No tak, tyle że jeśli chcemy mieć odwzorowanie stricte sRGB to powinno być 6500K (zakładając prawidłowe oświetlenie). Podobnie jak przy kalibracji dla poligrafii tj. 5000K. Czyż nie tak?
Wersja do druku
Odkąd nabyłem EIZO S1931 praca stała się niezwykle komfortowa. Obraz jest cudowny. I co niezwykle ważne dla mnie - oczy w ogóle mi się nie męczą. Nie wiem dlaczego ale tak jest ;)
Foto 6500K. DTP 5500K lub 6500K.
Ciekawostka:
Temperatura bieli monitora musi być jak najbliższa oświetleniu w którym finalny materiał będzie oglądany. Jeśli warunki są skrajnie niekorzystne, np jak np u pst (6200K na monitorze a 2400K na stole), to zdjęcie będzie się wydawało bardzo "ocieplone" w stosunku do monitora. I vice versa.
Czepialstwo ? Co Ty politykiem jestes ze odwracasz kota ogonem ?
To niechlujstwo zwykle w Twoim wykonaniu nakazujace czytelnikowi domyslac sie co autor mial na mysli.
Przeczytaj takze to co napisales powyzej ... skladnia nie ma nic wspolnego z zasadami jezyka polskiego. Co to znaczy "że potrzeba jest dokonać pewnych ustawień w programie" ?
Przeczytaj ze dwa razy posta zanim wyslesz a "czepialscy" sie nie pojawia.
ten kto radził jest sensownym człowiekiem :-) dlatego posłuchałem - choć z jednego e-booka (obróbka RAWów) wyczytałem że dobrze skalibrować na 6500K
a tak poważnie to rozumiem że zdjęcie mogę 'obrobić' w PS w ustawieniach jakie otrzymałem po oprofilowaniu i po wydruku będzie ono zbliżone do tego z monitora
nie powinienem jednak oglądać tego zdjęcia w takich warunkach oswietleniowych (~2500k) bo bedzie sie wydawało ze jest za ciepłe
dobrze myślę?
Ten monitor da się skalibrować na dokładnie 6500K. Nie ma zatem przesłanek aby zostawiać sobie "błąd" 300K.
Teoretycznie. :-)
Oglądać można, ale nie należy odnosić fotki do monitora. Oko samoistnie, poza świadomością skoryguje biel na 2500K, ale zestawienie obok, dwóch bieli, mocno różniących się temperaturą, nie będzie dobrym pomysłem.
to że teoretycznie to wiem :-) - idąc dalej tym tokiem rozumowania z każdego urządzenia choćby nie wiem jak skalibrowanego będzie jakiś błąd odwzorowania kolorów... ale my nie tym ;-)
już o tym wspominałem ze nie oglądam odbitek w swojej 'pracowni' :D ani tym bardziej nie porównuje ich w takim oswietleniu do tego co jest na monitorze...
do tego używam testera domowego zwanego czasem żoną ;-)
temp. - dobrze więc, powalczę z kalibratorem i spróbuje 6500K; zobaczymy jak pójdzie odbitkom z labu (twierdzą ze nie ingerują w przesylane pliki - z tego co do tej pory u nich drukowalem to widze ze nie wyostrzają i nie podnoszą kontrastu/nasycenia).
jak bedzie niezadawalająco to eye one pojdzie pod mlotek i zgłosze sie do p Tomka po Lafota (bo chyba nigdzie indziej nie dostane?) :-)
btw - nie opisałem wrażen z monitora eizo s2100; po jednym wieczorze trudno coś napisać; obraz jest bardzo dobry i duży 21'' - do tego trzeba sie przyzwyczaić
nie ma nierównomiernego podswietlenia (jakies jasne/ciemne rogi nie wystepują); czerń jest dla mnie zadawalająca;
odpaliłem F.E.A.R. - 1600x1200x32bit wysokie detale - bylem zaskoczony płynnoscia na moim gf7900gs .. nie zauważyłem tez smużenia ani tzw input_lag;
nie odpalalem filmów bo oglądam na TV :D
osłonka jest świetna - cieszę się ze zdecydowałem się ją kupić;
bardzo fajnie rozwiązana podstawka - również regulacja położenia monitora jest płynna
nie mam za bardzo porównania z moim CRT bo operacja wygladała tak ze wyłączyłem kompa, odłączyłem CRT i podłączyłem LCD;
myślę sobie (jako laik) że krzywe z mojego crt nie wyglądały jak wściekły wąz boa stad po włączeniu LCD (gdzie krzywe prawie sie nie rozjeżdżają) nie widziałem przepaści..
być może wizyta u rodziny i oglądnięcie zdjęć u nich da mi lepsze porównanie
http://www.lafot.com/
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Witam wszystkich
"Przysluchiwalem sie Waszej dyskusji od dluzszej chwili" z mysla o zakupie monitora dla siebie i niestety musze przyznac, jako ze jestem laikiem w tym zagadnieniu, ze mam drobny metlik w glowie... Dlatego prosze Was o podpowiedz. Moje kryteria to LCD 24" panoramiczny, najlepiej spelniajacy swe zadanie w grach (symulatory lotu to czesc mojej pracy), ale takze pasujacy do fotografii amatorskiej. Prosze o sugestie.
Dziekuje za szybka odpowiedz. Rzeczywiscie cena nie gra roli. Chodzi mi o jak najlepsza wydajnosc i jakosc wyswietlanego obrazu.
Jakie sa techniczne roznice pomiedzy Eizo S2411W a HD2441W? Czy ta roznica cenowa warta jest swieczki?
Rozumiem. Musze chocby z ciekawosci zapytac jeszcze o Della 2407WFP-HC. Roznica cenowa jest znaczna, choc matryca taka sama, jak dla Eizo S2411W. Czy to 3x wieksza rozdzielczosc czyni S2411W "szybkim" w dynamicznej grafice komputerowej?
Już od dawna czytan ten wątek i z ciekawości przyglądnąłem się monitorom Eizo. Nie wątpię, iż prezentują wysoką jakość w odwzorowaniu obrazu, ale tak jak tańsze modele innych firm są napakowane imho niepotrzebnymi ficzerami.
Weźmy np. symulację zaburzeń postrzegania koloru. Nie będę pytał, do czego to ma służyć, bo z angielskiej strony Eizo wyczytałem, że protanopię i deuteranopię trzeba uwzględniać przy tworzeniu map, stron internetowych, kolorów świateł... Ale ile na świecie jest takich osób?? Ok, to też sprawdziłem ;-) Wg wikipedii na protanopię cierpi ok. 1% mężczyzn i 0,02% kobiet, a na deuteranopię tylu samych mężczyzn i 0,01% kobiet... czyli bardzo mało. Czy naprawdę te funkcje są przez wiele instytucji wykorzystywane?
Druga sprawa to gadżety podbijające kontrast, wyostrzające rozmyte fragmenty obrazu (?!) oraz masakryczny stosunek kontrastu sięgający nawet 3000:1 (mam nadzieję, że wynika z bardzo niskiego punktu czerni?). Czy można je wyłączyć przy obróbce fotografii? Przyznam, że powitałbym z otwartymi ramionami funkcję autoregulacji jasności, bo u siebie w dzień mam zwykle zbyt ciemno (przy jasności monitora na maksa), a w nocy za jasno (i muszę obniżać zwykle do zera, ale wtedy ciężko shopować). Btw mój monitor to Mag 900P (tylko proszę się nie śmiać :-P)
Dell 2407WFP-HC ma 8-bitowy kolor. Jak powszechnie wiadomo z tej cechy wynikają defekty obrazu. Proszę cofnąć się dwie strony do opisu 2007WFP, to praktycznie to samo.
Rozdzielczości są identyczne. Szybkość zależy od akceleratora ciekłych kryształów.
To tylko tzw "kontrast dynamiczny", powstający jako złudzenie przy manipulacji jasnością w dynamicznych scenach. Przydaje się przy rozrywce.
Można wyłączyć.
Daj Boże, aby taki duży kontrast wynikał z niskiej czerni! Ale niestety nie ma tak dobrze, choć Eizo serii S ma tradycyjnie bardzo niską czerń. Problemem jest duży kontrast wynikający z wysokiej bieli.
W większości modeli Eizo serii S jest. Podobnie w Nec'ach serii 90.
Eizo produkuje też specjalistyczne monitory medyczne. Takie zagadnienia nie są zatem obce projektantom. Implementacja funkcji manipulującej obrazem, to mały koszt a marketingowo wygląda dobrze, no i dla tych 0,1% użytkowników (czyli 6 e6 populacji ludzkiej) to będzie jedyna słuszna firma. :-)
W najbliższym czasie chciałbym kupić monitor LCD z przeznaczeniem głównie do pracy w AutoCad i obróbce fotek. Po przeczytaniu wątku widzę, że na moje możliwości finansowe najlepszy będzie chyba Eizo S1931 (chyba, że dozbieram trochę kasy i szarpnę się na monitor o większej przekątnej z tej samej lini). Chciałbym jednak spytać o parę spraw tych co niedawno przesiedli się (najlepiej z CRT) na ten własnie model - widzę że kilka takich osób jest, więc bardzo liczę na waszą pomoc:) :
- jak jest z ostrością wyświetlanych zdjęć w porównaniu z CRT?
- czy patrząc pod różnym kątem na poszczególne obszary monitora widzimy rózną jasność?do tej pory miałem do czynienia raczej z tanimi monitorami LCD, szczególnie w laptopach...na nich raczej nie da się poprawiać jasności i kontrastu zdjęć :(
- jak jest z kolorystyką? czy nasycenie jakie ustawiamy na obserwowanym obrazie (mam na myśli korekcję zdjęcia np. w PS-ie) pokrywa się z tym co wyjdzie na odbitce?
- czy monitor po wyjęciu z pudełka koniecznie wymaga kalibracji czy też oprofilowania, żeby w ogóle dało się coś na nim obrabiać? - moje wymagania nie są jakieś bardzo skrajne w tej dziedzinie chociaż na pewno kupię kalibrator ale raczej w trochę późniejszym terminie...
proszę szczególnie o opinie tych, którzy niedawno nabyli ten monitor a wcześniej pracowali trochę na CRT
aaa... i jeszcze jedno, czy LCD jest faktycznie zdrowszy dla oczu - może macie jakieś materiały na ten temat? (to jest jeden z najważniejszych powodów z jakich chciałbym przesiąść się właśnie na LCD)
Ostrość na LCD jest idealna. Kineskop z uwagi na kilka zjawisk fizycznych zawsze jest trochę nieostry.
Każdy LCD ma węższą charakterystykę kątową niż kineskop. Jednakże przyzwoitej klasy monitory oferują rozsądne kąty widzenia, w których zmian kontrastu nie ma, lub prawie nie ma.
Jeśli monitor będzie odpowiedniej jakości i skalibrowany, tak.
Każdy monitor, o ile zależy Panu na maksymalnej zgodności wynikającej z możliwości monitora, wymaga kalibracji. Dobre monitory nadają się do pracy po wyjęciu z pudełka, ale po kalibracji i jak jest różnica na plus.
Jest zdrowszy od CRT w tym znaczeniu, że jest ostry i nie migocze.
Ciekawostka:
Dobrze wiedzieć, że LCD pomimo dwóch pozytywnych, powyższych cech, może być znacznie bardziej uciążliwy niż kineskop. Wynika to z 3 do 5 razy większej znamionowej jasności ekranu. Komfortowy monitor musi mieć możliwość zredukowania jasności do takiego poziomu, jaki ma biała kartka papieru w tych samych warunkach oświetleniowych. Niestety, takich monitorów trzeba szukać "ze świecą".
faktycznie, Forumowy mądrala :lol: do ciebie pasuje, a co do ustawień to jak pierwszy raz odpaliłeś np: PS to wrzuciłeś od razu fotki do obróbki. Czy może najpierw dokonałeś pewnych ustawień początkowych by móc pracować w "prawidłowej" przestrzeni korolów:?:
Silent Planet sorki że w twoim temacie doszło do tak dziwnej dykusji ale niektórzy na forum to prawdziwi mondrale, sam pewnie często czytając posty doszedłeś do takich wniosków, niedługo dojdzie do tego, że będą wytykać brak przecinka w zdaniu ("poloniści :)")
Proponuje nie robić tutuaj OT w formie osobistych "podjazdów".
dziękuję za odpowiedź. Pragnąłbym jeszcze prosić o podzielenie się wrażeniami "bardziej przeciętnych użytkowików". A czy ktoś wie, czy mozna gdzieś obejrzeć ten monitor - eizo S1931 w Krakowie? Może któryś z użytkowików byłby tak miły i pokazał własny - odwdzięczę się piwkiem:)?
Sugeruje mi Pan nierzetelność? :sad:
PS. Z oglądania niewiele Panu przyjdzie. No, chyba że ma Pan duże doświadczenie w ocenie monitorów, wiedzę jak to wykonać w niesprzyjających warunkach, oraz filtr antymakaronowy w uszach. Trzeba kupić, i tak w przedziale 2 tys zł nic lepszego nie ma. Jeśli się nie spodoba, ma Pan ustawowe prawo oddać z powrotem. :-)
panie Tomku - nadwrażliwość? ;-)
kazdy mówi za siebie oczywiscie - ja to odebrałem że chciałby opinie 'bardziej przeciętnych' czytaj: nie mających takiej wiedzy/doświadczenia o monitorach..
czyli kupili - i jak wrażenia?
nie wszyscy chcą dopiec :-)
btw
w jednym z postów mówił pan że s2100 można skalibrować na 6500K tylko trzeba w monitorze pogrzebać; miał pan na myśli w ustawieniach w menu-osd czy bardziej fizycznie?
bo skalibrowałem na 6500k - musiałem troche wyregulować kanały rgb w GAIN..
Nic podobnego! Nie miałem w zamiarze by Pana lub kogokolwiek urazić. Chciałbym poprostu usłyszeć także opinie kogoś kto nie siedzi w branży, nie ma takiej wiedzy a mógłby przekazać proste, prawdziwe odzczucia z użytkowania :)
Co do tego oglądania w sklepie to trochę racja :) ale co do zwrotu nie do końca - czasem na prawdę trzeba walczyć o swoje prawa i nie jest to miłe dlatego chciałby zebrać jak najwięcej informacji zanim kupię. W kazdym bądź razie Wielkie Dzięki za czynne udzielanie się w wątku- bardzo dużo się dowiedziałem i na pewno pomoże to w wyborze monitora!
EDIT:pst mnie uprzedził z wysłaniem posta:)
Można cofnąć się kilka stron do tego postu:
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=683
Mam tylko nadzieję że Tomek Urbanowicz mnie nie zastrzeli za sprowadzenie do "bardziej przeciętnych". :-)
Dokładnie tak to trzeba było zrobić.
8)
instrukcja moim przyjacielem ;-)
moze to złudzenie ale krzywe wydawały sie jeszcze bardziej zgodne niż przy kalibracji na 6200k
choć myślę ze o wiele wieksze znaczenie miało to że za drugim razem 'odseparowałem' żyrandol :lol: od monitora tzn. zrobiłem mały manewr bo przy pierwszej kalibracji świecił mi troche w monitor
dziś pierwszy raz odpaliłem swoją galeryjkę na nowym monitorze...
pierwsze spostrzeżenie to masakryczne szumy z 300D - których wcześniej jakoś nie dostrzegałem
drugie spostrzeżenie - wszystkie zdjecia są jasniejsze niż miałem na starym crt
generalna konkluzja - zdjęcia przed zakupem kalibratora (profilera ;-) ) wyglądają źle; wyprane, bez kontrastu ze złą jasnością, albo czarne w cieniach gdzie były szczegóły
zdjęcia po zakupie kalibratora wyglądają już po japońsku czyli jako-tako;
im późniejsze tym lepiej wyglądają
podsumowując - na starym oprofilowanym crt dawało radę i wtedy mnie zadowało - teraz (z oprofilowanym lcd) już nie :mrgreen:
widać też że 'uczyłem' się swojego starego monitora crt z czasem - im później tym lepiej wychodziła mi obróbka (imho)
obserwowałem to również na odbitkach z labu - choć miałem ich profil kolorystyczny to pierwsze odbitki poprawiałem trzy razy (monitor byl rozjechany; poźniej juz po oprofilowaniu lepiej)
wczoraj obrobiłem na nowym monitorze kilkanście fot rodzinnych z różnego okresu tej wiosy i tego lata oraz cztery foty ślubne
we wtorek bede mieć w łapie - to będzie ostateczny sprawdzian (wszystkiego: monitora, umiejętności kalibracji/profilowania, wołania raw i obróbki)
Eizo Eizo Eizo...
Cena wyższa ale jakość i odwzorowanie kolorów idealne...
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,29318/
POLECAM
mam 19"dell na chipie ultrasharp- do fotek genialny - cena 2 letnie na allegro 700zl
gradienty bez przebarwień. wysiwetla 16.7mln matryca PVA. a chip ten stworzony dla grafików. lepszy od philipsa. wczesniej miałem prof crt. postanowiłem przesiąść sie na lcd i tu padł wybór. Zajmuje sie tylko fotografią i ten monitor jest optymalny. www.adam-brzoza.com
Rzucił Pan tezę na forum. Zapytałem o jej uzasadnienie, ponieważ moje informacje mówią coś zgoła innego. Ja również mogę napisać cokolwiek z sufitu, marketingowe słowa-klucze, bez dowodów, ale przecież nie o to chodzi. Jeśli Pan twierdzi, że ma Pan świetny monitor do fotografii proszę podać przynajmniej jego model.
PS. Pytanie o gradienty w liczbie mnogiej było podchwytliwe. Nikt nie jest w stanie ocenić braku przebarwień na więcej niż jednym gradiencie (szarości). Zatem wniosek jest taki, że w ogóle Pan tego nie zweryfikował, a tylko rzucił puste hasło.
na forum - odpowiedziałem na pytanie [jaki monitor] podałem swój typ, nie jestem specjalista od monitorów ----ALE ZANIM KUPIŁEM TO KILKANAŚCIE PRZETESTOWAŁEM, być może zadający pytanie chciał typowej porady normalnego użytkownika a nie fachowej jakie wykresy itp. Wiem bo byłem w podobnej sytuacji co specjalista to inne porady i zdania, to może być zniechęcające.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a moj monitor to DELL UltraSharp 1905FP
Dlaczego nie chce Pan podać modelu monitora? Jest to napisane na nim, nie trzeba być specjalistą aby odczytać.
"Typowa porada" jest niestety najczęściej nieobiektywna. Progi akceptacji i wymagania są różne, to co jednemu wydaje się dobre, innemu niekoniecznie. Jesteśmy na forum i w wąsko specjalizowanym wątku. Wypadałoby radzić rzeczywiście dobrze. Spotkałem się w pracy ze skrajnymi opiniami udzielanymi w dobrej woli. Sam Pan zresztą zauważył, że co "specjalista" to opinia. Gdyby było inaczej byłaby jedna, a ja nie użyłbym cudzysłowu.
a aprpos pytnia o gradienty. zrozumialem to jako przejścia tonalne miedzy kolorami, i wysietla mi poprawnie : tzn na zdjeciu które jest generalnie ciemne i kolor lekko przechodzi od czarnego do rozświetlonego miejsca, następuje to płynnie tak jak widzie na wydruku (poligraficznym), wiec jak dla mnie to cala wiedza. :)
ok rozumiem, wobec tego przepraszam i proszę nie brać moich wypowiedzi pod uwagę. - pozdrawiam
ps. model monitora dopisalem
DELL UltraSharp 1905FP
Dziękuję. W wolnej chwili przedstawię rzeczywiste walory ww modelu monitora. Już teraz mogę jednak zdradzić, że niewiele odbiega on niestety od słabej średniej rynkowej dalekowschodnich monitorów. Jest znacząco lepszy od wszystkich bez wyjątku modeli Belinea, Benq, Acer, LG, większości modeli Samsunga i tym podobnych. W powyższym kontekście można rozważać zakup jako sensowną alternatywę, jednakowoż nie można formalnie powiedzieć, że nadaje sie do fotografii, gdyż w okolicach ceny nowego 1907FP są naprawdę lepsze monitory.
DELL UltraSharp 1905FP
a aprpos pytnia o gradienty. zrozumialem to jako przejścia tonalne miedzy kolorami, i wysietla mi poprawnie : tzn na zdjeciu które jest generalnie ciemne i kolor lekko przechodzi od czarnego do rozświetlonego miejsca, następuje to płynnie tak jak widzie na wydruku (poligraficznym), wiec jak dla mnie to cala wiedza.
Jeszcze coś dopiszę :)
Krzywa korekcyjna, krzywą korekcyjną, gradient gradientem, ale proszę jeszcze zwrócić uwagę na gamuty monitorów. Zamieszcze kilka wybranych które kalibrowałem i z których dostałem profile po kalibracji do analizy.
Biała linia to zakres sRGB.
Na początek laptopy:
Ten w kolorze żółtym to laptop Toshiba quomio g30 194 ekran truebrite,
najgorszy to Acer Asphire 3003
Teraz CRT - dwa wybrane:
Monitory LCD.
Monitor 17" AOC:
Monitor EIZO L997:
Monitor EIZO S2000 (Tomasza1972):
Monitor EIZO S1931 (mój):
W najbliższym czasie zamieszczę z Samsunga 970/971P.
Pamiętajmy jednak, że te wykresy pokazują przekrój bryłowego modelu koloru przy jasności 50%. Daje to w związku z tym tylko zgrubny, poglądowy obraz. Tym bardziej, że wyniki przy jasnościach bliskich 0 i 100% mogą być diametralnie różne od wniosków wyciągniętych z przytoczonych krzywych.
Dorzucam jeszcze Samsunga 970/971P:
No, różnicę opisałem wcześniej :)
Oczywiście, dlatego staramy się tutaj przedstawić różne podejścia, pomiary i ich wyniki + osobiste wrażenia.