-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Jasno opisałem swoje uwagi co do obydwu szkieł (sigmy i 35L) kilka podstron wcześniej. Powtórzę jeszcze raz, bo niektórzy chyba nie czytali ;).
1. Ostrość
W zakresie f1.4 do f2 sigma jest ostrzejsza, powyżej f2 praktycznie nie ma różnicy. Różnica na pełnej dziurze jest, ale nie nazwałbym ją ogromną.
Z całym szacunkiem do optyczne.pl, ja tą stronę traktuję z dużym dystansem. Wiele testów szkieł z którymi miałem do czynienia wypadają Arkowi inaczej niż mi, dla ciekawskich mogę przytoczyć które i w jakich kategoriach.
2. Aberracja
Tu nie ma o czym pisać, nie na darmo 35L jest nazwany królem aberracji.
3. Kolorystyka i kontrast
Tu daję remis, choć nie wiem czemu bokeh canona bardziej mi leży. To pierwsza sigma z której kolory mi się podobają ;).
4. AF
Zauważyłem to, co opisał BeatX a mianowicie sigma jest dość szybka i bezbłędna przy dobrym świetle. Przy słabym ma tendencje do zwalniania i lubi nie trafić. Canon trafia praktycznie zawsze i jest szybki w półmroku.
Przy porównaniu sigmy do 24L odnośnie AFu, eLka znacznie częściej się myli.
5. Budowa
Dla mnie obydwa są bardzo solidne i tu też daję remis.
U mnie przy wyborze zdecydował głównie AF, nieznaczna jak dla mnie różnica ostrości ma rolę drugoplanową. Inna sprawa, jak na te 2 szkła spojrzy się z perspektywy ceny, tu sigma bije mocno canona. Ja jak wspomniałem kupiłem 35L bardzo okazyjnie, więc uważam, że dokonałem dobrego wyboru.
P.S. Też 2 lata czekam na 35LII, ale to może jeszcze tyle samo potrwać. Canon ma mocny orzech do zgryzienia i jeżeli chce konkurować z sigmą i zachować cenę, to musi przedstawić coś naprawdę dobrego. Może dlatego tak długo przychodzi nam czekać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
1024 na dłuższym boku i do 300 KB.
No popatrz, dawno nie zaglądałem do regulaminu i jakoś te 800 mi zostało w pamięci ;). Dzięki!
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Hehe, okej, zwłaszcza wzdłużne aberracje chromatyczne, trzema kliknięciami, okej :-) (piję do 135L vs. Zeiss teraz)
A czy ja gdzieś wspomniałem o aberracji? Zeissa nie znam, więc się nie wypowiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
A czy ja gdzieś wspomniałem o aberracji? Zeissa nie znam, więc się nie wypowiem.
Aberracja wzdłużna wpływa na ostrość i "plastykę". Nie da się skorygować programowo (protezowe rozwiązanie w LR pomińmy). Jak zestawiasz dwa obiektywy 135L i 135ZE, nie sposób pominąć tego, że jeden to ma, a drugi nie. I nie trzeba być onanistą, żeby to zobaczyć - co zasugerowałeś we wcześniejszej wypowiedzi. Co wcale nie oznacza, że za sprawą 135ZE starszy 135L zaczął robić gorsze zdjęcia :-) Tylko tyle chciałem powiedzieć. Dalej ten podwątek możemy odpuścić, bo choć zasada lepszy-gorszy obowiązuje w przypadku Sigmy 35 i 35L, to 135-tki są już raczej poza tematem wątku.
-
Nie było chyba w tym wątku tego porównania.
http://www.youtube.com/watch?v=mh0TbylMtxg
-
No i w końcu pojawiły się konkrety w temacie - dzięki Panowie. Taką samą przypadłość ma Sigma 30mm 1.4 - w dobrych warunkach oświetleniowych AF bez zarzutu, natomiast w półmroku nie jest już tak kolorowo..
W takim razie dla ślubniaków 35L - dla całej reszty "budżetowo" Sigma 35
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
W takim razie dla ślubniaków 35L - dla całej reszty "budżetowo" Sigma 35
No tak, to brzmi calkiem sensownie, i wydaje mi sie, ze od powyzszego zdania powinien zaczac sie ten watek ;)
Aczkolwiek ja dorzuce od siebie, ze wersja "extended" :mrgreen: czyli 24L + Sigma 35/1.4 daje bardzo, bardzo dobre jakosciowo i urozmaicone ujecia, a przy okazji o wiele wieksze mozliwosci w komponowaniu zdjec i tworzeniu materialu z reportazu.
24L swietnie sprawdza sie w malych pomieszczeniach /typowych dla polskich domow/, czyli np. podczas blogoslawienstwa, oraz podczas zabawy weselnej - zeby nadac zdjeciom o wiele wiekszej dynamiki niz z 35mm (a przy okazji jest z czego kadrowac) :D
Natomiast Sigma 35/1.4 po prostu wymiata na plenerze, daje fantastyczne rezultaty podczas przygotowan i w kosciele - w statycznych ujeciach.
Razem te dwa obiektywy generuja duzo usmiechu na mojej twarzy :)
-
BeatX jak sprawuje się na sali na centralnym? Czy Af jest lepszy na sali od tego w 50/1.4? ;)
-
Czy nikogo nie interesuje w jakiej grupie punktów AF w 5D Mk3 jest Sigma 35/1.4?
Canon 35/1.4L i 35/2.0 jest w grupie A (czyli obsługuje wszystkie 41 punktów krzyżowych w tym 5 podwójnie krzyżowych)
Nie zdziwił bym się gdyby Sigma była w grupie E (21 krzyżowych w tym żadnych podwójnych), ale to tylko moje przypuszczenia.
To mogło by tłumaczyć słabsze łapanie ostrości w trudnych warunkach na skrajnych punktach 5D Mk3.
Zna ktoś może źródło gdzie można to sprawdzić (ogólnie wszystkie obiektywy Sigmy).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Zna ktoś może źródło gdzie można to sprawdzić (ogólnie wszystkie obiektywy Sigmy).
Tutaj jest ale nie ma 35mm 1.4 - LensRentals.com - 5D Mk III AF points and 3rd Party Lenses
Przypuszczał bym, że to będzie grupa C
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
o masakra.. :?
to by bardzo wiele wyjasnialo, czemu tak wszyscy spuszczaja sie na celnosc AF z 35L, a Sigma w gorszym swietle zaczyna pudlowac..
ciekawe czy w zoltym obozie puszki tez narzucaja restrykcje skutecznosci pracy AF jezeli zapiete sa niesystemowe obiektywy - czy to tylko Canon nas tak uszczesliwia :x
no tak, to jaki by udany obiektyw Sigma nie wypuscila to i tak bedzie na przegranej pozycji, ze wzgledu na nie wykorzystanie pelnego potencjalu AF z 5DIII
cool
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
BeatX jak sprawuje się na sali na centralnym? Czy Af jest lepszy na sali od tego w 50/1.4? ;)
nie wiem, bo ja w zasadzie praktycznie nie uzywam centralnego punktu w 5DIII, tylko w 90% same boczne (po to kupilem te body, a sprzedalem 5DII)
na bocznych AF w 5DIII Sigma 35/1.4 pudluje konkretnie na sali, jak i w kazdym pomieszczeniu oswietlonym swiatlem zarowym, badz halogenowym.
pudluje solidnie na one shot, a na servo to juz w zasadzie loteria (mam na mysli celnosc ustawiania ostrosci na obiekty bedace w ruchu, w statycznych ujeciach jest ok)
teraz, w sobote jade na wesele to zbadam temat jak sie sprawuje Sigma 35/1.4 uzywajac centralnego czujnika AF w 5DIII w trybie one shot, jak i w servo.
chociaz, czytajac lektore z linka od Grzesiek_PL to w zasadzie nie widze sensu testowac wylacznie centralnego czujnika AF :/
heh ale jaja.. ja przez 2 miesiace uzywania Sigmy 35/1.4 z 5DIII zylem w przeswiadczeniu, ze mam podwojnie krzyzowy centralny - jak wszystkie stalki Canona ze swiatlem wiekszym niz f/2.8 (zgodnie z opisem w instrukcji)
zalamka z tym Canonem :evil:
*EDIT*
swoja droga, to wcale bym sie nie zdziwil, gdyby Sigma 35/1.4 pracowala o wiele lepiej na 6D niz 5DIII (centralny AF), bo 6D ma w teorii o wiele czulszy srodkowy AF niz 5DIII, a wiec pewnie to by "pchnelo" Sigme 35/1.4 o jeden krok dalej jezeli chodzi o skutecznosc jej pracy w swietle zarowym badz halogenowym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
heh ale jaja.. ja przez 2 miesiace uzywania Sigmy 35/1.4 z 5DIII zylem w przeswiadczeniu, ze mam podwojnie krzyzowy centralny - jak wszystkie stalki Canona ze swiatlem wiekszym niz f/2.8 (zgodnie z opisem w instrukcji)
zalamka z tym Canonem
A czasem dioda w lampie wspomagająca AF (jeżeli jest włączona) nie informuje jak mierzy AF?
Mam włączone wspomaganie, przy wybranym jednym punkcie AF wyświetla pionową kreskę, w trybie wszystkich punktów AF pokazuje krzyżowy, nie wiem jak jest w 5d3 i z jaką lampą, ale zobacz może wyświetli podwójnie krzyżowy :evil:
-
Czyli jest szansa, że na starszym 5D będzie dobrze ;)
-
Co z tego wynika? Choćby nie wiem jak dobre mógł mieć osiągi obiektyw Sigma - 5DIII nie pozwoli wykorzystać mu całego potencjału?
Rozumiem, że grupa A,B zarezerwowana dla obiektywów Canona? ;) Gdzie można znaleźć info o tym w której grupie łapie się Sigma 35 / 85 1.4? Oraz, które obiektywy Canona to grupa A?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
Co z tego wynika?
Nie wiem, nie miałem 5D III ani sigmy 35mm (miałem 85mm 1.4 optycznie bardzo dobra ale mechanika i obsługa serwisowa szkoda wspominać...), 35mm jak widać też ma świetną optykę więc jeśli komuś mechanicznie dobrze działa to nic tylko się cieszyć.
Grupa C nie powinna być problemem, problem jest jak popatrzymy np na - Tamron 28-300mm f/3.5-5.6 VC - F, nagle mamy 14pkt AF mniej ;)
-
Jeśli Sigma jest w grupie C (S50/1.4 jest wiec możliwe że 35 też), to nie ma tragedii.
Po prostu nie działają punkty podwójnie krzyżowe na środku, których i tak rzadko używam.
Ktoś pytał o obiektywy Canona. Wszystkie są opisane w instrukcji obsługi do której kategorii się zaliczają.
Fajna ta Sigma :) Może by ktoś otwarł temat Sigma 35/1.4 Najlepsze zdjęcia bez komentarza
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Może by ktoś otwarł temat Sigma 35/1.4 Najlepsze zdjęcia bez komentarza
Taki wątek już istnieje :?
-
i pewnie, jak w prawie kazdym watku z cyku "najlepsze zdjecia" - raczyć bedzie mozna oczy samymi gniotami :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
i pewnie, jak w prawie kazdym watku z cyku "najlepsze zdjecia" - raczyć bedzie mozna oczy samymi gniotami :mrgreen:
I nawet nie będzie można sobie ulżyć żeby gniota skomentować ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
I nawet nie będzie można sobie ulżyć żeby gniota skomentować ;)
hahahah no dokladnie ;)
nie pamietam ile juz razy prawie sie nie powstrzymalem i napisalem jakas swoja "uwage" co do zdjec w watku np. "wszystko o bokeh" :D
ale ok, koniec OT
-
Rzeczywiście wątek już jest, chociaż mało eksploatowany.
Chociaż muszę się nie zgodzić z kolegami powyżej, gdyż te tematy tworzą użytkownicy.
Jeśli macie lepsze zdjęcia z danego obiektywu to pokażcie co szło potrafi.
Mi się akurat podoba to że mogę zobaczyć jak szkło prezentuje się u amatora, po pewnej obróbce i co można z niego wycisnąć.
Mam nadzieje że każdy z użytkowników wstawia w swoim mniemaniu najlepsze zdjęcia jakie stworzył danym obiektywem.
Wiec się powtórzę... Najlepsze zdjęcia z danego obiektywu bez komentarza tworzą użytkownicy na różnym poziomie zaawansowania.
I może mi się wydaje, ale dla przeciętnego użytkownika łatwiej będzie wyciągnąć wnioski z tematu "Najlepsze zdjęcia" niż z wątku o danym szkle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nie pamietam ile juz razy prawie sie nie powstrzymalem i napisalem jakas swoja "uwage" co do zdjec w watku np. "wszystko o bokeh" :D
E tam... czepiasz się ;)
Akurat żeby bokeh pokazać wielkiego artyzmu nie trzeba :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Canoniarz1984
Co z tego wynika? Choćby nie wiem jak dobre mógł mieć osiągi obiektyw Sigma - 5DIII nie pozwoli wykorzystać mu całego potencjału?
Rozumiem, że grupa A,B zarezerwowana dla obiektywów Canona? ;) Gdzie można znaleźć info o tym w której grupie łapie się Sigma 35 / 85 1.4? Oraz, które obiektywy Canona to grupa A?
To nieporozumienie, wynikające z nieprzeczytania tekstu R. Cicala.
"We have no way to tell with third party lenses if the central points are acting as single or dual-cross. (Other than knowing the dual-cross sensors are NOT active if the maximum aperture of the lens is smaller than f/2.8, because Canon has said that.) Anyway, for purposes of this post, we’ll call them all Group C, because that’s all we can tell."
Tłumaczenie:
"Nie możemy w żaden sposób odróżnić przy obiektywach "third party" [ani też Canona - przypisek tłumacza] czy punkty centralne funkcjonują jako pojedynczo czy podwójnie krzyżowe. (Poza tym, że wiemy, że podwójnie krzyżowe czujniki NIE są aktywne jeśli maxymalny otwór jest mniejszy niż f/2.8, bo tak powiedział Canon.) W każdym razie, dla celów tego postu nazywamy je wszystkie Grupą C, dlatego, że to wszystko, co możemy stwierdzić."
A więc, podsumowując: Jedyna różnica między A, B, i C to liczba punktów podwójnie krzyżowych, czego nie da się sprawdzić eksperymentalnie. Cicala mówi, że Sigma 35/1.4 jest co najmniej C, według mnie prawdopodobnie jest A. Chyba, że Canon wyłączył "podwójną krzyżowość" dla obcych szkieł celowo i złośiwie, chociaż, oczywiście, nie ma zadnej wątpliwości, że każde szkło f/1.4 mogłoby z nich korzystać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
... Chyba, że Canon wyłączył "podwójną krzyżowość" dla obcych szkieł celowo i złośiwie,...
Nie mam zielonego pojęcia, prócz domysłów (graniczących z pewnością), że na takie działania "idzie" lwia część energii korporacji. Niestety (dla nas szarych robaczków), droga prowadzi donikąd, ponieważ po drugiej stronie (sigma, tamron, tokina) nie siedzą przecież niedorozwoje :confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Nie mam zielonego pojęcia, prócz domysłów (graniczących z pewnością), że na takie działania "idzie" lwia część energii korporacji. Niestety (dla nas szarych robaczków), droga prowadzi donikąd, ....
Po pierwsze nie wiemy jak jest więc wyciąganie takich wniosków jest przedwczesne, po drugie donikąd? Dla Canona prawdopodobnie prowadzi do zwiększenia zysków co dla takiej korporacji jest jak najbardziej celowe i zrozumiałe. Wiele firm wykorzystując swoja pozycję rynkową stosuje taką politykę i raczej się to nie zmieni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
[...]Chyba, że Canon wyłączył "podwójną krzyżowość" dla obcych szkieł celowo i złośiwie, chociaż, oczywiście, nie ma zadnej wątpliwości, że każde szkło f/1.4 mogłoby z nich korzystać.
Dlaczego zaraz złośliwie? Czy zamykanie - nie przymierzając - własnego samochodu zostawianego na ulicy wynika ze złośliwości, czy tylko jest celowe? Czy kiedy nie chcę, żeby ktoś obcy "się przejechał", to jestem złośliwy?
-
Ok, nowe wnioski z wczorajszego wesela, co do Sigma 35/1.4
- podczas zabawy weselnej w trybie Servo jest bezuzyteczna - bez wzgledu ktorym czujnikem AF sie ostrzy (szczatkowa ilosc trafionych ujec, zakladam czysta przypadkowosc)
- w trybie one shot, na bocznych czujnikach odrobine lepiej, ale w zasadzie do powaznej pracy odpada
- w trybie one shot, na centralnym czujniku b. celna (trafia prawie zawsze)
Czemu tak, dlaczego? - nie wiem, pisze jedynie co zaobserwowalem juz na kilku zleceniach.
W kosciele Sigma daje rade, na centralnym punkce wszystko trafione, na bocznych w wiekszosci trafione.
Na przygotowaniach (w szczegolnosci ubieranie sukni) tez trzeba uzywac centralnego czujnika, zeby byc pewnym trafienia bo na bocznych 50/50 trafien..
.. wynika to pewnie z faktu ze fotografujemy jakby nie patrzac obiekt w ruchu :mrgreen:
W plenerze zero problemow gdy slonce w pelni i przy statycznych ujeciach - obojetnie ktorym czujnikiem.
Skutecznosc mocno spada gdy focimy w zacienionych miejscach bocznymi punktami (na centralnym jest ok)
Moral z tego taki, ze jak chce sie uzywac Sigme 35/1.4 to w zasadzie jest sie zmuszonym do uzywania wylacznie centralnego czujnika AF
Boczne sa uzyteczne wylacznie gdy jest duzo swiatla.
Troche lipa, przyznam szczerze.. nie wiem jak 35L, ale z 24L nie mam takich problemow.
Celnosc 24L zaowazalnie spada, gdy sa gorsze warunki oswietleniowe, ale to jest dalej uzywalne szklo i nie boje sie ze strace jakies ujecia.
A w przypadku Sigmy 35/1.4 to tylko srodkowy czujnik zeby miec pewnosc ostrych zdjec (szczegolnie gdy jest ciemno, albo zdjecia w ruchu)
Musze sie nad tym wszystkim zastanowic, czy zamienic Sigma 35/1.4 na 35L dla komfortu mozliwosci pracy na bocznych punktach w gorszych warunkach oswietleniowych.
Bo jednak 35mm na FF to jest wprost uzalezniajaco wygodna ogniskowa.
Teraz rozumiem te liczne opinie mowiace o tym - ze jakby sie uprzec to caly slub mozna zrobic na 35mm ;]
PS. Wszystkie powyzsze opisy dotycza pracy na przeslonach f/1.4 - f/2.0
-
No i to jest rzetelny/wyczerpujący post - dzięki kolego, właśnie rozwiałeś moje już co prawda minimalne ale jednak wątpliwości.
No to ostatecznie idzie zamówienie na C35 L
-
nie ma sprawy ;)
nie zrozumcie mnie zle, ja nie napisalem ze Sigma 35/1.4 ma slaby AF
AF jest bardzo celny, o ile uzywa sie srodkowego czujnika.
w takim ukladzie ciezko o nietrafione zdjecie.
problemy sie zaczynaja w gorszych warunkach oswietleniowych, i gdy chcemy uzyc bocznych punktow.
caly dowcip polega na tym, ze ja kupilem 5DIII w zasadzie glownie i przede wszystkim dla bocznych punktow AF
a tu wychodzi na to, ze mimo iz mam sporo bocznych krzyzowych punktow, to sa bezuzyteczne w reportertce - korzystajac z Sigmy 35/1.4
na szczescie mam 24L, ktory do repo imho sprawdza sie lepiej niz 35mm (w moim pojeciu repo to przede wszystkim UWA), wiec zakladajac ze Sigma 35/1.4 tylko na plenery i kosciol, to zakup tego szkla za 3600 pln to dobry deal.
tak samo dobrym pomyslem jest setup 6D + Sigma 35/1.4, bo 6D ma jeszcze czulszy centralny czujnik AF od 5DIII, bocznych w 6D nie uzywa sie z zasady, a cena samego 5DIII to wiecej niz laczna kwota za 6D + Sigma 35/1.4
ale kiepskim pomyslem jest zakup Sigma 35/1.4, gdy ma sie 5DIII i na tym obiektywie chce oprzec glowna prace w reportazu.
kiepski pomysl z tego wzgledu, ze glowny atut 5DIII w postaci skutecznych bocznych punktow AF - na dzien dobry przestaje miec znaczenie.
nie mialem 35L w rece, ale jezeli AF w tym obiektywie pracuje podobnie jak w 24L, to stwierdzam z cala pewnoscia, ze jest to zdecydowanie pewniejszy AF niz w Sigma 35/1.4, ze wzgledu na mozliwosc korzystania z bocznych punktow AF.
-
Od siebie dodam że po złożeniu lampy i wspomaganiu AF za pomocą IR Sigma trafia całkiem nieźle nawet w ciemnicy -skuteczność ok 60% więc i tak lepiej niż jakikolwiek mój słoik. Nie wiem jak wypada w takich warunkach 35mm od Canona, jak dla mnie Sigma daje radę
-
No tak, ale najbardziej ekstremalne warunki dla obiektywow - czyli zabawa weselna, na slabo oswietlonym parkiecie, z swiatlem kapeli/DJ'a w tle, to jednak za wysoka polka dla tej Sigmy :) (no chyba, ze ostrzenie wylacznie centralnym czujnikiem)
W zasadzie reportaz z zabawy weselnej, ze slabym oswietleniem to najciezszy (i najskuteczniejszy) test dla obiektywow i puszek - pod kątem pracy AF 8-)
Jezeli chce sie pracowac na malych przyslonach (f/2.0 lub bardziej), to poki co z moich doswiadczen wynika jasno, ze 24L nadaje sie do tej roboty (i od biedy C50/1.4 i 50L)
Sadzac po opiniach 35L bez problemu podczas zabawy weselnej
C85/1.8 rowniez.
85L nie-e :mrgreen:
C100/2.0 oraz 135L bez problemu, jezeli mozna zejsc z czasem do 1/200
Dalej to nie wiem ;]
(Jest wogole ktos, kto uzywa do weselnego repo ogniskowej dluzszej, niz 135mm? )
-
No ale ja właśnie pisałem o takich warunkach
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
zabawa weselna, na slabo oswietlonym parkiecie, z swiatlem kapeli/DJ'a w tle
Warunek - AF wspomagany IR z lampy błyskowej.
-
Może pomożecie koledzy? Właśnie zamówiłem w/w Sigmę m. in. w celu cykania na zabawie weselnej a jak wiadomo ze światłem bywa różnie. Też do tej pory fociłem 24-70 głównie na ogniskowej w okolicach 35 więc jakieś stałe 35 muszę mieć. Tylko boje się tej Sigmy z powodu af. Body to 5d3 a przed nim miałem 40d więc nie znam bolączek osób z 5d2. A zawsze używałem wszystkich punktów af kiedy była taka potrzeba. Fakt że kupuję jeszcze 16-35 L II więc jak by co to zawsze mogę wspomagać się tym zoomem tylko to już nie stałka. Jak nie urok to...... Generalnie zawsze wiem czego chcę ale teraz jestem w kropce. I tu pytanie. Czy są osoby, które focą tą Sigmą i 16-35 i uważają że zestaw jest ok czy lepiej zamówić 35 L zamiast Sigmy? Pytanie proste jak 10 metrów sznurka w kieszeni a jednak sam nie odpowiem sobie na to pytanie. Po prostu nie mam jak wypróbować tej Sigmy przed kupnem a testy sklepowe można sobie wsadzić. Sorki za OT i dzieki za odp.
-
jezeli na slub, i nie masz 24L, to bierz 35L i sie nie zastanawiaj nawet.
16-35L bedzie Ci lezal w torbie, jak zobaczysz zdjecia z jakiejkolwiek 35/1.4
zapewniam :>
-
A nie, to wiem. Nawet w sklepie po podpieciu Sigmy byłem w szoku tylko chodzi mi właśnie o af. Chyba trzeba zamówić 35L bo i tak sie zwróci predzej czy później. Dzięki za pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
- podczas zabawy weselnej w trybie Servo jest bezuzyteczna - bez wzgledu ktorym czujnikem AF sie ostrzy (szczatkowa ilosc trafionych ujec, zakladam czysta przypadkowosc)
To nie tylko wada sigmy, tu się wykłada znaczna większość szkieł, także 35L i inne. Powód jest prosty, ludzie nie tańczą jednostajnie i nawet zaawansowane tryby AFu w 5DIII głupieją. Ja w takich przypadkach robię na one shot, głównie z bocznymi i mam do 80% trafionych.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Celnosc 24L zaowazalnie spada, gdy sa gorsze warunki oswietleniowe, ale to jest dalej uzywalne szklo i nie boje sie ze strace jakies ujecia.
A w przypadku Sigmy 35/1.4 to tylko srodkowy czujnik zeby miec pewnosc ostrych zdjec (szczegolnie gdy jest ciemno, albo zdjecia w ruchu)
Tu się w pełni zgadzam, mam to samo doświadczenie. Mimo, że AF 24L lubi się mylić, na pewno w półmroku lepiej sobie radził niż sigma, także na punktach bocznych.
Jak porównujemy za to trafność AFu sigmy w dobrym świetle do 24L, ten drugi już wypada gorzej. Sigma tu trafi praktycznie zawsze a canon ma jakieś 80% pewności. Ale to już natura 24L i trzeba się do tego przyzwyczaić.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
nie mialem 35L w rece, ale jezeli AF w tym obiektywie pracuje podobnie jak w 24L, to stwierdzam z cala pewnoscia, ze jest to zdecydowanie pewniejszy AF niz w Sigma 35/1.4, ze wzgledu na mozliwosc korzystania z bocznych punktow AF.
AF w 35L pracuje o wiele lepiej niż w 24L. Żeby 35-ka nie trafiła nie wiem co zrobić. Jak na złość trafia praktycznie w 100%, nawet w półmroku. 24L myli się niezależnie czy jest jasno czy ciemno.
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
(Jest wogole ktos, kto uzywa do weselnego repo ogniskowej dluzszej, niz 135mm? )
Ja używam czasem 70-200/2.8 na długim końcu, ale to głównie do portretów przy stole z tzw. zaskoczenia. Ale tu zazwyczaj jest dobre oświetlenie i pozy raczej statyczne więc się nie liczy ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
jezeli na slub, i nie masz 24L, to bierz 35L i sie nie zastanawiaj nawet.
16-35L bedzie Ci lezal w torbie, jak zobaczysz zdjecia z jakiejkolwiek 35/1.4
Oj, oj, nie tak do końca. 16-35 to całkiem inne szkło i ja sobie nie wyobrażam bez niego reportażu. Można podejść bardzo blisko, położyć się na podłodze i to szkło daje świetne rezultaty. Nie umiałbym się bez niego obyć. Zestaw "must" to dla mnie 16-35, 35, 85 lub/i 135. Reszty może nie być.
-
Myślę podobnie. Do tej pory używałem bardzo często 10-22 na 40d i też bez szerokiego nie wyobrażam sobie pracy. Druga sprawa to taka, że 16-35 potrzebuje do architektury więc piekę dwie pieczenie na jednym ogniu. Poza tym stałki 35 nie ma co porównywać do zoom-a a głównie 16-35 będę używał na jego krótkim końcu. do tego zestawu dojdzie 85/1.8 oraz 135/2 i to będzie wymarzony dla mnie zestaw. Więc 10-22, 24-70L oraz 70-200/4 L idzie na sprzedaż bo z czegoś trzeba sfinansować nowe zabawki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
To nie tylko wada sigmy, tu się wykłada znaczna większość szkieł, także 35L i inne. Powód jest prosty, ludzie nie tańczą jednostajnie i nawet zaawansowane tryby AFu w 5DIII głupieją. Ja w takich przypadkach robię na one shot, głównie z bocznymi i mam do 80% trafionych.
tzn, czyli jak - uzywasz na sali weselnej (b. slabe warunki oswietleniowe, obiekty w chaotycznym ruchu) 35L w trybie one shot i na bocznych punktach w 5DIII masz 80% trafien?
jezeli tak, to masakra - wynik absolutnie niemozliwy do uzyskania z Sigmy 35/1.4
na centralnym spokojnie daje rade, ale boczne to lotertia podczas wesela, czy w zacienionych miejscach, albo w swietle zarowym/halogenowym.
-
crop z mark II, Σ 35/1.4@1.4
zapewne nie wcelowało tam gdzie powinno, AF nazwał bym raczej ślimaczym to jednak po krótkiej zabawie obrazek robi wrażenie.
-
no tak, obrazek genialny ale w polmroku zaczyna sie dziac niefajnie z AF, jedynie na centralnym czujniku jest ok (powiedzmy 80% skutecznosc)
przy oswietleniu typu "klubowe", skutecznosc AF ostrzac bocznymi punktami wynosi 1%, a na centralnym czujniku ~ 70%
-
Bez przesady, zakładasz lampę albo jak Ci za ciężko transmiter ST-E2 i co najmniej 90% skuteczności na wszystkich punktach w takiej ciemnicy, że nawet nie widzę w co celuję punktem AF. Jeśli Canon poradzi sobbie w takich warunkach bez wspomagania to chapeau bas
-
no dobra, ale jest ekspozycja ze panuje polmrok, ale jest jeszcze wystarczajaco jasno, zeby lampa nie wspomagala IR i wtedy jest kupa ;]
jaka masz puszke?
-
5d III, w niedzielę byłem u rodziny na weselu i parę fotek pyknąłem. W tańcu nie było większych problemów z trafieniem. AF się trochę męczył kiedy wieczorem (było już ciemno) robiłem zdjęcia parze przy świetle jednej świeczki ale trafiał. Najsłabszym elementem tego zestawu byłem ja i aparat bo w tej ciemnicy nie widziałem na który punkt ustawiłem AF (swoją drogą ktoś już pisał o tym problemie w wątku o 5dIII) AF trafiał gdzie miał trafiać tylko ja nie widziałem gdzie i nie miałem nad tym kontroli. Na centralnym było o tyle łatwiej że nawet jak nie widzisz punktu to na czuja jesteś w stanie trafić.
Tak więc najsłabszym elementem zestawu byłem ja i body, nawet przez chwilę nie czułem żeby to obiektyw mnie ograniczał i śmiało mogę powiedzieć że jak na razie to najlepsze szkiełko jakie miałem.
Sigma przekonała mnie do siebie tym szkiełkiem i tym nowym zoomem ze światłem 1,8 do tego stopnia, że z niecierpliwością czekam na zapowiadane 135mm 1,8 OS i 24mm 1,4. W tej firmie najwidoczniej rzeczywiście zaszły poważne zmiany i jeśli tylko utrzymają ten trend (jakość i cena) to mają we mnie pewnego klienta.
-
Cytat:
Najsłabszym elementem tego zestawu byłem ja i aparat bo w tej ciemnicy nie widziałem na który punkt ustawiłem AF (swoją drogą ktoś już pisał o tym problemie w wątku o 5dIII) AF trafiał gdzie miał trafiać tylko ja nie widziałem gdzie i nie miałem nad tym kontroli.
Nadal nie wymyślili lekarstwa na to?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RAFAL_PAWLEWICZ
Nadal nie wymyślili lekarstwa na to?
Nie, choć obiecywali "się tym zająć". Na dziś, to główna wada użytkowa 5D3.
-
Niby można włączyć podświetlenie wszystkich punktów AF za pomocą przycisku
[Wybór obszaru AF] - ten obok gwiazdki ;) , ale... jak chcę zablokować dodatkowo ekspozycję to podświetlenie znika.
-
To działa tylko do momentu wybrania obszaru AF, a znika po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku, więc nie da się tego używać w trakcie fotografowania.
-
Bez przesady, przekadrować się w ten sposób nie da, ale zdjęcie w ciemnicy można zrobić.
-
Na pozór duperela i takie drobne zaniedbanie ile potrafi krwi napsuć ..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
tzn, czyli jak - uzywasz na sali weselnej (b. slabe warunki oswietleniowe, obiekty w chaotycznym ruchu) 35L w trybie one shot i na bocznych punktach w 5DIII masz 80% trafien?
Mniej więcej tak. A jak już jest mega ciemno, to odpalasz wspomaganie lampą i masz celność jeszcze większą.
-
W swojej zauważyłem (mam ją jednak krótko, a czas pokaże co będzie dalej) iż na F 1.4 jest chyba większa żyleta niż na 1.8, jak nie taka sama, bo nie widzę mega poprawy w obrazku po przymknięciu - albo to złudzenie optyczne wynikające z ruchu reki, w weekend sfotografuję "dachówki" sąsiada.
Im dłużej ją mam, tym staje się bardziej precyzyjna jakby się docierała. MA mam na 0, a jak na 1.4 to abberacje są znikome (porównując do plastik fantastik 50/1.8 II ;) czy 24-105L), przeszkadza trochę winieta bo jest ogromna, ale w pp można (o ile nie za ciemno) wyciągnąć profilem bez szumu.
Zapowiada się fajne szkło i jak Kuba napisał czekamy teraz na kolejne A, widział bym 24 i 85 oraz jakieś dłuższe serii S.
Czy ktoś ma już docka i upgrejdował FW szkła?