Rzucają ochłapy jak psu a Wy się tym jaracie? Częstotliwość kłapnięć migawki co jedno oczko to sobie można było ustawiać już w C 7D Mark II, no i niby dlaczego tego nie można ustawić w każdym jednym aparacie? Kosmiczna technika, czy jak? :mrgreen:
Wersja do druku
Rzucają ochłapy jak psu a Wy się tym jaracie? Częstotliwość kłapnięć migawki co jedno oczko to sobie można było ustawiać już w C 7D Mark II, no i niby dlaczego tego nie można ustawić w każdym jednym aparacie? Kosmiczna technika, czy jak? :mrgreen:
Matryce jednak wolniejsze niz Nikonowe z Z9 i Z8?
korpus bedzie hitem sprzedażowym canona,niestety nadal widać politykę nna szczęście nie jest to typowe krok do przodu dwa do tyłu a raczej cykanie drobnymi ulepszeniami bez wizji pisalem kiedyś że zapłaciłbym za interfejs filmowy w r5 ktory firma ma (w r5c) i moglaby go wdrożyć zamist tego wrzuca waveforma i udaje ze t wielki ficzer jest dobre i to ale to nie jest wizja o jaką chcielibyśmy widziec myśląc canon r5 oczywiście trudno poprawiać korpus idealny ale można tylko trzeba mieć wizję a tego zabrakło . czy kupię ten korpus - tak kupię - kiedyś
Szybsze niż w Z8/Z9 i Z6III.
fps i odczyt będą szybsze
https://www.dpreview.com/products/co...ts=canon_eosr1
Focus bracketing będzie działać z lampą błyskową? Bo obecnie tylko R3+EL-1.
Z9 C120: 11 MP, JPEG normal
Jak w RAW jest 20 vs 30 kl/s dla R5II...
Stawiam, że będą miały szybszy odczyt niż w N.
Canon R3 4.79 ms
Nikon Z6 III 14.41 ms
Canon R5 16.39 ms
Nikon Z8/Z9 3.73 ms
Nikon Z7 II 65.58 ms
https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/
Poniższy cytat to jeden z komentarzy zostawionych pod tym filmikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=bZK47sOg1iE
Nikony Z9 i Z8 mają tę samą prędkość odczytu danych z matrycy, która wynosi około 4.0 ms:Cytat:
1000ms/160 = 6,25ms That's nice read out speed for 45MP
https://photographylife.com/things-to-know-nikon-z6-iii
Premierowa cena Nikona Z9 wynosiła 27899 zł, a premierowa cena Nikona Z8 wynosiła 20999 zł. Na dzień dzisiejszy za Nikona Z9 trzeba zapłacić 23099 zł, a za Nikona Z8 trzeba zapłacić 16649 zł https://www.nikon.pl/pl_PL/products/cameras/mirrorlessCytat:
The electronic shutters on the Nikon Z8 and Z9 are so useful because their readout speed is fast – about 1/270th to 1/280th of a second (roughly 3.6 milliseconds).
https://www.thewanderinglensman.com/...ng-charts.html
https://blogger.googleusercontent.co...ds%20Chart.jpg
Już to pomierzono w the digital picture:
https://www.the-digital-picture.com/...5-Mark-II.aspx
Odczyt w R5II jest sporo szybszy niż w R5 ale do Nikonów trochę brakuje
Ale Nikony zamiast śledzenia koni mają rowery.
Tak, będzie działać.
https://www.canonrumors.com/forum/th...7#post-1001515
Kiedy klikniesz sobie na poniższy link i zaczniesz odtwarzać filmik, to uruchomi się on od najbardziej interesującej Ciebie sekcji:Cytat:
In the Nina Bailey Vimeo, the focus bracketing menu was shown. It now supports flash and even better, has an option to set an extra delay in between shots to give the flash time to (re)charge! I do think the flash and camera should do this automatically, but this is progress nonetheless!
https://vimeo.com/985806035#t=1149s
Dziękuję za informację.
Fajnie, że w końcu to zrobili. Ciekawe, czy z wybranymi lampami, czy ze wszystkimi.
Mogliby taką funkcję dodać do R7, oczywiście odstęp między zdjęciami ustawiany, żeby lampa mogła się naładować, ale znając Canona to nierealne…
Moze zaloz okulary,bo na koncu zdania jest znak zapytania...wiec, jak sie moze(?) domyslasz to nie stwierdzenie.
--- Kolejny post ---
Wazne czy ich af w koncu zaczal trafiac...;))jak konkurancja,choc mam wrazenie,ze teraz z afem Canon znow odskoczy Nikonowi.
Dla mnie wishlist szkieł w tej chwili ogranicza się do lekkiego średniojasnego tele, np. 500/600 f5.6 lub nawet 500 f5, niekoniecznie L. Coś a'la Sigma 500 5.6. Brak 300tki przeboleję mając w perspektywie 400. No i fajnie by było gdyby 35tka spadła z ceną, tak jak spadł 14-35 (z 8500 dwa lata temu do 5500 teraz).
Są już pierwsze porównania dostępne dla nikona 35 f1.4
Konkluzja jednego z porównań (do 35 f1.8) jakie pobieżnie oglądnąłem była mniej więcej taka, że jeśli oczekujemy bezwzględnej jakości optycznej, najlepszych powłok itd to 35 f1.8s jest tym co nam potrzebne, 34 f1.4 wedle próbującego renderuje trochę bardziej jk to określono w starym stylu. I niektórzy tego rednderowania podobno potrzebują, jest dobre światło ale nikt nie walczy o rekordy ostrości w całym kadrze.
--- Kolejny post ---
Nie jestem małostkowy, niemniej w tematach stricte technicznych lubię precyzję i konkret.
Zwrócić należy uwagę, że R3 i R1 mają do odczytania 24 Mpix, R5II czy wspomniane Nikony 45 Mpix, a będącą w czołówce prędkości odczytu danych z sensora Sony A1 50 Mpix
No to precyzja i konkret: jak mieszkam w wieżowcu na 7 piętrze, to jest mi obojętne, czy kurier z paczką wjedzie windą, czy wejdzie po schodach, liczy się, że przed drzwiami stoi z przesyłką.Cytat:
Nie jestem małostkowy, niemniej w tematach stricte technicznych lubię precyzję i konkret.
Zwrócić należy uwagę, że R3 i R1 mają do odczytania 24 Mpix, R5II czy wspomniane Nikony 45 Mpix, a będącą w czołówce prędkości odczytu danych z sensora Sony A1 50 Mpix
Zejdź z Nikona. Od lat na temat Nikona powiela się nieprawdziwe stwierdzenia. AF od wersji Z6 II i Z7 II jest super. Pewien czołowy fotoreporter sportowy robi na dwóch body Z6 II i nie ma zamiaru przechodzić na Z9 bo za drogi. Ostatnio nie mógł jechać na pewne zawody i foty robiłem ja. Z7 II przez siatkę!!! łapał ostrość bezbłędnie. Na 1800 nieostrych miałem może 10.
W momencie gdy wyszedł Z9 miał najlepszy AF ze wszystkich aparatów wszystkich systemów. Dopiero A9 III go przebił. Canon był wtedy .. ostatni z tym co proponował w AF. Jak się doda do tego doda to, że Z8, Zf i ZIII maja AF prawie równy temu z Z8 to Canonie nie miał do tej chwili AFu na poziomie aż czterech modeli Nikona. Teraz może (zapewne) R1 okaże się lepszy.
To kolejna teoria "forumowa" rozpowszechniana przez fanów N... ;) na szczęście,nawet na forum N sa ludzie z normalnym podejściem do sprzetu i łatwo nawet tam wyczytac,że do wyjątkowo trudnej dyscypliny dla AFu aparatu jak np fotografowanie ptaków,to taka Z6II sie raczej nie nadaje,a ona ma opinie lepszego af niż z7. Kolejny mit rozpowszechniany od lat przez fanów N o słabym DR Canonów podejrzewam,że może być znów na łopatkach,bo już pierwszy R5 nie miał problemów w porównaniu np z N Z7II,to juz R5II zrobi w tym temacie jeszcze lepszy wynik,patrząc na tendencje gdzie N idzie w kierunku redukcji rolling shutter nawet kosztem DR..
https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM3
religia DR jakby powoli się kończyła, teraz robimy podchody do AF, AF naszej ulubionej firmy zawsze był i pewnie nadal jest jednym z elementów pozycjonowania produktu więc nie należy sie spodziewać że AF działa identycznie w korpusach budżetowych i tych z górnej półki - ja na AF naszej ulubionej firmy nie narzekam w R5 po prostu działa i działa wyśmienicie - a jak tam z Zf nadal użytkownicy narzekają na lagowanie? a co z innymi korpusami?
co do Af to
https://www.youtube.com/watch?v=bZK47sOg1iE&t=741s
facet w linku wypowiada się na temat i porównuje z nikonami - i jak myślicie co wyszło?
I tyle w temacie :) zreszta to obiegowa opinia,że AF canona bije się z soniaczami a reszta w tyle. Jeśli dla kogoś af nie jest kluczowy, to może jeszcze w lustrzankach bez problemu funkcjonować.
Ciekaw jestem jakich promek na 'stara' R5 mozna sie teraz spodziewać...
Canon’s NEW Auto Focus is MIND-BLOWING!!! CRUSHES Sony & Nikon!
https://www.youtube.com/watch?v=Wg_yrAqlMYQ
Rewelka. Pomogę ci. Z6 jest jeszcze gorszy od Z6II i zupełnie sie nie nadaje. Zauważyłeś istnienie Z9, Z8, Zf, Z6 III czy ci nie pasują do teorii o złym AF w Nikonie i wypierasz sobie ich istnienie?
Czy jak dyskutujesz o jakości AF w Canonie to rozmawiasz o RP czy jednak o R3?
Dlaczego przez fanów Nikona? Głównie przez fanów Sony (znasz candara?) Nie da sie ukryć, że matryce produkowane przez Sony są lepsze.
Oczywiście dxo nie uznajecie. Masz tu ranking (nie samo DR) aparatów (matryc w nich użytych), wybierz sobie pierwszych trzech producentów, C, N, S. trzeba sporo przewinąć by znaleźć pierwszego Canona (R3 - na ... czternastym miejscu, za sześcioma Nikonami i ośmioma Sony) którego wywindował rekordowy wynik dotyczący wysokiego ISO, bo ma duże piksele (24 Mpx). Ten model Canona pod tym względem jest nr 1 rankingu.
https://www.dxomark.com/Cameras/
No to może nie dxo tylko nasi optyczni?
Canon R5 - DR 9.0 EV https://www.optyczne.pl/457.8-Test_a...a_tonalna.html
Nikon Z7 II - DR 9,8 EV https://www.optyczne.pl/462.8-Test_a...a_tonalna.html
marketing ma wielką siłę, a jeśli dane nie pasują do tezy to tym gorzej dla danych na wykresie współczesne pełnoklatkowe (nie archeologiczne) korpusy canona i nikona, można umieścić więcej ale będzie mało czytelne, dla ułatwienia dodam że im wyżej na wykresie jest punkt tym większy jest DR korpusu przy danym ISO - punkty od korpusów canona sa wyżej czy niżej od korpusów nikona?
Załącznik 17789
No to precyzja i konkret: chwilę później osoby z podobnym punktem widzenia wsiadają do swojego autka i świadomie wjeżdżają na ulice pod prąd ;)
--- Kolejny post ---
Zostałem wywołany? :) Bardzo dziękuję za głos rozsądku na forum dotyczący innych systemów. Sprostuję jedynie, że jestem fanem KAŻDEGO systemu (nie tylko obecnie używanego).
Problem leży gdzie indziej. Większość (nie mówię, że wszyscy) zamyka się wyłącznie w swoim systemie i nigdy nie używało aparatów oraz obiektywów z innych systemów niż swój własny, któremu są wierni od czasów prehistorycznych. Dlatego polegają na opiniach użytkowników danego modelu aparatu i testach osób, które są (delikatnie ujmując) mało wiarygodne. Wynikowo nie mają ŻADNYCH własnych doświadczeń z ZAKRESEM DYNAMICZNYM generowanym przez aparaty w innych systemach bo nigdy nie wywołali żadnego RAWa z innego aparatu niż swój własny. Analogicznie rzecz ma się z AFem. Do historii przeszły już testy Nikona Z6, którego po aktualizacji oprogramowania można było wrzucić do kosza ale cały czas pokutuje przekonanie o rzekomo "słabym" AF-ie w puszkach Nikona powielane również na tym forum. O tym, że co poniektórzy nie potrafią wykorzystać możliwości AF-a w swojej puszce nawet nie wspomnę, bo to norma.
Tak więc gawędziarzy, którzy nigdy nie wyściubili nosa poza swój system i bazują wyłącznie na wykresach i opisach z netu jest wielu ;)
Drobna uwaga gwoli wyścigu Canon/Sony (bo matryce Nikona to Sony, niezależnie od tego jak bardzo Nikon by chciał to ukrywać).
Przez bardzo długi czas Canon został mocno w tyle w technologii matryc. Nie ma co się oszukiwać ostatnie lustrzanki i pierwsze bezlustra budowane na odgrzewanych kotletach to była porażka.
Wraz z nowymi konstrukcjami (chyba R5 ma pierwszą nową matrycę) zrobiło się zdecydowanie lepiej. I też trzeba powiedzieć, że pewnie dlatego, że Sony nie ma już gdzie "uciekać". Nie da się już zrobić mniej szumiących matryc w technologii CMOS - dlatego wyniki są porównywalne z dokładnością do 0,5 EV.
Dziś walka przeniosła się na pole szybkości odczytu i utrzymaniu poziomu DR przy znacznie bardziej skomplikowanej elektronice w matrycach BSI i Stacked.
p,paw
Drobna uwaga: nie tylko Nikon kupuje technologię od Sony Semiconductors (Nikon robi to od 20 lat), ale robią to również inni producenci sprzętu fotograficznego, m.in. Canon, Fujifilm, Hasselblad, Leica, Panasonic, Phase One czy Pentax.
BTW
Redakcja Nikon Rumors na podstawie informacji Techinsights opracowała analizę matrycy, którą jest w środku Nikona Z9. Według nich jest to model IMX609AQJ, czyli pełnoklatkowy sensor warstwowy o całkowitej rozdzielczości 45,7 Mpix wykonany w technologii BSI. Nikon Z9 ma w środku matrycę Sony
no właśnie, te różnice na wykresach są pomijalne w praktyce
Zauważyłem, że wyścig w foto zaczyna przypominać sytuację w samochodach. Która marka jest najlepsza: Audi, BMW, Mercedes? - to było chyba w "Top Gear" - przy określonych pieniądzach nie ma lepszych i gorszych samochodów, natomiast ważne jest aby klient z salonu wychodził z przekonaniem, że kupił najlepszy! I tego się wszyscy trzymamy i dzięki temu forum żyje!
Chodzi mniej więcej o to, że Nikon nigdy oficjalnie nie powiedział, że używa matryc Sony. Zawsze to były wypowiedzi w stylu "Nikon sam zaprojektował, produkcję wykonało Sony", "Autorski projekt Nikona". Natomiast testy i pomiary oczywiście pokazywały, że tak na prawdę są to matryce o dokładnie takiej samej konstrukcji jak te budowane dla innych dostawców lub też na potrzeby wewnętrzne.
Fuji na przykład nie ma problemu z powiedzeniem, że używa matryc produkowanych przez Sony.
Jest oczywiście jedna rzecz, na którą taki Nikon czy Fuji może mieć wpływ - filtr RGB. Dobór barwników, widma dla poszczególnych kanałów może się różnić, bo filtr ten nie jest elementem integralnym matrycy. Możliwe, że montuje go już sam Nikon czy Fuji. Stąd też nieco inna "inżynieria" koloru pomiędzy tymi dostawcami.
Canon poszedł swoją drogą - postanowił budować matryce samemu pomimo, że w pewnym momencie został bardzo, bardzo w tyle. Pierwsza matryca BSI od Canona pojawiła się zdaje się że 5-6 lat po tym jak technologię tą opanowało Sony.
Podobnie z konstrukcja Dual-gain. Wydaje mi się, że R5 jest pierwszą matrycą Canona posiadająca podwójne bazowe ISO, a w Sony ta konstrukcja zadebiutowała zdaje się w A7mk2 i A6300.
Pozdrówka,
Paweł.
Głupi przykład: pokaż mi choć jeden oficjalny artykuł na przyznanie się Canona, że wzięli wizjer od Sony. Nie będę szukać teraz oficjalnych informacji, czy Hessel i Leica piszą na swoich stronach o tym gdzie kupują matryce, bo tak szczerze to mam to gdzieś. Mnie jako użytkownika jakiegoś body mało interesuje, czy matryce zrobiło Sony, Samsung, Tower Jazz czy może jeszcze ktoś inny. Ważne są dla mnie jej wyniki. Canon jako projektant i producent swoich matryc powinien mieć mniejsze koszty niż taki Nikon, który wchodzi do sklepu z matrycami i mówi "to biorę, zapakujcie". Te mniejsze koszty pewnie przekładają się na mniejszą cenę korpusów, prawda?
W sumie ciekawie i z uśmiechem się czyta Twoje wypowiedzi, dzisiaj piszesz "Nikon nigdy oficjalnie nie powiedział", a jeszcze jakiś czas temu twierdziłeś, że "oficjalnie się do tego przyznał"... Panujesz w ogóle nad tym co piszesz?
Obstawiam, że powiazania umowne i patentowe przy produkcji matryc dla Nikona przez Sony Semicoductor wykraczają grubo przed Twoje "używa matryc Sony". Myślę, że Sony też korzysta na tej współpracy. Gdyby nie było w tym choć cienia prawdy, to Sony szybko by to zdementowało Najmanem:
https://www.youtube.com/watch?v=7o-GNrUYJac&t=7s&ab_channel=Nic%C5%9BmiesznegoXD
Tymczasem Nikon jako pierwszy dostaje nowe matryce partially stacked, bo zrobił ładne oczka? Do tego kupili REDa, poczytaj jaką technologię ma RED jeśli chodzi o matryce.
Trochę luzu kolego.
Twój Nikon to świetny aparat. Na prawdę.
Akurat to że posiada matrycę od Sony to komplement a nie epitet. Więc ta przemowa w obronie długości zupełnie niepotrzebna.
Ja tym bym wolał żeby w Canonie siedziała matryca od Sony. Dla mnie to byłby sweet spot.
p,paw
Kolego, jestem luźny. Twój Canon to też świetny aparat. Naprawdę.
Chyba nic nie zrozumiałeś z mojego postu.
Po co w R5II by miała być matryca produkcji Sony? Canon rozbił nią przecież bank, jest świetna - choć na razie na papierze - ale wierzę, że w normalnych testach będzie tak samo rewelacyjna.
Też w to wierzę. Pisałem już w tym wątku, że matryce CMOS dobiły do "dna" - Canon też dogonił, po jakiś 5 latach. Tak więc rzeczywiście - dziś to nie miało by uzasadnienia. Gdyby zdecydowali się na to 5 lat temu, mogli by je poświęcić na doskonalenie innych elementów swoich puszek. Z drugiej strony konkurencja to najzdrowsza sprawa na świecie, więc pewnie dobrze, że tak się nie stało.
Z tą "pół-stacked" w ciekawa sprawa. Matryca w sumie stacked nie jest - tak na prawdę stacked są wyłącznie przetworniki ADC, które wylądowały pod(a nie obok) interfejsami wzmacniaczy. Więcej marketingu niż użytku z tego, ale pomysł pewnie był Nikona.
p,paw
Tak samo uważam. Doszli aktualnie do ściany, teraz jest wyścig na szybkość przy jak najmniejszej stracie DR. Tylko dla nas jako użytkowników przy aktualnej matrycy R5II czy Z8 to nie będzie już większych różnic. Więcej megapikseli nie potrzebuję, aktualne 45 często i tak jest overkillem w większości zdjęć. Obecne aparaty tej klasy wydają się bardzo kompletne.
Zgadza się, na zdrowej konkurencji możemy skorzystać tylko my jako klienci. Kibicuję Panasonicowi, aby jednak ich dział foto przetrwał. Zawsze to kolejny duży gracz, szczególnie, że w tym przypadku stoi za nimi L-Mount Alliance.
Możliwe też, że zwyczajnie grubo posmarowali, aby te matryce dostać jako pierwsi. Tylko czy ich stać na takie szastanie pieniędzmi jak jeszcze niedawno przechodzili mocną restrukturyzację...
Więcej marketingu niż użytku? No niekoniecznie. Dzięki temu zbliżyli się do czasu odczytu R6II. Nie wiemy też jak wyglądają koszty produkcji matrycy partially stacked w porównaniu do stacked.
Myślę (choć raczej jestem pewien) że koszty produkcji są znacząco jak nie gigantycznie niższe. Da się to zrobić bardziej tradycyjną technologią niż budowa matrycy full-stacked. Nie sądzę aby jakoś zasadniczo wpływała ta konstrukcja na szybkość odczytu, ale na pewno wpływa na poziom szumu (co pośrednio na odczyt też wpływa, bo można "podkręcić" bardziej przetworniki ADC). Bardzo dobry pomysł na klasę ekonomiczną plus.
Z marketingiem chodziło mi o sformułowanie "stacked". Zrobiło się to popularne stwierdzenie, choć w tym wypadku mocno naciągane.
p,paw
--- Kolejny post ---
Tymczasem, na DPReview pokazała się spora ilość zdjęć z R5mk2 (preprod) wraz z RAW'ami do pobrania.
https://www.dpreview.com/samples/406...sample-gallery
p,paw
Pełna zgoda co do całości :)
Myślę, że następnym przystankiem będzie GS. Tylko czy ta walka będzie dla nas też tak emocjonująca i czy coś zmieni w fotografii? Mam pewne obawy ;)
Spojrzałem sobie Rawdiggerem na te pliki.
W związku z tym, że na tej matrycy są gigantyczne obszary maskowane (50mpx vs 45mpx użyteczne) ale w RAW najwyraźniej rejestrowany jest cały obszar - to już teraz można ustalić jak to szumi.
Na niskich ISO szumi bardziej niż R5. Wyżej jest bardzo porównywalnie.
Tak na szybko, odniesienie:
https://photonstophotos.net/Charts/R...%20EOS%20R5_14
ISO 100: R5 = 1.32 DN, R5mk2 = 2.22 DN
ISO 320: R5 = 5.20 DN, R5mk4 = 7.80 DN
--- próg DUAL-GAIN ---
ISO 400: R5 = 1.6 DN, R5mk2 = 8.32 DN !!!
ISO 800: R6 = 4.28 DN, R5mk2 = 6.01 DN
ISO 1600: R5 = 8.11 DN, R5mk2 = 7.75 DN
ISO 3200: R5 = 15.02 DN, R5mk2 = 15.78 DN
Możliwe, że R5mk2 ma przesaunięty próg Dual-gain, albo w ogóle go nie ma - choć poziom bieli w RAW wyraźnie wskazuje na ISO 400.
p,paw
Nikon School Trainer Ricci Chera twierdzi: "The partially stacked full frame sensor in the Nikon Z6 III allows for much faster readout speeds over the Nikon Z6 II. This faster readout helps to reduce rolling shutter, increase resolution and frame rates in video and improve performance when shooting still images.
A partially stacked sensor is not as fast as the fully stacked sensor in the Z8 and Z9, however the Z6 III has the fastest sensor readout in its class."
Problem leży w zapatrzeniu w sprzęt. Nie rozumiem co zmieni patrzenie na inne systemy? Zamiast podniecaniem się wykresami i peanami nad systemem X, będzie podniecanie się wykresami i peanami systemu Y. Jak wykres w systemie Y będzie lepszy od X a ja mam system X to będzie marsz do Y. Co więc zmieni to Twoje "otwarcie na inne systemy"???
Mnie ciekawi ilu biorącym tutaj w dyskusji uciekło zdjęcie życia bo odczyt z matrycy był o X ms za wolny, albo DR był za słaby albo AF nie był dość dobry. Ile osób drukuje zdjęcia i wystawia je na wystawach a nie pokazuje na kijowo skompresowanych mediach społecznościowych, gdzie oglądane są na małych smartfonach gdzie guzik widać. Radzę pochodzić do galerii i pooglądać te świetne zaszumione, nieposiadające ostrości żylety zdjęcia i zastanowić się czemu to są świetne zdjęcia. Bilety na wystawy kosztują ułamek tego sprzętu, o który tak się tu kłócicie ;)
a ja nie chcę w Canonie matrycy Sony bo będę musiał walczyć z kolorami, jak tam :p