Ciekawe są ceny: 1700 dolarów korpus, obiektywy po 500-600 dolarów. Za cały system daje to 14-15 tysięcy złotych. Dużo (w porównaniu do bezlusterkowców i lustrzanek) i tanio (w porównaniu do M9) jednocześnie.
Wersja do druku
Ciekawe są ceny: 1700 dolarów korpus, obiektywy po 500-600 dolarów. Za cały system daje to 14-15 tysięcy złotych. Dużo (w porównaniu do bezlusterkowców i lustrzanek) i tanio (w porównaniu do M9) jednocześnie.
Spokojnie można kupić M9 za 18 tys. A przynajmniej po tyle widziałem kilka razy. A nigdy nie szukałem. Więc jak się poszuka to pewnie i za 16-17. A jakąś 35tke to też bez problemu za 4 tysiące można machnąć. Nawet te lepsze summicrony za 6 tysięcy. A co dopiero "jakąś 35tkę". No chyba, że chcesz Summiluxa najnowszą wersję to możesz pomarzyć ;-)
A Ty znasz biedne przeboje Pentaxa ze swoim srednim? Predzej wyjdzie M10, a M9 spadnie o kilka tys. niz pentax wypusci konkurenta dla m9..
epicure, napisałeś:
Zresztą do tego jest potrzebna matryca z pikselami pod kątem 45 stopniu, czyli nawet jeśli to jest ten sam wafel, to musiałby być cięty inaczej.
czym dałeś świadectwo swojej niewiedzy na powyższy temat. Koniec, kropka.
Napisałem "filtr Bayera" świadomie, tylko po to abyś nie pomylił zagadnienia filtra na matrycy z filtrem nakręcanym na obiektyw, jak to jest w Twoim zwyczaju.
Merde, popełniasz standardowy błąd. W przypadku MF, kadrowanie na LDC w NEX nie jest tym samym co kadrowanie na LCD w innym bezlustrowcu, a już zupełnie nie jest kadrowaniem na LCD w trybie LV lustrzanki.
NEX ma odchylany LCD i jak drażni Cię "tryb" zombi, to można kadrować tak samo jak w TLR czy w SLR z kominkiem.
Wg mnie w NEX ostrzenie MF daje b. dużą precyzję i b. dużą pewność, większą niż w systemach z AF. Niestety sam proces ostrzenia jest wolniejszy, co ma swoje konsekwencje w tym co możemy fotografować.
Oczywiście poświęcając precyzję i pewność (nie używamy powiększenia) możemy zwiększyć szybkość ostrzenia.
Co do 35mm - gdzieś w przeciekach przewinęło się, że jeszcze w 2012 (photokina?) Fuji wypuści 23/f2 - czyli szklo z x100. Ma też być jakieś tele (85/1.4?).
epicure, to że Fuji ma inaczej ułożone piksele to wie każdy, tylko co ma cięcie wafla do zmiany ułożenia pikseli, jak Ty napisałeś :mrgreen: i tego faktu braku wiedzy u Ciebie się czepiam.
Już kumasz?
Jeżeli wizjer optyczny będzie dyskretny (do tych 3 wymienionych ogniskowych) to raczej będzie kicha, zwłaszcza z manualami o nietypowych ogniskowych, ciekawe jak to rozwiążą, bo brak szerokiego i tele może doskwierać.
Cytat:
tego faktu braku wiedzy u Ciebie się czepiam.
Cytat:
A Ty umiesz czytać czytać?
Cytat:
A może nie napisałeś? Jak zwykle kręcisz i odwracasz kota ogonem
Cytat:
Zajrzyj sobie do specyfikacji matryc EXR i przestań trollować.
A tytuł wątku to "Fuji x-pro 1 "
Chyba miałeś lufę z geometrii. Wystarczy obrócić ten obrazek o 45 stopni:
A żeby po obrócenia matryca nie wyglądała jak romb, tylko prostokąt, trzeba ją odpowiednio przyciąć. A żeby mieć układ filtrów taki, jak w matrycach EXR, to wystarczy je pozamieniać miejscami.
Przez jakiś czas Cię nie było widać i z trollowaniem był spokój, ale widzę, że zew Cię znów wzywa i nie możesz mu się oprzeć.
Ale właśnie dyskutujemy o X-pro 1. Gdybamy, czy będzie miał matrycę EXR taką, jak w kompaktach Fuji i czy da się ją zrobić z wafla, z którego wycinane są 16-megapikselowe matryce APS-C Sony.
Panowie.Ostatni raz proszę.:twisted:Cytat:
Napisał koniecpolska Zobacz post
A może nie napisałeś? I jak zwykle kręcisz i odwracasz kota ogonem
Przez jakiś czas Cię nie było widać i z trollowaniem był spokój, ale widzę, że zew Cię znów wzywa i nie możesz mu się oprzeć.
No i tu właśnie kolego leży pies pogrzebany.
epicure, co Ty chcesz ciąć i obracać? :mrgreen:
PS
Brakuje Ci podstawowej wiedzy na temat układów półprzewodnikowych.
Powiem Ci tylko, że cięciem nic nie wskórasz, musisz zmienić projekt masek dla struktur półprzewodnikowych i za pomocą tego kopnąć piksele o 45 stopnia.
Z wafla nie wycinasz pikseli jak ci się podoba.
Z wafla wycinasz całą strukturę połączonych ze sobą pikseli (fotodetektorów), ze wzmacniaczami, przetwornikami AC, soczewkami i filtrem. To wszystko jest jedną niepodzielną strukturą z odpowiednimi wyprowadzeniami, a takich struktur na waflu jest kilkadziesiąt, kilkaset ...
Na początek poczytaj sobie takie artykuły
http://www.frazpc.pl/artykuly/265051...procesora.html
Każdy prostokącik na waflu to kompletna matryca, wycinasz całe prostokąty na których są fotodetektory, nie możesz ciąć wafla tak aby fotodetektory zmieniły układ ... tzn możesz jak chcesz ale taka matryca raczej nie będzie działać :wink:
A to jest prostokącik z wafla, na którym są milony fotodetektorów, poustawianych wg projektu maski
Oczywiście matrycę z NEX5N raczej bez problemu można przeprojektować tak aby zamiast do typowego Bayera pasowały do układu filtra EXR i taką wsadzić do Xpro1... ale nie uzyskasz tego żadnym cięciem wafla.
Już wiesz dlaczego?
Układ pikseli nie jest problemem w matrycy, na upartego można zrobić układ spiralny. Problemem jest technika prowadzenia ścieżek, umiejętność zaprojektowania wzmacniaczy, przetworników AC, wykonania soczewek, wykonanie filtra ... widać SONY ma to b. dobrze opanowane skoro robi tak dobre matryce.
Pierwsze sample:
http://fujifilm-x.com/x-pro1/en/gall...ges/index.html
wszystko fajnie, o jakość szkieł/matrycy i ostatecznie obrazka się nie martwie
pytanie co z AF, x100 wielu rozczarowało
Coraz bardziej podoba mi się polityka fuji i to co prezentuje w swoich nowych produktach. Oby inne firmy także poszły tym tropem dzięki czemu pułap cenowy za podobny aparat mógłby trochę się obniżyć.
Szkoda, że cena tak w sumie z du... z kosmosu :p
Już wolę dygać 5D2 bez gripa i 24/35L np.
Wygląda to bardzo dobrze ale zaledwie 90% krycia kadru to słabo :(
Życzę powodzenia Fuji bo idą dobrą drogą i może doczekamy się tańszej wersji FF (tańszej od Leiki :) ).
W kwestii "cięcia wafla" to układ fotodetektorów jak w "normalnej" matrycy, jedynie inny filtr.
Niby tak, niby nie ... pytanie CO i dlaczego wybiorą robiący śluby ? System Fuji czy Canon/Nicon.
Puki co tylko dwa pierwsze ... za mało obiektywów i brak zoomów bo co jest najważniejsze dla zawodowca - szeroki wybór optyki i dostosowanie jej do zleceń.
Ale ktoś będący ambitnym amatorem, bez pretensji do zarabiania na fotografii oraz ceniący retro może zrezygnować z DSLR Canon/Nikon na rzecz Fuji.
Teoretycznie oczywiście, o ile można sądzić na podstawie internetowych prezentacji.
Ja raczej jak już to kupię x100 albo jakiś poprawiony x110 np.
Poczekam jeszcze na polowe testy nowego Canona G1X - po cichu liczyłem, że będzie to raczej x100 niż x10.
Chciałbym coś małego do kieszeni na imprezę itp. ale co nadal będzie robić dobre foty w warunkach low light bo te robione nawet najlepszym kompaktem walone tym mini fleszykiem na wprost może i fajne pamiątkowo, jednak jakoś nadal zęby mnie bolą jak muszę to oglądać :p
Szybki przegląd od Fuji Guys:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Ano. Zwłaszcza, że X100 teraz na czarno ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...-czarna-edycja
Strategia FUJI...
Zanim polecicie do sklepów po nowe Fuji zastanówcie się tylko co zrobili szczęśliwi posiadacze lustrzanek Fuji S2 S3 i S5 pro. Też było „pro” i na szczęście bagnet od Nikona coby łatwiej odnaleźć się w innym systemie o ile ten system komuś odpowiadał. Podobnie wspomniana w tym wątku Leica pozostawiła szczęśliwych posiadaczy bagnetu R co najmniej na lodzie.
I z tego co pamiętam jak próbowałem coś wcisnąć do 5DMII jest tak dalej. Nie mniej jedno body i trzy szkła to jeszcze nie system. Póki co jest to efemeryda podobnie jak wspomniany wcześniej Panasonic L1.Aparat był super tylko zdjęcia robił marne. Jak były długie czasy to matryca się grzała i zdjęcia w połowie były fioletowe. Ale w sumie za 8000zł nie ma co za wiele wymagać. Następca w systemie L10 to był kawałek fajnej lustrzanki z dwoma kitowymi obiektywami leica z siedmioma listkami przysłony. I gdzie się podziały lustrzanki ?
Ja ciągle mam szkiełka FD i myślę że kiedyś powstanie jakiś kompakt FF (najbliżej ma być to Pentax), bo crop 1,5x nie ma sensu.
X100 jest zauważalnie mniejszy i cichszy o ile jeszcze nie wiadomo. Po za tym jak pisałem z adapterem WC-68E mamy używalny odpowiednik 24mm.
Teraz x100 już na zagranicznych widziałem po 3000 tys. zł.
Tutaj jest dźwięk migawki
http://www.youtube.com/watch?v=LXL_YraX8dc
Przejścia tonalne są pierwsza klasa.
Ale mora chyba nie została tak całkiem wyeliminowana, niestety:
Witam !
Zaden inny uklad zageszczonych pixeli nie wyeliminuje wady matrycy BAYERA czyli powstawanie mory przy zbyt slabym AA lub przy jego braku.
Pozdrawiam
Ten korpus to jest czysta poezja, ciekaw jestem ceny z 60-tką obiektywem....
Coś takiego to i 5DII potrafi zrobić. Skąd pochodzi ten wycinek? Chętnie zobaczyłbym całe zdjęcie.
A porządnej mory to chyba jeszcze nie widzieliście: http://g2.img-dpreview.com/A2E9F885E...ABADBBD29A.jpg :)
Oficjalne sample od Fuja, cały kadr (poza tym wycinkiem mory nie ma, bo motyw raczej ku temu nie był odpowiedni):
http://www.fujifilm.com/products/dig...x_pro1_003.JPG
Wiem, że ten przykład nie jest jakiś strasznie zły, po prostu pierwszy sampel na którym zauważyłem że mora wylazła.
Jestem pełen optymizmu, ale jeśli coś jest na rzeczy, to zapewne wyjdzie w praniu wraz z pojawieniem się większej ilości sampli od przyszłych użytkowników.
Ale to mi wygląda jak jakiś telebim. Jak zrobisz dowolnym aparatem zdjęcie włączonego monitora czy telewizora, to też będziesz miał morę.
Nie ma bata, żeby Fuji całkowicie mogło wyeliminować ten problem. Może go co najwyżej ograniczyć. Czas pokaże, czy to się udało.