Masakra po prostu. Fotki wołają o pomstę do nieba.
Wersja do druku
Masakra po prostu. Fotki wołają o pomstę do nieba.
Takich galerii jest mnóstwo w necie, ba, lokalni fotografowie w swoich gablotkach mają niezłe perełki, ale widać jest na takie zdjęcia zapotrzebowanie, a może to brak rozeznania na rynku i wiara w umiejętności profi fotografia, który już robił tyle ślubów i ma tyle lat doświadczenia więc lepszych zdjęć nikt inny mi nie zrobi, to po co szukać i płacić więcej:/
P.S. W tę sobote poszedłem na ślub do Kościoła dwa kroki od mojego domu, jakaś dojrzała para wstępowała w związek małżeński, i mieli tylko kamerzystę. Gdy przyszło do zakładania obrączek to z 20 osób z małpkami znalazło się przed, obok i za ołtarzem, zrobili takie zamieszanie i dyskoteke z flashy, że ksiądz nieźle wie wkurzył:) Nie słyszałem co dokładnie do nich powiedział (jakaś dziewczynka za mną kolędy śpiewała:) ale wszyscy "zjarali buraka" i poszliii. Ehh... :lol:
Jak widać nie wszyscy przywiązują wage do zdjęć, wystarczą im takie z małpek od cioci i wujka, a wynajmą kamerzystę bo to taniej, i chyba to już taka tradycja:/ I właśnie dla takich ludzi są chyba tacy fotografowie, których galerie nie zachwycają.
Zachwycają- nie zachwycają....juz starożytni Rzymianie mówili: gust nie podlega dyskusji.
Piosenka chodnikowa; discopolo itp tez mają swoich fanów choć to wiadomo co.
To samo jest ze zdjęciami:
Ładne bo kolorowe...
Artystyczne - bo cz/b...
Jaki aparat te zdjęcia zrobił...
Jaki mam sobie kupić aparat zeby mi robił dobre zdjęcia...
Więc - nie krytykować Panowie tylko - edukować!
Nie pisać tylko: do du...bo to subiektywne zdanie :-)
A mi najbardziej podoba się cytat z ostatniego linka: "Zdjęcia wykonywane są za pomocą cyfrowych lustrzanek firmy Canon, a także obiektywów firmy Canon zapewniających najwyższą jakość"
Ciężko się z kolegą nie zgodzić, jednak zapomniał dodać: "w odpowiednich rękach" bo tak wstyd i ubolewanie nad jakością naszej marce przynosi, jełop jeden:evil:
cyfrowe lustrzanki canona np 300D z kitem - zapewniaja najwyższą jakość...?? nawet w odpowiednich łapach...?? w ciemnym, jak bunkier kosciele...??
wracając do tematu, należy robić swoje i nie napierdzielac się z fotoziutków jak i tych co ich wybierają (sam to czyniłem..;( ) Miałem niedawno slub za 950zł (takie ceny miałem 1.5 roku temu jak zaczynałem i wtedy umowę podpisałem i oni wybierac mieli 80% fotek). Nie uwierzycie -największe gnioty które gdybym przesortował to by ich w ogóle nie było- właśnie powybierali...:( total porażka... Teraz na własne "ryzyko" sam-od rana- zmieniam... Wydaje mi się że porównanie z disco polo najbardziej trafne... przykład: Wybór 7 zdjęc (wszystkie jakie zrobiłem ) z "tańca" 3 ledwo trzymajacych sie wujków i jednej zapijaczonej ciotki do Jożina vs 9 fot z koscioła (gdzie naprawde się starałem i wiele mocnych kadrów popełnilem)....
chyba jeszcze sie nie znalazł taki kamikadze, który by mu zamówił złoty pakiet za 1,5 tysia.
...chyba jeszcze sie klient nawet nie znalazł, bo z tych dwu sesji, jedna to siostra (wiem bo pstrykałem w kościele [fotograf był swiadkiem] ), a drugi pewnie jakis kolega.
unicorn78: zapomnial dopisac ze robi 400setką z kitem i na wbudowanej lampie (sam widziałem). I raczej mało zna sie na podstawach obróbki fotografii.
Ale klient sie znajduje i czasem płaci w ciemno, sam dzis ogladałem koleżanki zdjęcia, nie moglem jej robic bo miałem akurat ślub w rodzinie, znalazła kogoś z polecenia. Nawet jej nic nie mówiłem, jak wyszła to żona się prawie popłakała że ktoś jej przyjaciółce tak ślub skopał.
Pozwolę sobie nie zgodzić się. Pożyczałem ostatnio jednemu z wrocławskich forumowiczów, co to analogiem na codzień pstryka, 300D z KIT-em i lampą Soligor DG-340 DZ. Robił ślub pierwszy raz, bardziej na zasadzie przysługi i wyszło to całkiem fajnie (tak trochę "pod publiczkę" ale bardzo przyzwoicie). Tam gdzie mu brakowało światła to sobie podoświetlał, w świadomy sposób, lampą, potem przerobił w szopce cały reportaż na dość przyjemnego duotona i efektu nie musi się wstydzić.
Oczywiście 5-tka z L-szklarnią i porządną lampą daje nieporównywalnie większe możliwości ( ale truizm ;-) ) niemniej zestawem DSLR z najniżej półki tez da się zrobić przyzwoite zdjęcia na ślubie, trzeba mieć tylko świadomość możliwości sprzętu którym się dysponuje, jakiś pomysł i opanowaną podstawową wiedzę z zakresu fotografii.... a ten pan ma wyłącznie aparat :-)
Kiedyś sam byłem świadkiem w jednym miasteczku jak pan kamerzysta z typową srebrną amatorką kamerą i pani fotograf z 350D + kit i wbudowana lampa robili materiał ślubny. Ubiór godny pożałowania, a podejście zarówno do filmowania jak i robienia zdjęć nijakie, na dodatek pani "Fotograf" nie potrafiła ustawić pary tylko łapała wszystko w biegu - może była w tym dobra.
2 lata temu szwagierka wychodziła za mąż i szukała kamerzysty, widziałem sample jednej firmy które wyglądały dość ciekawie na dodatek firma również robi zdjęcia. Zadzwoniłem i pogadałem chwilę, oczywiście na zapytanie o sprzęt jakim robią zdjęcia usłyszałem że aparatem (jakiś Olympus to był) co ma bardzo dużo pixeli bo to teraz jest najważniejsze (MarekB nasze strony) :).
Co do DiscoPolo to nie to abym był zwolennikiem ale z doświadczenia wiem że nie ma wesela bez tego rodzaju muzyki, jak to leci to ludzie mało się w tańcu nie pozabijają tak hulają. Kiedyś na jednym weselu podszedł gość do orkiestry i zamawia kawałek dla Młodych, orkiestra pyta się co chce aby zagrali a on że nie wie, że coś z DiscoPolo ale on się nie zna. No wiec coś mu zaproponowali. Przyszła kolej na ten właśnie utwór i co się okazuje, najbardziej wydzierającą osobą znającą tekst jest właśnie zamawiający.
Nie ma co. W Uk też tego jest dużo. Dzisiaj przykładowo natrafiłem na witrynie sklepowej ogłoszenie, spisałem nazwę strony i właśnie zobaczyłem. Portfolio już zrobione. Pieniądze się generują - http://wottapicture.co.uk/
...nie ma to jak młodzi z obciętymi stopami :))) ...ostatnio widziałem nawet grupowe tak obcięte, może jakiś nowy trend :rolleyes:
i fajny sposób zmniejszania zdjęć :) przez przeglądarkę, bo nie uwierzę że fotka której dłuższy bok ma około 300px waży z 700kb ;]
Cytat brzmi: "Zdjęcia wykonywane są za pomocą cyfrowych lustrzanek firmy Canon, a także obiektywów firmy Canon zapewniających najwyższą jakość" nie wspomina nic o modelu puszki czy szkła, a dla "Kowalskiego" wygląda to tak "Te lustrzaki Canona tak tragiczne zdjęcia robią, a ile kasy kosztują...!?" To miałem na myśli, wspomina tylko o marce i znakomitej jakości...:idea: A na upartego napewno można tym zestawem lepsze fotki zrobić tylko wtedy sprzęt należy nadrabiać: pomysłem, PeeSem, albo....miną:shock:
;)
tego chyba nie bylo http://nasza-klasa.pl/profile/14293960 :)
dodałem koment gdzie są te ładne zdjęcia i dostałem natychmiast odpowiedz od gościa: gorszych gniotów nie widzialam niz u Ciebie,daj na pl foto i nie kozacz.Niech inni ocenią i nie wysilaj sie bo Ci reszta wlosow wyjdzie i nie dosztukuje sie juz w PS-ie.zrób lepsze.
hehe
Porażka, chłam nie z tej ziemi.
było? :-)
o f..k :mrgreen: :grin: :grin: :grin: :grin: :mrgreen: :-D leże pod biurkiem ze śmiechu!!!
To już do twarzy im było by z maską pgaz.
Nie wiem czy było, ale daje linka:
http://www.asulkowski.pl/galeria.html
:lol: Ktoś ma spaczone poczucie estetyki bym powiedział.
Kiedyś takie efekty robiły na klientach wrażenie i bynajmniej nie przestały:D:D:D
Ja bym obstawiał, że ktoś uczy się PSa i na razie "dorósł" jedynie do takich efektów i uczy się jeszcze obsługi sprzętu, Nikona d80 jak można wyczytać z EXIFów.
Ehhh, gdyby nie te ramki to z części możnaby coś jeszcze wycisnąć.
dramat... nie wiem co gorsze - te "foto video effects" czy same zdjęcia... ręce opadają.
co do reportażycom.pl też się zgadzam, że kilka fotek jest ładnych i jak ten Pan postara się, a może to ładnie mu zaczną wychodzić. Razi mnie za to oferta. Ceny w miarę rynkowe, ale za nimi kryją się odbitki 10x15 głównie, które jeśli ten Pan wykona w fotojokerze nie daj Boże to 29 zł kosztów ma za 100 szt. no i 3 zdjęcia 20x30. Kusi ;-)
Klasyczny kolaż - nawet zgodnie z tradycją widać sposób łączenia elementów.
tutaj też oryginalna fota :)
Pamiątka ślubna
Kolejni artyści:
1. uwaga, trzymajcie się mocno http://www.fotodan.pl/galeria.htm
2. http://www.foto.dusoft.pl
3. http://www.foto.lublin.pl/
:)
Eee, niektóre są ciekawe :D
Nie, no zdjęcia wbijają w podłogę. A to cytat ze strony głównej autora:
"Profesjonalna obsługa ślubów, wesel, chrztów, Komunii i innych uroczystości.
Obróbka cyfrowa zdjęć."
xD Strona niezla, trzeba przyznac, wiadac ze photoshop opanowany w stopniu mistrzowskim ;)
http://www.foto.lublin.pl/ powalające:shock:
Czy coś takiego można oddać młodym(nawet za darmo) jako pamiątkę jednego z najważniejszy dni w życiu.
Przy foto-dan to już wyższa szkoła jazdy i tak :D
Jeśli jest zapotrzebowanie na takie zdjęcia i klienci świadomie je kupują to raczej nie ma o czym gadać. Ale jeśli w okolicy nie ma nikogo innego i nie ma w czym wybierać to współczuję.
To mi wyglada troche jak wordowski "winart" z jakiegos starego pakietu office:)
Niekoniecznie jest, na stronie maja gora dwie-trzy rozne pary wiec bardzo prawdopodobnym jest ze to jakas rodzinka albo znajomi. To ze ktos ma strone z oferta to wcale nie znaczy ze ma klientow;)
http://www.fotodan.pl/galerie/sluby/usc/Obraz005.jpg
Exif IFD0
* Image Description =
* Camera Make = SONY
* Camera Model = DSC-H1
* Last Modified Date/Time = 2007:07:07 15:48:25
* Y/Cb/Cr Positioning (Subsampling) = co-sited / datum point (2)
* Reference Value of Black/White Point = 0/1,255/1,128/1,255/1,128/1,255/1
* Unknown tag: Tagnum = 0xc4a5 ===> data = 0x50,0x72,0x69,0x6e,0x74,0x49,0x4d,0x00,0x30,0x33, 0x30,0x30,0x00,0x00,0x02,0x00,0x02,0x00,0x01,0x00, 0x00,0x00,0x01,0x01,0x01,0x00,0x00,0x00
Exif Sub IFD
* Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 10/130 second = 1/13 second = 0.07692 second
* Lens F-Number/F-Stop = 28/10 = F2.8
* Exposure Program = normal program (2)
* ISO Speed Ratings = 100
* Exif Version = 0220
* Original Date/Time = 2007:07:07 15:48:25
* Digitization Date/Time = 2007:07:07 15:48:25
* Components Configuration = 0x01,0x02,0x03,0x00 / YCbCr
* Compressed Bits per Pixel = 8/1 = 8
* Exposure Bias (EV) = 0/10 = 0
* Max Aperture Value (APEX) = 48/16 = 3
Max Aperture = F2.83
* Metering Mode = pattern / multi-segment (5)
* Light Source / White Balance = unknown (0)
* Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
* Focal Length = 71/10 mm = 7.1 mm
* Maker Note =
* FlashPix Version = 0100
* Colour Space = sRGB (1)
* Image Width = 1944 pixels
* Image Height = 2592 pixels
* Image Source = digital still camera (DSC)
* Scene Type = directly photographed image
* Custom Rendered = normal process (0)
* Exposure Mode = auto exposure (0)
* White Balance = auto (0)
* Scene Capture Type = standard (0)
* Contrast = normal (0)
* Saturation = normal (0)
* Sharpness = normal (0)
I kto mówi, ze nie da się zrobić fotek weselnych DSC-H1 z auto WB :)
będąc zainspirowany wątkiem odwiedziłem, zrobiłem mały research i odwiedziłem stronę jednego z przemyskich fotografów...
BTW jest to syn fotografa który robił moje zdjęcia ślubne a wcześniej studniówkowe...
zapraszam tutaj:)
No nieeee, Foto-Dan bije wszystkich na głowę :D
omal nie spadłem z krzesła...
że też ludzie wstydu nie mają :-)
To moze ja cos doloze od siebie, "ps" autora jest tu bardzo na miejscu, a link kieruje do jego strony :)
PS: Be aware of people who have no experience, professional equipment, and lacking portfolio presentation, since you would loose out a great deal in quality of service.
Have a look at:
http://niceweddingpictures.co.uk
.
te zdjęcia też są be ??? - ja tu nie widzę niczego tragicznego , poprawne technicznie fotki, może nie rewelacyjne ale żle nie jest, zaraz wyjdzie że wszystko jest dnem oprócz garstki wybranych, nie przesadzajcie ludzie.
Może chodzi o te ramki i obróbkę w PS, tylko że takie ramki dodaje 95% zakładów foto i to bardzo często w dużo gorszej formie, widocznie ludzie to lubią.
Pzdr
niedawno szukalem fotografa do siebie na slubh i przy okazji trafilem na takiego artyste.. (mam na mysli glownei efekty specjalne - podmenu)
http://fotokos500.pl/galeria2.html
Mnie jedno nurtuje, ze wielu tu jedzie po fotkach czyichs, a swoich czemu nie pokaza? Troszke nie rozumiem takiego wysmiewania czyjejs pracy, bez swoich osiagniec... pokazcie swoje fotki, moze tez bedzie cos do smiechu.
Od razu zaznacze, ze nie staje tu w czyjejs konkretnej obronie, nie ma tu tez moich fotek, bo nie robie slubniakow, zwyczajnie wyglada to niesmacznie dla mnie.
Obiecuje ze jak bede mial jakies slubne z mojej reki to pokaze co umiescilem w folio :)
Tym czasem jesli chodzi o mnie to podziwiam odwage tych ktorzy wystawiaja zdjecia ktore sa wg mnie kiepskiej jakosci jak na zdjecia slubne, a ktore mozna gdzie indziej obejrzec.
I zeby nie byc goloslowny - podam przyklad dobrej fotografii slubnej rodem z mojego miasta:
http://www.studionapietrze.pl/zdjecia-plener.htm
i teraz zestaw to sobie z tym fotografem:
http://niceweddingpictures.co.uk
Pozdrawiam,
Parteq
Zdjęcia rewelacja, mam nadzieję że kiedyś takie zrobię :mrgreen: ale mam takie zapytanie. Biorąc pod uwagę jedynie zdjęcia z pleneru ile tam jest prawdziwej fotografii a ile PS-a? Wiem że super jasne obiektywy głównie stałki dają niesamowite możliwości kreowania obrazu ale czy ta głębia ostrości nie jest z PS-a?