niezła robota dominik777, bardzo ciekawe porównanie, szkoda tylko że z tym punktowym pomiarem pod światło sobie nie radzi, w N działa to o wiele sprawniej
niezła robota dominik777, bardzo ciekawe porównanie, szkoda tylko że z tym punktowym pomiarem pod światło sobie nie radzi, w N działa to o wiele sprawniej
x pro2/ 23/ 56/10-24/
ten rodzaj pomiaru jest zarezerwowany w Canonie dla serii 1
Pomiar światła jest też akuratniejszy w serii 1d/ds niż w tańszych modelach (0-20 ev)
Nie rozumiem.
Po pierwsze - wspominałeś Czacha, że preferujesz przede wszystkim skupienie nad kadrem. To właśnie manualny tryb zapewnia Ci to, a nie ciągła zabawa w zmiany pomiarów i kompensacje. Wprawdzie kompensację w Canonie wprowadza się rewelacyjnie jednakże przełączanie pomiaru światła takie oczywiste wcale już nie jest, a to za sprawą braku wybranego pomiaru w wizjerze.
Po drugie - zamiast śmiać się z manualnego pomiaru lepiej się go po prostu nauczyć, bo nie polega on na zastanawianiu się nad doborem parametrów lecz nad wykonaniem kilku kontrolnych ujęć przed uroczystością i na ich podstawie dobraniu parametrów. Oczywistym jest, że nie zawsze i nie w każdym kościele są wskazania do użycia M (np. gdy istotna część świątyni oświetlona jest kompletnie inaczej niż inna równie istotna, bądź gdy każde zdjęcie wykonujemy na innej przesłonie - ale to ostatnie stoi w sprzeczności z pełnym skupieniem się wyłącznie na kadrze). Dlatego właśnie manual jest najbardziej bezproblemowym trybem pracy. Sam zauważ ile wymieniłeś parametrów (automatyka + spot + kompensacja) które musisz wziąć pod uwagę podczas kadru w automatyce.
Zgodzę się, że użycie pełnej automatyki (program zielony? P?) wydaje się logiczne w kontekście skupienia wyłącznie nad kadrem bez zwracania uwagi na aspekt techniczny aczkolwiek jest kompletnie nieprzewidywalne, mimo tego tak pracuje któryś ze "światowych" - jakiś czas temu o nim czytałem.
Nie jest celem moim narzucenie własnych przekonań, ale nie mogę się zgodzić widząc jawną sprzeczność logiczną w tym co czytam i wyrażam jedynie moją opinię, z którą każdy może się nie zgodzić, ale rzeczowa argumentacja byłaby wskazana.
I tu się zgodzę. Pomiar punktowy działa zdecydowanie przewidywalniej w Nikonach.
Ostatnio edytowane przez dulak ; 02-05-2012 o 00:06