak wielkie wydruki robisz rzadko, to nie lepiej wydac pieniadze na duzy format ale analogowy?? Znacznie bedzie zakup tanszy niz cyfrowy, na dobre skanowanie raz do ruskiego roku wydasz znacznie mniej niz na dupke cyfrowa.
IMHO.
Choc generlanie z Twoich wypowiedzi wynika, ze bardzo chcesz sobie kupic nowa zabawke ;-)
Marcin
Mam pytanko.
Czy naprawdę warto sprzedawać cały swój doskonale rozpracowany sprzęt Canona za powiedzmy ~25 tys zł, tracąc na tym grube tysiące zł i zamieniac go na nowość z innej stajni dlatego tylko, że trochę mniej szumi, albo robi 1 kl/sek więcej ??
Bez sensu ...
BTW, www.eoloperfido.com te foty były robione 20D :)
:) Nową zabawkę już mam od pół roku i radość mam ciągle dużą, 1DsMkIII nie będzie nową zabawką, bo to w zasadzie prawie to samo co 1DMkIII. Z zabawek to hasselblada H3D II. ;)
Co do dużego formatu, to mógłbym go wykorzystać do niewielu rzeczy. Duże wydruki robię też z teatralnych rzeczy i w zasadzie często nie wiem, z jakiego zdjęcia w przyszłości będę chciał skorzystać, dlatego najlepiej, żebym wszystkie miał w jak najlepszej rozdzielczości.
Myślę o dużym formacie do części zdjęć i to jest naprawdę sensowny pomysł, bo tutaj dopiero będzie ten spory skok w jakości (gorzej będzie z możliwością realnego wykorzystania, bo to już spore pudełko, ale Witkacy chodził z jeszcze większymi po górach, więc czemu nie?), ale nie wiem, co kupić, bo też nie chciałbym na to wydać 20tys. Może ktoś coś doradzi. Znalazłem takie cudo na allegro. Można ewentualnie do tego podpiąć jakieś ścianki z dobrym szkłem? Zna ktoś z Was to cudo?
http://www.allegro.pl/item257949949_...mportera_.html
a nie wystarczy jakość z 6x7cm? Bo 6x7 jest jeszcze mobilne i dużo łatwiejsze w obsłudze.
Co do dużego formatu - w zasadzie można podpiąć do niego każde szkło - byle z migawką.
No i pytanie - czy wolisz aparat na łąwie, czy skrzynkwy. Aparat na ławie daje większe możliwości... ale jest zdecydowanie mniej poręczny. :)
Jeśli ja mam odpowiedzieć na to pytanie, to miałem taki pomysł, jak zobaczyłem newsa z D3, gdzie przy szumiącym już sporo 6400ISO w moim 1DMkIII nikon daje aparat z maksymalnym 25600ISO. Potrzebuję do teatrów jak największego nieszumiącego ISO, więc wtedy byłbym w stanie może nie wymienić wszystko, ale np. kupic coś gorszego w canonie, np. 40D, a dodatkowo kupić D3 z jednym szkłem o najczęściej używanym zakresie, czyli 70-200, ewentualnie jakąś 50tką. To miałoby sens. Wymiana całości nie. Ale jak się okazało, że 6400ISO tam niewiele mniej szumi od canonowskiego, a 12800 i 25600 to ściema, kupno D3 straciło dla mnie sens.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
chyba raczej na ławie, chodzi mi o jak największe możliwości zmiany płaszczyzn ostrości
nie warto, jeśli tylko trochę mniej szumi, jeśli dużo mniej i ma powiedzmy 3EV więcej w górę, warto. Mi wystarczy spokojnie 4-5 klatek/s a nawet 3 będzie w porządku, sportu nie fotografuję.
Z tej strony najbardziej mi się podobają naturalne zdjęcia z kolejnych galerii, w zasadzie z ostatniej najbardziej. Bardzo dobre. Ja swoje najlepsze zrobiłem 10D, jedynka daje więcej możliwości, ale nie zacznie nagle za kogoś robić zdjęć.
Jeśli chodzi o D3 to nie ma on trybów silent (przynajmniej nigdzie tego nie wyczytałem - jeśli jest inaczej to proszę mnie poprawić). Także w teatrze może być kłopot.
jak ława, to na allegro wisi horseman 4x5 na ławie.
:)
To taki tryb, co daje Ci mozliwosc zrobienia foty podczas koncertu Mozart'a w Kongresowej, gdzie migawka nie obudzi spiacych widzow :mrgreen: :wink:
Znacie moze jakies terminy prezentacji i miejsca w polsce 1ds,a?
czy jest juz w Polsce sprzedawany? gdzie najlepiej kupic?
http://ag.bocznica.org/ - bo wygląda na to, że tym, którzy nie są nią bezpośrednio zainteresowani, zależy bardziej niż Tobie ;)
Pierwszy z brzegu cytat:
"The EOS-1Ds Mark III will ship from the outset with a properly-functioning sub-mirror, and its release schedule has not been impacted, he [Chuck Westfall] says. It's on track to ship later this month."
Jeszcze trochę sampli z Ds-a.
http://www.photo-cafe.jp/scoop/archi...mk3_photo.html.
Niektóre nie powalają ostrością. Wygląda na to, że byle słoika się do tego nie podepnie. Szczególnie przy zdj. krajobrazowych.
Druga rzecz to matrycę miał ktoś usyfioną aż miło :???:.
Myślę, że obaj świetnie wiemy czemu forum służy i jak działa, więc nie ma co kruszyć o to kopii ;)
Życzę Ci 1Ds-a jak najszybciej. Ja na 1D też nie mogę się doczekać ;)
Spoko Bahrd niepotrzebnie za ostro zareagowalem .
szkła ktore kupie do 1 dsa to 24-70L 2,7 i 70-200 L 4 myśle ze powino wystarczyc
W!
Dla mnie 1Ds jest stworzony wylacznie do Lkowych stalek. Podczepianie reporterskiego szkla, jakim jest 24-70 to jednak porazka - wiem, bo mam.
70-200, hmmmm... z zasady nie uzywam tego zooma, wole 85 i 200 ze stalek. Przemysl jakich chesz efektow z takim body (jak rozumiem najlepszych jakosciowo).
Zdrowko i powodzenia
nowe chybahttp://www.letsgodigital.org/html/review/canon/eos1dsmark3/kenya-safari-photos.html sample
no to 85 1,2L na poczatek powinno wystarczyc do portretow
http://www.letsgodigital.org/en/1738...photo-gallery/
W sam raz, dla oczekujących: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=25544189
@lukep : nie kumam twojego punktu widzenia. dsmkII daje rade ze wszystkim a efekt jest tak dobry jak dobre szklo wepniesz. jak sie da to w studio wpinam prajma i mam max jakosc a jak jest kotlet to wpinam zuma i mam max wygode i dopasowanie do sytuacji. jakis dziwny fetyszyzm tu rozsiewasz:>
@kolekcjoner - sciagnalem sobie te japonskie drzewka, i moje wnioski sa zgola inne. wszystko jest takie jak powinno byc jesli chodzi o ostrosc. jak jest bieda-elka 4.o to i ostrosc jest biedna. tak samo bedzie na kazdej innej puszce. 70-200 4 jest przecietnym obiektywem i bedzie to widoczne na kazdym korpusie, te sample jakos szczegolnie tego nie obnazaja na dsmkIII.
Natomiast zmrozily mnie szumy...nie jest dobrze. Jest zle. taka kasze to ja mam na iso 800 w mkII. Popsuliscie mi czekanie tymi fotami :D W ogole trzepanie sie nad samplami z netu to jest jakas paranoja... Ja wyczuwam charakter puszki dopiero po ilustamdziesieciu godzinach grzebania w rawach. W zyciu nie zdecydowalbym sie na kupno puszki bez przestrzelania jej na paru sesjach. Tyle ze jesli chodzi o dsmkIII nie za bardzo jest wybor...trzeba go miec jak sie nie ma na hassela :P
Za DPR: http://www.luminous-landscape.com/re...ada-iiis.shtml - na Wyspie kochających lemurów AF nie zawodził ;)
PS
I jest jeszcze sprostowanie w sprawie AA (na końcu).
Canon EOS 1Ds Mark III Kenya Safari Photos
Jedno jest pewne. Z tym aparatem na taką imprezę trzeba mieć sporo GB w rezerwie. No i 400mm to nie jest zbyt długo.
Zaczynam rozumieć dlaczego, 500 mm czy 600 mm, na takim safari to tylko zbędny bagaż.:lol:
Zaczynam rozumieć dlaczego, 500 mm czy 600 mm, na takim safari to tylko zbędny bagaż.
No,ale gdyby taka krowa :?: :idea: nagle zaatakowała..:mrgreen:
Wygląda na potulne bydle ale... :lol:.
Chyba tylko na zdjęciu..
Ja wczoraj zwiewałem przed hipopotamem w zoo (w Wawce można podejść na wyciągnięcie ręki). Raczył otworzyć paszczę akurat tak szeroko, że mój synek zmieściłby się w poprzek. Jakoś szybko nabrałem szacunku dla tych powolnych, otłuszczonych maskotek..
:lol: :lol: :lol:
A "Kamera wśród zwierząt" trafia już do ludzi:
http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8745-9175