Strona 77 z 312 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 770 z 3111

Wątek: Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazowki

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Paenka, ja nie zadalem pytania jak sie pozbyc tego swiatla w PS-ie dlatego ,ze chce pstrykac tak o i pozniej upiekszac zdjecia na super hiper ;-) Ale poprostu chce wiedziec jak cos takiego sie robi, i czasami w nielicznych przypadkach mysle sie przyda. Bo pomysl ,ze uchwycilas ten moment ta chwile wszystko jest super a tu taki bubel sie wkradl i co wtedy ? A jesli nie mozemy powtorzyc ujecia ? A pozostala czesc fotki jest super ? No ale nie oto chodzi ;-) w tym watku.
    Co do ostrosci to jest moja zmora ostatnio, strzelalem wczoraj fotki na statywie ,zona jak posag, punkt AF centralnei na oku a tu bach rzesy ostre albo brwi ;-( Dzisiaj jak dobrze pojdzie to znajomy mi to sprawdzi ,bo faktycznie moze mam BF FF ;-(
    BF, FF sam możesz sobie sprawdzć na tym forum jest opisane jak. Wystarczy poszukać

--
    Robert.

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

CybeR wlasnie szukam ;-) Co do usuniecia tego swiatla z policzka, podoba mi sie twoj efekt. Stempelek ?
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    Marcus Bell wychodzi z założenia że podczas pracy fotograf ślubny powinien być niezauważalny, przez to jest wstanie uchwycić naturalna ekspresję fotografowanych, dba o to by jego klienci traktowali go jak przyjaciela i vice versa... wszystko w celu uzyskania niepowtarzalnych o "artystycznej" wartości zdjęć. blenda, lampa błyskowa odwraca tylko uwagę "młodych" i gości...
    Poziom wykorzystania PSa jest u niego bardzo wysoki, poddaje skrupulatnej obróbce absolutnie wszystkie zdjęcia, często wielokrotnie wywołuje Raw uzyskując szeroki zakres tonalny...
    pod względem post-procesu mam dokładnie takie samo zdanie jak on: post proces jest nieoderwaną częścią warsztatu profesjonalnego cyfrowego fotografa. bez troski o color management, konwertowania i wyostrzania zdjęć do druku ... nic nie odróżnia nas od amatorów ) (bez urazy dla amatorów)
    Apropo obróbki pozwoliłem sobie przytoczyć. Polecam cały wątek link powyżej.

--
    Robert.

Domyślnie

Z paru porad CyberR wyszło kilka wersji... Finalna - kompromis pomiędzy czystym wołaniem z ACRa a trochę poPSutą fotką poprzednią:

http://img244.imageshack.us/img244/8...mfg69wetj9.jpg

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    CybeR wlasnie szukam ;-) Co do usuniecia tego swiatla z policzka, podoba mi sie twoj efekt. Stempelek ?
    Nowa warstwa, Stamp Tool Mode Darken Opacity: 5%-13% i małymi kroczkami próbkująć ciemną skórę zasłaniasz jasny obszar. Zmieniaj wiekość pędzla oraz opacity w zależności od tego co Ci wychodzi. Poprawiasz to Healing Brush z ustawieniami pędzla Angle: -49, Roundness: 16%, Hardness: 0% i tak samo powoli próbkujesz skóre aż uzyskasz zadowalający efekt. Na konieć można dodać textury w postaci szumu żeby skóra wyglądała naturalnie a nie jak plastik, to też na odzielnej warstwie + selektywna maska.

Istnieją jeszcze różne inne sposoby ale wszytsko zależy co chesz uzyskac i jak duże są poprawki.

--
    Robert

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No to jeszcze jedno z wczorajszych upalnych fotek.
    Wrzucam odrazu kolor i b&w zeby nie bylo, nie wiem co ja mam z tym b&w ;-)

Domyślnie

Bardziej pasi mi kolor, a odnośnie kadru, to trochę więcej dołu. Poza tym bardzo ładnie.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hmm ,dolu troche wlasnie odciolem ale nie duzo jakis 1 cm, jakos mi nie kozystnie wygladala szyja ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie powiedziałbym że ładnie. To ostatnie - niezależnie czy bw czy kolor to jednak takie ujęcie i taki kadr powoduje poszerzenie twarzy. W skrócie (mam nadzieję że zona tego nie czyta) - pogrubiłeś ją.
    A to poprzednie 'przekręcone' w BW to po prostu spudłowane z ostrością. Zdarza się przy krótkiej GO i nie ma co na siłę szukać BF/FF (chyba że w 90% tego typu ujęć byś nie trafiał) bo po prostu pole 'punktu' AF nie jest punktem a jest większe niż obraz punktu AF na matówce - i może czasem nieprecyzyjnie trafić.
    Oba zdjęcia raczej do repety niż usilnej obróbki.

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No troszeczke pogrubilem to fakt, mysle ,ze troche makijazu na policzka pomoglo by przy tym kadrze albo czarna blenda. Co do ostrosci Vitez to nie stety ale wszystkie zdjecia z wczoraj maja tak nie trafiona ostrosc. Wydrukuje sobie karte i zrobie test i powinno byc wszystko jasne

Strona 77 z 312 PierwszyPierwszy ... 2767757677787987127177 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów