ten watek jest dluzszy niz z Polski do Chin...
moglby ktos obeznany w tych stockach napisac ''tutorial'' czy cos w tym stylu jak zaczac? wtedy bedzie znacznie lepiej... a ten watek zostanie jako watek roboczy...?
Wersja do druku
ten watek jest dluzszy niz z Polski do Chin...
moglby ktos obeznany w tych stockach napisac ''tutorial'' czy cos w tym stylu jak zaczac? wtedy bedzie znacznie lepiej... a ten watek zostanie jako watek roboczy...?
nieco informacji o tym jak zacząć jest pod linkiem w mojej stopce, taka robocza stronka
komu by się chciało pisać tutoriale:)
mam pytanie czy ktoś ma już jakies doświadczenia z Dreamstime?
wysłałem im pare zdjęc ale ich nigdzie nie widze.. czy będą widoczne dopiero jak je zaakceptują? czy gdzieś jest opcja żeby zobaczyć zdjęcia oczekujące?
wrrr... na iStock chyba limit zmniejszyli do 10/168 ... jeszcze wczoraj widzialem 15 ... a miesiac temu bylo chyba 25 ...
szukaj przycisków:Cytat:
mam pytanie czy ktoś ma już jakies doświadczenia z Dreamstime?
wysłałem im pare zdjęc ale ich nigdzie nie widze.. czy będą widoczne dopiero jak je zaakceptują? czy gdzieś jest opcja żeby zobaczyć zdjęcia oczekujące?
Managament Area, a potem: Pending Files (zdjęcia oczekujące)
komentarz zupełnie bez sensu....
to, że niektóre osoby mają napisane jakieś informacje w swoich stopkach, nie oznacza, że wszystko można tam znaleźć. I np taka osoba która nie odnajdzie tam czego szuka, musi przeczytać ponad 1000 postów, żeby znaleźć odp na swoje pytanie. z czego ostatnio, większość postów to nic więcej, jak nieprzydatne rozmowy o tym czy ktoś sprzedał jakieś zdjęcie czy nie...
dlatego moim zdaniem lepiej będzie przenieść te rozmowy towarzyskie do nowego tematu, a tutaj zostawić miejsce na pytania osób "nowych" mających jakieś wątpliwości.
tyle :)
zanim zaczęłam wysyłać zdjęcia na stocki przeczytałam cały wątek, który miał wtedy ze 60 postów, zajęło mi to dużo czasu
czytałam wtedy również wypowiedzi ludzi, którzy oprócz różnych technicznych pytań pytali też o sprzedaż, a inni się nią chwalili, pisali o tym, że mają z tego satysfakcję zarówno finansową jak i inną
wątek motywacyjno-emocjonalny odegrał w tym wszystkim dla mnie ważną rolę
pisała o tym matka wariatka m.in.
nie wiem czy bez takich wypowiedzi zainteresowałabym się sprzedażą stockową
swoją drogą, myślę, że jak zarobię tyle, żeby móc zająć się sprawami wypłat i rozliczeń z US, dołączę te informacje do strony w stopce
może inni też tak zrobią
a Wam proponuję napisać ten tutorial, dużo się wtedy dowiecie i nauczycie;P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tfu, miał 65 stron, postów dużo więcej:)
ale niech tam, założę nowy wątek, szukajcie;)
sprawdź moją stopkę - tam masz chyba wystarczający opis.
odnośnie limitów na istockphoto - ostatnio mieli istockalypse czy coś tego pokroju i większość ludu tam pojechała, a liczba oczekujących na weryfikację fotek wzrosła do ponad 40tysięcy. stąd teraz limit 10/168 - jak liczba oczekujących wróci do normy to myślę że znowu będzie 25/168.
pozdr.
chętnie usłyszę co zbyt słabo wyjaśniłem na swojej stronie... wtedy będę mógł ją poprawić :)Cytat:
to, że niektóre osoby mają napisane jakieś informacje w swoich stopkach, nie oznacza, że wszystko można tam znaleźć. I np taka osoba która nie odnajdzie tam czego szuka, musi przeczytać ponad 1000 postów, żeby znaleźć odp na swoje pytanie. z czego ostatnio, większość postów to nic więcej, jak nieprzydatne rozmowy o tym czy ktoś sprzedał jakieś zdjęcie czy nie...
nigdzie nie napisałem, że słabo coś wyjaśniłeś :)
chodziło mi o to, żeby w tym wątku można było zapytać się np o odprowadzanie podatku, co oznacza komentarz od moderatora który nie przyjął zdjęcia.. itp takie sprawy czysto techniczne ;-)
na początku, jak zaczynałem ze stockami, dużo mi dała Twoja strona :)
widzę że fotoaloja założyła już temat na pogawędki stockowe, więc tam przenieśmy naszą dyskusję, a tutaj zostawmy pole dla początkującym, żeby im pomagać na starcie :)
Komentarz artursa jak najbardziej sluszny.
Myslisz ze net powstal po to zeby byc na Twoich uslugach 24 godziny na dobe ?
Boli Cie czytanie 1000 postow i klikanie w stopki ktore ktos zyczliwy zmodyfikowal zebys mial latwiejszy dostep do informacji ?
Z taka roszczeniowa postawa to daleko nie zajedziesz. Moze zaprezentujesz nam co takiego wniosles do zycia forum ze zasluzyles na szybkie i precyzyjne odpowiedzi, i takie pociecie watkow zeby Ci sie lepiej czytalo ?
Rece opadaja po prostu.
trochę już siedzę w stockach, jednak nie rozumiem powodu dla którego odrzucili mi zdjęcie
czym jest pixel discoloration i jak się tego pozbyć/ uniknąć jego zaistnienia?Cytat:
This file contains an excess of pixel discoloration when viewed at 100%, which we felt too severe and would affect the quality of print production.
Pozdrawiam,
Robert
może Cię to zdziwi, ale watek ten czytałem od dawna... nawet jak nie miałem założonego konta na forum i znam go dość dobrze. napisałem taką propozycję tylko dlatego, że osobom nowym o wiele łatwiej byłoby znaleźć to czego szukają jeżeli zrobiło by się jakoś przejrzyściej (piszę jeszcze raz, że w stopkach niektórych osob, nie można znaleźć wszystkiego) To była tylko propozycja, jak się nie podoba to trzeba było nie zwracać na nią uwagi - a nie pisać same pretensje, prawda?
a poza tym to masz rację... jak przeczytałem Twój komentarz to ręce mi opadły...
pixel discoloration do jakis blad pixela, czasem wnika ze zlego odczytu matrycy, czasem ( chron nas boze ) jest t dead/ hot pixel, ale na szczescie dla naszego sprzetu najczesciej jest to problem ktory pojawia sie przy zgraniu z karty pamieci, jest to poprostu blad karty... jak uniknac... a no nie da sie taki psikus ale mozna to usunac w PSie :P tylko trzeba znalezc ten pixel.... najczesciej jednak jest to, tak prosciej mowiac to poprostu jakies odbarwienie :P kropka na zdjeciu ktorej nie powinno byc... a uzycie przez stock okreslenia pixel discoloration jest mocno przesadzone... artefakcik gdzies jest :)
Witam powiedzcie mi jak to jest z tymi wyszukiwarkami na stockach? na fotolii wpisałem po ok 15 słów kluczowych i wybrałem 7 najważniejszych na początek pomimo to wpisując w wyszukiwarke pierwsze 3 słowa po kolei moje zdjęcie sie nie wyświetla :( może macie na to jakiś sposób..?
znalazłam genialny sposób na nie dające się usunąć artefakty!!!
otóż. należy umyć monitor. kurdeż.
;P
a tak na marginesie. ponieważ już codziennie jakiś mały DL mi do kieszeni wpada, to teraz mogę pracować wolniej i dokładniej
oglądam każde zdjęcie osobno przed i po odszumianiu w 100% wielkości, i faktycznie znajduję różniaste plamki czasem
mam nadzieję, że teraz już mnie na shutter nie odrzucą, przyłożę się na maksa i będę jednak bogata;)
Witam serdecznie kolegów i koleżanki,
Chciałbym zapytać, czy ktoś miał okazję oświetlać fotografowane obiekty światłem z żarówek światła stałego podobnych do tej umieszczonej w podanym linku http://www.allegro.pl/item245900759_...00k_energ.html oraz żarówkami błyskowymi (nie równocześnie)?
Zależy mi na uzyskaniu opinii co do tego, z którym oświetleniem pracuje się wygodniej, łatwiej uzyskuje się zaplanowany efekt. I czy warto inwestować w takie żarówki światła stałego biorąc pod uwagę, że zarówno w przypadku takich żarówek jaki i tych błyskowych nie można regulować mocy strumienia światła emitowanego przez nie.
Używałem na początku tych światła stałego - 1/30 F8
Uzywam światła błyskowego - 1/200 F11
Strumien reguluje się poprzez odpowiednie modyfikatory.
Z błyskowym pracuje się duzo lepiej, przynajmniej mnie.
Chodzi mi o:
- softbox, strip
- parasolka
- reflektory (miski, czasze, garnki), plastry miodu
- beauty dish
- wrota
To takie najczęściej spotykane.
No to stary na co czekasz ?
Wez zbierz wszystkie wartosciowe posty, linki, wlasne doswiadczenia, zrob z tego kompilacje i opublikuj na CB.
Czemu tego nie zrobisz tylko zwalasz na moderatorow cala prace. Masz pomysl chcesz pomoc nowym .. zrealizuj go i pokaz ze masz jaja a nie tylko potrafisz wymyslac robote innym.
gdyby mój pomysł spotkał się z większą aprobatą, to czemu nie... ale skoro tak nie jest, to przecież nic na siłę :)
dawaj - dawaj - zachety chcesz? to ja zachecam!
Cały tutorial wyglądał będzie tak:
1. robisz 10 dobrych zdjęć
2. obrabiasz je w programie graficznym
3. zapisujesz w jpg
4. wchodzisz na strone dowolnego stocku
5. wypelniasz formularz aktywacyjny /wpisujesz swoje dane, numer paszportu, czasami potrzebujesz skan paszportu ze strona ze zdjeciem/
6. wysylasz kilka zdjec /tyle ile wymaga dany stock - dlatego dobrze miec z 10 juz zrobionych/
7. czekasz
8. czekasz
9. nerwowo zagladasz na strone stocku i wyszukujesz kolejne
10. dostajesz maila - albo zaakceptowali zdjecia w pierwszym podejsciu albo dosylasz inne /dlatego dobrze jest miec 10 juz zrobionych/
11. jezeli zdjecia zostaly zaakceptowane przesylasz juz bez ograniczen, jezeli nie wracasz do punktu 6
12. zdjecia zostaja dodane do bazy i mozna je kupowac
13. czekasz
14. czekasz
15. uzbierana kase dostajesz w sposob przez ciebie wybrany - i tak co jakis czas /dlugi czas/
16. raz na rok uwzgledniasza w rozliczeniu swoj dodatkowy dochod - ale w tej sprawie proponuje zasiegnac jezyka w najblizszym biurze ksiegowym - bo tu konczy sie zabawa
pozdrawiam
hahaha:D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no co tu dużo gadać, robić, trzeba, robić, a nie pykać posty roszczeniowe;)
powiem tak. Możesz spróbować się nie rozliczyć, ale jeśli dowiedzą się skądś że kasa do Ciebie za zdjęcia wpłynęła to poczekają 5 lat, policzą odsetki za ten okres od kwoty którą powinieneś zapłacić, dodatkowo jeśli dostałeś jakieś zwroty to też sobie od nich odsetki policzą. Jednym słowem - wesoło nie będzie...
A co z wypłatamie ze stocków.
Doczytałem że moneybookers są dobrzy.
Czy konto w moneybookers otwieracie w walucie $.
Na jakie przelewacie konto w banku - walutowe czy z zamianą na PLN.
Jaką sumę macie przy przelewach w SS, czy oni przelewają co miesiąc czy może lepiej potrzymać tak kasę i przeleć na następny rok - to tak przy okazji skarbówki, żeby już za ten rok nie podawać do rozliczenia.
Zaznaczyłem w SS opcję moneybookers ale nie ma tam potwierdzenia numeru konta lub ID konta z moneybookers, może oni w czasie wyl=płaty pieniędzy zapytają o to?
pytanie zasadnicze: czy udostępniając na stocku autorską fotografię/grafikę/video zrzekam się całkowicie praw do tych prac? czy mogę nimi nadal dysponować, modyfikować, umieszczać na swojej stronie internetowej etc? wydaje mi się, że mogę. czy tak?
5 razy juz padlo to pytanie, jesli nie zaznaczysz opcji sell rights (musiaby ktos je jeszcze kupic) to zdjecie jest dalej twoje i mozesz z nim robic co chcesz
Miałem w SS zaznaczoną opcję z odbieraniem czeków za zdjęcia. Zmianiłem na moneybookers i nie ma tam żadnej innej opcji (sprawdź w panelu Your Account).(Daje 50 że tego nie ma).
czy jak kupię zwykłe zdjęcie na stocku to jak mogę je wykorzystać?
np. jednorazowo d jednego projektu jako element pracy graficznej mogę?
kurdeż, wiem wie, gupie pytanie, ale cóż;)
Zakładka o innym e-mailu w moneybookers znalazła się dopiero jak próbowałem zmienić e-mail address. Wcześniej niestety tego pola nie było.
Napisałem do SS list i zobaczymy co oni na to.
No to kolejny raz na temat rozliczeń ze skarbówką ale z innej strony.
Zastanawiam się jak to wygląda w przypadku prowadzenia działalności 'na karcie podatkowej' +VAT (oczywiście działalność to usługi fotograficzne). Ma ktoś taką sytuację? Żeby rozliczyć zarobioną kasę trzeba wystawić fakturę - ale z jaką stawką VAT?
Kolejna rzecz - w karcie podatkowej jest określenie "usługi fotograficzne" - jak to się ma do sprzedawania licencji na zdjęcia, bo do tego sprowadza się działalnośc na stokach? Czy przypadkiem nie wyklucza to z rozliczania się w formie karty podatkowej?
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że i tak wszystkie opinie trzeba mieć na papierze podstęplowane przez skarbówkę, ale ciężko jest rozmawiać z babką z okienka która nie ma pojęcia o czym się do niej mówi :-(
Witam.
Zauważyłem że coraz więcej pojawia się postów na temat związany z podatkami
za tę naszą nietypową działalność. Proponowałbym założyć nowy wątek w którym pisalibyśmy tylko o podatkach, prawach autorskich, i innych kruczkach prawnych.Ponieważ jest to dość trochę zagmatwane i nawet w US nie zawsze potrafią to solidnie wytłumaczyć.
Wiem co powiecie "znalazł się kolejny ......".:)
pozdrawiam
W ogole to przydaloby sie podforum o stokach i basta ;]
Jakis wladczy moglby szepnac slowko komu trzeba ...