Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?
Porównanie aparatów - Optyczne.pl
tu masz czyste suche fakty, nikon w tym wypadku wygrywa pod względem ilosci pól AF oraz rokiem wydania co zapewne przekłada się na poprawianie błędów poprzedników jak to zwykle mają nowsze modele w zwyczaju. dodatkowo jest lżejszy i ma funkcje panoramy którą możę w swoim aparacie nie uzywam ale już w telefonie komórkowym bardzo często wiec czemu by w dslr nie gdyby juz była :> ? Canon z drugiej strony w dużo późniejszym stadium rozwoju oferuje ci troche wiecej obiektywów którymi nikon pochwalić się nie może niestety ale i bez nich żyć można. Canon na swojąobronę ma fajny wyświetlacz który pomaga podczas wszelkich ujęć z niskiej bądź wysokiej perspektywy i tak jak nigdy tego nie potrzebowałem teraz gdy mam LV to często sięgam po to aby mieć podgląd i własnie takie zdjęcia wykonywać, a taki wyświetlacz to fajne ułatiwenie, no i dotykowy wyswietlacz ,skoro jestes początkującym to szukanie wszystkiego na tych przyciskach, menu i pokrętłach moze sprawiać kłopot, tak juz wciskajac funkcje na LCD na pewno ułatwi i usprawni pracę.
Zdecyduj się na czym bardziej ci zalezy i wybierz aparat który odpowiada towim oczekiwaniom, kiedyś wiele osob brało nikony i moi znajomi je mieli i słuchalem tego ze z canonem to i tak dojde do pomysłu na FF i kupie D700 jednak zostałem w canonie i dalej pracuje :) aparat to narzędzie i na tym poziomie naprawdę wybór aparatu to wybór pomiędzy tym jaki napisbedzisz mial na aparacie, na pewno na początku nikon zaoferuje ci tanią 35 bo chyba 750zł co jest poprostu mega tanim rozwiązaniem na tą chwilę gdzie cnaon ma 35IS za 2000zł , ztym ze nikona 35 tej taniej do FF nie podepniesz ale o to nie masz co sie martwic w tej chwili.
Bierz nikona kup tanią 35, 18-55 bedziesz miec w zestawie i git :)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To forum canona ;) wiec wiekszocs juz wybrala. Ja bralbym 700d albo 70d.
70D na razie musi pozostać w sferze marzeń.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Nowe bedziesz kupowal czy uzywane?
Jest teraz tania w miare dobra 50tka 1.8 stm , samyang chyba tak samo cenowo, zoom tania i dobra Lka 70-200 f4 lub drozsza wypasiona 2.8 juz taniej 55-250 stm ewentualnie tamron 70-300 vc usd
Jeśli chodzi o aparat to zdecydowanie nowy. Nad szkiełkami jeszcze się nie zastanawiałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nikon
a dlaczego?
o to spytaj już na żółtym forum
Może i zapytam :D Póki co chciałbym wiedzieć czemu Canon?
Canon pozwala bez problemu podpinać szkła niesystemowe o innych mocowaniach typu m42, Psix etc. Nie są wymagane przejściówki z soczewką ani przejustowanie obiektywu, ani inne czary - bierzesz kółko za dwie dychy i zapinasz :) Światło mierzy jak ta lala i wszystko gra i buczy. To jest imho bardzo in plus. Nikon już nie jest tak podatny na współpracę z innymi systemami.
Canon ma 50 f1.8, która jest tania jak barszcz i bardzo dobra optycznie (biorąc pod uwagę cenę i inne okoliczności), Nikonowski odpowiednik nie jest taki fajny. Canon ma też 135 f2, dla którego warto w ogóle wejść w ten system i kilka innych fajnych szkieł.
Canon nie cudował z przekładaniem silników to tu to tam, EOS to EOS, bez różnicy czy analog, czy cyfra, wepniesz stary dwudziestoletni obiektyw do nowej puchy i tez będzie działał. U Nikona to całe jakieś babranie się ze szkłami z silnikiem, bez silnika, srututu.
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
kup nikona :) będziesz męczył żóltych na forum :mrgreen: chcesz używać stałek czy zoomów - najpierw określ optykę potem producenta, a następnie korpus :mrgreen: jeśli stałki to nikon ma dość tanie i współczesne systemowe 35,50,85 ze światłem 1.8 :) czego w canonie brak - albo zabytki albo drogie, po latach zrobili 50 1.8STM, jeśli zoomy to jest bardziej podobnie
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Jeśli iść na ilość to tak, ale canon ma wszystkie krzyżowe, a nikon tylko środkowy w dodatku canon środkowy ma dla f2.8.
Nie zawsze więcej znaczy lepiej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nikon
a dlaczego?
o to spytaj już na żółtym forum
Zapytałem. Polecili mi Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
kup nikona :) będziesz męczył żóltych na forum :mrgreen: chcesz używać stałek czy zoomów - najpierw określ optykę potem producenta, a następnie korpus :mrgreen: jeśli stałki to nikon ma dość tanie i współczesne systemowe 35,50,85 ze światłem 1.8 :) czego w canonie brak - albo zabytki albo drogie, po latach zrobili 50 1.8STM, jeśli zoomy to jest bardziej podobnie
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Porównanie aparatów - Optyczne.pl
tu masz czyste suche fakty, nikon w tym wypadku wygrywa pod względem ilosci pól AF oraz rokiem wydania co zapewne przekłada się na poprawianie błędów poprzedników jak to zwykle mają nowsze modele w zwyczaju. dodatkowo jest lżejszy i ma funkcje panoramy którą możę w swoim aparacie nie uzywam ale już w telefonie komórkowym bardzo często wiec czemu by w dslr nie gdyby juz była :> ? Canon z drugiej strony w dużo późniejszym stadium rozwoju oferuje ci troche wiecej obiektywów którymi nikon pochwalić się nie może niestety ale i bez nich żyć można. Canon na swojąobronę ma fajny wyświetlacz który pomaga podczas wszelkich ujęć z niskiej bądź wysokiej perspektywy i tak jak nigdy tego nie potrzebowałem teraz gdy mam LV to często sięgam po to aby mieć podgląd i własnie takie zdjęcia wykonywać, a taki wyświetlacz to fajne ułatiwenie, no i dotykowy wyswietlacz ,skoro jestes początkującym to szukanie wszystkiego na tych przyciskach, menu i pokrętłach moze sprawiać kłopot, tak juz wciskajac funkcje na LCD na pewno ułatwi i usprawni pracę.
Zdecyduj się na czym bardziej ci zalezy i wybierz aparat który odpowiada towim oczekiwaniom, kiedyś wiele osob brało nikony i moi znajomi je mieli i słuchalem tego ze z canonem to i tak dojde do pomysłu na FF i kupie D700 jednak zostałem w canonie i dalej pracuje :) aparat to narzędzie i na tym poziomie naprawdę wybór aparatu to wybór pomiędzy tym jaki napisbedzisz mial na aparacie, na pewno na początku nikon zaoferuje ci tanią 35 bo chyba 750zł co jest poprostu mega tanim rozwiązaniem na tą chwilę gdzie cnaon ma 35IS za 2000zł , ztym ze nikona 35 tej taniej do FF nie podepniesz ale o to nie masz co sie martwic w tej chwili.
Bierz nikona kup tanią 35, 18-55 bedziesz miec w zestawie i git :)
Na forum Canona polecają Nikona, na forum Nikona polecają Canona. Znak czasów, koniec świata albo to sprawka podwójnych agentów :D
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
Canon pozwala bez problemu podpinać szkła niesystemowe o innych mocowaniach typu m42, Psix etc. Nie są wymagane przejściówki z soczewką ani przejustowanie obiektywu, ani inne czary - bierzesz kółko za dwie dychy i zapinasz :) Światło mierzy jak ta lala i wszystko gra i buczy. To jest imho bardzo in plus. Nikon już nie jest tak podatny na współpracę z innymi systemami.
Canon ma 50 f1.8, która jest tania jak barszcz i bardzo dobra optycznie (biorąc pod uwagę cenę i inne okoliczności), Nikonowski odpowiednik nie jest taki fajny. Canon ma też 135 f2, dla którego warto w ogóle wejść w ten system i kilka innych fajnych szkieł.
Canon nie cudował z przekładaniem silników to tu to tam, EOS to EOS, bez różnicy czy analog, czy cyfra, wepniesz stary dwudziestoletni obiektyw do nowej puchy i tez będzie działał. U Nikona to całe jakieś babranie się ze szkłami z silnikiem, bez silnika, srututu.
Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę.
No i nareszcie jakieś konkrety. Czytałem że w Nikon czasami stosuje jakiś "śrubokręt?" w swoich korpusach a jego brak w danym modelu powoduje płacz użytkownika. Domyślam się że chodziło właśnie o te silniczki. Co do współpracy ze starszymi/innymi systemami czytałem gdzieś że do obiektywów z mocowaniem Canon FD i Practica Bagnet potrzebne są adaptery z soczewkami.
FD do cyfry nie ma imho sensu za bardzo podpinać, bo bardzo blurują światła. No można dla kilku fotek ale ileż można cisnąć fot z takim efektem? Mi się on za bardzo nie podoba, ale co kto lubi. Tutaj akurat adapter z soczewką nie ma znaczenia, bo jakość optyczna nie jest tak istotna, adapter bez soczewki tez będzie użyteczny, bo nie będziesz ostrzył na nieskończoność i tak, tylko kawałek jakieś kwiatuszki czy portreciki. Szkieł od Practiki nie podpinałam, bo nie mam takiej potrzeby i nie interesowałam się tym, zbytnio. W kręgu moich zainteresowań leży m42 i Psix, bo pośród szkieł z tymi mocowaniami znajduję wszystko czego mi potrzeba oraz (przede wszystkimj) używam aparatów, które z nich korzystają :) M42 do EOSów podpinam metalowym kółkiem, Psixa poprzez adapter psix-m24-metalowe kółko i mi to wystarczy, nie potrzebuję zapinać wszystkich szkieł świata :) Nikon do m42 wymaga albo soczewek albo modyfikacji układu optycznego obiektywu, co czyni go mniej przyjaznym. A te śrubokręty to tak, o silniczki chodzi właśnie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Jeśli iść na ilość to tak, ale canon ma wszystkie krzyżowe, a nikon tylko środkowy w dodatku canon środkowy ma dla f2.8.
Nie zawsze więcej znaczy lepiej ;)
Wiem że więcej nie znaczy lepiej. Dużo czytałem że AF w Nikonach często błądzi jak dziecko we mgle szukające matki ale podobno gdy już ją znajdzie to można się skaleczyć. No chyba że to efekt wycięcia filtra antyaliasingowego :) A tak w ogóle to czym jest punkt krzyżowy w AF? Ok, już znalazłem na forum.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janusz Body
Punkt krzyżowy to bardziej precyzyjny sensor pomiaru ostrości. Wg. większości źródeł 3 razy bardziej dokładny niż "zwykły". Niektórzy piszą, że ta dodatkowa precyzja jest tylko w jednej płaszczyźnie.
Z natury rzeczy (pomiar przesunięcia fazowego - detekcja maksymalnego kontrastu) AF wymaga dużego otworu w obiektywie - porównywane jest to co przelatuje przez soczewkę na jej obrzeżu. Większa precyzja wymaga więcej światła więc zwykle sensory krzyżowe pracują do max. 2.8. Centralny krzyżowy w jedynkach do max f= 4.0. W Canonach limitem Auto Focusa jest 5.6. W ciemniejszych szkłach (np. z założonym extenderem) można ostrzyć już tylko manualnie.
Można zakleić dwa styki na obiektywie lub body żeby oszukać aparat i wyłączyć mu info o świetle obiektywu. Możemy na tym zyskać, że aparat będzie ostrzył nawet przy przysłonie ok. 7 ale... będzie wolny, będzie błądził i będzie miał dużo nietrafionych ostrości.
Cytat:
Zamieszczone przez
palhoy
Na forum Canona polecają Nikona, na forum Nikona polecają Canona. Znak czasów, koniec świata albo to sprawka podwójnych agentów :D
nie, po prostu takie tematy powstają za często i ludzie maja je głęboko w ...
zarowno tu jak i na nikonie
a dopisac sie do juz istniejacego tematu to oczywista plama na honorze dla"nowego"