Canon R7 ptasi test

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • capo-di_tutti-capi
    Uzależniony
    • 2017
    • 514

Odp: Canon R7 ptasi test

Zamieszczone przez atsf
    Druga kwestia dotyczy używania obiektywów niesystemowych, manualnych.

Otóż aby ich sensownie używać należy posiadać adapter bez dandeliona, gdyż w nim jest zakodowana ogniskowa 50 mm, którą aparat przechwytuje i uniemożliwia ustawienie innej ogniskowej, którą IBIS miałby stabilizować.

Przy adapterze z dandelionem działa asystent ostrzenia, ale działa bardzo źle (może to zależy od wersji mikrochipa), natomiast przy braku dandeliona ta opcja nie działa i jest spokój.
    Zamieszczone przez atsf
    Może jeszcze sprawdzę, czy przypadkiem lepiej stabilizuje obiektywy przez adaptery z dandelionem, ale wtedy stabilizuje tylko 50 mm, a nie tyle, ile ma obiektyw. Dzisiaj nie miałem na to czasu, a w piątek odsyłam body w ramach rękojmi.
    Są jakieś programowalne https://rafcamera.com/dandelion-chip-canon

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 5119

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
      Z tego, co mi się ustaliło, to ten dandelion na R7 nie ma sensu w ogóle, programowalny, czy nie, bo można więcej zyskać bez niego. Do lustrzanki to by miało sens, ale jest dość drogi, i nie widzę instrukcji, jak go programować via aparat.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
        Uzależniony
        • 2017
        • 514

Asystent ostrzenia chyba by działał
        -trzeba by poszukać opinii użytkowników R7.

Nowa wersja posiada opcję programowania, czyli zmiany ustawień przysłony i ogniskowej emulatora AF bez wyjmowania go z aparatu. Ponadto nowy chip emulatora AF ma funkcję kalibracji, dzięki której potwierdzanie ostrości jest dokładniejsze.
        Nowy chip emulatora AF nie korzysta z trybu MF (przy ustawieniu domyślnym), ponieważ teraz ustawianie ostrości działa w trybie AF (autofokus). Po pierwsze, poprawia to dokładność ustawiania ostrości. Po drugie, umożliwia to użytkownikowi kalibrację chipa emulatora AF dla różnych rodzajów obiektywów. Po trzecie, sygnał dźwiękowy potwierdzający AF jest teraz dostępny dla wszystkich aparatów (np. dla aparatu na kliszę EOS 3000N). Czujnik ostrości jest w tym trybie znacznie bardziej czuły.
        Kolejną nowością jest „twarda” blokada zwolnienia migawki do czasu otrzymania sygnału potwierdzającego. Jeśli przytrzymasz spust migawki po całkowitym wciśnięciu, zdjęcie zostanie wykonane natychmiast po otrzymaniu sygnału potwierdzenia AF. Umożliwia to fotografowanie szybko poruszających się obiektów.
        Wreszcie, najważniejszą zaletą nowej wersji jest możliwość zmiany ustawień układu emulatora AF za pomocą samego aparatu.
        Ten układ emulatora AF jest odpowiedni dla wszystkich aparatów cyfrowych i filmowych Canon EOS.

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Asystent ostrzenia chyba by działał
          -trzeba by poszukać opinii użytkowników R7.
          Wszystko to brzmi niczym bajka o żelaznym wilku. Niby jak obiektyw manualny ma działać w trybie AF, dać się mikroregulować, i jeszcze wyzwalać automatycznie migawkę w momencie złapania ostrości, skoro nawet aparaty nie mają funkcji pułapki ostrości?
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Przemek_PC
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2462

Może tak, że wciskasz spust do końca i kręcisz ostrością a kiedy trafisz w punkt to aparat zrobi zdjęcie?

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
              Uzależniony
              • 2017
              • 514

A korekcja AF może być potrzeba dla FF/BF.

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2875

Zamieszczone przez Przemek_PC
                Może tak, że wciskasz spust do końca i kręcisz ostrością a kiedy trafisz w punkt to aparat zrobi zdjęcie?
                Albo błyska światełko w tunelu (czyli wizjerze), że to właśnie ten moment.
                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                Ja
                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                Konfucjusz

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                  Uzależniony
                  • 2017
                  • 514

Ciekawy temat, bo
                  https://www.ebay.pl/itm/394976493941...Bk9SR4SzqN72Yg

Sigma 500/4.5 HSM na f/4.5

vs
                  Canon RF 100-500 na 500/7.1
                  Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 5119

Ciutkę to skomplikowane i jest to programowanie czipa pod jeden obiektyw, a nie pod kilka różnych obiektywów możliwych do podłączenia przez przejściówkę.

Komentarz

• mirror
                      Pełne uzależnienie
                      • 2018
                      • 1535

nie wiem czy ten film już był ale jest w nim sporo o R7 i co trzeba zrobić żeby działało - bo tak na dzień dobry jest chyba słabo - af nie wyrabia (procesor?) przy pełnej prędkości, są poblemy z poruszeniem przy mechanicznej migawce (znaczy migawka klepie prawie jak lustro - zadziwiające ), dodatkowo przegląd calej oferty naszej ulubionej firmy po kątem fotografii drobiu

EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 5119

Zamieszczone przez mirror
                        nie wiem czy ten film już był ale jest w nim sporo o R7 i co trzeba zrobić żeby działało - bo tak na dzień dobry jest chyba słabo - af nie wyrabia (procesor?) przy pełnej prędkości, są poblemy z poruszeniem przy mechanicznej migawce (znaczy migawka klepie prawie jak lustro - zadziwiające ), dodatkowo przegląd calej oferty naszej ulubionej firmy po kątem fotografii drobiu

https://www.youtube.com/watch?v=o9nzItgP0G8
                        Taaa... Jeszcze gostek oferuje setupy do aparatów za jedyne 14,99 USD od sztuki. No to ja tylko trochę jeszcze sobie poqrviam i zaoszczędzę te 14,99 USD

Komentarz

• WinSho
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 945

Zamieszczone przez atsf
                          Taaa... Jeszcze gostek oferuje setupy do aparatów za jedyne 14,99 USD od sztuki. No to ja tylko trochę jeszcze sobie poqrviam i zaoszczędzę te 14,99 USD
                          No weź kup te presety, bez nich Twoje zdjęcia będą marne jak moje
                          Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                          www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                          https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                          https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1535

Zamieszczone przez atsf
                            narzekasz na ten R7, a gość sporo mówi na jego temat co nie działa i co trzeba zrobić może warto spróbować zamiast się męczyć z tym AFem, setupy? do aparatow tzn. co? opisuje co należy ustawić na korpusie? nie kupuj bo i tak tego nie zrobisz zawsze coś będzie nie tak, z tego co widziałem gość sprzedaje jeszcze jakieś presety do PSa - i to jest najtańszy sposób na lepsze zdjęcia
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Hubert Multana
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 665

Zamieszczone przez WinSho
                              No weź kup te presety, bez nich Twoje zdjęcia będą marne jak moje
                              Wychodząc z tego samego założenia poszedłem trzy tygodnie temu krok dalej i kupiłem sobie do prywatnych zdjęć Fujifilm X-T30 mark II i mam presety w puszce
                              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• WinSho
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 945

Zamieszczone przez Hubert Multana
                                Wychodząc z tego samego założenia poszedłem trzy tygodnie temu krok dalej i kupiłem sobie do prywatnych zdjęć Fujifilm X-T30 mark II i mam presety w puszce
                                Fuji to ja szanuję! Serio. Kupiłeś do fot? Bo filmy raczej Canon prawda?
                                Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                                www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                                https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                                https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

Pracuję...