przeca było o tym miliony razy :idea:
Wersja do druku
Wiem, ze bylo. Ale z uporem maniaka chyba chce uslyszec superlatywy :)
Tyle, ze ilosc 5D jaka sprzedali w ciagu calego okresu jego zycia jest ogromna. Jak wypuszcza nowszy poprawiony model to po rzuceniu sie obecnych posiadaczy 5D na niego zarobia pare razy tyle co na tych niedobitkach ostatnio.
Powinni dorownach choc do poziomu 40D. Ci, ktorzy chca FF i tak 1D nie kupia. Nie to przeznaczenie puszki.
Live view podobnie jak w 40D.
W segmencie 400D LV jest nawet ważniejsze niż w wyższych. W końcu to też sprzęt dla nie mających dotąd styczności z lustrem. Możliwość kadrowania przez LCD to ukłon w ich stronę. Ciekawe czy będzie działał AF jak w kompaktach?
Ciekawe też czy pojawi się następca 350D czy zastąpi go po prostu 400D w niższej cenie?
to co, idziemy dalej?
krecenie filmikow?
gotowe funkcje do publikowania swoich wyfocin na blogach, youtube'ach, flickr-ach.... :)
wiem, ze smiech na sali. ale jak na segment nastolatek z malymi raczkami (sadzac po ksztalcie i tzw. "wielkosci" 400D) to mozliwosci krecenia FeeLm33kOOv i 3L0gOOv4Ni@ bylaby ekstra, nie 8-)
tylko przykumajcie te kocie ruchy: wpadasz do babci, pstrykasz wyfocine z kotkiem i herbatka, troche zabawy w playstation z tylu, klik... i ojciec w UK oglada na flickr nowego, pieknego gniotka. no bomba dżezi, krejzi i normalnie mega-czoki :D
nowy przycisk - HDR, to takie oststanio modne ;-)
dobra, ide dalej. mowcie na mnie: wizjonerze :)
otoz... skinowanie korpusow. wymienne obudowy, do wyboru ze wzorkiem: w kwiatki, biedronki, mega-wypasione czachy, kroliczki, zachod slonca na Bali, panorama Nowego Jorku, ...
i prosze nie mowic, ze jak bedzie wymienne to skladane, a to bedzie trzeszczec. to nie jest temat do licytacji, gdy mowa o trabantach :mrgreen:
a nastolatki beda to uwielbiac :)
plus, oczywiscie, gierki w javie. do wgrywania przez CF i zabijania nudy w pociagu :) Prince of Persia, Dyna Blasters, Mortal Kombat, ... :) co oczywiscie oznacza dodatkowy glosniczek w korpusie. a to z kolei oznacza szereg nowych mozliwosci.
nie pytajcie co to bedzie 500D, ale na pewno kolo gospodyn wiejskich sie chowa pod wzgledem mozliwosci :lol:
Mam i bardzo chętnie przytulę wersję z lepszym IS-em. Robiłeś panoramki lub statykę 70-200/4 IS L ? Ja często korzystam z niewytłumaczalnych dla większości długich czasów na dużych ogniskowych i lepszy IS byłby mile widziany. Przeboleję stałe światło f/4 (CENA!) i w to miejsce powitam coś w stylu 100-500L f/4-5.6 :mrgreen:
Z tego co słyszałem ma być około 30 duperelowatych kompaktów.
wiesz ja bym sie cieszyl jakby do nastepcy 400D wlozyli AF z 40D bo ja mam na pieńku z AF mojej czterysetce...
zamiast kita IS wolalbym USM bo i taka wersja jest nie mowiac juz o tym ze przestaje mi sie podobac to co sie dzieje z rynkiem amatorskich lustrzanek...
a na h... mi LV jezeli kupilem lustro po to zeby patrzec przez wizjer a nie na LCD 19 cali i 16.7 mln kolorow - bo za niedlugo tak bedzie jak w pkompaktach...
bierzesz lustrzanke patrzysz w wizjer a tam ciemno, okazuje sie ze musisz nacisnac przycisk a do tego caly tylny panel zajmuje LCD.
kombinuja na sile i to jest cala bajka
mogli by wziac korpus z 5D i:
*uszczelnić
*wstawić AF z 1D MKII (ponoc te af jest wlasnie w 40D)
*5-6 FPS
*dodać nowe akcesoria
*procesor DiGic III
*widoczność 100% w lustrze tak jak w jedynkach
*odkurzacz matrycy
*sterowanie punktow AF za pomoca zrenicy
*ustawianie w menu BF/FF dla kazdego obiektywu - tak jak w D3
mnie by wystarczylo tyle... 8-)
powinni wypuścic 1000D taki prosty model tylko dla studentów za 200zł -po ukończeniu studiów używanie stawałoby się nielegalne...:mrgreen:
A może taka nowość?
Jest już detekcja twarzy, uśmiechu, a teraz fotografa.
Samowyzwalacz jest wyzwalany, gdy w kadrze pojawi się twarz fotografa.
Nie podają, czy fotograf ma być uśmiechnięty ......
http://www.dpreview.com/news/0801/08011504facetime.asp
A geotagging będzie? W którym? Kiedy?
Empetrójki :mrgreen:
Jeszcze ememesy powinien wysyłać, bo adresat gniotka może akurat chwilowo nie mieć dostępu do sieci :-D
... obawiam się jednak że Canon nie da sie ponieść wizji i zrobi kolejny nudny czarny aparat, żeby było śmieszniej nadający się do robienia dobrych zdjęć i dołoży tylko ze dwie funkcje, których nikt nie będzie używać, ale będą się mogli nimi zachwycać sprzedawcy z FJ.
mam 5 wczesniej mialem 350ke i jakos nie bardzo wiem gdzie ten problem z bocznymi punktami AF, ja powodów do narzekań niemam /chyba ze problemy zaczynaja sie dopoki nie wezmie sie do reki jakiejs jedynki/
Moja opinia o bocznych punktach w 30D jest taka że na zewnątrz w dobrym świetle to nawet da się tym trafić, ale w pomieszczeniach to szkoda się męczyć bo odsetek nietrafionych zdjęć jest dużo większy niż przy używaniu centralnego, mimo znacznie mniejszego przekadrowania.
Ale różnica jest taka że punkty boczne w 5D są dużo bliżej środkowego niż w 30D. Dlatego nie ma sensu ich używać bo przekadrowując przy ich użyciu trzeba praktycznie tyle samo przesunąć kadr co z użyciem centralnego a za to mamy czujnik krzyżowy i do tego lepszy z 2.8.
Z amatorskich puszek Canona to akurat pod tym względem to AF z 40D jest wyraźnie najlepszy.
Ja też używam bocznych punktów AF-a z dobrymi rezultatami. Moja teoria - istnieje grono ludzi, którym w robieniu zdjęć przeszkadza aparat ;)
ja czasami srodkowym nie trafiam na moim 4ooD ale na swietle 1.8
dokładnie tak jak zacytowałem
no jak dorzucą jeszcze smyczkę z wielkim napisem 5DMk2 i nie przekroczą 1000$ to biorę!
BTW snowboarder wiem jak lubisz takie dyskusje, ale jednak mnie nieco niesmaczysz :| - przecie dopiero co kupiłeś sobie Dsa. Już ci się znudził? Toż to nawet onanizm sprzętowy nie jest, to hedonizm.. Wszystko to bicie piany, a zdało by się jeszcze coś sfocić ;)
Jak na moderatora, to slabo czytasz to twoje forum kolego.
A moze za duzo kawy?
Wszystko, co napisalem o 1Ds MkIII sprowadza sie do jednego -
najwiekszego Canonowego rozczarowania. Gdzie napisalem, ze go
kupilem? Musialbym byc idiota-masochista, zeby kupic aparat, ktory
wydaje mi sie totalna klapa. Niestety nie tylko mnie, kolejne
review wieloletniego uzytkownika Canona:
http://www.warehouseexpress.co.uk/?/...II_Review.html
Szkoda, ze nie chcialo ci sie tez obejrzec moich zdjec z Patagonii,
ale wtedy tez nie rzucalbys zarzutow o nierobienie zdjec...
Moze jednak sprobuj decaf?
Bo 1Ds mkIII nikt nie ma, a jak już ma to nie po to,by focić. To jest wyłącznie obiekt westchnień i łapczywych spojrzeń :)
Dokładnie :D.
Co do 1Ds mkIII to ja bym był ostrożny w nazywaniu go wpadką. Po prostu wielu się spodziewało Bóg wie czego, a to tylko upgrade. Jeśli produkują go 1500 szt. miesięcznie to wpadką przy tej cenie bym tego nie nazywał. Jest za drogi to fakt ale może jak konkurencja coś wysmaży to stanieje :). Póki co jest to nr 1. w dslr-ach i tyle.
no wiesz nie mowie ze to ma byc to samo co Ds II ale mogli by poprawic to i owo bo 5D wyszedl we wrzesniu 2005.
no ewentualnie niech bedzie sam AF z 1D MKII i uszczelnienie i tez bede szczesliwy - co prawda nie przesiade sie na niego w tym roku ale na poczatku przyszlego planuje kupic dobre body do ślubów etc
Wiem, ze probujesz za wszelka cene przekonac siebie i innych do niego...
Poczytaj komentarze wlascicieli na stronie B&H:
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...#goto_itemInfo
Zaden aparat pro Canona nie byl tak zjezdzany jak ten...
To nie jest jakies moje widzimisie, czy kogos tam. Tez nie spodziewalem
sie cudow. Ten "upgrade" jak piszesz jest po prostu dosc zalosny
nawet jak na upgrade... Jedyne co mi sie w nim podoba to bateria.
Snowboarder już o tym rozmawialiśmy nie ma co powtarzać tych samych argumentów. Dla Ciebie żałosny, a ja znam ludzi, którzy zmieniają. Mam na kompie Raw-y z Ds-a II i Ds-a III i różnica jest niewielka ale jest. A że dla kogoś to za mało no to trudno jego problem. Ja też miałem zamiar kupować tę puszkę ale zmieniłem zdanie. Bynajmniej nie ze względu na tę histerię, która się rozpętała w necie ale ze względu na moje potrzeby. Mimo to uważam, że jako puszka Ds III stanowi miły postęp w stosunku do poprzednika i jako następca ma całkiem spory sens.
BTW 1:
Nikogo do niczego nie przekonuję ale staram się na sprawę patrzeć obiektywnie bez emocji. Czego niektórym brakuje odrobinę ;).
BTW 2:
Co do linka który zapodałeś to można też na to patrzeć odwrotnie - jest dużo zadowolonych użytkowników, są malkontenci którzy zawsze będą marudzić, są też tacy którzy spodziewali się czegoś zupełnie innego niż kupili. A już narzekanie że pod względem szumów jest gorzej niż w Nikonie D3 jest śmieszne i świadczy o tym, że te osoby kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego po co kupowały ten aparat. Zresztą nie należy pomijać też aspektu wartości takich sklepowych opnii.
W!
Dokladnie. Zawsze na forach udzielaja sie ludzie , ktorzy sa najbardziej rozczarowani lub nie zadowoleni. Wspolpracuje z fotografami w UK, ktorzy maja studia i z powodzeniem przeszli na 1Ds M3 i nie powiedzieli zlego slowa o nim. Po prostu pracuja juz na nowym sprzecie. Nigdy nie pojawilao sie w rozmowie z nimi nic na temat ulomnosci puszki. Wielu nawet twierdzi ze Hassy sa miej poreczne do niektorych zdjec studyjnych a nowy Ds sprawdza sie rewelacyjnie w takich sytuacjach. Wiec... No wlasnie??
Ja sam zrobilem kilkaset zdjec Dsem i tez nie wiem co w nim niby nie gra.
Zdrowko
A ja uderze z innej beczki. Moim skromnym zdaniem - Canon - albo wypusci cos teraz i:
bedzie to następca 40D lub 5D i cena poprzedników spadnie (40D,5D)
albo nie wypuści nic ciekawego lub zbyt drogiego...dla zwykłego szaraczka
Czy widzieliscie cene OLYMPUSA E-510? Obecnie spadła o 30% czyli okolo 2200 zł brutto.
A samo body w granicach cenowych 400D czyli 1900 zł brutto.
Nie chodzi mi tutaj o porównanie.Ale o strategie jaka zastosowano.Cena = klient.
Zamiast sprzedac 5 x po 3500 zł to sprzedadza 30 x po 2000 zł.
następca 40D?? hehe IMO nie ma bata:)
imo tez nie ma szans na nastepce 40d... Czegos mozna sie spodziewac za rok...
To ino przykład...bo juz nie chce mi sie spekulować (poczekamy zobaczymy )co bedzie w nastepnej puszczce. Tylko chciałem przedstawić sprawę od strony marketingowej.
A miało być 400D...jedno 0 za mało.