Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A co rocznik do jakości optyki? Ja tam lubię swoje stare konstrukcje:
- C 85/1,8 USM - 1992 rok,
- C 70-200/2,8 L USM - 1995r.
I tak są lepsze optycznie od wynalazków EF-S.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
A co rocznik do jakości optyki? Ja tam lubię swoje stare konstrukcje:
- C 85/1,8 USM - 1992 rok,
- C 70-200/2,8 L USM - 1995r.
I tak są lepsze optycznie od wynalazków EF-S.
niestety rocznik wpływa niekorzystnie - też mam C85/1.8 - obiektywy to nie whisky
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
niestety rocznik wpływa niekorzystnie - też mam C85/1.8 - obiektywy to nie whisky
Nie wiem jak Twój egzemplarz, ale ja na swoją 85-tkę nie mogę powiedzieć złego słowa. Używałem do portretu, do robienia piłki ręczeń na ciemnej hali i np do panoramowania na żużlu. Z Canonem 7D daje radę.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX www.cobalt.fr.pl
rysunek pierwszy w tym poradniku jest z cala pewnoscia bledny.
mniejsza o ksztalt krzywych - to nie jest prostoliniowe , ale bez wiekszego znaczenia teraz , natomiast nie mozna mowic o wypadkowej , to sie nie dodaje tak jak na rysunku.
rozdzielczosci sie nie dodaja , tylko limituja , ogolnie dla ukladu to: 1/r = 1/r1+ ...... + 1/rn ,
np teoretycznie jesi mielibysmy wskutek tylko bledu dyfrakcji rozdz np 100 l/mm a wskutek bledow wykonawczych 10 l /mm to wynikowo bedzie teoretycznie odwrotnosc 1/100+1/10 = tylko 9,1 lini /mm.
ogolnie to nam ograniczy najbardziej ten element rozdzielczosc , ktory ma najnizsza , czyli najpierw bledy , potem dyfrakcja. jesli mamy super ostry obiektyw i nalozymy nan szklo butelkowe to zadecyduje jakosc szkla butelkowego.
Nie wiem jak Twój egzemplarz, ale ja na swoją 85-tkę nie mogę powiedzieć złego słowa. Używałem do portretu, do robienia piłki ręczeń na ciemnej hali i np do panoramowania na żużlu. Z Canonem 7D daje radę.
tak, tak, mój też jest wspaniały - robi zdjęcia, często dobre - ale jego wspaniałość nie wytrzymuje porównania z lepszym sprzętem.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
wykreslilem spadek rozdzielczosci od przyslony wskutek dyfrakcji
zaleznosc dyfrakcji od przylony jest prostoliniowa , od srednicy - kwadratyczna - ale dyfrakcja to ugiecie - czyli rozmycie
rozdzielozosc to odwrotnosc tego ugiecia
na osi poziomej przyslona , pionowej - rozd l/mm
taki to ma ksztalt teoretycznie.
praktycznie liczba lamelek ma wplyw - im wiecej lamelek tym mniejsza dyfrakcja , czyli lepsza rozdzielczosc - hej!
rysunek pierwszy w tym poradniku jest z cala pewnoscia bledny.
mniejsza o ksztalt krzywych - to nie jest prostoliniowe , ale bez wiekszego znaczenia teraz , natomiast nie mozna mowic o wypadkowej , to sie nie dodaje tak jak na rysunku.
rozdzielczosci sie nie dodaja , tylko limituja , ogolnie dla ukladu to: 1/r = 1/r1+ ...... + 1/rn ,
np teoretycznie jesi mielibysmy wskutek tylko bledu dyfrakcji rozdz np 100 l/mm a wskutek bledow wykonawczych 10 l /mm to wynikowo bedzie teoretycznie odwrotnosc 1/100+1/10 = tylko 9,1 lini /mm.
ogolnie to nam ograniczy najbardziej ten element rozdzielczosc , ktory ma najnizsza , czyli najpierw bledy , potem dyfrakcja. jesli mamy super ostry obiektyw i nalozymy nan szklo butelkowe to zadecyduje jakosc szkla butelkowego.
Tylko zobacz jak "nowatorsko" przedstawiłeś wartość krzywej czerwonej w punkcie przecięcia zielonych.
By Twój przykład : gdy rozdzielczość w punkcie przecięci było 10 linii/mm to
1/10 + 1/10 = tylko 5 linii/mm
czyli czerwona powinna być w połowie skali rozdzielczości dla tej przesłony, prawda ?
tez mi się wydawało ze z tymi wykresami coś nie halo - wynikałoby z nich że wystarczy skonstruować obiektyw z odpowiednią ilością wad na małej przysłonie - tak by krzywa błędów zaczynała się powyżej krzywej dyfrakcji i dostalibyśmy obiektyw z dużo większą rozdzielczością (przynajmniej do momentu wcześniejszego przecięcia się krzywych) ograniczoną tylko i wyłącznie dyfrakcją . dobrze mysle ?
Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.
wykreslilem spadek rozdzielczosci od przyslony wskutek dyfrakcji
zaleznosc dyfrakcji od przylony jest prostoliniowa , od srednicy - kwadratyczna - ale dyfrakcja to ugiecie - czyli rozmycie
rozdzielozosc to odwrotnosc tego ugiecia
na osi poziomej przyslona , pionowej - rozd l/mm
taki to ma ksztalt teoretycznie.
praktycznie liczba lamelek ma wplyw - im wiecej lamelek tym mniejsza dyfrakcja , czyli lepsza rozdzielczosc - hej!
Wygląd krzywych na wykresie zależy jak skonstruowana jest skala na osiach.
Jeśli na tym co pokazujesz na osi Y dasz skalę nieliniową to ta krzywa zamieni się w linię prostą.
Przecież o tym wiesz !
Dlaczego piszesz że wykres w poradniku jest niepoprawny skoro nie wiadomo "jaka skala na osiach" ?
natomiast trudno się nie zgodzić z tym że rozdzielczość zależy od sumy wpływu dyfrakcji i błedów i będzie największa tam gdzie owa suma osiągnie minimum
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez jan pawlak
Dlaczego piszesz że wykres w poradniku jest niepoprawny skoro nie wiadomo "co na osiach" ?
to jest mało istotne - najwyżej krzywe ( czy proste ) będą bardziej strome
Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.
Wygląd krzywych na wykresie zależy jak skonstruowana jest skala na osiach.
Jeśli na tym co pokazujesz na osi Y dasz skalę nieliniową to ta krzywa zamieni się w linię prostą.
Przecież o tym wiesz ! Dlaczego piszesz że wykres w poradniku jest niepoprawny skoro nie wiadomo "co na osiach" ?
Oj, oj tam, dociekanie szczegółów, ale jak kto lubi.
Mnie wystarczy wiedza, że są z grubsza dwa ograniczenia - dyfrakcja i wady na "pełnej dziurze".
I tak zwykle sprawdzam przy jakiej przyłonie jest najlepsza "jakość" zdjęcia i staram się zapamiętać dla tych kilku obiektywów jakie mam.
Jasnych obiektywów nie mam, a do macro nie zamykam całkiem dla GO. Jak obiektyw ma do max 32 to do 22, jak ma 22 to do 16-18 i jakoś to działa.
Niemniej wiedzę teoretyczną warto mieć i korzystać z niej praktycznie.
Tylko zobacz jak "nowatorsko" przedstawiłeś wartość krzywej czerwonej w punkcie przecięcia zielonych.
By Twój przykład : gdy rozdzielczość w punkcie przecięci było 10 linii/mm to
1/10 + 1/10 = tylko 5 linii/mm
czyli czerwona powinna być w połowie skali rozdzielczości dla tej przesłony, prawda ?
jp
ojej to sa odreczne szkice
trzeba bylo narysowac lepszy.
daj sobie juz spokoj z pouczaniem - na chlopski rozum niczego mi nie wyjasnisz.
1R + 1/r to dokladnie tylko w teorii - dla ukladow optycznych przy ich dodawaniu .
podajac 1/r= 1/r1+++ pokazalem tylko, ze nie moze byc tak jak na pierwszym wykresie podanej strony internetowej - tamto jest calkiem blednie.
taki jest ksztalt , nic sie nie sumuje w gore jak na wykresie z przytoczonej strony www.
teraz bedziesz sie doktoryzowal jak mam narysowac odrecznie ksztalt lini.
godzine temu jeszcze o czyms takim nie wiedziales zapewne.
nie ma podzialki naniesionej na osi pionowej ani poziomej.
krzywa " wypadkowa" llzy blisko krzywej dolnej , jesli sie z nia nawet prawie nie pokrywa - to jest czysto teorytyczny wplyw obu czynnikow - one sie nie dodaja , one sie limituja , jakas tam oddzialywanie miedzy nimi wystepuje - bedzie pewnie blizsze sumie odwrotosci niz zwyklemu dodawaniu - co jest na rysunku www calkiem blednie..
chodzi o uzasadnienie mojego stanowiska , ze nikt od lat nie projekztuje specjalnie dla FF obiektywow majacych max na 11.0
a dla aps max na otwarctej dziurze. to jest sens postu , nie jakosc odrecznego szkicu.
polozenie max rozdzielczosci to wynik bledow - im ich wiecej , tym max jest pozniej osiagniete.
czy na szkicu linia przebiega pol cm wyzej , czy nizej , nie ma znacznia dla sedna sprawy. trzeba bedzie, to sie dokladnie wyliczy albo pomierzy .
mozliwe ze czerwona linia ma przebiegac troche nizej , a moze wyzej ?- choc spodziewam sie , ze
raczej nie bedzie przebiegac wyzej od tej czerownej , to bylby ten poszukiwany max.
jesi masz z tym problemy , to przyjmij na wlasny uzytek , ze czerowna linia to maxymalne mozliwe gorne polozenie.
Ja staram się pokazać "jakie to proste" co jest trudniejsze bo trzeba rozumieć a Ty masz sposób "patrzcie jaki jestem mądry"
Gdy Ci pokazuję błędy w wypowiedziach to reakcją jest daj sobie juz spokoj z pouczaniem - na chlopski rozum niczego mi nie wyjasnisz.
Żonglujesz wzorami i źródłami, naciągasz wnioski, argumenty do swoich potrzeb, zabierasz głos nie zawsze rozumiejąc o co chodzi, starasz się "dokopać" nie potrafisz obslugiwac aparatu 20 000 ISo i statyw ?
godzine temu jeszcze o czyms takim nie wiedziales zapewne.
No cóż, masz prawo (?). Sobie wystawiasz świadectwo.
Ja nie muszę udowadniać swojej wiedzy, jak czegoś nie wiem to nie zabieram głosu a jeśli chcę wiedzieć to nie wstydzę się pytać.
Tym się różnimy.
Uważam, że masz dużą wiedzę, używasz jej nieprecyzyjnie tak jakbyś nie do końca rozumiał to co wiesz.
Komentarz