Dobra, konkluzja - nie ma auto ISO w Manualu - zamknijmy ten wątek.
Wersja do druku
Dobra, konkluzja - nie ma auto ISO w Manualu - zamknijmy ten wątek.
Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz. Aby jakos z tym walczyc stosuje sie przycisk zapamietania ekspozycji, a w AutoISO przycisk ten zapamietywalby wartosc ISO.
O uzytecznosci AutoISO w korpusach Canona na razie mozemy sobie pomarzyc ale sa tacy co probowali na normalnych korpusach. Wystarczy zajrzec tutaj.
Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow :)
Ja juz swoja argumentacje przedstawilem i wyglada ona skrotowo tak: w gruncie rzeczy znajomosc takiego parametru jak podatnosc materialu swiatloczulego na padajace swiatlo jest wtorna, jesli mielibysmy material swiatloczuly, ktorego podatnosc moglaby byc ustalana w bardzo szerokim zakresie i robilby to automat, to nie musielibysmy zawracac sobie nim (tym parametrem) glowy. Dbalibysmy tylko o kompozycje, parametr T i parametr A. Klik i mielibysmy zdjecie o dokladnie takich walorach jak sobie zakladalismy.
Owszem ale nie zawsze jest to zaleta :). Jesli np cos oswietli postac przez chwile to manual owszem zachowa ekspozycje ale spieprzy fote przeswietlajac ją. Auto iso daje tutaj elastycznosc. Nie chodzi o to zeby tego uzywać nagminnie w kazdej sytuacji. Tak samo jak sa sytuacje gdzie lepiej na Tv to sa i sytuacje gdzie lepiej na Av a czasem lepiej na M. Po prostu lepiej miec wybor niz go nie miec :)
Dopiska: Taka sytuacja idealna dla autoiso, piekne popludnie, slub, wyjscie z kosciola, chce miec rzucanie ryzem przy 1/100 i przy malej GO f1.8. bez lampy. Pytanie: jakie iso? (podpowiem Auto ;)
no ok. powiedzmy ze to auto iso będzie w nowych puszkach
to wtedy chyba wartoby zaczać narzekac na to ze trzeba aparat zaniesć do kościoła i jeszcze go trzymać w ręce !!
bo tak mi się widzi ze to w tym kierunku ma iść :]
Pytanie do użytkowników 5DMkII :)
Czy ktoś używa przycisku AF-On i ma tak ustawiony aparat że tego przycisku używa do nastawiania ostrości a spustu tylko do wyzwalania migawki?
I jeżeli tak to czy jest to wygodne?
Jak komuś często przychodzi kląć z powodu powiązania AF z pomiarem ekspozycji, to na pewno się przyda. Ja kiedyś próbowałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.
U mnie przydawał się tylko wtedy, gdy czekałem wycelowany na ujęcie, a obiekt się delikatnie przesuwał. Wtedy kciukiem mogłem doostrzyć bez puszczania spustu w najmniej odpowiednim momencie.
Ja właśnie od jakiegoś czasu używam przycisku AF-On, a przydaje mi się to gdy AF pracuje mi w trybie Servo, przy śledzeniu obiektów - mam wtedy również możliwość przekadrowania - po prostu puszczam AF-On przekadrowuję i strzelam fotkę.
Ale użyteczność tego przycisku chyba tylko zależy od opanowania manualnego aparatu i własnych preferencji...
Servo + przekardowanie
http://canon-board.info/showthread.php?t=42207
oglądając sample 5dII - w tym sample Cichego zauważam (może to subiektywne) że odwzorowanie koorów nie jest najlepsze:
- mam wrażenie że zdjęcia są lekko przeładowane kolorem niebieskim (a w zasadzie granatowym) - takim w ciepłej tonacji, można powiedzieć że jest to dodatek ciemnoniebieski z nutą czerwieni
np. moja 40d "barwi" na czerwono-żółto
- jak na moje oko 5dII barwi na niebiesko-czerwono,
brakuje mi też jaskrawej zieleni, którą można było często spotkać w starej piątce...
a Wy jakie macie odczucia w kwestii kolorków ?
pisałem już o tym że 5DmkII ma gorszą kolorystykę od starego 5D wszytko jest niebiesko-czerwone i nie da się tego skorygować WB.
Dynamika obrazu też nie najlepsza nawet na iso 100 widać czerwone plamy (już pisałem o tym wcześniej)
natomiast detale w obrazie są ok.
Nie wydaje mi się to prawdą ... niedawno robiłem zdjęcia na plaży 5DmkII a żona 20D wnioski - w 5DmkII autoWB działa lepiej kolory w tym trybie są wierne 20D leci zdeczko w żółte kiedyś miałem Minolte Dimage7 i tam to dopiero w niebieskie szło choć zdjęcia robiła zacne ... ale przecież to nie problem wszystko można skorygować.
P.S. 75 % męszczyzn jest daltonistami znaczy nie biały/czarny tylko np. turkus to już nie wiadomo czy zielony bardziej czy niebieski do tego kalibracja monitora i dyskusja robi się trochę oderwana od rzeczywistości
może i kwestia gustu mi bardziej odpowiada ciepła kolorystyka czyli np przyjemny brąz na twarzy modelki a nie trupio niebieski jak w 5dmkII
A czy można włączyć w nowym MkII np. ciepłe barwy?
Moje odczucia są podobne , nowa piątka wiernie oddaje kolory w większości przypadków. Auto WB zdecydowanie lepszy niż w poprzednich modelach (miały skłonności do zażółceń).Wyjątkiem gdzie automat sobie nie radzi są sceny z małą ilością światła (bez użycia lampy błyskowej) , ale zawsze można się pobawić przy obróbce rawa lub wcześniej ustawić WB na kartkę - moim skromnym zdaniem nie ma tu żadnego problemu.
A chyba najważniejsze dla mnie jest to , że ekranik nie oszukuje w kwestii kolorków ... to co widzę mam później na kompie i wreszcie jestem szczęśliwy.
P.S. 50 już sobie tak nie radzi z auto WB.
tu nie chodzi o WB tylko o ogólną kolorystykę ,jak na zdjęciach jest przewaga cyjanu i czerwieni to nie da się zbalansować tak aby było dobrze ,bo to dwa przeciwstawne kolory.
mozna to wyregulowac na WBCytat:
tu nie chodzi o WB tylko o ogólną kolorystykę ,jak na zdjęciach jest przewaga cyjanu i czerwieni to nie da się zbalansować tak aby było dobrze ,bo to dwa przeciwstawne kolory.
opowieści dziwnych treści, mity lub bajki, może.. i do rymu: i w moim odbiorze 5d2 obrazuje inaczej niż 5d. kolorystyka jest inna, właśnie - z lekką czerwono-różową dominantą. czy to źle, czy dobrze nikt nie rozsądzi, bo się nie da. 5d uchodziło za wzór obrazowania, który urósł wręcz do mitu, "magii". a przecież nie obrazował wiernie - podbijał karminy, dawał barwy nieco ocieplone, pastelowe. oko to lubi. obrazki z żadnego aparatu, łącznie z 1ds3, nie cieszą mojego oka tak, jak te z 5d. z 5d2 też nie.
mam na dysku kilkaset rawów zrobionych w tych samych scenach z 5d2 i 5d. BW i suwaczki, a nawet profile 5d w ACR pozwalają te obrazki upodobnić, ale tylko do pewnego stopnia. nie czuję także, przy obróbce plików z 5d2 tej elastyczności, którą dawał mi 5d.
gdyby kolory były tylko kwestią WB i suwaczków, nie ślęczałbym godzinami nad plikami z d3, kręcąc profile zbliżające go kolorystycznie do 5d.
matryca 5d2 to inna matryca - moim zdaniem pod pewnymi względami znacznie lepsza (iso, mpix) a pod pewnymi niestety nie.
5d2 musi zaczekać/zapracować na swoją legendę i rzeczników swojej magii :mrgreen: ;)
TEz uwazam ze 5d mkii obrazuje inaczej (robilem dwa sluby)
Wydaje mi sie ze Canona poszedl za ciosem i wlasnie jeszce podbil te podobajace sie karminy stad ta rozowatosc na zdjeciach. Jak sie ludziskom podobalo to dali wiecej. a mowicie ze nie slucha:)
http://change.gov/newsroom/entry/new...trait_released - oficjalny portret obamy strzelony 5D2. widac w exifie (:
To jak jest w końcu z tym obrazowaniem?
Jesteście zadowoleni czy nie?
Pytanie tylko do posiadaczy ;P
Jak dla mnie to zdjęcie Obamy jest niezłe i kolory też :)
Ja sam, miałem raczej mało wspólnego do tej pory z magią ;-) Przesiadłem się z 40D, więc dla mnie sama zmiana wielkości klatki to już znaczna różnica w obrazowaniu. Kolory są także różne, pomiędzy 40D i 5DII. Dla mnie, amatora obrazek z nowej piątki jest super. Czyli jestem jak najbardziej zadowolony. Ale takie stwierdzenie to jednak za mało, żeby ktokolwiek na tej podstawie wyciągał wnioski, Tak jak Habakuk napisał, puszka musi trochę poczekać, aż użytkownicy zaleją sieć magicznymi zdjęciami, wtedy się okaże czy ludziom się podoba :-)
Czyli jak w "Rejsie" Barei cyt.:
"No jakze moze podobac mi sie piosenka , ktora pierwszy raz slysze?"
Jak sie oslucha to bedzie wiadomo, czy sie podoba czy nie. Tak samo jak z nowym 5DII :)
Uuuu. Ale wtopa.
Na tym forum jest taka tendencja że wszystko co dopiero wyjdzie jest beeee-szczegolnie tak jak mówisz dla osób które tego na oczy nie widzieli.
Pamietam 40tke, która wychodząc była nieciekawa jak twierdziło wielu.Tak jest teraz(sądzac po komentarzach "najmadrzejszych") z 50d i 5D II.
Ale nieco luzu chłopaki - Adam 5d2 wyobracał i przekazał nam swoje wrażenia. Przeoczyliście ten drobiazg, czy jak? :D
miałem przyjemność testować 5D Mk II w naszym sklepie, powiem tak - Canon odwalił kawał dobrej roboty. Urzekła mnie ta puszka.
Kurcze duzo naprawde "stekania" na temat AF...nie wiem szczerze robie zdjecia m.in Canonem 5D na regatach czy tez wyscigach skuterow wodnych...nie wiem moze faktycznie mam "farta" ze mimo iz robie 500tka czy 120-300 z RIB'a ktory jak wiadomo nie jest nieruchomy to mam okoolo 80% ostrych zdjec :) co do ciemnych pomieszczen to sie nie wypowiem akurat :)
Pewnie zła opinia na temat nowej piątki na forum wynika stąd że spora część zaglądających tu osób to typowi ,,ślubokręci,, do których i ja się zaliczam a ten aparat nie jest do nas adresowany.