Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Fuji to ja szanuję! Serio. Kupiłeś do fot? Bo filmy raczej Canon prawda?
Tak, Canon zostaje filmowo, ale wbudowane presety w Fujifilm to jest gamechanger. Nie chce mi się obrabiać zdjęć z aparatu robionych na spacerze, chce je zgrać do telefonu i wrzucić na Instagram w ciagu 5 minut bez otwierania komputera. W Fuji to mam, w Canonie nie. Wiec kupiłem Fuji.
Nagralem o tej zmianie dość odcinek na moim kanale YouTube.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
Tak, Canon zostaje filmowo, ale wbudowane presety w Fujifilm to jest gamechanger. Nie chce mi się obrabiać zdjęć z aparatu robionych na spacerze, chce je zgrać do telefonu i wrzucić na Instagram w ciagu 5 minut bez otwierania komputera. W Fuji to mam, w Canonie nie. Wiec kupiłem Fuji.
Nagralem o tej zmianie dość odcinek na moim kanale YouTube.
Wczoraj zgrałem u kumpla mającego R5 kilka jego RAW-ów, aby porównać, w jakim tempie mój komp je obrabia w porównaniu do RAW z R7.
RAW-y wywołuję w DPP, więc nie wiem, jak to będzie w LR czy PS, ale nie o to chodzi.
Otóż samo wyświetlenie odszumionego obrazu wg parametrów z puszki pliku 45 Mp z R5 trwa 5 s, a pliku 32 Mp z R7 trwa 10 s, czyli 2 razy dłużej.
Każda następna operacja trwa tak samo, co najmniej 2x dłużej.
Wygląda na to, że odpowiedzialna jest za to procedura odszumiania, które w R7 jest 2x mocniejsze. niż w R5.
Przykładowo, ISO 250 w R5 wymaga odszumiania na poziomie np. 3,3, a w R7 jest to 5; ISO 3200 w R5 jest odszumiane na poziomie 7, a w R7 gdzieś ok. 14.
Zupełnie przypadkowo zobaczyłem też inną rzecz.
Na chybił-trafił wybierane przez kumpla zdjęcia sójki robione tym R5 z czatowni obiektywem EF 300 mm f/2,8 na pełnej dziurze, 1/800s, przy sójce prawie na cały kadr, okazały się nieostre, pomimo ramki AF na oku ptaka, i całkiem szybkiej migawce. Ostrości na oku nie ma, jest gdzie indziej, a GO jest papierowa, i to razi.
Z tak jasnym obiektywem precyzyjne ustawienie ostrości, nawet gdy ptak siedzi prawie nieruchomo, jest bardzo trudne nawet na R5.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Naturalnie, że tak jest. Ostatnio fotografowałem biegające obok mnie świnki morskiej RF35 (z tym, że R nie ma eye AF dla zwierząt, więc punktowy AF + Servo), no i wiele zdjęć jest odrzuconych (nawet jak świnka stoi nieruchomo chwilę), bo ostrość siadła np na włoskach okalających oko,, czy na nos (załóżmy, że mamy świnkę z profilu, czyli widzimy jej bok trochę). Także pod tym względem (AF) wydaje mi się, że nie ma idealnego aparatu. Punktowy AF też potrafi się pomylić w systemie R.
Naturalnie, że tak jest. Ostatnio fotografowałem biegające obok mnie świnki morskiej RF35 (z tym, że R nie ma eye AF dla zwierząt, więc punktowy AF + Servo), no i wiele zdjęć jest odrzuconych (nawet jak świnka stoi nieruchomo chwilę), bo ostrość siadła np na włoskach okalających oko,, czy na nos (załóżmy, że mamy świnkę z profilu, czyli widzimy jej bok trochę). Także pod tym względem (AF) wydaje mi się, że nie ma idealnego aparatu. Punktowy AF też potrafi się pomylić w systemie R.
No i jak tu nie kochać obiektywów z f/7,1 lub f/9?
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
#Atsf - tylko gdybym fotografował na f7,1 czy f9, to musiałbym halogenem świecić w świnkę albo użyć ISO 52000 i jeszcze rozjaśniać w PS :P
Są jeszcze lampy błyskowe
Kiedyś tu była dyskusja czy dzieciom wolno błyskać, bo madki się denerwują. Co na to świnki?
Że ksiądz się vqrvia to słyszałem, ale że madki dzieciom?!
Ostatnio doświadczyłem pewnego szoku podczas użytkowania R7.
Otóż wprowadziłem takie ustawienia AF, jakie rekomendował jeden z tych Australijczyków, i z obiektywem Canon EF 100-400L II wyszła z tego taka sama ujnia, jak zwykle, czyli na 1200 wystrzałów miałem niewiele ponad 220 klatek ostrych w stopniu ledwo-ledwo, a krytycznie ostre mogłem policzyć na palcach.
Jednakże sama idea ustawień AF polegała na maksymalnym spowolnieniu działania układu AF, który w R7 jest nadpobudliwy, a w połączniu z bardzo szybkim obiektywem jest jeszcze bardziej nadpobudliwy, więc postanowiłem zmienić obiektyw na wolniejszy, czyli na Tamrona 100-400.
Efekty są dla mnie zdumiewające: na 3600 klatek 2200 jest ostrych, przy czym krytycznie ostrych jest ok. 2000! Jest to wynik nieosiągalny jak dotąd z obiektywem Canona. Zmianie uległa także przemożna tendencja do Back Focus z obiektywem Canona na nieprzewidywalną, czyli na de facto normalne odchylenia stochastyczne, z pewnym naciskiem na Front Focus, przez co zdjęcia są bardziej użyteczne nawet wtedy, gdy nie są zupełnie ostre. Dodatkowo efektywna ogniskowa Tamrona jest większa, niż Canona, co daje większe obiekty i w kadrze, i w pikselach.
Jakość zdjęć z Tamrona? O ile wejdą, to zobaczycie.
--- Kolejny post ---
To są wycinki 100% obrobione w DPP. Daje się we znaki silne odszumianie powodujące utratę detali w miejscach o małym kontraście. W przypadku użycia oprogramowania AI tego problemu nie będzie.
[MENTION=11382]atsf[/MENTION]
Podsumowując ten wątek, drugi raz R7 byś nie kupił ?
Tak, nie kupiłbym go drugi raz.
Jak to wspomniałem w innym wątku, robienie zdjęć R7 jest jak chodzenie z wackiem po prośbie- nigdy nie wiadomo, czy coś z tego będzie
Przez tego sqrvsyna zacząłem się włóczyć z dwoma zestawami sprzętu na raz, a to trochę ciężkie jest. Wczoraj mnie poniosło, gdy ten klamot nie dawał rady złapać śmigających jaskółek i jerzyków. Nie dość, że bardziej obiekt gubi, niż znajduje, to jeszcze gówno widać w celowniku, gdy mały ptak schodzi na jakieś tło, a wtedy też układ wykrywania, czy tez normalnego ostrzenia, cipieją do reszty. Niby coś tam łapie, niby coś tam śledzi, ale finalnie jest beznadzieja. Złapałem więc 7D Mk II z EF 100-400L II i od razu miałem dwie całkowicie ostre serie po 15-20 klatek jerzyków.
Zresztą już wielokrotnie robiłem takie zdjęcia tą lustrzanką z sukcesami, natomiast R7 raz za razem wymięka.
On się może i nadaje do dużych obiektów w kadrze dobrze odseparowanych od tła, czyli do w pełni profesjonalnych kadrów, ale nawet wtedy ma ujową statystykę trafień w punkt.
Ostatnio zamieszczam dużo zdjęć nim robionych, a wiele z nich jest zmniejszonych w celu odzyskania resztek ostrości. W nazwie plików jest klucz do rozpoznania, czy zdjęcie jest 100% wycinkiem, czy zostało zmniejszone. Jeśli jest tam "R" lub "4K", to zdjęcie zostało zmniejszone, i tego jest sporo, a wcześniej, przy lustrzankach, rzadko mi się to zdarzało.
We wtorek- być może- będę miał możliwość przetestowania R7 z RF 100-500 w okolicznościach najbardziej mnie interesujących, czyli w trudnych: zdjęcia z balkonu na łażące po trawniku ptaki, bo wtedy R7 ma zayebiste problemy z poprawnym nastawianiem ostrości.
Ale jest też jeden taki aspekt, dla którego on ma te problemy.
Otóż gęstość matrycy R7 jest praktycznie dokładnie dwa razy większa, niż gęstość matrycy FF 20 Mp np. w C 6D. W Canonie 6D centralny punkt AF ma wymiary ca 120 x 120 pikseli, więc usprawiedliwionym byłoby, gdyby pojedynczy punkt w R7 miał 240 x 240 pikseli, ale ten punkt ma prawie 360 x 360, jest olbrzymi, a przez to nieprecyzyjny, często wykraczający poza obiekt, i łapiący ostrość w tle. Tym samym nie rozumiem, dlaczego ten punkt jest 2-3 x większy od punktu wykrywania oka, które prawie w ogóle nie działa, gdy oko jest małe i na ciemnym tle, co u wielu gatunków jest normą.
Gdy sobie to wszystko przećwiczyłem, to w konkluzji doszedłem do wniosku, że skrajnym idiotyzmem z mojej strony było by wzięcie R7 na najważniejszy dla mnie dwutygodniowy wyjazd na wczasy, gdy mi ten złom nie będzie mógł nastawić ostrości na skowronka łażącego w trawie, ani nawet na zająca.
Z kolei co do jego współpracy z EF 100-400L II mam pewne podejrzenie, że pierwszy właściciel (jestem trzecim) miał popier..one życzenie wgrania jakiejś korekcji AF bezpośrednio do obiektywu w serwisie na Żytniej, która jest możliwa do skompensowania mikrokalibracją w lustrzance, ale niemożliwa w bezlusterkowcu.
Jak to wspomniałem w innym wątku, robienie zdjęć R7 jest jak chodzenie z wackiem po prośbie- nigdy nie wiadomo, czy coś z tego będzie
Przez tego sqrvsyna zacząłem się włóczyć z dwoma zestawami sprzętu na raz, a to trochę ciężkie jest. Wczoraj mnie poniosło, gdy ten klamot nie dawał rady złapać śmigających jaskółek i jerzyków. Nie dość, że bardziej obiekt gubi, niż znajduje, to jeszcze gówno widać w celowniku, gdy mały ptak schodzi na jakieś tło, a wtedy też układ wykrywania, czy tez normalnego ostrzenia, cipieją do reszty. Niby coś tam łapie, niby coś tam śledzi, ale finalnie jest beznadzieja. Złapałem więc 7D Mk II z EF 100-400L II i od razu miałem dwie całkowicie ostre serie po 15-20 klatek jerzyków.
Zresztą już wielokrotnie robiłem takie zdjęcia tą lustrzanką z sukcesami, natomiast R7 raz za razem wymięka.
On się może i nadaje do dużych obiektów w kadrze dobrze odseparowanych od tła, czyli do w pełni profesjonalnych kadrów, ale nawet wtedy ma ujową statystykę trafień w punkt.
Ostatnio zamieszczam dużo zdjęć nim robionych, a wiele z nich jest zmniejszonych w celu odzyskania resztek ostrości. W nazwie plików jest klucz do rozpoznania, czy zdjęcie jest 100% wycinkiem, czy zostało zmniejszone. Jeśli jest tam "R" lub "4K", to zdjęcie zostało zmniejszone, i tego jest sporo, a wcześniej, przy lustrzankach, rzadko mi się to zdarzało.
Sprzedasz czy będziesz nas tak męczył ?
Serio... co przekonało Cię do zakupu tego aparatu ?
Po Twoich postach, myślę o R8.. ewentualnie zaczekać co przyniesie nowy rok
Sprzedasz czy będziesz nas tak męczył ?
Serio... co przekonało Cię do zakupu tego aparatu ?
Po Twoich postach, myślę o R8.. ewentualnie zaczekać co przyniesie nowy rok
Nie handluję złomem!
Co mnie przekonało? Okazyjna cena, korpusy i szklarnia w systemie na ewentualny backup sprzętu, no i pieprzona propaganda, z której uj wynikł po całości. Okazało się np. ostatnio, że reklamowany IBIS nie wspomaga znacząco posiadanych przeze mnie obiektywów, a każdy obiektyw na tym korpusie ostrzy inaczej, i uj wie od czego to zależy. Elka ma BF, Sigma ma FF, jedynie Tamron jakoś najlepiej się tu spisuje, więc dobrze, że go mam, ale też mam z nim problem, bo pada mu flex, i przy przymykaniu przysłony do f/7,1 i f/8 mam błąd komunikacji. Musiałbym na cito wysłać oba obiektywy 100-400 do serwisu na Żytnią, i na samą myśl flaki mi się przewracają, bo jest sezon zdjęciowy, niedługo wyjeżdżam, i nie mam czasu na takie operacje.
Komentarz