Masakra po prostu. Fotki wołają o pomstę do nieba.
Masakra po prostu. Fotki wołają o pomstę do nieba.
O obiektywach wiem prawie wszystko
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Takich galerii jest mnóstwo w necie, ba, lokalni fotografowie w swoich gablotkach mają niezłe perełki, ale widać jest na takie zdjęcia zapotrzebowanie, a może to brak rozeznania na rynku i wiara w umiejętności profi fotografia, który już robił tyle ślubów i ma tyle lat doświadczenia więc lepszych zdjęć nikt inny mi nie zrobi, to po co szukać i płacić więcej:/
P.S. W tę sobote poszedłem na ślub do Kościoła dwa kroki od mojego domu, jakaś dojrzała para wstępowała w związek małżeński, i mieli tylko kamerzystę. Gdy przyszło do zakładania obrączek to z 20 osób z małpkami znalazło się przed, obok i za ołtarzem, zrobili takie zamieszanie i dyskoteke z flashy, że ksiądz nieźle wie wkurzyłNie słyszałem co dokładnie do nich powiedział (jakaś dziewczynka za mną kolędy śpiewała
ale wszyscy "zjarali buraka" i poszliii. Ehh...
Jak widać nie wszyscy przywiązują wage do zdjęć, wystarczą im takie z małpek od cioci i wujka, a wynajmą kamerzystę bo to taniej, i chyba to już taka tradycja:/ I właśnie dla takich ludzi są chyba tacy fotografowie, których galerie nie zachwycają.
Ostatnio edytowane przez Hubert01 ; 11-05-2008 o 23:38
5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII
Zachwycają- nie zachwycają....juz starożytni Rzymianie mówili: gust nie podlega dyskusji.
Piosenka chodnikowa; discopolo itp tez mają swoich fanów choć to wiadomo co.
To samo jest ze zdjęciami:
Ładne bo kolorowe...
Artystyczne - bo cz/b...
Jaki aparat te zdjęcia zrobił...
Jaki mam sobie kupić aparat zeby mi robił dobre zdjęcia...
Więc - nie krytykować Panowie tylko - edukować!
Nie pisać tylko: do du...bo to subiektywne zdanie :-)
A mi najbardziej podoba się cytat z ostatniego linka: "Zdjęcia wykonywane są za pomocą cyfrowych lustrzanek firmy Canon, a także obiektywów firmy Canon zapewniających najwyższą jakość"
Ciężko się z kolegą nie zgodzić, jednak zapomniał dodać: "w odpowiednich rękach" bo tak wstyd i ubolewanie nad jakością naszej marce przynosi, jełop jeden![]()
cyfrowe lustrzanki canona np 300D z kitem - zapewniaja najwyższą jakość...?? nawet w odpowiednich łapach...?? w ciemnym, jak bunkier kosciele...??
wracając do tematu, należy robić swoje i nie napierdzielac się z fotoziutków jak i tych co ich wybierają (sam to czyniłem..;( ) Miałem niedawno slub za 950zł (takie ceny miałem 1.5 roku temu jak zaczynałem i wtedy umowę podpisałem i oni wybierac mieli 80% fotek). Nie uwierzycie -największe gnioty które gdybym przesortował to by ich w ogóle nie było- właśnie powybierali...total porażka... Teraz na własne "ryzyko" sam-od rana- zmieniam... Wydaje mi się że porównanie z disco polo najbardziej trafne... przykład: Wybór 7 zdjęc (wszystkie jakie zrobiłem ) z "tańca" 3 ledwo trzymajacych sie wujków i jednej zapijaczonej ciotki do Jożina vs 9 fot z koscioła (gdzie naprawde się starałem i wiele mocnych kadrów popełnilem)....
chyba jeszcze sie nie znalazł taki kamikadze, który by mu zamówił złoty pakiet za 1,5 tysia.
...chyba jeszcze sie klient nawet nie znalazł, bo z tych dwu sesji, jedna to siostra (wiem bo pstrykałem w kościele [fotograf był swiadkiem] ), a drugi pewnie jakis kolega.
unicorn78: zapomnial dopisac ze robi 400setką z kitem i na wbudowanej lampie (sam widziałem). I raczej mało zna sie na podstawach obróbki fotografii.
Ale klient sie znajduje i czasem płaci w ciemno, sam dzis ogladałem koleżanki zdjęcia, nie moglem jej robic bo miałem akurat ślub w rodzinie, znalazła kogoś z polecenia. Nawet jej nic nie mówiłem, jak wyszła to żona się prawie popłakała że ktoś jej przyjaciółce tak ślub skopał.
sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
Fotograf ślubny
Pozwolę sobie nie zgodzić się. Pożyczałem ostatnio jednemu z wrocławskich forumowiczów, co to analogiem na codzień pstryka, 300D z KIT-em i lampą Soligor DG-340 DZ. Robił ślub pierwszy raz, bardziej na zasadzie przysługi i wyszło to całkiem fajnie (tak trochę "pod publiczkę" ale bardzo przyzwoicie). Tam gdzie mu brakowało światła to sobie podoświetlał, w świadomy sposób, lampą, potem przerobił w szopce cały reportaż na dość przyjemnego duotona i efektu nie musi się wstydzić.
Oczywiście 5-tka z L-szklarnią i porządną lampą daje nieporównywalnie większe możliwości ( ale truizm ;-) ) niemniej zestawem DSLR z najniżej półki tez da się zrobić przyzwoite zdjęcia na ślubie, trzeba mieć tylko świadomość możliwości sprzętu którym się dysponuje, jakiś pomysł i opanowaną podstawową wiedzę z zakresu fotografii.... a ten pan ma wyłącznie aparat :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Kiedyś sam byłem świadkiem w jednym miasteczku jak pan kamerzysta z typową srebrną amatorką kamerą i pani fotograf z 350D + kit i wbudowana lampa robili materiał ślubny. Ubiór godny pożałowania, a podejście zarówno do filmowania jak i robienia zdjęć nijakie, na dodatek pani "Fotograf" nie potrafiła ustawić pary tylko łapała wszystko w biegu - może była w tym dobra.
2 lata temu szwagierka wychodziła za mąż i szukała kamerzysty, widziałem sample jednej firmy które wyglądały dość ciekawie na dodatek firma również robi zdjęcia. Zadzwoniłem i pogadałem chwilę, oczywiście na zapytanie o sprzęt jakim robią zdjęcia usłyszałem że aparatem (jakiś Olympus to był) co ma bardzo dużo pixeli bo to teraz jest najważniejsze (MarekB nasze strony).
Co do DiscoPolo to nie to abym był zwolennikiem ale z doświadczenia wiem że nie ma wesela bez tego rodzaju muzyki, jak to leci to ludzie mało się w tańcu nie pozabijają tak hulają. Kiedyś na jednym weselu podszedł gość do orkiestry i zamawia kawałek dla Młodych, orkiestra pyta się co chce aby zagrali a on że nie wie, że coś z DiscoPolo ale on się nie zna. No wiec coś mu zaproponowali. Przyszła kolej na ten właśnie utwór i co się okazuje, najbardziej wydzierającą osobą znającą tekst jest właśnie zamawiający.
Nie ma co. W Uk też tego jest dużo. Dzisiaj przykładowo natrafiłem na witrynie sklepowej ogłoszenie, spisałem nazwę strony i właśnie zobaczyłem. Portfolio już zrobione. Pieniądze się generują - http://wottapicture.co.uk/