^^ Ponoc w przyszłym roku w Word Press Photo pojawi się kategoria Ostrość, Jakość wydruku oraz Najlepszy DR. Wszystkie nagrody zgarnie Sony![]()
Ja już nie wiem czy to jest śmieszne czy straszne...
^^ Ponoc w przyszłym roku w Word Press Photo pojawi się kategoria Ostrość, Jakość wydruku oraz Najlepszy DR. Wszystkie nagrody zgarnie Sony![]()
Ja już nie wiem czy to jest śmieszne czy straszne...
Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest śmieszne/straszne ?
I .... dlaczego ?
1.
Że nowsze konstrukcje obiektywów projektowane dla matryc o dużej gęstości dają lepszą ostrość/DR na zdjęciach z tymi matrycami niż obiektywy nie projektowane do tych celów ?
2.
Że aparaty z większą gęstością matryc dają zdjęcia o większej ostrości ?
3.
Że są przyjęte standardy oceny jakości aparatów i obiektywów ?
4.
...... ?
Takie są fakty.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-08-2017 o 16:35
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
niech zgarnia, co Cie to
każdy ma swoje 5 minut
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
śmieszna jest wiara w marketing i cyferki, a ogólnie to dobrze że jest konkurencja, co do tych nowoczesnych obiektywów to konkurencja (wszelaka) zaczyna sobie radzić (ale z trudem) z tak nowymi konstrukcjami jak 17-40 który nadal wypada świetnie na tle konkurencji.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Z 17-40L to bym tak nie galopowałJest tanie i lekkie, ale nowsze 16-35 F4 L to już inna liga rozdzielczości i przepaść w korekcji wad obrazu. Nie ta epoka, na 5d to szkło dawało radę, ale już na 5dsR wątpię.
Ostatnio edytowane przez gnd ; 20-08-2017 o 17:48
Mnie Jan Pawlak prawie już przekonał do zmiany na soniacza. Czy? Ano tą informacją, że sigma zrobi do końca roku 4 obiektywy do tego sytemu. Jak już sigma zrobi te szkła, to znaczy że tam musi być jakaś cywilizacja. Ciekawe czy sony zmieni z tej okazji bagnet na kolejny.
Jedno mi nie daje spokoju czemu ludzie jeszcze kupują Canona, a podobno kupują - bo ploty mówią że Canon ma nawet w granicach 60% rynku aparatów z wymienną optyką. Ciągle nie rozumiem tego owczego pędu do kupowania takiego badziewia. Tyle się pisze że najważniejszy jest DR i do tego ostrość szkieł. I jeszcze ten beznadziejny balast w postaci lustra i przestarzałego AFa. Niepojęte jak można tego wszystkiego nie wiedzieć i popełniać takie kardynalne błędy zakupowe.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.