Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Nowy nie wie co kupić. Pomożecie?

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    Porównanie aparatów - Optyczne.pl

tu masz czyste suche fakty, nikon w tym wypadku wygrywa pod względem ilosci pól AF ...
    Jeśli iść na ilość to tak, ale canon ma wszystkie krzyżowe, a nikon tylko środkowy w dodatku canon środkowy ma dla f2.8.
    Nie zawsze więcej znaczy lepiej
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Trzebinia

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Jeśli iść na ilość to tak, ale canon ma wszystkie krzyżowe, a nikon tylko środkowy w dodatku canon środkowy ma dla f2.8.
    Wiem że więcej nie znaczy lepiej. Dużo czytałem że AF w Nikonach często błądzi jak dziecko we mgle szukające matki ale podobno gdy już ją znajdzie to można się skaleczyć. No chyba że to efekt wycięcia filtra antyaliasingowego A tak w ogóle to czym jest punkt krzyżowy w AF? Ok, już znalazłem na forum.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Punkt krzyżowy to bardziej precyzyjny sensor pomiaru ostrości. Wg. większości źródeł 3 razy bardziej dokładny niż "zwykły". Niektórzy piszą, że ta dodatkowa precyzja jest tylko w jednej płaszczyźnie.

Z natury rzeczy (pomiar przesunięcia fazowego - detekcja maksymalnego kontrastu) AF wymaga dużego otworu w obiektywie - porównywane jest to co przelatuje przez soczewkę na jej obrzeżu. Większa precyzja wymaga więcej światła więc zwykle sensory krzyżowe pracują do max. 2.8. Centralny krzyżowy w jedynkach do max f= 4.0. W Canonach limitem Auto Focusa jest 5.6. W ciemniejszych szkłach (np. z założonym extenderem) można ostrzyć już tylko manualnie.

Można zakleić dwa styki na obiektywie lub body żeby oszukać aparat i wyłączyć mu info o świetle obiektywu. Możemy na tym zyskać, że aparat będzie ostrzył nawet przy przysłonie ok. 7 ale... będzie wolny, będzie błądził i będzie miał dużo nietrafionych ostrości.
    Ostatnio edytowane przez palhoy ; 08-10-2015 o 19:17

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    dlatego napisałem że to suche fakty, idąc tą drogą to moje stare 5d które tak pięknie mi służyło przez tyle lat powinno być zjedzone przez niejednego xxxD albo Dxxxx praktyka to co innego, ale najwazniejsze moim zdaniem chyba zostało pominięte, czyli podsumowanie, wybierając czy to nikona czy to canona w tym momencie zbyt duzej roznicy nie zrobi, oba aparaty mają swoje plusy i oba są dobrym początkiem, ani jeden ani drugi nie jest gorszy, są inne ale oba dadzą duzo radosci z fotografii oraz mozliwosci rozwoju,
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów