co tylko chcesz :)
Wersja do druku
Na pewno nie zależy to od SD, bo cała seria idzie najpierw do pamięci aparatu. Zmniejszenie serii idzie za wielkością zdjęcia a więc wypełnienia pamięcią podręczną w aparacie. Zmniejszenie serii w 450 D jest spowodowane 14bit :)
Pozdrawiam Canonowców do tej pory słuchacz : )
To nie jest istotne czy jest 450D czy pojawi się później 500D itd, itd. Dopóki Canon nie zacznie przykładać się do jakości produkowanych aparatów oraz dopóki będzie posiadać tak beznadziejny serwis - dopóty nie będzie dobrze.
Ok. jest nowy 450D. Fajnie.
Niedawno musiałem sprawdzić 7 sztuk nowych Canon-ów 400D. Każdym wykonałem 2 zdjęcia (Tamron 17-50, F32) i okazało się że każdy nowy 400D ma zasyfioną fabrycznie matrycę !!! Każdy.
Oczywiście cała dostawa została odesłana, kolejnej nie miałem czasu już sprawdzać ale to pokazuje "dbałość" o jakość Canon-a. Można później pojechać do serwisu Canon-a i na gwarancji raz wyczyścić matrycę. Ale ten jeden raz powinien być zarezerwowany na zabrudzenie wynikające z użytkowania a nie fabrycznego zasyfienia CMOS-a.
Już nie wspomnę że wbudowany układ strzepujący brud powinien chyba działać ... Canon powinien zastanowić się nad tym, aby usunąć niedziałający moduł strzepujący brud/kurz tylko powinni umieścić ma matrycy wycieraczkę ze spryskiwaczem ...
Zobaczymy jak będzie z 450D z brudnymi matrycami (taka promocja - nowy aparat + brudna matryca .. ), notorycznym problemem z poprzednika FF/BF, jak będzie z szumami na zdjęciach .. W tej kwestii jestem pesymistą ....
:lol:
Ty tak na poważnie?
Przy takiej przesłonie to chyba żaden DSLR nie będzie miał idealnie czystej matrycy! To jest po prostu niemożliwe:!:
Mniejsze lub większe paprochy zawsze się pojawią, czy to w produkcji, czy w transporcie, u każdego producenta. Grunt, żeby były na filtrze, a nie pod;)
Pojawił´się bogatszy opis wszystkich nowości w 450D na dpreview.
http://www.dpreview.com/news/0801/08...50dchanges.asp
Jest jeszcze nadzieja, mala drobna na nastepce 5D, moze dzis w nocy....jesli jesien to nie najlepiej to wyglada niestety....canon straci duzo klientow na czesc nikona D3 oraz D300.
TRoche teraz się żałuje kiedy kupowało się 400D, bo to była generalnie tylko kosmetyczna poprawka, a 450D to już konkretne zmiany... no nic to, teraz dalej w planach 5D mkII :D
Z tymi SD to lipa jest :x Czyżby zabrakło miejsca na CF ? :/
Ogólnie ficzersy wyglądają dobrze, szczególnie spot, ale imho jest to aparat raczej dla kogoś wchodzącego w świat dslr. Jak już wymieniać na na jakiegoś XXd 8)
Pierdółki moze to i sa, ale to nie ja powiedzialem, ze jak ktos raz zalozy grip do xxxD, to go juz nie bedzie chcial odkrecic;)
3" lcd to troszke za duzo jak na tą puche, az smiesznie wygląda, no ale to taki bajer, bo ludzie na to lecą.. to tak jak z iloscią mpix, a wiadomo firma musi walczyc o klientów..
są też osoby które lubią mieć "najnowsze" i wymienią 400d na 450d .. :D
A czy przypadkiem przyciski nie sa zrobione na podobienstwo serii A? Jak robic dla przesiadkowiczow to konsekwentnie. W wizjer juz nie trzeba patrzec, nawet zeby ostrosc ustawic, jeszcze tylko filmiki i bedzie komplet:)
IMO patrzac na docelowego klienta to aparat jest znacznie lepszy od 400d, znacznie.
Jedno jest pewne. 500D nie będzie miał większego wyświetlacza. :) No chyba że oświeci jasność wielka Japońców i powiększą trzycyfrową puszkę.
I już jest. Plusy w porównaniu do 400d to na pewno pomiar punktowy i live view, może lepsze wykonanie (guma), matryca +2 Mpix (niekoniecznie), Procesor DIII. Nie rozumie przejścia Canona na karty SD. Czekam na testy bo wymienione zmiany poza dwoam pierwszymi są raczej kosmetyczne.
cytuje za optyczne.pl:
"mieliśmy okazję rzucić okiem na Canona 450D. ..ciach.... To co rzuciło się w oczy to jakość zdjęć przy wysokich czułościach (przypomnijmy, że maksymalnie można ustawić 1600 ISO). Szumy w niedoświetlonych obszarach bardzo mocno dają o sobie znać. Mamy nadzieję, że jakość zdjęć w finalnej wersji nieco się poprawi. W przeciwnym wypadku włożenie 12.2-megapikselowej matrycy do tego aparatu będzie jedną z większych pomyłek Canona"
P.S. Wygląda na to że jak narazie to Canon idzie na dno.
Pozdrawiam
W!
Canon w tym segmencie konkuruje z Nikonem DXX i nie wiem czy ktos widzial na iso 800 zdjecia z N D40, to jest dopiero mega szum. Nioe ma czego wymagac, bardzo dobrze bedzie sie ta nowa puszka sprzedawac w tym najnizszym segmencie.
Zdrowko
Jedno mnie dziwi i generalnie uwazam to za bzdure. 450d ma kompensacje ekspozycji +/- 3EV tak ? no to czemu do ku..rde jasnej anielki drabinka w wizjerze jest +/- 2 EV
moze sie zmienia wraz z przestawianiem - dodatkowy "animowany bajer"
Juz do kupienia w www.jessops.com cena : samo body Ł599
body + kit z IS Ł679
To ja chyba wole 30d
Powinni zrobić małego psikusa i w nowym gripie dać... AF-ON :D
Ja jeszcze lustra nie mam ale już niedługo coś będę miał.
Ja jako "przesiadkowicz" to widzę same zalety w SD.
-jak dotąd pracowałem tylko na nich , czyli mam jedną sztukę choć małą.
-ceny kart SD
-i to co jest dla mnie b. ważne : Ja jak zgrywam zdjęcia na kompa to nie przez aparat ale przez czytnik kart.Dzięki kartom SD już nie będę się musiał martwić o piny.
Ja bym się jednak wstrzymał z takimi ocenami do momentu aż będzie można tę puszkę wziąć do ręki.
No pisałem już że tragedia w ogóle. Nie wiem co prawda jakim cudem w zeszłym roku byli jak zwykle numerem jeden w sprzedaży dslr i to z dużą przewagą ale to musiała być jakaś pomyłka kupujących i teraz na pewno już będzie w dół :mrgreen:. Przecież nikt nie będzie takimi dziadami robił zdjęć ;).
Myślę że to bez znaczenia jakie karty ale dla wielu, którzy mieli kompakty SD to dobre rozwiązanie.
Co do kart, to cena SD w porownaniu z CF tez nie jest bez znaczenia;)
Z informacji prasowych firmy Canon:
Niewielka obudowa, ważąca mniej niż 475 g doskonale układa się w dłoni, dzięki naturalnej, ergonomicznej konstrukcji. Duży, jasny celownik sprawia, że komponowanie ujęć jest łatwiejsze i bardziej komfortowe.
Ja chyba śnię.... :mrgreen:
doskonale układa się w dłoni.... duży, jasny celownik.... czy to na pewno o 450D? ;-)
Oczywiście mieli przecież napisać, że: obudowa jest ciężka jak cholera, a dzięki koszmarnej ergonomii w ogóle lepiej nie brać do ręki, bo od razu wypadnie. Celownik jest tak ciemny, że nic przez niego nie widać - choć to i tak nie zrobi różnicy, bo jakość zdjęć jest zawsze fatalna :lol:.
Ciekawe czy poprawili mechanizm wbudowanej lampy :mrgreen: dla wielu "nieczytaczy instrukcji" był to powód kilku nieprzespanych nocy.
Poważnie :) ... to jest możliwe. Jak mi w końcu serwis wyczyścił matrycę w moim byłym aparacie 400D - to przy przysłonie F32 nie było żadnych paprochów i brudu. To oznacza że jednak matryca może być czysta. A to z kolei że w nowych lustrzankach - nigdy nie używanych matryca powinna być czysta !!!!!! :) Jeśli z czasem CMOS dorobi się kurzu - trudno ale nowa matryca nie powinna posiadać fabrycznie syfu.
Oczywiście zdjęcia przy F32 są wykonywane przez większość użytkowników rzadko (choć ja bardzo często przymykam przysłonę) ale jak ustawi się F18 czy F20 - to brud też jest widoczny....
w "" :) zbyt duża przysłona negatywnie odbija sie na jakości obrazu.
XSi - zastanawia mnie ta nazwa amerykańskiego modelu... Wymowa trochę podobna to słowa 'exerci-se'... Jeśli w ten sposób do podświadomości potencjalnych klientów przedostanie się sugestia, że to aparat stowrzony do ćwiczeń i nauki, to jestem pełen uznania dla sprytu marketingowców Canona. :-)
serio? To się też czegoś dowiedziałem (patrzę na DOFmastera... wygląda że f/11 wystarczy spokojnie) :) - dzięki za info.
Zacytuję Tomasza Golińskiego:
Z powodu dyfrakcji na szczelinie.
Czy ktoś pamięta ile kosztował kit a ile body 400d w dniu premiery? 8)
02 luty 2007 2899 PLN mówię o zestawie z 18-55
czyli 450d bedzie cos koło tego kosztował, ale moze Canon bedzie zwracał cześć zapłaty jak to było z 400d
A kiedy będzie można realnie dorwać go w łapska? Dzisiaj niby premiera, a do sprzedaży kiedy wejdzie?