Gdyby zrobili chociaż potwierdzenie ostrości (nie musi być sterowania przysłoną) to kupuję to szkło.
Wersja do druku
Gdyby zrobili chociaż potwierdzenie ostrości (nie musi być sterowania przysłoną) to kupuję to szkło.
Jest inne rozwiązanie - przykleić chip na taśmie dwustronnej. Ja zrobiłam tak z adapterem EOS/Pentax. Taśma była potrzebna tylko na chwilę, do prawidłowego umieszczenia chipa, później miałam zamiar potraktować to klejem, ale że akurat żadnego nie miałam wtedy pod ręką - tak zostało.
I trzyma się to nadzwyczaj dobrze.
Pewnie tak, ale tą drobną niedogodność bym bez problemu przebolał.
co do utraty gwarancji: dandelion zamontowałem na dwustronnej taśmie klejącej (taka piankowa), da się bez śladu usunąć, tak że nikt nie musi wiedzieć że dandelion był zamontowany :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
widze że nie byłem pierwszy :)
Niekoniecznie. Myślałem o takim rozwiązaniu, jakie oferuje np. Cosina Voigtlander w 2. wersji swoich szkieł (z róznymi mocowaniami). Dotyczy to np. apo lanthara 90/3,5 czy color-skopar 20/3,5. Obiektywy mają styki,więc działa zarówno sterowanie przysłoną, wszystkie programy (AV, TV, P, M), jak i potwierdzenie ostrości. Jedynie ostrzenie odbywa się manualnie.Gdyby Samyang w 35/1,4 zaproponował podobne rozwiązanie, byłoby super.
Podobne podejście stosuje zresztą także Zeiss. Oczywiście jedyną "niedogodnością" pozostaje brak AF, ale tak naprawdę amatorom tych szkieł to absolutnie nie przeszkadza :-D
Chyba nie tylko Ty :-D Perspektywa zakupu szkła o (miejmy nadzieję) zbliżonej jakości do Canona i w cenie będącej zaledwie ułamkiem ceny 35L, jest doprawdy kusząca.
A Canon musi w jakiś sposób odpowiedzieć na ten wysyp szkieł 35/1,4 - Zeiss, Samyang, a teraz Nikon. Wydaje się, że coraz bliżej do pojawienia się 2. wersji tej sztandarowej L-ki. Czym nas zaskoczy?
No to wszystko jasne 35 f/1.4
Jeśli było to skasujcie
http://www.optyczne.pl/3305-nowo%C5%...4_AS_UMC_.html
To teraz czekac tylko na sample, żeby potwierdzi to : "Dotyczy to zarówno najwyższej klasy optyki jak i jakości wykonania, których udane połączenie plasuje go w czołówce obiektywów tej klasy. "
Wychodzi na to, że żadnego potwierdzenia ostrości nie będzie :-(
Mogę tylko potwierdzić, jakość jest na naprawdę wysokim poziomie. Śmiem twierdzić że wyżej niż 8, 14 i 85mm.
Mam na myśli jakość wykonania. Na optyczną musimy zaczekać jeszcze.
Bagnet007, dawaj sample zatem!!! Przecież bez tego, to cały ten opis na stronie to "pitolenie kotka, za pomocą młotka".
Ja widzę ze to szklo to tak jak 85tka ewidentne nawiazanie do contax zeissa. Mam nadzieje ze wypadnie fajnie, choc ja juz swoje 35/1.4 mam ;) I mam nadzieje ze odleglosc ostrzenia to 0,3m od matrycy a nie od konca szkla jak w 85 co daje w porownaniu z zeissem ok 1,15m
Sampli pewnie kolega dać nie może.
Ale może będzie mógł powiedzieć czy jest tam sterowanie przysłoną i potwierdzenie focusa?
Niestety nikt jeszcze ich nie ma :-|
Mnie też ciekawość zżera.
No stary! Mieć w ręce i nie zrobić ani jednej foty!?
Jeśli chodzi o potwierdzenie ostrości czy sterowanie z body, to to jest jeszcze kwestia czasu, ponieważ nie mogą wklejać chipów, które są ogólnodostępne (jakieś patenty). Myślę że cierpliwość to wynagrodzi :)
dokupisz dandeliona za 90 zeta i bedzie gitara :)
musi być sporo tańszy od Sigmy 1,4/30 :)
Sigma to chyba nie działa z FF?
Działać działa, ale winietuje MOCNO.
Jeśli cenowo będzie tak jak Samyang nas już przyzwyczaił, czyli 900-1100zł, to będzie killer.
Bardzo liczę na ten poziom cenowy :d Fajne cudeńko.
2 soczewki o dużej refrakcji = mały rozmiar + duże aberracje chromatyczne. Szkoda.
Myślę że obrazek będzie bardzo dobry. 85 ostre jak brzytwa, 14 tak samo, 35 będzie podobne :)
Tyle tajemnic i w sumie nadal wiadomo tyle, ile było wiadomo od samego początku.
poczekaj jeszcze 4 dni. Biorąc pod uwagę otoczkę jaką robi S wokół tego cuda to Ciamciang rozłoży na łopaty 35L i będzie kosztował 499zł ;)
Ja mam 85 1.4 z wklejonym chipem. Aparat to 300D. procent udanych fotek:
bez chipa: 15-25%
z chipem, odległość powyżej 4m: 80%
z chipem, odległość 1-1,5m: 50-60%
na 1.4 oczywiście.
weź poprawke że to 300d, a ja jestem chyba ślepy w porównaniu do MC_ ;)
Co za roznica to tylko exif, zreszta istnieja programowalne chipy ;)
exif co do ogniskowej bo nie zmienia nic w pracy, swiatlo jak najbardziej, w programowalnym mozna domykac sobie przyslone w body blokowac eks i domykac szklo i wszystko jest w exif jak kto chce
Mam programowalny, tyle że mam info 50mm. F masz w exifie takie jak ustawisz w aparacie. Przy czym i tak z tego nie korzystam bo nie ma to sensu. Np: utawiem w aparacie f2.8, na pierścieniu f2.8 Jedynie w trybie manualnym dostaniesz prawidłowo naświetlone zdjęcie. Jeżli korzystasz z priorytetu przesłony to aparat dobierze czas zakladając ze pomiar ekspozycji nastepuje przy pełnej dziurze. A przesłona przecież sama sie nie domknie...
50mm , bo mimo programowania nie zapamiętuje szuja 85mm :) jakos będę musiał z tym żyć...