-
Odp: Ludzie zmieniają system?
a następca d850 (d900???)będzie pewnie jeszcze lepszy więc może warto zaczekać xD?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
a następca d850 (d900???)będzie pewnie jeszcze lepszy więc może warto zaczekać xD?
... a jego następca będzie pewno jeszcze lepszy więc może warto zaczekać na następcę następcy ?
jp
-
w sumie to nie głupi pomysł
czekanie na następce następcy nic nie kosztuje w odróżnieniu od ceny którą musimy zapłacić teraz za nowinki
jak patrze na ceny nowych gadżetów ze stajni Sony czy Fuji...
-
Moje obserwacje w temacie są takie, że wzrost ilości użytkowników lustrzanek w ostatnich latach wziął się głównie z mody, a nie potrzeby. Moda ta już przeminęła. Mówię tutaj o środowisku w jakim ja się obracam, czyli wycieczkowicze-wczasowicze. Jeszcze parę lat temu w górach prawie każdy miał aparat, a im większy aparat, tym większy "prestiż" ;) Obecnie aparatów zostało niewiele. Najbardziej ucierpiał segment małych kompaktów, praktycznie całkowicie zostały zastąpione smartfonami. Ilość użytkowników lustrzanek również bardzo zmalała względem tego co było parę lat temu. Pociąg do luster brał się stąd, że ktoś zobaczył fajne zdjęcia, pytał się czym robione i zakładał, że jak kupi sobie taki sam aparat, to zrobi równie dobre zdjęcia. Rzeczywistość okazywała się mniej różowa. Część osób niezadowolonych z efektów zwalała wszystko na sprzęt... a bo obiektyw kitowy, a bo amatorska puszka... ostatecznym rozwiązaniem miała być magia FF i doskonałość eLek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
ostatecznym rozwiązaniem miała być magia FF i doskonałość eLek.
odnoszę wrażenie, że dzisiaj takim rozwiązaniem jest brak lustra i mniejsza waga sprzętu... a zdjęcia jakie były takie są.
-
sprocket73, gdzieś Ty się podziewał?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
Moje obserwacje w temacie są takie, że wzrost ilości użytkowników lustrzanek w ostatnich latach wziął się głównie z mody, a nie potrzeby. Moda ta już przeminęła. Mówię tutaj o środowisku w jakim ja się obracam, czyli wycieczkowicze-wczasowicze. Jeszcze parę lat temu w górach prawie każdy miał aparat, a im większy aparat, tym większy "prestiż" ;) Obecnie aparatów zostało niewiele. Najbardziej ucierpiał segment małych kompaktów, praktycznie całkowicie zostały zastąpione smartfonami. Ilość użytkowników lustrzanek również bardzo zmalała względem tego co było parę lat temu. Pociąg do luster brał się stąd, że ktoś zobaczył fajne zdjęcia, pytał się czym robione i zakładał, że jak kupi sobie taki sam aparat, to zrobi równie dobre zdjęcia. Rzeczywistość okazywała się mniej różowa. Część osób niezadowolonych z efektów zwalała wszystko na sprzęt... a bo obiektyw kitowy, a bo amatorska puszka... ostatecznym rozwiązaniem miała być magia FF i doskonałość eLek.
A ja wszędzie widze ludzi z lustrami. W tym tygodniu na Kasprowym np dziewczyna robiła jakimś korpusem xxxD z kitem zdjęcia pieknych widoków, lampa az się zagrzała. Druga rodzinka tak dlugo ustawiala lustrzankę, że koniec konców zdjęcie zostało zrobione czymś na kijku do selfie. Spotkałem tez na Kasprowym fotografa pary mlodej z 17-40L. Na 3 koronach mila para zrobila mi dobre zdjęcie moim lustrem a ja w podzięce zrobiłem im ich aparatem - Canon A70 albo czymś podobnym. Aż milo było brac w ręce cos tak lekkiego po oddaniu w ich mojego klocka :) W górach bardzo duzo osób chodziło z lustrzankami
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
odnoszę wrażenie, że dzisiaj takim rozwiązaniem jest brak lustra i mniejsza waga sprzętu... a zdjęcia jakie były takie są.
albo jeszcze slabsze :) skoro pół klatki ma robić takie same zdjęcia jak cała klatka :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
... kosztuje w odróżnieniu od ceny którą musimy zapłacić teraz za nowinki
jak patrze na ceny nowych gadżetów ze stajni Sony czy Fuji...
Szczerze, to nie jest to do końca prawda. Obiektywy Sony wcale nie odstają cenowo od "L"ek Canona czy obiektywów Nikona. Co prawda posiadacze lustrzanek korzystają z "tanich" obiektywów Sigmy, ale nawet biorąc pod uwagę segmenty semi-pro i pro to i tak Canon i Nikon mają droższe puchy. Nie wiem skąd się w sumie wzięło przekonanie, że Sony jest droższe.
Prawda jest taka, że drogim systemem to jest Leica i o ile sam połasiłbym się na SL i obiektywy systemowe (gdyby było mnie na to stać) o tyle za sporą ilość innych modeli płaci się głównie za logo "Leica" niż za super jakość zdjęć i ergonomie.
-
Na blogu
Photography Blog by Miami Celebrity Portrait Photographer Brian Smith
jest porównanie (do innych celów) odpowiednich obiektywów FE Sony, EF Canona i Nikona w 14 różnych typach.
Są też aktualne ceny.
Średnie ceny tych obiektywów to :
Sony 1366 $
Nikon 1251 $
Canon 1266 $
Trzeba uwzględnić że obiektywy systemu FE zostały wprowadzone do sprzedaży w 2013 roku, są to konstrukcje nowe przystosowane do matryc o dużej gęstości a w konsekwencji dające lepszą jakość techniczna zdjęć z tymi matrycami.
Sigma "włączyła się" do segmentu Sony EF, jeszcze w tym roku wypuści 4 typy zaprojektowane dla bezlusterkowców o dużej gestości matryc i sukcesywnie ma pokryć cały zakres zapotrzebowań
jp
-
^^ Ponoc w przyszłym roku w Word Press Photo pojawi się kategoria Ostrość, Jakość wydruku oraz Najlepszy DR. Wszystkie nagrody zgarnie Sony ;)
Ja już nie wiem czy to jest śmieszne czy straszne...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
^^ Ponoc w przyszłym roku w Word Press Photo pojawi się kategoria Ostrość, Jakość wydruku oraz Najlepszy DR. Wszystkie nagrody zgarnie Sony ;)
Ja już nie wiem czy to jest śmieszne czy straszne...
Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest śmieszne/straszne ?
I .... dlaczego ?
1.
Że nowsze konstrukcje obiektywów projektowane dla matryc o dużej gęstości dają lepszą ostrość/DR na zdjęciach z tymi matrycami niż obiektywy nie projektowane do tych celów ?
2.
Że aparaty z większą gęstością matryc dają zdjęcia o większej ostrości ?
3.
Że są przyjęte standardy oceny jakości aparatów i obiektywów ?
4.
...... ?
Takie są fakty.
jp
-
niech zgarnia, co Cie to
każdy ma swoje 5 minut
-
śmieszna jest wiara w marketing i cyferki, a ogólnie to dobrze że jest konkurencja, co do tych nowoczesnych obiektywów to konkurencja (wszelaka) zaczyna sobie radzić (ale z trudem) z tak nowymi konstrukcjami jak 17-40 który nadal wypada świetnie na tle konkurencji.
-
Z 17-40L to bym tak nie galopował:) Jest tanie i lekkie, ale nowsze 16-35 F4 L to już inna liga rozdzielczości i przepaść w korekcji wad obrazu. Nie ta epoka, na 5d to szkło dawało radę, ale już na 5dsR wątpię.
-
Mnie Jan Pawlak prawie już przekonał do zmiany na soniacza. Czy? Ano tą informacją, że sigma zrobi do końca roku 4 obiektywy do tego sytemu. Jak już sigma zrobi te szkła, to znaczy że tam musi być jakaś cywilizacja. Ciekawe czy sony zmieni z tej okazji bagnet na kolejny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Mnie Jan Pawlak prawie już przekonał do zmiany na soniacza. Czy? Ano tą informacją, że sigma zrobi do końca roku 4 obiektywy do tego sytemu. Jak już sigma zrobi te szkła, to znaczy że tam musi być jakaś cywilizacja. Ciekawe czy sony zmieni z tej okazji bagnet na kolejny.
Może zrobić średni format;) Jakieś patenty już na to mają;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Może zrobić średni format;) Jakieś patenty już na to mają;)
Nikon d810 na ISO64 to już jakość jak średni format (no, z wyjątkiem rozdzielczości 36 a nie 50 mpix).
-
Jedno mi nie daje spokoju czemu ludzie jeszcze kupują Canona, a podobno kupują - bo ploty mówią że Canon ma nawet w granicach 60% rynku aparatów z wymienną optyką. Ciągle nie rozumiem tego owczego pędu do kupowania takiego badziewia. Tyle się pisze że najważniejszy jest DR i do tego ostrość szkieł. I jeszcze ten beznadziejny balast w postaci lustra i przestarzałego AFa. Niepojęte jak można tego wszystkiego nie wiedzieć i popełniać takie kardynalne błędy zakupowe :roll:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Na blogu
Photography Blog by Miami Celebrity Portrait Photographer Brian Smith
jest porównanie (do innych celów) odpowiednich obiektywów FE Sony, EF Canona i Nikona w
14 różnych typach.
Są też aktualne ceny.
Średnie ceny tych obiektywów to :
Sony 1366 $
Nikon 1251 $
Canon 1266 $
Trzeba uwzględnić że obiektywy systemu FE zostały wprowadzone do sprzedaży w 2013 roku, są to konstrukcje nowe przystosowane do matryc o dużej gęstości a w konsekwencji dające lepszą jakość techniczna zdjęć z tymi matrycami.
Sigma "włączyła się" do segmentu Sony EF, jeszcze w tym roku wypuści 4 typy zaprojektowane dla bezlusterkowców o dużej gestości matryc i sukcesywnie ma pokryć cały zakres zapotrzebowań
jp
Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.
-
Do tych 60% nie dotarł jeszcze żaden akwizytor dxomark lub też owe 60% ma ograniczone zaufanie do metod testowych opracowanych przez francuską firmę. Jak powszechnie wiadomo Francuzi ewentualnie mogą robić bagietki i uciekać przed Niemcami (o ile akurat nie kolaborują), ale nie powinni mieszać się do techniki (chyba, ze potrzebna jest komuś gilotyna).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Z 17-40L to bym tak nie galopował:) Jest tanie i lekkie, ale nowsze 16-35 F4 L to już inna liga rozdzielczości i przepaść w korekcji wad obrazu. Nie ta epoka, na 5d to szkło dawało radę, ale już na 5dsR wątpię.
chwilowo mam akurat oba te obiektywy :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.
Ale problem polega na tym, że do naszego szanownego Kolegi JP tylko takie manipulowane dane przemawiają. A wystarczy wziąć pod uwagę, że fotografia to nie tylko techniczne aspekty, ale i sztuka. I zamiast dxo obejrzeć Kieślowskiego Dekalog (1).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
dziwne zawsze jak patrzę na ceny optyki to mi wychodzi odwrotnie znaczy sony jest droższe, albo nie ma co porównać bo sony ma akurat lukę w ofercie.
-
Jak patrzę na (zacne) wysiłki biednego Sony to przypominam sobie zawsze fakt, że w Japonii (w Japonii!) Canon sprzedaje więcej bezlusterkowców (bezlusterkowców!) niż Sony.:shock: Gdzie jest sprawiedliwość ja się pytam?:o
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jedno mi nie daje spokoju czemu ludzie jeszcze kupują Canona, a podobno kupują - bo ploty mówią że Canon ma nawet w granicach 60% rynku aparatów z wymienną optyką. Ciągle nie rozumiem tego owczego pędu do kupowania takiego badziewia. Tyle się pisze że najważniejszy jest DR i do tego ostrość szkieł. I jeszcze ten beznadziejny balast w postaci lustra i przestarzałego AFa. Niepojęte jak można tego wszystkiego nie wiedzieć i popełniać takie kardynalne błędy zakupowe :roll:.
ja póki co to jestem obrazkiem tego Fuji rozczarowany
mając oba aparaty co chwila nimi pstrykam i Fuji daje słabe foty
co prawda jeszcze go nie rozgryzłem :?
Canon na razie miażdży rywala.. ale Fuji jest takie małe,zwiewne i lekkie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
chwilowo mam akurat oba te obiektywy :mrgreen:
Który zostawisz? Jak cena za jakość to wiadomo, że 17;) Przerobiłem kilka ultra zoomów i zostałem przy... Sigmie 20 Art.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jak patrzę na (zacne) wysiłki biednego Sony to przypominam sobie zawsze fakt, że w Japonii (w Japonii!) Canon sprzedaje więcej bezlusterkowców (bezlusterkowców!) niż Sony.:shock: Gdzie jest sprawiedliwość ja się pytam?:o
Tym się nie sugeruj, przecież oni się w ogóle na sprzęcie do fotografii nie znają :oops:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Canon to dobra renoma, tradycja, marka na rynku.
Tyle ze "przespała" powstanie/początek gwałtownej ekspansji nowej technologii i pojawili się na rynku agresywni konkurenci, w lepszej jakości obiektywów Sigma a w matrycach oraz bezlusterkowcach i obiektywach do nich Sony.
I w dodatku ma bardzo rozbudowany segment aparatów/lustrzanek dla początkujących (Sony praktycznie go nie ma) który jest pożerany przez smartfony.
Mam nadzieję że Canon nadrobi opóźnienie i nie zostanie zepchnięty do niszy produktowej/sprzedażowej z powodu rozwoju/zmiany technologii (tak jak kiedyś "zrobiła to" Leica, niekwestionowany lider sprzedaży przed_lustrzankowych aparatów fotograficznych).
Powinna wypuścić szybko bezlustrkowca klasy co najmniej A6000/A6500 lub lepiej A7 II wraz z obiektywami dla matryc o dużej gęstości pikseli
Sony jest już numerem 2 w sprzedaży aparatów z wymienną optyka, (na świecie, statystki roczne)
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Który zostawisz? Jak cena za jakość to wiadomo, że 17;) Przerobiłem kilka ultra zoomów i zostałem przy... Sigmie 20 Art.
dlam mnie uwa to podstawowy obiektyw więc zostawię lepszy :), u mnie stałka w tym zakresie odpada (pewnie bardziej mentalnie bo i tak najcześciej focę na szerokim końcu) muszę mieć zooma.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no popatrz a jak czytam wątek na nikoniarzach czy inne posty na forum to mi wychodziło że fuji zjada canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale problem polega na tym, że do naszego szanownego Kolegi JP tylko takie manipulowane dane przemawiają. A wystarczy wziąć pod uwagę, że fotografia to nie tylko techniczne aspekty, ale i sztuka. I zamiast dxo obejrzeć Kieślowskiego Dekalog (1).
piszesz :
.... tylko takie manipulowane dane przemawiają.
Nic prostszego
Znajdź po prostu lepszy sposób na komentarz całościowy/globalny do oceny :
Obiektywy Sony wcale nie odstają cenowo od "L"ek Canona czy obiektywów Nikona.
skoro mowa w komentarzu o "wszystkich" obiektywach Canona, Sony i Nikona.
Brian Smith pogrupował w 14 typów odpowiednie/odpowiadające sobie obiektywy Sony, Canona i Nikona
Ja zsumowałem ich ceny według producentów i wyliczyłem cenę dla "średniego" obiektywu danego producenta
Ocena całościowa/globalna
Chętnie się nauczę/zobaczę.
Mam nadzieję
że w tym przypadku fraszka (nieco zmieniona) nie będzie na miejscu :
Krytyk i impotent z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi
Czekam na Twój sposób oceny
jp
PS
Przy okazji napisz bym zrozumiał co rozumiesz w tym sposobie przez zmanipulowanie czy też bym zrozumiał że nie wiesz co to słowo oznacza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tyle ze "przespała" powstanie/początek gwałtownej ekspansji nowej technologii i pojawili się na rynku agresywni konkurenci, w lepszej jakości obiektywów Sigma a w matrycach oraz bezlusterkowcach i obiektywach do nich Sony.
I w dodatku ma bardzo rozbudowany segment aparatów/lustrzanek dla początkujących (Sony praktycznie go nie ma) który jest pożerany przez smartfony.
Gdyby Canon od poczatku miał matryce z poziomem DR Sony Czy Nikona to niczego by nie przespał. Szkła miał i ma bardzo dobre. Do tego cała masa tanich szkieł i używek, czego Sony i Sigma nie ma. Dla Ciebie kastracja lustra to nowa technologia. Ok ja się zgadzam. Ale dla wielu wielkość mydła, uruchamianie aparatu w 2 sekundy, żenująca bateria i wystająca matryca podatna na łapanie syfów nie jest szczytem technologii. Sony i Fuji zxreowali Leice, bo wiedzieli, że nie mają startu w segmencie luster. Tyle w temacie. Przetrzyj oczy od tego DXO ostrości i tych megapixeli to nie jest fotografia, tylko onanizm sprzętowy a trolowanie w każdym możliwym poście o "wielkości Sony" i jego "tanich obiektywach" staje się żenujące i raczej nie przystoi komuś w Twoim wieku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Gdyby Canon od poczatku miał matryce z poziomem DR Sony Czy Nikona to niczego by nie przespał. Szkła miał i ma bardzo dobre. Do tego cała masa tanich szkieł i używek, czego Sony i Sigma nie ma. Dla Ciebie kastracja lustra to nowa technologia. Ok ja się zgadzam. Ale dla wielu wielkość mydła, uruchamianie aparatu w 2 sekundy, żenująca bateria i wystająca matryca podatna na łapanie syfów nie jest szczytem technologii. Sony i Fuji zxreowali Leice, bo wiedzieli, że nie mają startu w segmencie luster. Tyle w temacie. Przetrzyj oczy od tego DXO ostrości i tych megapixeli to nie jest fotografia, tylko onanizm sprzętowy a trolowanie w każdym możliwym poście o "wielkości Sony" i jego "tanich obiektywach" staje się żenujące i raczej nie przystoi komuś w Twoim wieku.
Zaczynasz już cytować swoje myśli, to zły objaw, jak tak dalej to będziesz musiał zacząć chodzić do ortopedy !
I to w Twoim wieku ?!
Pokaż gdzie pisałem :
- o tanich obiektywach Sony ?
- wielkości Sony ?
Akurat megapiksele i ostrość na zdjęciu są mi potrzebne.
I tyle
jp
PS
Leica (dawno temu) była niekwestionowanym numer 1 w sprzedaży aparatów.
Gdy pojawiły się pierwsze (mało udane) lustrzanki to zignorowali to zjawisko.
Ale lustrzanki gwałtownie zaczęły zdobywać rynek więc we wszystkich światowych gazetach dali całostronicowe ogłoszenie że "jeśli lustrzanki osiągną jakość do jakiej przyzwyczaili się klienci Lecia to Leica taki aparat wypuści."
Czytałem je.
Po jakimś czasie wypuścili lustrzankę, słabej jakości/technologii w porównaniu do już obecnych na rynku, zostali zepchnięci do niszy sprzedażowej, nie odzyskali już nigdy potęgi w wolumenie sprzedaży aparatów foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Co konkretnie wypada gorzej wg ciebie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Proponuję byś :
- zrobił te same zdjęcia RAW oboma puszkami
- wywołał w wywoływarce która ma zaimplementowane profile obu puszek/obiektywów
- "przeciągnął" przez ten sam preset
i wtedy dopiero porównywał i wyciągał wnioski
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
...
Leica (dawno temu) była niekwestionowanym numer 1 w sprzedaży aparatów...
Mówisz o ilości? Jakieś dane na poparcie tego stwierdzenia? Z góry dziękuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Ja to pamiętam z opowiadań przyjaciela ojca który był fotografem/fanem/zbieraczem Leica.
To on miał 2 różne gazety z tym ogłoszeniem
By móc potrzymać jakiś aparat musiałem myć wpierw ręce.
Musisz poszukać w necie (głównie niemieckim) ale optyczni też mieli cykl o Leica.
jp
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ja to pamiętam z opowiadań przyjaciela ojca który był fotografem/fanem/zbieraczem Leica.
To on miał 2 różne gazety z tym ogłoszeniem
By móc potrzymać jakiś aparat musiałem myć wpierw ręce.
Musisz poszukać w necie (głównie niemieckim) ale optyczni też mieli cykl o Leica.
jp
Czyli wobec Ciebie wszyscy muszą wszystko udowadniać w oparciu o rzetelne i niepodważalne wyniki badań, ale Tobie trzeba wierzyć biorąc za podstawę mgliste wspomnienia z odległego dzieciństwa? Stajesz się takim dxo.
-
Jak juz powracamy do przeszlosci, pamietam jak ogladalem jakiegos soniacza chyba nex'a. Sciagam obiektyw a tam... matryca! Perwsza mysl byla taka: "ile to syfu musi lapac". Potem przez glowe przelecialy mi ceny sensor swabow i juz mi sie odechcialo bezlusterkowca.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jak juz powracamy do przeszlosci, pamietam jak ogladalem jakiegos soniacza chyba nex'a. Sciagam obiektyw a tam... matryca! Perwsza mysl byla taka: "ile to syfu musi lapac". Potem przez glowe przelecialy mi ceny sensor swabow i juz mi sie odechcialo bezlusterkowca.
Tak źle to nie jest. Olympus ma bardzo dobry system czyszczenia matrycy. Jak podejdziesz do niego z sensorswabem na mokro to masz spore szanse na serwis - zresztą to prawdodobnie dotyczy kazdego systemu, gdzie masz wielosiową stabilizowana matrycę (a producent nie daje opcji zablokowania matrycy z powodów wiadomych).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Teraz, wg. ekspertów czyści się matryce tak jak soczewki.
Wierzę, ale .... swoją czyszczę ostrożniej
Prawdą jest że łapie więcej niż 5D3, niewiele ale jednak.
Choć może to u mnie wynikać z faktu że zrezygnowałem z zoomów, częściej otwieram
jp
-
Jak sie teraz czysci stabilizowana matryce z np. plam oleju?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jak sie teraz czysci stabilizowana matryce z np. plam oleju?
Nikon nie ma stabilizowanych matryc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nikon nie ma stabilizowanych matryc.
Dobre :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Leica (dawno temu) była niekwestionowanym numer 1 w sprzedaży aparatów.
Gdy pojawiły się pierwsze (mało udane) lustrzanki to zignorowali to zjawisko.
Ale lustrzanki gwałtownie zaczęły zdobywać rynek więc we wszystkich światowych gazetach dali całostronicowe ogłoszenie że "jeśli lustrzanki osiągną jakość do jakiej przyzwyczaili się klienci Lecia to Leica taki aparat wypuści."
Czytałem je.
Po jakimś czasie wypuścili lustrzankę, słabej jakości/technologii w porównaniu do już obecnych na rynku, zostali zepchnięci do niszy sprzedażowej, nie odzyskali już nigdy potęgi w wolumenie sprzedaży aparatów foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
https://translate.google.pl/translat...-text=&act=url
https://translate.google.pl/translat...e%2F2443705%2F
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Gdyby Canon od początku miał matryce z poziomem DR Sony Czy Nikona to niczego by nie przespał. Szkła miał i ma bardzo dobre. Do tego cała masa tanich szkieł i używek, czego Sony i Sigma nie ma. Dla Ciebie kastracja lustra to nowa technologia. Ok ja się zgadzam. Ale dla wielu wielkość mydła, uruchamianie aparatu w 2 sekundy, żenująca bateria i wystająca matryca podatna na łapanie syfów nie jest szczytem technologii. Sony i Fuji zxreowali Leice, bo wiedzieli, że nie mają startu w segmencie luster. Tyle w temacie. Przetrzyj oczy od tego DXO ostrości i tych megapixeli to nie jest fotografia, tylko onanizm sprzętowy a trolowanie w każdym możliwym poście o "wielkości Sony" i jego "tanich obiektywach" staje się żenujące i raczej nie przystoi komuś w Twoim wieku.
Za parę lat Sony również będzie miało sporo używek, jakby nie patrzeć to względna nowość na rynku.
Ludzie boją się nowości, szczególnie profesjonaliści, którzy nie mogą sobie pozwolić na błąd i pochopny zakup. O ile na zachodzie stać fotografów na testowanie sprzętu o tyle polskie realia są zgoła inne. Pamiętam czasy kiedy zaczynało się filmować DLSR...ileż to "specjalistów" odradzało, bo brak ergonomii, bo trudna w kontroli głębia ostrości, bo się na ramię zarzucić nie da...zobaczymy co czas pokaże.
Co do baterii - nie można porównywać bezlusterkowca z lustrzanką, ponieważ ten pierwszy ma dwie cechy zjadające baterię w mgnieniu oka:
1. EVF 2. Stabilizacja
...co do brudzenia matrycy to się nie wypowiadam, ale nie znam nikogo, kto by na ten fakt narzekał.
Nie ma się co spinać, bo każdy fotograf znajdzie coś dla siebie...bardzo dobrze, że jest taka różnorodność.
Najważniejsze, aby fotograf z fotografem mógł w kulturalny sposób porozmawiać i wymienić się spostrzeżeniami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Tak źle to nie jest. Olympus ma bardzo dobry system czyszczenia matrycy. Jak podejdziesz do niego z sensorswabem na mokro to masz spore szanse na serwis - zresztą to prawdodobnie dotyczy kazdego systemu, gdzie masz wielosiową stabilizowana matrycę (a producent nie daje opcji zablokowania matrycy z powodów wiadomych).
W A7R2 matryca, oprócz tego ze jest antystatyczna i jest czyszczona przy każdym wyłączaniu ma w menu opcję czyszczenia, po uruchomieniu opcji przez około 2 - 3 sekundy bardzo silnie drga matryca. Myślę, że to (dodatkowa) funkcja układu stabilizacji.
Po tym czyszczeniu pokazuje się napis na wyświetlaczu :
... matrycę można również czyścić ręcznie, zobacz w instrukcji obsługi.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Stephen Hawking i Elon Musk, ponoć najwęksi geniusze i prorocy na tej planecie, :roll: twierdzą, że największym zagrożeniem dla ludzkości w bardzo bliskiej przyszłości jest sztuczna inteligencja. Z tłumaczenia Google natomiast dowiadujemy się, że "Zamiast tego można pozbyć się bezczelnych konstrukcji, takich jak trzykrotny wypal."
Nie wiem dlaczego trzykrotny wypal jest bezczelną konstrukcją, :confused: ale jakoś nie obawiam się AI na razie poza grą w szachy. Będzie sporo uciechy z tak zwanymi "samoprowadzącymi się pojazdami" za jakieś 50 lat. I samolotami. Jedyne co robot potrafi to prowadzenie kolejki na lotnisku, która jest prostsza od windy w hotelu.
Nie pytałem dziadka, ale coś mi się wydaje, że Leica nigdy nie była masowym producentem aparatów. A już na pewno nie na skalę światową, chociaż od dawna miała renomę światową. Z Kodakiem nie ma porównania pod względem ilości.
-
To może ja coś napiszę od siebie.
Zmieniłem (częściowo) system pozbywając się jednej z puszek Canona i kupując A72. Zrobiłem już kilka reportaży i jednak powrócę z powrotem do układu 2 x Canon. Najbardziej w Sony podobało mi się, że ma w miarę normalny AF przez Live view, odchylany ekran pomocny przy kadrowaniu z dołu czy z góry, lubię też elektroniczny wizjer - w ostrym słońcu można normalnie podejrzeć zdjęcie. Druga strona medalu to podpięcie moich ulubionych szkieł (m.in. CV 50/1.1). Z perspektywy czasu jednak:
- AF to jednak nie to samo - ostrzy wolniej, zwłaszcza ze szkłami Sigmy. Canony jeszcze jako tako dają radę
- AF ostrzy na ustawionej przysłonie, nie na maksymalnym otworze
- bateria idzie jak woda (200 zdjęć +-_
- puszka jest nieporęczna, nawet z gripem trzyma się jakoś kiepsko
- szumy w RAW wyższe niż w Canonie
Z zalet:
- można podpinać szkła od Leiki
- stabilizacja z każdym szkłem - przydatne zwłaszcza przy kadrowaniu i ostrzeniu manualnym dłuższymi szkłami (135L)
- odchylany ekran góra - dół jednak lepszy niż tilt w Canonie (6d2) którym ciągle trzeba gibać
Zrobiłem tą Sonówką sporo fajnych zdjęć, ale jednak większa ilość z reportażu jest z Canona, po prostu jest szybszy, zwłaszcza w warunkach gdzie jest słabsze oświetlenie, Sony wtedy zamula. Teraz, w momencie kiedy pojawił się 6d2 kwiestia odchylanego LCD i AF na Live View już nie ma znaczenia, bo jest i tutaj i tutaj, będę musiał pogodzić się tylko z rezygnacji ze szkieł które lubię podpinac pod Sony.