Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...
Jedno jest pewne - najlepszy moment do wkroczenia w microstock był jakieś 5 lat temu... niemniej dając dobre słowa kluczowe nasze fotki nadal będą łatwo odnajdywalne przez wyszukiwarkę...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Oczywiscie masz racje ale kto to wiedzial ze to tak sie rozwinie a wielu ludzi nie stac bylo na sprzet do fotografowaniateraz troche sie sytuacja zmienila na rynku ale i tak nie jest tak kolorowo i wystarczy sobie poczytac nasze forum aby sie przekonac jak ludzie odkladaja grosz do grosza aby cos kupic, a jakich Ty uzywasz obiektywow jesli mozna spytac do swoich zdjec stockowych?
Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!
aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa bolii tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic
a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?
Dziś jest pierwszy dzień reszty Twojego życia. Uwieczniaj to na zdjęciach !!
robgr85, możesz rozwinąć swoją wypowiedź odnośnie mojej fotki? Chodzi o to żeby na zdjęciu było jak najmniej tła, kadr ma być ciasny?
350D
Wg mnie, idealnym szkłem stockowym jest 100 2.8, choć i tak wiekszość robi 50 1.4/1.8.
Czasem przyda się podejsć bliżej![]()
trochę źle to określiłem. Możesz zostawić tak jak jest, możesz też przyciąć żeby zajmował cały kadr ale nie tracił cieni. Ja natomiast dodałbym z po 5%-10% więcej przestrzeni z lewej i z dołu. Może i brzmi to dziwnie, ale dużo ładniej będzie wyglądać.
ja myślę o 50tce, bo też sporo portretów/stocków zawierających całe postacie będę w warunkach 'domowych' strzelać, a z 100ką bym się nie zmieścił.aha, ja caly czas sie zastanawiam wlasnie nad 50/1.8 lub 50/1.4 lub 100/2.8 i juz mam taki metlik od tego myslenia i czytania ze w tym to nie chodzi najlepiej a w tym tamto itd ze az mnie glowa boli i tak bede musial zapodac sobie to cacko na raty bo to troche kasiory jest zeby tak na raz wywalic a jakich lamp uzywasz? czy tak jak wszyscy jakies blyskowe, czy zwykle halogeny a moze tak jak Hallgerd swiatlo dzienne?
odnośnie lamp to najchętniej strzelam przy świetle dziennym z reflektorem (blendą) tak aby całość ładnie doświetlić. Niestety czasem to nie wystarcza - na razie mam kilka halogenów, w najbliższej przyszłości planuję sobie sprowadzić kilka żarówek błyskowych.
Pozdrawiam,
Robert
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 31-07-2007 o 15:59
ej, no to przestańcie już tak mocno reklamować te stocki w swoich stopkach, bo nam za duża konkurencja się zrobi i doopa będzie blada;D
przecież żartuję, nikogo nie ustawiam, wyluzuj![]()