FF vs. APS-C

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: FF vs. APS-C

Zamieszczone przez igor58
    Miki450,
    dla mnie najważniejszym powodem, dla którego przeszedłem na FF jest możliwość fotografowania w kiepskich warunkach oświetleniowych (koncerty)
    tutaj FF niewątpliwie bije na łeb cropa
    gdybym uprawiał fotografię plenerową, zostałbym przy APS-C
    te wszystkie GO i magiczna plastyka obrazu mało mnie interesują
    każdy powinien dostosowywać sprzęt do swoich zadań/potrzeb
    tyle w temacie
    Za szybko wyciągasz/uogólniasz wnioski.

dla mnie najważniejszym powodem, dla którego przeszedłem na FF jest możliwość fotografowania w kiepskich warunkach oświetleniowych (koncerty)
    tutaj FF niewątpliwie bije na łeb cropa

Chcesz powiedzieć więc że mając 7D2 (crop) przeszedłbyś na 1Ds (FF) bo lepiej się sprawdza a kiepskich warunkach oświetleniowych ?

W tym porównaniu, no może z wyjątkiem wagi/wymiarów i szumów, 1Ds ma wszystkie parametry mniejsze.
    Mniej punktowy i mniej czuły AF, mniejszą dynamikę, mniejszy zakres ISO, ...

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• igor58
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1872

mam 60D i 6D i tylko te dwa body mogę porównywać
      podanych przez ciepie puszek nie miałem w rękach (i raczej mieć nie będę)

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Zamieszczone przez igor58
        mam 60D i 6D i tylko te dwa body mogę porównywać
        podanych przez ciepie puszek nie miałem w rękach (i raczej mieć nie będę)
        Te cechy nie zależą realnie od wielkości fizycznej matrycy (FF vs. crop)
        Nie powinieneś więc uogólniać

Zależą od technologii którą producenci "wpychają" do puszek.

Ale prawdą jest chyba, że polityką producentów jest wpychanie lepszej (na danym etapie rozwoju) technologi raczej do puszek FF niż APS-C po to by segment FF nie "usechł"

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

[
          Zamieszczone przez jan pawlak
          Chcesz powiedzieć więc że mając 7D2 (crop) przeszedłbyś na 1Ds (FF) bo lepiej się sprawdza a kiepskich warunkach oświetleniowych ?
          Wiesz, że te aparaty dzieli 13 lat? Bądź łaskaw porównać współczesne modele. 7DII bardzo ładnie radzi sobie w wysokim ISO jednak bez wątpienia 5D MKIII czy 6D radzi sobie lepiej.

Komentarz

• igor58
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1872

mnie już nie bardzo interesuje, kto i co do czego wpycha, podobnie jak wielkości matrycy, ilość pikseli i różnice między wybranymi modelami
            kupiłem 6D, jestem b. zadowolony, robię zdjęcia i jest ok.
            nie neguję istnienia cropa, to dobra technologia za małe pieniądze, mająca wiele zastosowań

Komentarz

• salas
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 3000

Te cechy nie zależą realnie od wielkości fizycznej matrycy (FF vs. crop)
              Nie powinieneś więc uogólniać

Zależą od technologii którą producenci "wpychają" do puszek.

Ale prawdą jest chyba, że polityką producentów jest wpychanie lepszej (na danym etapie rozwoju) technologi raczej do puszek FF niż APS-C po to by segment FF nie "usechł"

jp
              porównaj może cropa z tamtego okresu do canona 1ds =) jestem pewny, że 1ds wypadał lepiej.
              To samo teraz porównaj sobie 7dmkII do najnowszego FF canona i znowu praca w słabym świetle wypada lepiej w FF
              SONY

Komentarz

• robertskc7
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 1513

Camera Showdown between the Canon EOS 6D vs. the Canon EOS 60D

miłej zabawy w ocenie różnic :P
                www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jaś
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2601

Cokolwiek byśmy napisali i tak zostanie zanegowane przez wiedzących lepiej, każdym aparatem daje się robić zdjęcia, jeśli ma się niewielkie wymagania co do efektu końcowego (czyli zdjęcia), jeśli nie stawia się korpusowi większych wyzwań w postaci słabego światła lub większej rozpiętości tonalnej, jeśli produktem końcowym jest jpeg wprost z puszki to przy braku wprawy można nie zauważyć różnicy pomiędzy zdjęciem z ff i cropa. Podobnie jest ze zdjęciami z kompaktów czy telefonów komórkowych jeśli taka jakość wystarcza i właściciel nie widzi różnicy to nie warto przepłacać. Możliwości ff i cropa w systemie canona dzieli przepaść - i nie piszę tu "teoretycznych doskonałych matrycach" tylko o rzeczywistych produktach, można oczywiście się posiłkować cropem z innego systemu i przepaść będzie odrobinę mniejsza ale należy pamiętać że w innych systemach też są pełne klatki.
                  Wszystko co dotąd napisałem nie ociera się nawet o słynną plastykę więc nie będę się rozpisywał w temacie w którym wszyscy napisali już wszystko ale tutaj również jest przepaść.
                  Ktoś napisał parę postów powyżej że gdyby crop i ff kosztował tyle samo to crop byłby produktem niszowym i to zdanie dobrze opisuje rzeczywistość.
                  Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                  Jestem szumofobem
                  S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                  Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4335

Zamieszczone przez salas
                    porównaj może cropa z tamtego okresu do canona 1ds =) jestem pewny, że 1ds wypadał lepiej.
                    To samo teraz porównaj sobie 7dmkII do najnowszego FF canona i znowu praca w słabym świetle wypada lepiej w FF
                    To prawda, "problem" jest jednak gdzie indziej.

Dyskusja w tym wątku byłaby znacznie bardziej merytoryczna, sensowna gdyby nie uogólniać i trzymać się tematu.

FF vs. APS-C jak sam "temat" wskazuje to wątek o różnicach spowodowanych rozmiarem fizycznym matrycy.
                    Nie wiekiem powstania, nie producentem, nie ceną, nie AF, nie ......

Jakie są konsekwencje, skutki różnicy że jedna matryca ma wymiar 24 mm x 36 mm a druga (około) 22,4 mm x 15mm
                    Tylko tyle ....i aż tyle

jp

Komentarz

• jaś
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2601

Zamieszczone przez robertskc7
                      z ciekawości zrobiłem w stylu 1 sekunda wybór bez analizowania i porównywania - i co wyszło - odpowiedź jest oczywista .
                      Jestem szumofobem
                      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• jan pawlak
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 4335

Zamieszczone przez jaś
                        z ciekawości zrobiłem w stylu 1 sekunda wybór bez analizowania i porównywania - i co wyszło - odpowiedź jest oczywista .
                        Jesteś pewien, że odpowiedź dotyczy różnicy spowodowanej tylko tym, że jedna matryca ma rozmiar fizyczny 36 mm x 24 mm a druga 22,4 mm x 15 mm . Dyskutujemy w wątku FF vs. APS-C
                        Bo jeśli tak, to także powinna występować przy 1Ds i 7D2, bo te body też maja matryce o takim rozmiarze.

jp

Komentarz

• jaś
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 2601

sofistyka i archeologia
                          ja się poruszam w realnym a nie wyimaginowanym świecie więc o takim piszę.
                          Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                          Jestem szumofobem

Komentarz

• Bechamot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 2512

Jesteś pewien, że odpowiedź dotyczy różnicy spowodowanej tylko tym, że jedna matryca ma rozmiar fizyczny 36 mm x 24 mm a druga 22,4 mm x 15 mm . Dyskutujemy w wątku FF vs. APS-C
                            Bo jeśli tak, to także powinna występować przy 1Ds i 7D2, bo te body też maja matryce o takim rozmiarze.

jp
                            przechodzisz juz samego siebie.
                            chyba nikomu sie nie chce odpowiadac na temat watpliwosci jakie masz.
                            kruszysz kopie o nic - zeszloroczny snieg.
                            porownanie 12 letniej matrycy FF z aktualna aps-c.
                            wszystko znajdziesz w sieci.
                            Nie wnikajac w to , czy takie porownanie w ogole ma dzisiaj sens - i w tym wypadku aps nie podskoczy do FF - mala roznica wynika nie z roznicy w wielkosci matryc a z mocy obliczeniowej procesorow przed 12 laty i dzisiaj.
                            nie ma fizycznej mozliwosci aby w porownywalnej technologii matryca aps-c dorownala ff pod wzgledem jakosci obrazowania , tak jak w analogu blona fotograficzna w tej samej technologi dawala technicznie lepsze zdjecia na 6*6 niz 24*36. Blona przeciez ta sama . Z fotopanu na 6*6 cm dostawales lepszy obraz niz z ilforda albo ORWO na 24*36mm

Prowadzisz dyskusje niezwykle infantylna , rozumiem ze pare dzieci tutaj bedzie zachwyconach.

jesli porownujesz rozne / dowolne technologie to i wnioski moga byc dowolne.

pytales gdzies o wplyw zmian iso na zmiane rozdzielczosci.

prosze bardzo - tylko mam prosbe - nie pytaj co to jest rozdzielczosc.
                            mtf to nie jest rozdzielczosci - ale wyznacza sie rozdzeilczosc posrednio za pomoca pomiaru kontrastu.
                            nie pytaj o wartosci bezwzgledne liczb - one sluza tylko celom porownawczym w sensie wiecej , mniej - ile razy ?

dopisek

z jakiegos powodu zdjecia - wykresy pokazujace spadek rozdzielczosci ze wzrostem ISO sie nie ukazaly , byc moze to problem servera u mnie.
                            powinny wkrotce sie pojawic -prosze o chwile ( godzine ?) cierpliwosci .
                            Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1513

jp
                              Jesteś pewien, że telewizor 32 to to samo co 40cali ? Ta sama firma, te same specyfikacje...
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Bechamot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 2512

prosze usunac ten post
                                Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

Pracuję...