Może tak. Zgrubie i szybko, moża by się bardziej postarać ale na takim małym źle się pracuje.
--
Roobert.
Wersja do druku
Może tak. Zgrubie i szybko, moża by się bardziej postarać ale na takim małym źle się pracuje.
--
Roobert.
Co tu sie pięknego porobiło. Wątek sprowadził sie do wymiany RAWów i prezentowania wizji poszczególnych uzytkowników. To nie o to chodzi!
Zdjęcia robić a nie w PS ratować.
to w tym zlego że zamiast skupić się na zrobieniu dobrego zdjęcia to wy ze słabych zdjęć próbujecie coś zrobić. Poza tym najpierw nauczcie się robić zdjęcie a potem je obrabiać.
uu Pani Profesor :) już nie będziemy .. hahah
PS
W czasch PS, 12 i więcej milionowych matryc po****da sztuka kadrowania, czy przejmowania się brakiem doświetenia oraz innymi sprawami które moża poprawiac później. Pojawiaja się fotografowie którzy wogóle nie uzywają lapm ani blend. Używają wysokich ISO oraz bardzo jasnych stałek. Gadanie, że obróbka jest mało ważna czy też kolejnym etapem to bzdury. Dziś to jedność zresztą kiedyś robiło to się chemią ale mało kto o tym wiedział.
No i co z tego wynika? Że każdy głupi może zrobić byle jakie zdjęcie i naprawić je w PS? Nie tędy droga do bycia dobrym fotografem.
Żadna ze mnie Pani Profesor i daruj sobie tę nutkę ironii. Sama używam komputera przecież ale nie żeby ratowac każde zdjęcie a tylko te, które mają ciekawe kadry lub coś je wyróżnia z pozostałych. Fotografia to własnie kadry, światło, chwila...a nie dłubanina w komputerze by dodać uroku zdjeciom poprzez wycropowanie, dodanie efektów świetlnych itp.
allgsm...zobacz oostatnie swojwe zdjecie, trafiles ostroscia w sam punkt oka. Na przedostatnim zdjeciu z tej serii mysle, ze ostrosc ustawiales na rzesie i dlatego tak moze wyszlo? A probowales manualnie ustawiac ostrosc? No i generalnie, gratuluje postepow ;)
Młoda gniewna widzę :):) Daleko nie trzeba szukać http://canon-board.info/showthread.php?t=23082
--
Robert.
Paenka, ja nie zadalem pytania jak sie pozbyc tego swiatla w PS-ie dlatego ,ze chce pstrykac tak o i pozniej upiekszac zdjecia na super hiper ;-) Ale poprostu chce wiedziec jak cos takiego sie robi, i czasami w nielicznych przypadkach mysle sie przyda. Bo pomysl ,ze uchwycilas ten moment ta chwile wszystko jest super a tu taki bubel sie wkradl i co wtedy ? A jesli nie mozemy powtorzyc ujecia ? A pozostala czesc fotki jest super ? No ale nie oto chodzi ;-) w tym watku.
Co do ostrosci to jest moja zmora ostatnio, strzelalem wczoraj fotki na statywie ,zona jak posag, punkt AF centralnei na oku a tu bach rzesy ostre albo brwi ;-( Dzisiaj jak dobrze pojdzie to znajomy mi to sprawdzi ,bo faktycznie moze mam BF FF ;-(
CybeR wlasnie szukam ;-) Co do usuniecia tego swiatla z policzka, podoba mi sie twoj efekt. Stempelek ?
Z paru porad CyberR wyszło kilka wersji... Finalna - kompromis pomiędzy czystym wołaniem z ACRa a trochę poPSutą fotką poprzednią:
http://img244.imageshack.us/img244/8...mfg69wetj9.jpg
Nowa warstwa, Stamp Tool Mode Darken Opacity: 5%-13% i małymi kroczkami próbkująć ciemną skórę zasłaniasz jasny obszar. Zmieniaj wiekość pędzla oraz opacity w zależności od tego co Ci wychodzi. Poprawiasz to Healing Brush z ustawieniami pędzla Angle: -49, Roundness: 16%, Hardness: 0% i tak samo powoli próbkujesz skóre aż uzyskasz zadowalający efekt. Na konieć można dodać textury w postaci szumu żeby skóra wyglądała naturalnie a nie jak plastik, to też na odzielnej warstwie + selektywna maska.
Istnieją jeszcze różne inne sposoby ale wszytsko zależy co chesz uzyskac i jak duże są poprawki.
--
Robert
No to jeszcze jedno z wczorajszych upalnych fotek.
Wrzucam odrazu kolor i b&w zeby nie bylo, nie wiem co ja mam z tym b&w ;-)
Bardziej pasi mi kolor, a odnośnie kadru, to trochę więcej dołu. Poza tym bardzo ładnie.
Hmm ,dolu troche wlasnie odciolem ale nie duzo jakis 1 cm, jakos mi nie kozystnie wygladala szyja ;-)
Nie powiedziałbym że ładnie. To ostatnie - niezależnie czy bw czy kolor to jednak takie ujęcie i taki kadr powoduje poszerzenie twarzy. W skrócie (mam nadzieję że zona tego nie czyta) - pogrubiłeś ją.
A to poprzednie 'przekręcone' w BW to po prostu spudłowane z ostrością. Zdarza się przy krótkiej GO i nie ma co na siłę szukać BF/FF (chyba że w 90% tego typu ujęć byś nie trafiał) bo po prostu pole 'punktu' AF nie jest punktem a jest większe niż obraz punktu AF na matówce - i może czasem nieprecyzyjnie trafić.
Oba zdjęcia raczej do repety niż usilnej obróbki.
No troszeczke pogrubilem :oops: to fakt, mysle ,ze troche makijazu na policzka pomoglo by przy tym kadrze albo czarna blenda. Co do ostrosci Vitez to nie stety ale wszystkie zdjecia z wczoraj maja tak nie trafiona ostrosc. Wydrukuje sobie karte i zrobie test i powinno byc wszystko jasne
Dla mnie bardziej podoba się kolor.
technicznie suuuuper allgsm ale art chyba siada... :(
Ja to kupuję, tylko kanapę widać :D
Ostatnie z serii, reszta poszla do kosza.
Robione 85mm ,f/1,8 1/13s iso 800
Ostatnie znowu lipa. Potargane włosy totalnie, głowa jakby odcięta od reszty ciała, nie wspomnę już o przepale na włosach. Wydaje mi się również, że (jeżeli w ogóle, to) zbytnio wyretuszowałeś, bo twarz nie ma teraz wogóle żadnych uwypukleń i jest płaska jak decha.
Micles ,wlosy mialy byc potargane ;-) Skadrowalem troche ciasniej bo chcialem ,zeby uwaga ogladajacego poszla na oczy ,nie wiem czy dobrze ;-)
Skora zgadza sie troche wygladzona ,moze troche za bardzo.
Troche dlugi ;-) generalnie bylo robione w dzien w pokoju, ale slonce bylo ostre wiec zaslonilem okna zaluzjami, i stad ten czas ;-) Nie wspomne juz o lewitowaniu na zona lezaca na lozku ;-)
Wg mnie najlepiej wyszla twoja zona wlasnie na ostatnim. Może troszkę przekombinowales z twarzą ale w kazdym razie twoja zona lapie wprawe w pozowaniu ;) Troszke wiecej u dolu i moze np az do polowy torsu zjechac..jakbys ise otulala dlonmi posciela albo kocykiem czy cos?...Widzisz tutaj trafiles z ostroscia ..jednak mysle ze troszke wiekszej przyslony yy sie przydlao uzyc by drugie oko rowniez bylo w GO :)
Znów brakuje mi trochę dołu. O przepalaeniach (zwłaszcza w tym miejscu) w ogóle nie ma się co troszczyć - są bez znaczenia. Jak wspomniała Paenka, modelka wywiązuje się ze swojego zadania coraz lepiej - to widać. Zdjęcie dobre, podoba się: oczy rzeczywiście przykuwają uwagę, potargane włosy nadają klimatu - widać, że to był efekt zamierzony.
I to jest dowód na błąd techniczny. 85 + Crop, przy czasie 1/13s nie pozwala zrobić dobrego zdjęcia. Słuchaj jeżeli Ty nie zadbasz o światło gdzie będziesz mógł wyciągnąć krótsze czasy to nie zrobisz odpowiedniego zdjęcia. Dziwisz się, że ostrość pada na ryj. Zauważ, że ostrzysz na 1.8, ten obiektyw zaczyna ostrzyć od minimum 2.0, a najlepsze efekty widać od 2.2, więc nie ma co się dziwić czasem, że ostrość nie wygląda tak jak powinna. Z żaluzjami mogłeś pokombinować ustwić pomiar matrycowy jeżeli kontrast był za duż założyć jakieś prześcieradło. Poza tym o ile się nie mylę masz blende, więc z niej korzystaj. Wtedy zamiast prześcieradła dla zmniejszenia kontrastu możesz sobie użyć takiego reflektora.
I to ostatnie mi się podoba, dobry pomysł z potarganymi włosami. Nie słuchaj miclesa - on jest zbyt skrzywiony w kierunku idealnych fotek i do wszystkiego sie (niepotrzebnie) przyczepi. A trochę cienia czy potargania bardzo dobrze robi zdjęciom bo wprowadza dynamikę a nie wykrochmalone plastiki :p .
Co do technikaliów i szkła - 85tką rób na 2.8 a nie 1.8 . To stąd nietrafiona ostrość bo trafić i utrzymać się w tej papierowej GO na 1.8 jest bardzo trudno. Nie rób testów FF/BF tylko rób zdjęcia na 2.8-3.2 z bliska a nieco szersze ujęcia na 4.0-4.5 . Czas 1/13 na cropie i 85tce? No podziwiam że poruszenia aż tak nie widać ... ja staram się poniżej 1/125 nie schodzić kosztem ISO.
Też szczerze radzę długo portrety poćwiczyć. Jak z każdego spaceru czy pomysłu przyniesiesz po kilka naprawdę udanych portretów i z pewnością siebie będziesz przykładał aparat do oka wiedząc co wyjdzie - wtedy może i krok dalej...
Ale akty to tak pi razy oko 10-100 razy trudniejsze od portretów są. Choć są i wyjątkowi artyści którzy w portretach zupełnie siebie nie widzą a akty trzaskają jeden za drugim piękne... więc różnie to bywa a spróbować nigdy nie zaszkodzi, bez względu na to na co cię ludzie namawiają ;) .
Jak już potargać, to z jakimś specyfikiem utrzymującym potarg (gel, lakier, woda z mąką :D). Nie mówiłem że potargane to źle, ale mi nie pasują jakoś.
Ja tam lubie potargania, sa zmyslowe, najlepsze sa naturalne potargania a nie za pomoca gelu,lakieru itd. Przynajmniej dla mnie ;-)
Co powiecie na cos takiego :
jakies takie chłodne, nieobecne oczy...ciemno na twarzy...nie ucinaj jej tak szyi
Paenka ano nie obecne ,zamyslone, maslane ;-)
Hmm no wlasnie musze gdzies poczytac o cieciu zdjec ,ale chyba nawet tutaj w tym watku bylo ,gdzie ciac zeby bylo ok.
Prawe oko na fotce jest zdecydowanie ostrzejsze - troche to sie "gryzie" z lewym.
No wlasnie, i tu moje pytanie. Tryb AV celuje punktem w oko, no wlasnie jak celuje jednym punktem w jedno oko ,to zawsze bedzie ostrzejsze od drugiego :confused: Wiec nalezy robic na MF ? Na MF ok ustawie jedno i drugie oko ostre ale wtedy usta uciekaja :confused:
a przysłona?
:-):-):-)