a ja kupiłem 400d w grudniu i wcale nie żałuje bo niby w czym ma mi pomóc ten 3calowy lcd w robieniu zdjęć niesądze a bez spota też jakoś daje rade więc ja wiem czy warto było czekać.;)
Wersja do druku
a ja kupiłem 400d w grudniu i wcale nie żałuje bo niby w czym ma mi pomóc ten 3calowy lcd w robieniu zdjęć niesądze a bez spota też jakoś daje rade więc ja wiem czy warto było czekać.;)
no jasne teraz miałbym dylemat bo jest już następca 400d ale 2miesiące już robie fotki więc nie żałuje że nie czekałem a poza tym cena bedzie wieksza niż moje 400d a to też jest ważne dla mnie
Tutaj już można porównać 400D z 450D:
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=329&add1=596
Powiem szczerze, że brak odkurzacza w 450D mnie zmartwił, ale mam nadzieję, że to zwykła kaczka dziennikarska.
A ja w grudniu wydałem tyle kasy na 5D, i po co))by puszka za 2k miala 12mp co moja to sie załamałem)chyba złoże reklamację u TOWERS'a...Na pocieszenie mam satysfakcję, że oba filmów nie kręcą-jeszcze...A tak poważnie to ten ruch zapowiada zmiany i tak męczony temat jak next 5D mark3 super strong będzie miał więcej pikseli, tak pewnie ze 16Mp i odkurzacz, i jakąś plazmę na plecach..To jest naprawdę dobra wiadomośc dla tych którzy zbierają na pierwsze lustro a tym samym odkładają kupno ze względu na budżet, teraz sprawa nabiera kolorytu..
ps. ciężko pracując na nowe body, brałem pod uwagę wejście smoka w posaci jakiejś super wypasionej puchy, kupiłem i mam -tylko nadal ciężko pracuję i choruję na chroniczny brak czasu..
Albo jest taki mały, albo ta pani z filmu ma duże dłonie :)
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eosdigital4/02.html#02
A tu można poczytać jaki jest on wspaniały o w ogóle:
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eosdigital4/index.html
a ja osobiście uważam ze narazi to jest nic wielkie gadanie bo przeczytaliśmy parametry a może się wcale wiele nie roznieć od 400D wiadomo 12MB to już coś ale wielkość patrycy pozostaje ta sama silnik sie zmienił i to nie wiadomo czy na lepsze (nie chwalmy póki nie przetestujemy)
Zauważ, że z mojego tonu nie wynika że coś chcę nazwać wydmuszką, tylko cytuję padające co chwila określenie. MZ 400D to bardzo dobry aparat, po dołożeniu gripa także bardzo wygodny w użyciu. Więc bez urazy. Howgh.
Edit:
A jak chodzi o 450D i jej 12MP to to jest raczej wada niż zaleta :)
jako uzytkownik, ktory jakis czas temu wyzbyl sie cyfry powiem jak nastepuje. z ciekawoscia patrzylem co wymysli canon. chcialem kupic cos FF - cropy mnie nie interesuja, przy czym 5D nie pasuje mi ze wzgledu na swoja budowe/ergonomie obslugi. jesli chodzi o maly obrazek, to uzywam eos 3 z boosterem. sadzilem, ze byc moze canon wypusci faktycznie 3D, ktore kupilbym w ciemno. jak zobaczylem dzisiejsza premiere, to rece mi opadly. na 1ds mk3 mnie nie stac, a nawet powiem, ze nie widzialbym sensu w jego kupnie - cyfra pozostaje dla mnie i tak szkicownikiem. coz, jestem zniesmaczony.
niestety nie kupie FF canona dopoki nie wyjdzie 3D, lub ekwiwalent - cos co wypelni luke miedzy 1ds, a 5d, bedzie mialo obsluge jak seria 1, ale nieznacznie gorsze parametry (tak jak to wlasnie bylo z analogowa seria 1 i seria 3).
no nic, ide wsadzic film do hasselblada i porobic troche zdjec :)
pozdrawiam
Umiesz Cichy biznesy robić :) Niezła okazja była z tym dzisiejszym kupnem. http://www.allegro.pl/item302415840_...f_vat_22_.html
Pozdrawiam
Oczywiście ... zupełnie nie rozumiem tego chóru zawiedzionych posiadaczy starszych Rebel'i. Jest ciutkę większy (chyba akuratny rozmiar jak na tę klasę), lepszy grip, lepsze materiały zdecydowanie a nie ten tragiczny śliski grip, rasowy w miarę wizjer, porządny telewizor. 400d i poniżej spoooooro stracą na wartości Panowie, nie oszukujcie się :))) O ile nie ma jakichś błędów projektowych, które wyjdą w testach to dopiero teraz uważam serię Rebel za posiadającą porządnego, reprezentatywanego przedstawiciela, w dodatku, wbrew temu co piszecie, w końcu ładnie, sexy, wyglądającemu (ach te górne obłości :) )
ps. ale ciekawe czy Nikoś znowu jednak nie da Wam popalić :))
ps.2. tak Cichy zdecydowanie ostro handluje, z tym 5d aż wstyd chyba mały
Czy znana jest wytrzymalosc migwaki 450D ?
Zapomnieliśmy w ogólnym zamieszaniu o najważniejszym - nowych DRUKARKACH :mrgreen:.
http://www.dpreview.com/news/0801/08...7600_mx850.asp
http://www.dpreview.com/news/0801/08...ixmaip2600.asp
A wyszły jakieś kompakty? Bo jakoś nie znalazłem nigdzie o tym
Hahaha dzisiaj w jednym sklepie w Krakowie uslyszalem pytanie od klienta: Ma pan juz tego 450D co slyszalem , ze juz wyszedl? Jesli tak to za ile?.... rece opadaja. No wyszedl.. ale kiedy wroci to nie wiem
Z tego co sie właśnie dowiedziałem to w jednym z irlandzkich sklepów można będzie kupić body 450D za €649 a z kitem 18-55 (nie byli jeszcze pewni czy to będzie IS) za €739. Zamówienia już zbierają a sprzedaż zaczyna sie na początku marca. Cena nie najgorsza jak na początek sprzedaży.
W sumie odgrzewane kotlety. Były zapowiadane już wcześniej. Nic nowego. Jedyna prawdziwa nowość to 450-tka. Może później jeszcze coś pokażą.
EDIT. Na różnych stronach są różne informacje ale tutaj są wymienione chyba wszystkie nowe produkty: http://www.canon-europe.com/For_Home...ucts/index.asp
Tak jak się zresztą niektórzy ;) podśmiechiwali. Kupa nowych drukarek, kamer, kalkulatory etc :mrgreen:.
Co by nie mówić widać jaki rynek jest dla Canona najważniejszy. DSLR-y to prestiż i tyle.
Muflon mówisz i masz:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=44557
Je tam mi się pucha podoba. Jako użytkownik 350D chciałbym lepszy AF i spota i to kółko na matówce pokazujace zakres spota i przycisk ISO i ISO w wizjerze. Jakieś tam odkurzacze, livesru czy telewizory na plecach totalnie mnie nie jarają. Ale to co powyżej to fajne ficzery i dlatego 450tka to git pucha (ze specyfikacji)
Czyli co? Nie ma nowego 5D?
Super! Wymarzona sytuacja dla takiego onanisty jak ja. Od dwóch lat mam najlepszą puchę FF z segmentu semipro nie wydając ani złotówki :mrgreen:
Nie, no ale bez jaj....
Jeśli zainteresowanie odnowiną wersją 5D, w prawie 40 milionowym kraju, na kilka godzin przed premierą, na najbardziej związanym z marką forum to niecałe 70 osób, to dla kogo oni niby mają robić te nowe puszki???
Lepiej zrobić trochę kamer, kilka kompaktów, parę drukarek, ze 3 kalkulatory i sukces murowany. Przynajmniej zarobią na kolejne lata badań nad nową udoskonaloną matrycą ;-)))
Pozdrawiam
kamel
Canona zaskoczyly ruchy ze strony Nikona, a w szczegolnosci ich trojka. Z tego co mi wiadomo, mieli wypuscic 5DMK2, ale wycofali sie do jesieni, aby poprawic co nieco i stac sie bardziej konfurencyjni, tym bardziej ze Nikon ma plany wypuszczenia Dxxx pelnoklatkowego.
Zdrowko
Lista "nowości" :
EOS system:
EOS 450D
200 2 L IS
800 5.6 L IS
Kompakty:
Digital IXUS 80 IS
Powershot A590 IS
Powershot A580
Powershot A470
Kamery:
HF10
HF100
HV30
FS11
FS10
FS100
DC330
DC310
MD255
MD215
DW-100 (zewnętrzna nagrywarka DVD Canona!)
Produkty 'biurowo-domowe' (drukarki, faksy, all-in-one):
Pixma IP2600
Pixma MX7600
Pixma MX850
i-sensys LBP-3370
i-sensys LBP-3310
i-sensys LBP-2900B
i-sensys MF-4270
i-sensys FAX L-160
i-sensys FAX L-140
Kalkulatory ( :roll: ) :
LS-8TCG
HS-100TCG
TS-1200TCG
To ciekawe co mamy myśleć o tych co kupią nowe 200 lub 800? To dopiero kompleks :lol:
A nie ma jakiegoś przecieku o nowej promocji? Będę robił zakupy za jakiś miesiąc i byłoby to bardzo ciekaw rozwiązanie :)
Crop 1.3 juz nie ma dzisiaj wiekszego sensu. Technologicznie maja znacznie wydajniejsze procesory aby pociagnac dane z wiekszej matrycy. Nie ma problemu z wielokanalowym odczytem, moga wlozyc dwa digic'e :) Widac tez po 5D, ze duze matryce moga byc tanie. Argument ekstra zasiegu nie jest najlepszy. Moga zrobic cropa programowego. Najlepiej plynnie od 1.0 do 2.0 ;) Ekonomicznie wiecej zyskaja na tych, ktorzy chca dobrego FF jak tych, ktorzy i tak beda mogli przelaczyc sobie cropa aby foty z tele zajmowaly mniej na karcie.
Przypominam, ze Canon dawno temu po premierze 20D przyznal sie, ze crop byl podyktowany brakami technologii dawno, dawno temu i w przyszlosci planuja zaniechac ta linie unifikujac jedynki. Chyba po nikonie D3 paru ludzi w Canonie ocknelo sie, ze kolejna jedynka nie powinna byc znow 1.3x.
no i się zrobi ciekawie. Trochę dziwne to opóźnianie nastepcy 5D bo faktycznie może ono wtedy przypaść blisko premiery tańszego FF u nikona. A wtedy będzie miał uzytkownik wybór. Na razie "tanie" FF jest tylko u C.
ale chyba dalej będzie taka szybka reporterska i taka wielomegapikselowa.
Nie wiem jak długo będzie to "sklejone" (X i H) u nikona, mam nadzieję, że krótko.
Myślę że to czysta oszczędność - niestety. Obniżyli ceny i do widzenia. I tak mają najlepszą/najtańszą ofertę w tym segmencie (amateur) więc po co się naciągać na koszty. Z kolei dla wielu dobrze że opóźnią tę premierę, bo jest spora szansa, że następca będzie lepiej dopracowany.
no wlasnie tez mam takie wrazenie po ostatnich premierach. w momencie kiedy inne firmy pakuja kase w R&D Canon juz technologie ma i po prostu serwuje odgrzewane kotlety, tanim wkladem wlasnym tlukac kase, bo sprzet i tak jest konkurencyjny a na dodatek ma renome.
scisku piersi z ekscytacji w ten sposob nie wywolaja, ale kase zrobia na pewno :(
a moze juz czas na matryce wieksza od pelnej klatki ?
Nie do końca. 450D wygląda na uzupełnienie linii, a nie zastąpienie 400D. Jakby na to nie patrzeć (co zresztą wykazał Akustyk kilka stron temu ;)) 400D jest nadal fajnym body. Po obniżce cen (już tanieje) będzie bardzo mocnym konkurentem w swoim segmencie. Nie ma moim zdaniem dla Canona żadnego sensu wypuszczanie body jeszcze niżej - co by miało ono mieć - a ściślej - czego miałoby nie mieć?
Sęk w tym, że "dużo pikseli" nie oznacza niestety "duże piksele". Poza tym inny rozkład głębi ostrości i wiele innych drobiazgów.