Ja Ci już wszystko powiedziałam na gg :D głupio mi się powtarzać i ponownie rozpływać:)
teraz po prostu wszystkiezdjecia na forum trzeba bardziej surowo oceniać....podwyższyłeś poprzeczkę...aż miło....
Wersja do druku
Ja Ci już wszystko powiedziałam na gg :D głupio mi się powtarzać i ponownie rozpływać:)
teraz po prostu wszystkiezdjecia na forum trzeba bardziej surowo oceniać....podwyższyłeś poprzeczkę...aż miło....
Ok juz Ci mowie, chociaz to w ogole to jakas schiza byla! Te 2 foto robilem w trakcie fotozlotu w jednym z pokojow hotelowych. Wiec zadne warunki studyjne tym bardziej sprzet . To, ze jest ciemno zawdzieczam kawalkowi ciemnego materialu (fizelina czy jak to tam zwal, ktory akurat miala kolezanka. No i czarny podkoszulek ktory Krzycho ubral.Źrodlo swiatla pochodzi z takiej dosc solidnej latarki (cos jak w Archiwum X - takie dajace mocny snop swiatla) Poniewaz troche za bardzo palilo, na latarke nalozylem metalowy abazur z lampy stolikowej ktora stala w pokoju a na wierzch nalozylem jednorazowa torebke foliowa , te cieniutka z supermarketu... Ot i cala tajemnica swiatla fotek 3 i 4
Jesli chodzi o 10 to nie ma tam ani kawalka lampy... zdjecie to robilem w sali sniadaniowej i jedyne swiatlo padajace to tylko to okienne. Zreszta wbrew zlodzeniu jest zupelnie niepozowane, Dorota ktora akurat smoczyla cygareta, w ogole nie wiedziala ze robie jej fotografie...
Foto 11 i 12 - lampa "biurkowa" ustawiona na krzesle za postacia, z produ lampa 40W z malozona tuleja z tekturki. skierowana na twarz.
No i tyle
no Paenka z tą poprzeczką ma święta rację i te lampy to przynajmniej posiadasz...;) następny zakupa lampa biurkowa...:D
Dorzucam zatem jeszcze kilka
17.
17a
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
Brawo :) Dziesięć lat mi brakuje do Ciebie - skromnie licząc
Hmm.. Nie filozuj Ewa:grin: Zaczęło sie od tego, że napisalaś, że JaBlam potrafi portretami opowiadać historie o ludziach.. a owe historie zawieraja się w ich oczach. Rozumiem, że z oczu mozna wyczytac wiele rzeczy, poczynając od prawdy i klamstwa, przez charakter i nastrój człowieka, ale zauważ, że tutejsze portrety straciłyby sens, a przynajmniej swój wyraz, gdyby nie rekwizyty osob fotografowanych.
-Może to kwestia tego, że te osoby patrzą prosto w obiektyw, a kontakt wzrokowy jednak jest bardzo wazny. może tego, że JaBlam woli robic zdjęcia starszym panom, niz nastolatkom na imprezach, a może to sprawka genialnego oświetlenia pochodzącego od lampki biurkowej..:-)
Btw..
..to ten koleś od fajnych landshaftów.. Ja takich tez nie potrafię:wink:
Mi sie podobne oświetlenie udawalo uzyskiwać, ale nawet żadnego materialu nie trzeba. Nalezy tylko zadbać, żeby w pokoju bylo ciemno, jedynym źródlem oświetlnia bylaby nasza lampka biurkowa, a ściana za fotografowana osoba powinna być odpowiednio dalego, żeby nie generowała zadnych odbić;)
Co do ostatniej serii.. #25 najładniejsze w tej technice.
#27, powiedzialbym, że jest najciekawsze, ale tutaj z kolei zabraklo troche tego "modelowania światłem" a szkoda:wink:
Slider, zgadzam sie z toba w wielu kwestiach. He he z tymi starszymi panami nie przesadzaj, ale fakt faktem, ze wole pracowac z twarzami noszacymi juz jakas historie, niz z tymi wyglaskanymi. Oczywiscie ze takowe sie tez zdarzaja - 28 foto - jedno z pseudo sesji jaka zrobilem Bartkowi Szymoniakowi ze Sztywnego pala Azji czy 2 modelki dla kontrastu mama z corka (te kapeluszowe portrety itd) . Poza tym, starsze osoby sa jakies takie.... latwiejsze do wspolpracy. Z mojego doswiadczenia mam wrazenie ze mlodzi sa zbyt zakompleksieni, zawstydzeni , 'nie fotografuj bo brzydko wychodze", "oj ja zmarszczki mam to lepiej zebys mi foto nie robil" ... Ludzie dojrzali chyba akceptuja pewne rzeczy jako fakty i tyle. Nie wspomne juz co sie dzieje jak masz chec robienia nawet glupich pol-aktow.... dopiero cyrki
Foto 27 ... niestety nie bylo pozowane.. To jedno z serii ktore robilem mimowi w Boleslawcu w trakcie spektaklu ulicznego. I stad takie a nie inne swiatlo.
Coż.. To jeszcze zalezy gdzie chcesz wystawić zdjęcia i do kogo sa one kierowane. Jesli do nastolatek z plphoto, to równie dobrze mógłbyś wystawić "plastic fantastic" i zbierałbyś najwyższe noty za piekna modelkę i zaj***y usmiech:wink: Ale przeciez nie o to chodzi w fotografii (przynajmniej nie zawsze). To tak samo jak z muzyką; do niektórych gatunkow trzeba dojrzeć i wyrobić sobie pewna wrazliwość. Nie ma przeciez w tym nic złego, że wielu ludzi nie lubi klasyki.. Po prostu nie obyli się z nią na tyle, by ją polubić..
Przypomniał mi się jeden odcinek komiksowy z serii "What the duck!":grin:Cytat:
Z mojego doswiadczenia mam wrazenie ze mlodzi sa zbyt zakompleksieni, zawstydzeni , 'nie fotografuj bo brzydko wychodze", "oj ja zmarszczki mam to lepiej zebys mi foto nie robil"
http://www.fotopolis.pl/index.php?komiks=&kid=108&karch=
..i mowi to kobieta, która dźwiga na plecach całe miasto, a nazwisko zastrzegła prawami autorskimi:grin: