A co? Nie lubisz?
Wersja do druku
No to moja sytuacja powiedzmy , że podobna. Kadr obejmujący pół samochodu, ostrość próbowałem złapać na twarzy Pana Młodego przez otwartą szybę, zarówno na AF spot, jak na pojedynczym polu AF. Ostrość uciekała za każdym razem na drzwi auta, pomimo, że obszar (twarz) na którym ustawiałem ostrość wcale mały nie był.
Z deszczu pod rynnę :D
Pewnie zaraz ktoś powie ze to ekstremalne sytuacje, i najwidoczniej był to błąd fotografa:-) bo przecież canon 5dmkIII to najlepszy aparat i tylko fotograf mu przeszkadza w robieniu zdjęć:-)
W ogole to ostrząc mkII czuje się znacznie pewniej. Środkowy punkt Af jest mniejszy (fizycznie na wizjerze) i jak chce złapać ostrość na rzęsę to mam na rzęsę, jak chce złapać ostrość w lesie miedzy liśćmi to nie ma problemu. MkIII ma z tym jakiś problem albo ja jej po prostu nie potrafię używać. Może to kwestia przyzwyczajenia. Ale moim zdaniem jest coś nie tak (i wątpię by to była wina tego egzemplarza).
Wspominałem wcześniej, że robiłem porównanie mkII i mkIII, i znów AF w mkIII błądził gdy ostrzyłem w ostrym słońcu w mocno zacienione miejsce i potrzebował kilku prób żeby trafić, mkII znów za pierwszym razem. Tam samo łapanie detali, akurat w moim przypadku listki na gałązkach itp. Z pracy nowego AF wcale nie jestem zadowolony. ISO też mnie nie zachwyca bo powyżej 2500 nigdy nie miałem potrzeby używać, a różnica do tej wartości jest na tyle mała między dwoma aparatami że chyba pójdę za radą kolegi i kupie druga mkIIke.
Czy tkos potrafi wyjaśnić o co chodzi o z tym AF, dlaczego tak się zachowuje.
Nie zamierzam zgłaszać tego do Canona:) hehe, bo znów wstrzymają cała produkcję:) hehehehe
(zdjęcia robiłem 85 1.8, 85L i 135L)
Też zauważyłem, że na dłuższych ogniskowych jest coś nie tak. Gdy chcę zrobić zdjęcie z rozmytym pierwszym planem np. w rogu w ogóle nie nachodzącym na punkt AF aparat głupieje i AF jedzie tam i z powrotem, aż w końcu miga że nic nie złapał.
Może jeszcze to sprawdzę jak wezmę 2 puchy w plener czy 5d2 złapie ostrość w tych samych warunkach.
Jak już szukamy dziury w całym to jedziemy dalej:
W DPP jest coś nie tak jeśli chodzi o rawy z 5d3.
Pierwsza sprawa to odszumianie. Gdy ustawimy na 0 odszumianie w rawie z 5d2 widać kolorowy szum i brak rozmycia. Gdy zrobimy to samo z rawem z 5d3 widać wyraźnie odszumianie i blurowanie.
W Capture One jest wszystko ok więc jest to efekt DPP.
Druga rzecz przy wołaniu rawów z 5d3 w DPP:
Przy rawach z 5d2 tego nie ma no i Capture One też tego nie ma.
A zmieniliscie punkt AF na najmniejszy?
Będę miał IIIke na trochę dłużej to spróbuje, nie wiedziałem, że można:)
A więc mamy test :
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-mark-iii-test
Było... http://www.canon-board.info/showthre...15#post1072515
Pozdrówka!
Porównałem nowe 5d mark III z 5d mark I.
Przykładowe sample:
Największą różnicę dostrzegam w... automatycznym balansie bieli (mark III lepiej ustawia). Oczywiście z 22 mega pikseli otrzymuję więcej detalu. Natomiast poza tym w wielu scenach różnic większych nie widzę (lub nawet mark I daje ładniejszy obrazek).
Dla zainteresowanych więcej sampli na moim blogu
niezła robota dominik777, bardzo ciekawe porównanie, szkoda tylko że z tym punktowym pomiarem pod światło sobie nie radzi, w N działa to o wiele sprawniej
ten rodzaj pomiaru jest zarezerwowany w Canonie dla serii 1
Pomiar światła jest też akuratniejszy w serii 1d/ds niż w tańszych modelach (0-20 ev)
Nie rozumiem.
Po pierwsze - wspominałeś Czacha, że preferujesz przede wszystkim skupienie nad kadrem. To właśnie manualny tryb zapewnia Ci to, a nie ciągła zabawa w zmiany pomiarów i kompensacje. Wprawdzie kompensację w Canonie wprowadza się rewelacyjnie jednakże przełączanie pomiaru światła takie oczywiste wcale już nie jest, a to za sprawą braku wybranego pomiaru w wizjerze.
Po drugie - zamiast śmiać się z manualnego pomiaru lepiej się go po prostu nauczyć, bo nie polega on na zastanawianiu się nad doborem parametrów lecz nad wykonaniem kilku kontrolnych ujęć przed uroczystością i na ich podstawie dobraniu parametrów. Oczywistym jest, że nie zawsze i nie w każdym kościele są wskazania do użycia M (np. gdy istotna część świątyni oświetlona jest kompletnie inaczej niż inna równie istotna, bądź gdy każde zdjęcie wykonujemy na innej przesłonie - ale to ostatnie stoi w sprzeczności z pełnym skupieniem się wyłącznie na kadrze). Dlatego właśnie manual jest najbardziej bezproblemowym trybem pracy. Sam zauważ ile wymieniłeś parametrów (automatyka + spot + kompensacja) które musisz wziąć pod uwagę podczas kadru w automatyce.
Zgodzę się, że użycie pełnej automatyki (program zielony? P?) wydaje się logiczne w kontekście skupienia wyłącznie nad kadrem bez zwracania uwagi na aspekt techniczny aczkolwiek jest kompletnie nieprzewidywalne, mimo tego tak pracuje któryś ze "światowych" - jakiś czas temu o nim czytałem.
Nie jest celem moim narzucenie własnych przekonań, ale nie mogę się zgodzić widząc jawną sprzeczność logiczną w tym co czytam i wyrażam jedynie moją opinię, z którą każdy może się nie zgodzić, ale rzeczowa argumentacja byłaby wskazana.
I tu się zgodzę. Pomiar punktowy działa zdecydowanie przewidywalniej w Nikonach.
Powtórzę się - manuala używałem wiele lat temu gdy nie było wyboru i trzeba było z niego korzystać bo lustrzanki z pomiarem były rzadkością na rynku a ja byłem gówniarzem który był zdany na łaskę cioć, babć i dziadków ktorzy dawali od czasu do czasu troche $$$. Teraz manual nie służy mi praktycznie do niczego, chyba ze fotografuję z lampami. W każdej innej sytuacji wolę automatykę pomiaru. Musisz się z tym jakoś pogodzić, tak jak i z tym że wolę AF zamiast ręcznego ostrzenia, które również uważam za zbędne utrudnianie sobie życia. A Ty rób tak aby było Tobie wygodniej ... ;)
Ale czemu nie zostawić tego zmartwienia nam Canonierom. Wiemy że posługujemy się wyjątkowo kulawymi puszkami, mydlanymi szkłami ale widocznie nam z tym dobrze.
Ja nie mogę zrozumieć po co użytkownik innego sytemu rejestruje się tutaj i narzeka jakie to sprzęt Canona ma dla niego wady :roll:? No przecież to jest jakaś paranoja.
Taka postawa ma nawet swoja nazwe ;-)
Pojawiła się aktualizacja do Camera Raw - wersja 6.7 - działają RAWy z 5d mk III :D
W spisie nie ma 5d mk3 jest tylko 1dx_
Ma ktoś namiary na PS6 trial ?
Jeżeli chodzi o rozbiegany AF to proponuję przed pisaniem jakiś sądów przeczytać instrukcję.
Str.99 instrukcji- należy wybrać rodzaj pola AF. Właśnie zrobiłem test i przy najmniejszym polu AF działa bardzo precyzyjnie. Fotografowałem skrajnie czyli domową suszarkę do ciuchów pod kątem tak, aby te druty nie stykały się ze sobą ale żeby była możliwie najmniejsza przerwa między nimi.AF wybł precyzyjny.Przy tym ustawieniu AF nie ma możliwości by AF nie trafił w twarz pana młodego i ustawił się na drzwi.Chyba że jest coś nie tak ze sprzentem ?
Nie wiem jak miał Cichy ustawione, ale nie jesteśmy w dziale dla początkujących żeby uczyć się wybierać rodzaj AF. Ja trafiałem punktowym w kwitnące drzewo między gałęziami wtedy AF się gubił. Jak już napisałem muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić i porównać z 5d2.
Ok . Nie ma problemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeżeli chodzi o PS 6 to mam Triala i on czyta Raw z mk3
A sorry cos mi sie raz otworzyło i wyskoczyło że niestety nie moze sie otworzyc bo wersja nie taka :( Dziwne ?
To by wyjaśniało wszystko. Szkoda że Abobe jakoś nie z SP6 nie wyrobił?
Jeszcze o AF. Zrobiłem takie ujęcie żeby pierwszy plan był bardzo blisko a drugi daleko. Wystarczy ,że przesunąłem pole kwadratu lekko w stronę drugiego planu i i gdy kwadrat zaczął łapać ten plan od natychmiast to złapał. c 14-40L f4. Ustawienie oczywiście na najmniejsze pole AF.
Ale nie jesteś jedną z tych osób, wierzących w marketingowe spiski? ;)
Zdjęcia z najnowszych aparatów można otwierać w starszych PS przy użyciu darmowego konwertera DNG, więc niezgodność w poprzednich wersjach to raczej kwestia braku wygody niż braku możliwości.
Komercyjny CS6 będzie miał obsługę nowych aparatów prosto z pudełka albo zaraz po aktualizacji dostępnej krótko po handlowej premierze, spokojna głowa! Bety raczej nie ma po co aktualizować.
Tapatalk
Ale wiesz dlaczego tak sie dzialo? To ze w wizjerze Ci sie wydawalo ze nie ma niczego na drodze punktu AF nie oznacza ze tak bylo na prawde. Normalna sprawa przy dlugich ogniskowych gdy te najblizsze (naprawde bliskie) plany sie rozmazuja tak, ze sa w sumie nie widoczne. Jestem przekonany ze tak wlasnie bylo... bo i ja ostatnio (w poniedzialek) robilem foty przez galazki i inne przysloniecia w kadrze i to o czym bylo wystapilo, ale gdy punkt AF byl przysloniety.
Widzieliście to?
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=6235.0
Czyżby Lightroom nie radził sobie z RAWami z markIII ? w tych samplach z DPP nie ma bandingu.. Sam nie wyciągam tyle na +, ale wpadłem na temat, więc dodaje. Kiedyś przez kilka lat używałem CaptureOne Pro i byłem zadowolony. Pamiętam jak przesiadłem się z CaptureOne 4 lub 5 na Lightrooma, byłem strasznie zdziwiony skąd tyle szumu w plikach z 5DmarkII (zaczynając od ISO200) założyłem nawet wątek o tym na forum. Ale zostałem na LR ze względu na interfejs i funkcje, których C1 nie ma. Wątpie, żebym zrezygnował z LR4... trzeba iść na kompromis. Mam nadzieję, że Adobe poprawi co nieco w tej kwestii.
5min zabawy z C1Pro 6.4.. kolory po wczytaniu pliku - padaka, te z LR bardziej naturalne, stonowane i dobre do dalszej obróbki. Więcej mi nie trzeba.. uninstall.
Jest już solucja Canona na "problem" light leak. Nie wiem czy prawdziwe, ale wrzucam:
Orientuje się ktoś z Was czy da się wybierać punkty AF dżojstikiem bez przyciskania aktywacji punktów?
W menu jest ustawienie, aby można było zmieniać pola AF dżojstikiem lub tylnym pokrętłem bez wcześniejszego wciskania przycisku.
Wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi i będzie wszystko jasne... nie będę komentował faktu posiadania piątki i zadawania tego typu pytań.
Wracam jeszcze do szybkości AF. Zrobiłem ślub i wesele i parę imprez z 3 maja włącznie.
AF potrafi być rzeczywiście szybki . Może wolniejszy od 1D.., N 800? Jednak to są chyba już różnice do zaakceptowania? Wszystko jednak zależy od oczywiście silnika w obiektywie ale przede wszystkim od ustawień w aparacie . Ostatnio bawiłem się i coś poprzestawiałem i AF zwolnił.Trzeba dokładnie przeczytać instrukcję i ustawiać świadomie pod potrzeby.