Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No to podobnie jak z R. Zapytałem, bo co prawda ja też zauważyłem, że DPP wolniej to mieli niż z 6d czy 6d2, ale nie jakoś dramatycznie wolniej - hardware mam ciągle ten sam.
Generalnie w tej kwestii wszystko zależy od komputera, ale i tak jest to niemiła niespodzianka, bo nie da się tego do końca przewidzieć, i wszystko wychodzi w praniu. Na razie się zastanawiam, na ile by pomogło samo dołożenie RAM-u, i chyba tak zrobię.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
W moim przypadku pisząc o zmianie mam na myśli sytuację że sprzęt mam ten sam.
Ja mam i7 8700, 32 GB RAM i oczywiście pliki na których pracuję znajdują się na SSD.
Generalnie w tej kwestii wszystko zależy od komputera, ale i tak jest to niemiła niespodzianka, bo nie da się tego do końca przewidzieć, i wszystko wychodzi w praniu. Na razie się zastanawiam, na ile by pomogło samo dołożenie RAM-u, i chyba tak zrobię.
sprawdź czy pamięć jest problemem zajętość pamieci daje sie na bieżąco monitorować
zmianę na R5 mój blaszak zniósł z godnością i właściwie dało się na nim pracować, ale po krótkich obserwacjach dorzuciłem ramu do 64GB i wymieniłem kartę grafiki na bardziej współczesną (ale nadal nie topową - taka średnia pólka ale z tych bardziej dolnych ) wymiana karty przy programach które mogą ją wykorzystać do wywowływania sporo daje (ale nie wiem czy dpp to potrafi) co do ramu to w zasadzie z 32GB mógłbym pracować ale lubię wygodę, dorzuciłem jeszcze (do systemowego ssd) kolejny z 2TB SSD na nvme ale to na przyszłość na razie nic nic robi, archiwum raw mam na dysku talerzowym i nie czuję potrzeby zmiany
ogólnie uważam że dpp jest niezłą opcją ale ma tragiczny interfejs użytkownika, bardzo zachowawczą funkcjonalność (żeby to tak jak najoględniej powiedzieć), chyba nie używa karty grafiki do wołania i jest dość wolny, używam raz na ruski rok jak chcę zobaczyć jpega w stylu "prosto zpuszki canona" lub punkt AF warto przemyśleć zmianę narzędzia bo inne potrafia więcej i są znacznie wygodniejsze
Mi pomogło wymiana procesora i7 na i9 z 24 rdzeniami i jest porównywalnie z szybkością do tego co było na 4 rdzeniach i 6D. Nowe pliki mają nowe opcje i duużo liczenia, nowy Photoshop jest nieco szybszy ale DPP daje ładniejszy obrazek pod każdym względem.
Patrząc na ten wątek https://community.usa.canon.com/t5/C...on/td-p/269851 Warto sprawdzić czy używana przez Ciebie wersja DPP wspiera opcje liczenia na karcie.
Jeśli tak to jak wyżej napisał [MENTION=58955]mirror[/MENTION] największą różnice może zrobić dobra karta graficzna, którą DPP będzie w stanie wykorzystać do obliczeń.
Patrząc na ten wątek https://community.usa.canon.com/t5/C...on/td-p/269851 Warto sprawdzić czy używana przez Ciebie wersja DPP wspiera opcje liczenia na karcie.
Jeśli tak to jak wyżej napisał [MENTION=58955]mirror[/MENTION] największą różnice może zrobić dobra karta graficzna, którą DPP będzie w stanie wykorzystać do obliczeń.
Na Windows 8.1 mam najnowszą wersję 4.17.10.0, na Windows 10 jest 4.18.10. Może ona wspiera korzystanie z silnika karty graficznej, ale w mojej wersji nie ma takiej opcji w ustawieniach.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
To masz w przypadku tego komputera i tej wersji DPP łatwiej, dorzucenie ramu, dodanie proca powinno zwiększyć wydajność.
Natomiast (do spokojnego rozważenia) nie wiemy czy nie lepiej pomyśleć o wymianie kompa i wtedy nastawić się na nowszy Windows, nowsze DPP i wtedy nie zapomnieć pomyśleć o karcie.
ta opcja może się pokazywać jeśli karta jest odpowiednio mocna, znaczy program uzna że jest sens wspomagać się kartą. dorzucenie ramu wpłynie na wydajność jesli ramu jest niewiele (tak zdecydownie za mało), zmiana procesora na szybszy zawsze wpłynie na wydajność to oczywiste, karta grafiki mz w dzisiejszych czasach ma największy wpływ ale program musi chcieć jej używać
zmiast zmian doradzam jeszcze wypróbować jakiś standardowy program czyli do wyboru LR lub C1 i omijać wynalazki dpp mz nie podpada pod kategorię wynalazek produkuje przyzwoity obrazek i na tym kończą się jego zalety wszystko inne jest archaiczne, mało wygodne i wolne, a czasem dziwaczne, no i technologicznie 100 lat za .... (autocenzura)
W DPP jest opcja włączenia lub nie wspomagania sprzętowego.
[ATTACH=CONFIG]15491[/ATTACH]
Autor wątku napisał, że w używanej przez Niego wersji opcji tej nie ma.
Myśle, że atsf poza tym, że jest zadowolony z jakości dostarczanej przez DPP ceni sobie fakt, że to oprogramowanie darmowe czego nie sposób powiedzieć o C1 czy LR.
Aż z ciekawości zainstalowałem DPP z tą opcją użycia karty graficznej i przy moim i7-8700 i GTX 1050 Ti nie miało żadnego znaczenia czy box jest zaznaczony, czy też odznaczony.
Autor wątku napisał, że w używanej przez Niego wersji opcji tej nie ma.
Myśle, że atsf poza tym, że jest zadowolony z jakości dostarczanej przez DPP ceni sobie fakt, że to oprogramowanie darmowe czego nie sposób powiedzieć o C1 czy LR.
Tak, w mojej wersji tej opcji nie ma, i jestem zadowolony z bezpłatnego oprogramowania, a za skandal uważam, że producent aparatu nie dostarcza najlepszego na świecie programu do obróbki jego zdjęć, tylko pozwala to robić innym, ale nie pozwala im robić obiektywów do swoich aparatów
Tak, czy owak, aby zainstalować jakieś AI, lub inne nowe oprogramowanie, to muszę co najmniej zmienić system na Windows 10, bo 11 na moim PC zainstalować się już nie da, dać więcej RAM, a są to wszystko wydatki związane z R7, i to mnie bardzo wkurza.
Tak, w mojej wersji tej opcji nie ma, i jestem zadowolony z bezpłatnego oprogramowania, a za skandal uważam, że producent aparatu nie dostarcza najlepszego na świecie programu do obróbki jego zdjęć, tylko pozwala to robić innym, ale nie pozwala im robić obiektywów do swoich aparatów
aż z ciekawości zainstalowałem najnowszą wersję
prztyczka włączającego kartę graficzną do obróbki u mnie nie ma dziwne bo u konkurencji jest i działa jak burza - więc może nie instaluj tej 10 (do dpp) jak nie musisz bo znowu wyjdzie wielkie nic
jednak musi nam wystarczyć to że canon produkuje najlepsze na świecie korpusy i najlepsze na świecie obiektywy na software będziemy musieli jeszcze poczekać
masz dwie opcje rzuć monetą, wybierz tańszą, lub bardziej popularną lub wybierz świadomie - w każdym przypadku będziesz zadowolony
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Leon007
U mnie działa gorzej z zaznaczonym, dlatego na obrazku jest wyłączone. Może komputer mam za mocny.
czyli nie wspomaga lub wspomaga inaczej
Zamieszczone przez Bangi
Aż z ciekawości zainstalowałem DPP z tą opcją użycia karty graficznej i przy moim i7-8700 i GTX 1050 Ti nie miało żadnego znaczenia czy box jest zaznaczony, czy też odznaczony.
Komentarz