Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...
Wersja do druku
Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...
Oczywiscie masz racje ale kto to wiedzial ze to tak sie rozwinie a wielu ludzi nie stac bylo na sprzet do fotografowania :( teraz troche sie sytuacja zmienila na rynku ale i tak nie jest tak kolorowo i wystarczy sobie poczytac nasze forum aby sie przekonac jak ludzie odkladaja grosz do grosza aby cos kupic, a jakich Ty uzywasz obiektywow jesli mozna spytac do swoich zdjec stockowych?
aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli :) i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic :( a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?
robgr85, możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie mojej fotki? Chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najmniej tła, kadr ma być ciasny?
Wg mnie, idealnym szkłem stockowym jest 100 2.8, choć i tak wiekszość robi 50 1.4/1.8.
Czasem przyda się podejsć bliżej ;)
trochę źle to określiłem. Możesz zostawić tak jak jest, możesz też przyciąć żeby zajmował cały kadr ale nie tracił cieni. Ja natomiast dodałbym z po 5%-10% więcej przestrzeni z lewej i z dołu. Może i brzmi to dziwnie, ale dużo ładniej będzie wyglądać.
ja myślę o 50tce, bo też sporo portretów/stocków zawierających całe postacie będę w warunkach 'domowych' strzelać, a z 100ką bym się nie zmieścił.Cytat:
aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?
odnośnie lamp to najchętniej strzelam przy świetle dziennym z reflektorem (blendą) tak aby całość ładnie doświetlić. Niestety czasem to nie wystarcza - na razie mam kilka halogenów, w najbliższej przyszłości planuję sobie sprowadzić kilka żarówek błyskowych.
Pozdrawiam,
Robert
ej, no to przestańcie już tak mocno reklamować te stocki w swoich stopkach, bo nam za duża konkurencja się zrobi i doopa będzie blada;D
przecież żartuję, nikogo nie ustawiam, wyluzuj:D
Jeszcze jeden ważny aspekt, przynajmniej dla mnie..
Czy ktoś nie mając 18 lat rejestrował się na jakimś ze stockow? Wiem że na Istock może się udać takie coś, że zarejestruje się na np. moją mamę i wyśle jej dowód tożsamości, a później zmienię dane na swoje. Może ktoś próbował takich "praktyk" bądź może po prostu na niektórych stockach można się rejestrować nie mając 18 lat?
a ja mam jeszcze zupełnie takie 'dziwne' zapytanie, mianowicie:
czy jak się wysyła pierwsze zdjęcia, te potrzebne do rejestracji, to już one mają mieć te wszystkie słowa kluczowe i wymagania itp.?
czy np. jakieś stare, nieobrobione pod kątem stocka lepiej dać, czy już robić fotki "pod nich"?
Według mnie to chyba te pierwsze fotki decydują o tym czy Cię przyjmą czy nie więc chyba te fotki muszą być najlepsze :) (opieram się tylko na tym co tu wyczytałem)
no ale mi chodzi o to czy mają już mieć te słowa kluczowe itp., czy tylko takie do oceny tego co ja robię mają się nadawać, a nie do wystawienia na stocku
powinny spełniać wszystkie wymagania. Jeśli je zatwierdzą to i tak pewnie będziesz chciała je potem dodać do swojej galerii.
Z tego co pamietam to jeśli (nie pamietam dokladnie ilosci) 3 razy sie nie powiedzie np na istocku złożenie aplikacji to będziesz mieć jakieś 3miech/miech(nie pamietam:P) na przemyślenie co było nie tak :P
po pierwsze - wysyłasz nie dowód a paszport. Nie wiem w czym problem - jeśli zarejestrujesz na mamę to chyba nie zrobi Ciebie w bambuko i nie ucieknie z kasą :PCytat:
Czy ktoś nie mając 18 lat rejestrował się na jakimś ze stockow? Wiem że na Istock może się udać takie coś, że zarejestruje się na np. moją mamę i wyśle jej dowód tożsamości, a później zmienię dane na swoje. Może ktoś próbował takich "praktyk" bądź może po prostu na niektórych stockach można się rejestrować nie mając 18 lat?
na sxc.hu możesz się zarejestrować będąc ponizej 18tki, ale tam za darmo fotki udostępniasz... odnośnie stocków to nie mam pojęcia bo nigdy takiego problemu nie miałem.
Problem jest taki że nie uśmiecha mi się do końca życia być jako female :P aha i ona nie ma paszportu wyrobionego, ale czytałem że prawko przechodzi. :P
mi id też nie przyjęli a paszport mi stracił ważność 2 miesiące temu więc chyba nie zaryzykuje :D
ja im paszportu na razie nie podeśle, ładnie tam widać datę wygaśnięcia :D
a na wyrabianie nowego się też jakoś nie zanosi, trzeba będzie się dalej zadowolić istockiem
nie przesadzaj ze brak umiejetnosci :) to tylko kwestia czasu i pomyslu :) ja co prawda jeszcze nie zaczalem sie bawic takimi zdjeciami bo kompletuje sprzet wiec mam nadzieje ze jak moja maszyna stockowa ruszy to tak szybko sie nie zatrzyma :) pozytywne myslenie sie tez klania :)
na istocku rewelacją jest sprzedawanie grafik wektorowych, 60% zysku tam mam właśnie z takich prac, ale plików nie mam za dużo wystawionych
heh to chyba jednak zarejestruje się na mamę :D
ps: nawet nie wiedziałem że moja mam ma paszport lol
Wysłałem paszport, który stracił ważność ponad rok temu i nie było problemów.
słuchajcie, a czy jest sens pisać w słowach kluczowych całe wyrażenia?
np. jeśli wrzucam gałązkę sosny to czy warto wpisać tak:
pine, branch, pine branch ...... itd.
czyli czy dawać różne możliwości czy po kolei same pojedyncze wyrazy, nie łączyć ich w wyrażenia?
jak myślicie?
no właśnie, zatem kolejne pytanie: czy istnieje na stockach jakieś ograniczenie ilości słów kluczowych, czy ma to znaczenie w sensie negatywnych jeśli dowalę dużo słów i wyrażeń?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
* w sensie negatywnym
pod warunkiem ze ktos nie bedzie szukal calego wyrazenia wpisujac go w cudzyslowiach:
http://www.shutterstock.com/cat.mhtm...branch&x=0&y=0
vs
http://www.shutterstock.com/cat.mhtm...nch%22&x=0&y=0
a te słowa kluczowe pisze się po przecinkach?
mam przygotowane słowa, zapisane w notatniku po przecinkach, zanim zapiszę plik w formacie XMP, aby go potem wczytać w photoshopie to mam usunąć przecinki?
nigdy nie robiłam słów kluczowych, a nie chcę osobnego programu do tego, sądzę, że wystarczy photoshop, tylko chcę mieć pewność, że robię wszystko prawidłowo
Czy może ktoś, coś wie o Dreamstinie. Diabli go wzięli czy co...
ech, ja chyba coś namieszałam z tym dodawaniem słów kluczowych:(
Dreamstime diabli wzięli.
Tu jest wątek na ten temat. Achilles to jeden z ichnich adminów. Mam nadzieję, że szybko to naprawią, bo czekam na przelew od nich.
No to miałam szczęście - mieliśmy dzisiaj wyjeżdżać więc porobiłam pay requesty na stockach w poniedziałek :).
A ja jestem bardzo zadowolony !! Zarobiłem dzisiaj 1.20 PLN w przeliczeniu na Polską walute .... Więc teraz jestem pewien, że da się zarobić fakt faktem, że zdjęcie ( tylko jedno ) dałem na fotolie 2 miesiące temu. Lecz wykonanie było dziadowskie, ogólnie to było moje pierwsze zdjęcie ... I wiem, że jeśli ktoś ma motywacje i stopniowo się w to " wciągnie " to z pewnością można troche zarobić, dorobić .... Mnie to akurat nie bawi póki co ... Ale dla zmotywowanych z pomysłem osób, lubiących wrzucać, przerzucać, modyfikować itd. itp. jest to na pewno dobra droga ... Dla zaciekawionych oto zdjęcie - http://www.fotolia.com/id/3525096
mam pytanie do sergi'ego:
pisałeś gdzieś wcześniej, że po pierwszym obfitym w ściągnięcia twoich fotek dniu ściągalność spadła już dnia drugiego. czy nadal spada? jak to wygląda w tej chwili?
pytam, bo tak sobie myślę, że może faktycznie dziś już trudniej się w stocki wstrzelić dla zarobku, bo jest zbyt duży napływ nowych fotek
tak się dzieje tylko na shutterstock ponieważ tam większość kupujących korzysta z subskrypcji. Ktoś już kilka postów wczesniej o tym pisał.
Nadal sprzedaję te zdjęcie które uploadowałem pół roku temu jednak już nie w takich ilościach jak w pierwszych dniach.
Ciągłe wrzucanie nowych zdjęć zdecydowanie poprawia sprzedaż zdjęć starszych.
Na innych stockach jest odmiennie. Początkowo sprzedaz może być niska ale w miare powiększania własnego portfolio sprzedaż rośnie.
Bardzo pomaga gdy dany stock umieści Twoje zdjęcie na stronie głównej. Wtedy sprzedaż wybija się w kosmos :D
Stocki to nadal młody rynek. Wg mnie nie ma sie co przejmować konkurencją. Najważniejże to aby robić dobre zdjęcia a nie gnioty.
PS. polecam poniższą strone. Mnóstwo ciekawych artykułów i informacji!
http://www.microstockdiaries.com/
no nabrałam optymizmu, tym bardziej, że dziś znalazłam nowy (dla mnie nowy) sposób na tę 'najbielszą biel', teraz to ja mogę pracować, wcześniej mnie cholera brała, wycinałam obiekty różdżką, ech, to była masakraCytat:
Stocki to nadal młody rynek. Wg mnie nie ma sie co przejmować konkurencją. Najważniejże to aby robić dobre zdjęcia a nie gnioty.
photoshop jednak jest po prostu the best! bo co sie nie wybieli w pstrykaniu to potem na warstwach się namiesza i białym pędzelkiem dopracuje i heja, jestem dziś wreszcie zadowolona z tego co od kilku dni usiłowałam spreparować
uf:)
no faktycznie ktoś już wcześniej o tym pisał, że tylko na sutterstock z tą subskrypcją tak jest, zapomniałam, no ale przecież mogłam zapytać, przystojne masz zdjęcie, to co sę będę żałować;P
tiaaaaaaa, lektura po angielsku:D, heh, najpierw muszę się nauczyć słówek przy dopisywaniu słów kluczowych, może za rok wezmę się za gramatykę a za dwa będę czytać książki w j.ang.Cytat:
polecam poniższą strone. Mnóstwo ciekawych artykułów i informacji!
http://www.microstockdiaries.com/
;D
dz.
:)
ile już zarobiłeś:)
Ja się muszę pochwalić że na fotolii mam już 5 lub 6 fotek i w każdej jedną odsłonę :D
Co do bieli to ja robie tak: robiąc zdjęcie staram się żeby wyszła biel, a jak nie wyjdzie to biorę białą pipetę w levelsach i klikam w tło :) czasem tylko prześwietla obiekt :D
Jeszcze kilka pytań :)
Czy mogę wysłać dwa różne zdjęcia z identyczną nazwą na jeden serwis?
Dlaczego nie mogę się zalogować na mój ftp na fotoli...? gdy wchodzę w "upload by ftp" pokazuje mi się moje ID i z tego co wyczytałem to login to jest właśnie to ID, a hasło to jest IDhasło ( np. ID = 123456, hasło = 123456mojehaslo ) wpisuję tak i piszę za każdym razem zły login lub hasło... co robię źle?
a ja się zastanawiam ...
chociaż nawet centa nie zarobiłam jeszcze, ani nawet się nie zarejestrowałam na żadnym stocku ...
hih
czy to jest konieczne to rozliczanie się z dochodów w piach i urzędach? po co?
czy jest to do sprawdzenia, czy ktoś się może doczepić do moich wpływów na konto?
tak sobie dumam, kończąc przygotowania fotek, jutro chcę wreszcie coś wysłać na stockxsperta, mam nadzieję, że sie uda i już będę zaraz bogata;)
z tym białym tłem, to rzadko mi się udaje uzyskać podczas pstrykania, mam problem z ustawieniem oświetlenia, mało miejsca w pokoju, brak statywów, wczoraj wbiliśmy gwoździe w szafę, żeby zawiesić jeden halogen:D, w drugim żarnik się przepalił
nie zamierzam na razie przemeblowywać całego mieszkania skoro nic jeszcze nie wiem czy zarobię cokolwiek
jestem lepsza w grafice na razie, dlatego łatwiej mi w PS-ie uzyskać efekt tła białego, zdjęcia dopiero się uczę robić tak nieco lepiej niż laik:)
ja nie urząd skarbowy, ja tylko tak sobie zapytałam, żeby się choć cudzymi sukcesami nacieszyć;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
*w pitach
Pewnie że może się doczepić, kupisz coś - typu samochód czy działka (coś od czego płaci się podatek przy zakupie) i wtedy US może cię zapytać skąd kasa, ty powiesz że z zagranicy - oni spytają z której (nie tylko ciebie - twojego banku też ;) )potem sprawdzą w ichnim USie czy zapłaciłaś podatek i czy w ogóle tam przebywałaś).. i wtedy zamiast 19% zapłacisz 75% czy ile tam jest teraz w KKSie ale zawsze możesz spróbować..
Pozdr
zatem - biel w tle:
najlepiej jest ustawić 'custom white balance' w aparacie, jeśli ma taką opcję, potem można obrobić raw'y pobierając pipetą barwy tła i odpowiednio podnosić dla nich krzywe.
odnośnie ftp:
mi ftp na fotoli działa, jak się logujesz to podajesz id jakie Ci podali, a hasło takie samo jakbyś się na stronie logował (z tego co mi się przypomina)
nazwy zdjęć mogą być dokładnie takie same
zawsze może powiedzieć że kasę ma z nieżądu, z tego co słyszałem to nie ma przepisów zakazujących sponsoringu/sprzedawania się... nie można sprzedawać innych :PCytat:
Pewnie że może się doczepić, kupisz coś - typu samochód czy działka (coś od czego płaci się podatek przy zakupie) i wtedy US może cię zapytać skąd kasa, ty powiesz że z zagranicy - oni spytają z której (nie tylko ciebie - twojego banku też )potem sprawdzą w ichnim USie czy zapłaciłaś podatek i czy w ogóle tam przebywałaś).. i wtedy zamiast 19% zapłacisz 75% czy ile tam jest teraz w KKSie ale zawsze możesz spróbować..
dałem tyle emotek i wziełaś tego posta na poważnie?Cytat:
ja nie urząd skarbowy,
Pozdr.
Robert