Odp: Zamiana Canona na D7000
Bosze ... To trzeba od razu kupować zabawki po kilka tysięcy, aby sie przekonać, czy są "fajne" ? Nie można ich potestować w sklepach, salonach fotograficznych, albo wypożyczyć na kilka dni ?
Mniejsza zresztą o większość, miałem kiedyś podobny dylemat: D7000, czy 60D. Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne na forach opinie itd wziąłem do ręki obie puszki i ze względów ergonomicznych zdecydowanie wybrałem 60D. Mam go już jakiś czas i nie zamienił bym go na 200% na aparat tej samej klasy, gdyż widzę, że jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim nauczę się wyciągać z niego jego możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arni
Bosze ... To trzeba od razu kupować zabawki po kilka tysięcy, aby sie przekonać, czy są "fajne" ? Nie można ich potestować w sklepach, salonach fotograficznych
Mało który szanujący sie sklep czy salon na to pozwala, a Ty chciałbyś kupić taki wymacany i przestrzelony sprzęt?
Wysyłane z mojego GT-P5100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
Arni
Bosze ... To trzeba od razu kupować zabawki po kilka tysięcy, aby sie przekonać, czy są "fajne" ? Nie można ich potestować w sklepach, salonach fotograficznych, albo wypożyczyć na kilka dni ?
Można potestować, można obejrzeć i się pobawić u kolegi itp. Ale co z tego skoro jedna sztuka D7000 np działa sprawnie (albo tylko się wydaje że tak jest) a druga już nie? Poczytaj testy Fatmana z żółtego forum, obejrzyj z nim wywiad - dowiesz się dokładnie na czym polega bolączka D7000. W skrócie: dzisiaj mój D7000 działa, jutro już nie działa tak jak powinien, a na trzeci dzień jak gdyby nigdy nic, jest już wszystko w porządku. Cieszę się, że ten którego zamówiłem miał taki problem od razu, bo mogłem od razu zareagować i oddać sprzęt. Gdyby został u mnie to miałbym już więcej siwych włosów...
Wątek się zaczyna od pomysłu posiadacza 60D, żeby zarzucić system Canona i kupić Nikona D7000. To nie jest wolny wybór pierwszej lustrzanki ale rezygnacja z czegoś co się ma i zawiodło oczekiwania.
Takiej decyzji nie podejmuje się nagle i sądzę, że pobieżne potestowanie D7000 nic nie wyjaśni. Jest multum porównań 60D z D7000 i z gruba sprowadzają się do tego, że D7000 ma niby lepszy AF i ISO 6400 ale jakoś słabo to widać w praktycznych zastosowaniach. Jak więc w pobieżnym teście wykazać wyższość D7000?
Jeżeli coś nie pasuje w 60D to moim zdaniem kłania się wyższa półka, D7000 nic tu nie zaradzi.
Porównania na papierze pokazują, że nikon robi lepsze puszki w niższych cenach (np. porównania 6D i D600). W testach laboratoryjnych często się to potwierdza. A jak idziesz robić zdjęcia, to te z Canona są lepsze. Tak to, moim zdaniem, obecnie wygląda.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wątek się zaczyna od pomysłu posiadacza 60D, żeby zarzucić system Canona i kupić Nikona D7000. To nie jest wolny wybór pierwszej lustrzanki ale rezygnacja z czegoś co się ma i zawiodło oczekiwania.
Takiej decyzji nie podejmuje się nagle i sądzę, że pobieżne potestowanie D7000 nic nie wyjaśni. Jest multum porównań 60D z D7000 i z gruba sprowadzają się do tego, że D7000 ma niby lepszy AF i ISO 6400 ale jakoś słabo to widać w praktycznych zastosowaniach. Jak więc w pobieżnym teście wykazać wyższość D7000?
Jeżeli coś nie pasuje w 60D to moim zdaniem kłania się wyższa półka, D7000 nic tu nie zaradzi.
W canonie siędzę od 40D, i nie było źle, dopóki dopóty nie zacząłem focić ciemnych koncertów muzyki klasycznej. Tutaj nie idzie sobie w "fosie" biegać za dobrym światłem. Przed występem szukam dobrego miejsca wśród publiczności i niestety pozostaje osiąść, pstrykanie serią co po chwila jest również nieetyczne.
Stąd moje zastanowienie nad ogółem używalności wysokich ISO w 60D. Przeglądając testy 6D to już jest coś ale nie ta półka cenowa. Sporo osób zadaje pytanie odnośnie sprzętu jaki wybrać, wielkie plany a 3/4 zapewne osiada na tym co kupili body+kit ew T/S.
Gdyby nie wpadki z D7000 te ciut wyższe iso mogłoby mnie zadowolić a tak..
Sytuacja finansowa spowodowała, że sprzedaję 60D. Teraz zacząłem analizować testy (jedne drugiemu nie równy - stąd ten temat by poznać opinię użytkowników a nie tabelkowiczów) i zastanawiam się nad opcją 50D + 85 1.8 zamiast 50'tki bądź no właśnie w podobnej cenie jest D90 gdzie testy pokazują używalne ISO 3200 i możliwość lepszej jakości wyciągania z cienii.
P.S. także nie myślałbym o zmianie systemu od tak, tylko jest taka możliwość i zastanawiam się co w klasie entry-level jest mniej szumiące i nadaje się do portretu, zdj koncertów przy cenie używanej puszki do 1800 zł bo ceny tanich szkieł podobne.
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
P.S. także nie myślałbym o zmianie systemu od tak, tylko jest taka możliwość i zastanawiam się co w klasie entry-level jest mniej szumiące i nadaje się do portretu, zdj koncertów przy cenie używanej puszki do 1800 zł bo ceny tanich szkieł podobne.
Jeżeli mowa tylko i wyłącznie o ISO i wyciąganiu z cieni to jeśli trafisz na dobrą sztuke Nikona, będzie on napewno lepszy od 60D.
ale to D300 czy d90 bardziej
Cytat:
Zamieszczone przez
benicjusz
Mało który szanujący sie sklep czy salon na to pozwala, a Ty chciałbyś kupić taki wymacany i przestrzelony sprzęt?
Ciekawe ... Ja mam zgoła odmienne doświadczenia - papudrackie, albo typowo komercyjne sklepy nie pozwalająna takie testy, natomiast szanujące sie sklepy owszem, czasami wręcz do tego zachęcają. Najwięcej tego typ doświadczeń mam ze sklepem Cyfrowe.pl. gdzie nie ma problemu z zamówieniem 2-3 zabawek i przetestowaniem/porównaniem ich do siebie. Fakt: w MM, czy Euro AGD taka zabawa nie wchodzi w grę, ale to wg. mnie druga liga sprzedawców ...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Można potestować, można obejrzeć i się pobawić u kolegi itp. Ale co z tego skoro jedna sztuka D7000 np działa sprawnie (albo tylko się wydaje że tak jest) a druga już nie? Poczytaj testy Fatmana z żółtego forum, obejrzyj z nim wywiad - dowiesz się dokładnie na czym polega bolączka D7000. W skrócie: dzisiaj mój D7000 działa, jutro już nie działa tak jak powinien, a na trzeci dzień jak gdyby nigdy nic, jest już wszystko w porządku. Cieszę się, że ten którego zamówiłem miał taki problem od razu, bo mogłem od razu zareagować i oddać sprzęt. Gdyby został u mnie to miałbym już więcej siwych włosów...
Czytałem i brałem to pod uwagę. Doszedłem jednak do wniosku, że na 1 mln kupujących zawsze znajdzie się osoba niezadowolona, która zrobi z tego aferę, a pozostałe 999 999w tym czasie robi zdjęcia. Mozna zawsze zostać pechowcem nr 2, ale wówczas pozostaje gwarancja. Takich aparatów nie kupuje się raczej do zarobkowej fotografii i nie zależy od ich działania czyjeś "być, albo nie być". Są to z reguły sprzęty dla zaawansowanych i wymagających fotoamatorów.
W moim przypadku o zakupie 60D zamiast D7000 zdecydowała ergonomia, a nie jakieś tabelki porównawcze, czy opinie z forów i portali.